• 7 feb. 2014
  • Raspunsuri: 11
  • Vizualizari: 4.309

Artroscopia este o procedura prin care chirurgul ortoped inspecteaza, diagnosticheaza si repara problemele care exista intraarticular. Cuvantul artroscopie provine din 2 cuvinte grecesti: arthro care inseamna articulatie si shopein care inseamna a privi. Practic cuvantul artroscopie insemna a privi in articulatie. Artroscopia de genunchi presupune introducerea unei camere de luat vederi (artroscop) in articulatia genunchiului, astfel fiind nevoie de 2 sau 3 incizii de cativa mm pentru a efectua aceasta interventie. Aceasta metoda miniinvaziva genereaza dureri foarte mici postoperator, iar perioada de recuperare se scurteaza.

Artroscopia de genunchi se efectueaza din 1970, iar progresele chirurgicale apar anual prin imbunatatirea instrumentarului operator si aparitia unor noi tehnici operatorii.

Artroscopia presupune initial investigarea articulatiei genunchiului cu scopul de a vizualiza elementele anatomice principale (condilii femurali, platoul tibial, rotula, meniscurile, ligamentele incrucisate, aripioarele rotuliene, tendonul ms popliteu, capsula articulara, spatiul subcvadrigeminal) si leziunile descrise in urma investigatiilor efectuate de catre pacient (ecografie, RMN).

Cand este indicata artroscopia de genunchi?

Atunci cand exista o durere de genunchi care nu cedeaza cu tratamentele non-chirurgicale: repaus, tratament medicamentos, fizioterapie, infiltratii locale. Totusi, orice genunchi dureros trebuie in primul rand investigat, printr-o ecografie sau un RMN. Ulterior in functie de afectiunile care genereaza durerea, se indica tratamentul chirurgical sau nu.

Indicatiile absolute ale artroscopiei de genunchi:

-»Leziuni de menisc
-»Ruptura LIA, LIP
-»Corpi liberi intraarticulari
-»Leziuni de cartilaj
-»Gonartroza
-»Sindrom de impigment femuro-patelar
-»Sinovita cronica (vilonodulara)

p5

Pregatirea preoperatorie

Inainte de aceasta interventie chirurgicala, pacientul trebuie investigat pentru a descoperi si trata alte probleme medicale concomitente. Este nevoie de analize de sange, electrocardiograma, radiografie pulmonara. Daca exista si alte probleme medicale, va fi nevoie de investigatii suplimentare. Inainte de interventie un medic anestezist o sa va consulte, astfel puteti decide impreuna cu dumnealui tipul de anestezie necesar. Artroscopia de genunchi se efectueaza cu anestezie spinala, iar la baza coapsei se monteaza o banda hemostatica cu rolul de a opri sangerarea intraoperatorie si de a mari vizibilitatea.

Artroscopia de genunchi dureaza in medie 40-60 de minute, si depinde de tehnica chirurgicala folosita pentru a trata leziunea existenta.

Pozitia pacientului

Pozitia pacientului trebuie sa faciliteze medicului accesul complet asupra articulatiei. Exista doua pozitii frecvent folosite pentru genunchi, in ambele pacientul fiind asezat in decubit dorsal (pe spate):

-»Cu genunchiul flectat la 90 de grade si masa „rupta”.
-»Cu genunchiul flectat, dar cu masa intinsa.

Fiecare pozitie are avantaje si dezavantaje, iar alegerea pozitiei depinde de medicul ortoped, dar si de tehnica chirurgicala care urmeaza sa fie efectuata.

Ulterior, dupa alegerea pozitiei, pacientul este izolat cu campuri sterile.

