• 4 aug. 2013
  • Raspunsuri: 0
  • Vizualizari: 1.059

Durata de spitalizare este de 7 pana la 14 zile, in functie de evolutia imediata a pacientului, de modul in care incepe recuperarea. Inainte de externare, pacientul trebuie sa fie capabil sa efectueze  urmatoarele miscari: sa se ridice din pat si sa se aseze in pat fara ajutor, sa se deplaseze cu carje sau cu cadru, sa poata face exercitiile recomandate de kinetoterapeutul care l-a ajutat pe toata durata spitalizarii.

In primiele 6 saptamani este esential sa urmati sfaturile medicului si sa efectuati exercitiile sub indrumarea unui personal calificat (kinetoterapeut).

Principiile generale privind ingrijirea operatiei:

->Pansamentul aplicat la spital trebuie sa fie curat si schimbat ori de cate ori este nevoie.
->Pacientului ii este interzis sa faca dus sau baie inainte de scoaterea firelor de sutura la 14 zile de la interventie. Locul inciziei trebuie mentinut curat si uscat.
->Anuntati medicul daca pansamentul se pateaza, pielea isi modifica culoarea, zona este mai calda, faceti temperatura, frison, apar usturimi la mictiune, gamba sau coapsa se umfla sau apar dureri.
->La externare pacientul trebuie sa flecteze genunchiul la aproximativ 90° sau sa inregistreze progrese semnificative in flectarea genunchiului
->La externare pacientul trebuie sa intinda complet genunchiul
->Luati-va temperatura de doua ori pe zi (dimineata si seara).
->Luati medicamentele prescrise la iesirea din spital. Medicamentele vor fi administrate strict conform indicatiilor medicului curant. Veti primi anti-coagulante pentru prevenirea formarii cheagurilor de sange in venele gambelor sau coapselor deoarece acestea pun in pericol viata. In plus veti primi un antiinflamator pentru 7 zile si un antialgic (medicament pentru durere) la nevoie. Va trebui sa luati antibiotice ori de cate ori exista pericolul unei infectii bacteriene, spre exemplu o faringita, bronsita, abces dentar, furuncul, panaritiu periunghial,…

Safaturi utile:

->controlul durerii: recuperarea este mult mai rapida daca gestionati cu atentie durerea. Este normal ca postoperator, in primele 2-3 saptamani sa simtiti durere la nivelul genunchiului operat, dureri a caror intensitate se reduce progresiv. Desi durerea, inerenta dupa interventie, este variabila si relativ imprevizibila, ea poate fi controlata cu medicatia adecvata. In spital veti primi calmante astfel incat excercitiile sa poata fi efectuate cu succes. Nu trebuie sa va faceti griji in ceea ce priveste posibila dependenta de medicamente. Ulterior acasa veti continua sa luati antiinflamatoare si antialgice la nevoie pana ce durerea se va remite complet.

hip_down

hip_climbing
->mobilizarea rapida: este foarte important ca imediat postoperator, de a doua zi, sa incepeti sa indoiti genunchiul. Inainte de operatie ati avut dureri mari de genunchi, de aceea ati renuntat la o parte din activitati, si musculatura s-a atrofiat si retractat. Astfel, va trebui sa reluati activitatea si miscarile articulare, progresiv,  pentru a facilita controlul noii articulatii. Kinetoterapia inceputa in spital cu ajutorul personalului calificat, trebuie continuata acasa, pana la 8-12 saptamani. Nu renuntati la cadrul metalic care va ajuta la mers decat dupa 6 saptamani.

knee_slide hip_laq
->tratament la externare: antiinflamatoare (Arcoxia 90mg 1tb/dimineata) si antialgice( Zaldiar 2tb/zi), 7-10 zile, pentru ca fenomenele inflamatoare si durerea sa se remita complet, anticoagulante (Clexane/Fragmin/Fraxiparine) 1f subcutanat (umar sau in burta) 30 de zile(pana cand pacientul se mobilizeaza fara probleme), ciorapi compresivi impotriva varicelor (daca exista o boala varicoasa preoperatorie).
->alimentatia: este normala, dar in cazul unei persoane supraponderale scaderea in greutate este esentiala pentru a proteja proteza. ->De aceea va sfatuim sa va modificati stilul de viata, de alimentatie prin inlociurea grasimilor alimentare cu fibre, fructe, legume.
-> Va recomandam administrarea de suplimente de fier si vitamine. Pentru a evita suprasolicitarea articulatiei, este recomandata evitarea consumului de alcool.
->activitatea sexuala: poate fi reluata, in siguranta, la 2 saptamani de la interventie.
->sofatul: poate fi reluat dupa 6 saptamani de la operatie. Aveti grija ca scaunul sa nu fie coborat astfel ca unghiul dintre abdomen si coapsa sa scada sub 90 de grade

r12

->reintegrarea profesionala:  in functie de tipul de activitate desfasurata, pacientul se poate intoarce la munca intr-un interval de 6 pana la 8 saptamani.
->innotul este recomandat, imediat dupa indepartarea suturilor si vindecarea inciziei, la aproximativ 4 saptamani de la interventie.
->mergeti pe jos cat puteti, dar tineti minte ca mersul pe jos nu trebuie sa inlocuiasca exercitiile recomandate.
->evitati activitatile ce pun presiune mare pe articulatie, sporturile de contact

Odata externat, pacientul trebuie sa fie din ce in ce mai activ, in functie de varsta si particularitatile cazului. Desi este posibil sa aiba zile mai bune si zile mai rele, pacientul va observa cu siguranta o ameliorare progresiva si o crestere graduala a distantei parcurse pe jos in primele 6 pana la 12 luni, o scadere progresiva a intensitatii durerii si crestere a numarului de activitati efectuate.

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de  recuperarea medicala.  Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:

0 0 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x