Procedura

Interventia incepe prin injectarea unui lichid (ser fiziologic) in articulatie. Aceasta faciliteaza vizualizarea intraarticulara a structurilor anatomice. Apoi este introdus artroscopul intraarticular prin portalul antero-lateral. Imaginile captate de catre camera sunt proiectate pe un ecran video, astfel pot fi vizualizate elementele articulatiei umarului. In timpul artroscopiei de genunchi, medicul introduce prin alte trocare, instrumentele (pense, foarfeca, shaver, ancore, etc) necesare pentru a rezolva leziunile existente. In artroscopia de genunchi se folosesc 7 portale (locul unde se fac inciziile), alegandu-se 2-3 dintre ele in functie de particularitatea cazului.

Recuperarea

Postoperator. Dupa interventie, pacientul ramane internat in spital 1-2 zile pana va fi externat. Va primi pe durata spitalizarii medicamente pentru durere si antibiotice. Membrul este bandajat cu o fasa elastica, iar in primele 3-4 zile trebuie aplicata gheata pe genunchi.

Acasa. Cu toate ca recuperarea dupa o artroscopie este mult mai rapida fata de o interventie clasica, totusi vor trece cateva saptamani pana o sa recuperati in totalitate articulatia genunchiului. Nu trebuie sa va asteptati la durere si disconfort, mersul fiind permis cu incarcare totala din prima zi postoperator in majoritatea cazurilor, cu exceptia suturii de menisc si ligamentoplastiei. Daca interventia este ampla (ligamentoplastie), durerea va persista cateva zile (2-3 zile). Gheata va duce la scaderea durerii si a inflamatiei.

Trebuie sa aveti grija sa nu puneti presiune pe genunchiul operat in timpul somnului, pentru ca durerile si disconfortul se pot accentua. Dupa cateva zile (2zile), indiferent de tipul operatiei ,veti incepe recuperarea. Puteti face baie, dara fara sa udati bandajul si inciziile. Firele se suprima la 14 zile postoperator.

Artroscopia reprezinta o interventie care asociaza si un proces de instilatie aspiratie la nivelul genunchiului, astfel intraoperator se consuma peste 5l de ser fiziologic care trec prin articulatie, astfel incat fiziologia normala a articulatiei si implicit lichidul sinovial, sunt modificate. Pentru refacerea lubrefierii normale a articulatiei, este recomandata o serie de 3 infiltratii, la 30 de zile postoperator, cu Synocrom forte.

Untitled

Kinetoterapia joaca un rol foarte important in programul de reabilitare. Un program de exercitii veti primi din patea medicului ortoped, personalizat in functie de interventia chirurgicala efectuata.  Exercitiile trebuie urmarite de catre un kinetoterapeut pana la terminarea perioadei de recuperare.

Meniscectomie: reluarea mersului in prima zi postoperator, recuperare: 30 zile.
Sutura de menisc: reluarea mersului dupa 6 saptamani, recuperare: 120 zile.
Sinovectomie: reluarea mersului in prima zi postoperator, recuperare: 30 zile.
Lateral release: reluarea mersului in prima zi postoperator, recuperare: 30 zile.
Microfracturi: reluarea mersului dupa 3 saptamani, recuperare: 30 zile.
Mozaicplastie: reluarea mersului dupa 2-3 saptamani, recuperare: 45-60 zile.
Ligamentoplastie: reluarea mersului dupa 3 saptamani, recuperare: 120 zile.

Este foarte important sa urmati cu strictete si seriozitate programul de recuperare pentru ca interventia chirurgicala sa fie un succes.

Complicatii. In general, pacientii nu se asteapta sa aiba complicatii dupa o artroscopie de umar, iar medicii nu si le doresc. Dar, da orice interventie, artroscopia de genunchi are cateva complicatii, minore:

-»Potential de infectie
-»Sangerare excesiva
-»Leziuni vasculo-nervoase

Inainte de interventia chirurgicala toate aceste complicatii vi se vor aduce la cunostinta.

Rezultate pe termen lung. In functie de particularitatea cazului, recuperarea difera de la pacient la pacient. Exista situatii in care procedeul chirurgical este simplu (meniscectomie, sinovectomie, lateral release) iar recuperarea este extrem de rapida, pacientul putand sa se intoarca la serviciu dupa 7-10 zile, in conditiile in care nu are o munca foarte solicitanta din punct de veder fizic. Exista interventii mai complexe (ligamentoplastie, sutura de menisc) care necesita 4-6 saptamani de recuperare asidua.

Dr. Andrei Ioan Bogdan este supraspecializat in chirurgia artroscopica si in patologia sportiva de la nivelul genunchiului. A incheiat un parteneriat cu doua centre de imagistica cu vasta experienta, din Bucuresti si unul din Olanda in vederea obtinerii unor diagnostice cat mai corecte. Toate interventiile chirurgicale sunt efectuate la spitalul Medlife, iar recuperarea pacientilor in centrul de recuperare Centrokinetic.  Pentru programari la consultatii, sunati la numarul 0786602299 sau 0755055216. Toate consultatiile se efectueaza la clinica Centrokinetic.

0 0 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

11 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

Bună seara soțul meu este operat de ruptura de menisc intern de 2 săptămâni și deasupra de genunchi este foarte umflat mușchiul nui da baie sa îndoaie piciorul doctoru ia recomandat repaus total și gheață fără sa pună piciorul jos când merge r normal???ce ne sfătuiți sa facem???
MULȚUMESC

Anonymous

am fost operat de ligamento plastie grefa find fixata cu Endobutton am pe femur si pe tibie si le am pe oase nu le am scoase si as vrea sa stiu daca am voie sa fac RMN cu ele sunt ENDOBUTTONI DE LA ARTHREX si din ce material sunt facuti??Va multumesc

Anonymous

Am făcut o operatie de dubla ruptura de menisc -confirmată de un rmn- iar a doua zi mi s-A făcut o injecție in genunchi, dar nu stiu ce era pt ca dl doctor a venit cu seringa gata pregatita fara sa-mi spuna ce este, n- am văzut vreo viola si m-A costat 950 lei fara chitanță. Intrebarea este daca putea sa- mi faca doar un ser fiziologic sau asa stie dansul sa procedeze? E posibil sa fie pusa o solutie ieftina, inofensivă si fara efect?

Anonymous

Buna ziua. Tatăl meu prezintă dureri la genunchiul drept. De vreo 2 ani in supăra dar in ultima vreme il doare mai tare. Am fost la un medic ortoped, l-a consultat si a spus că e 100% ruptura de menisc si l-a si programat la operatie. Mi se pare cam ciudat sa operezi un om fără un examen rmn bazandu-te pe intuitie si experienta.As vrea sa stiu ce sfat imi dati. Multumesc

Anonymous

Cu respect va salut Domnule Doctor Andrei Ioan Bogdan!!In urma cu 6 saptamani am fost operat la spitalul Sf Militar din Bucuresti de LIA complet si menisc extern grad 1!!Dupa 6 saptamani pot flrxa piciorul fara durere la 130 grade incordez muschiul deasupra rotulei aproape la fel de bine ca si la celalalt picior,ridic cu 3 kg atasate de glezna,piciorul operat in pozitie intins!!Respect toate acesye 3 exercitii date de Doctor de 3 ori pe zi!!Intrebarea mea pt d-voastra este: „la cat timp pot sa mi reiau jobbul?Sa muncesc?Mentionez ca lucrez in M.A.I. si mai mult timp stau in picioare,pe… Read more »

Anonymous

Bună ziua.În luna iunie mi s-a făcut o artroscopie la genunchiul stâng cu sutura de menisc.La controlul de la o luna de la operație mi s-a făcut și o infiltrație cu acid hialuronic (injecția în valoare de 1000 lei).De atunci,mă doare genunchiul încontinuu şi trosnește. Am informat dr care m-a asigurat ca durerile și cracmente le vor trece pana la 3 luni dar,de atunci au trecut 6 nu 3 şi am dureri mai mari pe zi ce trece. Am un serviciu la care trebuie sa urc şi sa cobor scări şi este un adevărat chin,merg pe pereți. Nu ştiu ce… Read more »

11
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x