• 1 mart. 2013
  • Raspunsuri: 0
  • Vizualizari: 1.313

TRATAMENTUL gonartrozei este de 4 feluri, si se aplica in functie de stadiul bolii.

tratament nefarmacologic, care consta in terapie fizica si educarea pacientului, este recomandat stadiilor incipiente de gonartroza. Terapia fizica consta din exercitii fizice menite sa tonifice musculatura (in special muschiul cvadriceps) si sa amelioreze mobilitatea genunchiului: exercitii de aerobic, innot–hidroterapie, si in general exercitii care nu supun genunchii la incarcare suplimentara. Educarea pacientului este o componenta importanta a tratamentului gonartrozei – in special modificarea stilului de viata, si anume exercitiile fizice si scaderea in greutate acolo unde este nevoie.

Reducerea greutatii corporale catre limitele normale, prin exercitii fizice sau diete (impuse de un cadru medical), duce la scaderea stresului asupra genunchilor, diminuarea simptomatologiei dar si incetinirea modificarilor patologice la nivelul cartilajului articular. Termoterapia este un alt tratament care amelioreaza uneori simptomele bolii – unii pacienti beneficiaza in urma aplicarii locale de capsaicina care incalzeste local, altii se simt mai bine dupa aplicarea locala de gheata.

 –tratament farmacologic: consta in antiinflamatoare locale (unguent sau gel) pe baza de diclofenac sau ibuprofen, cu aplicare locala fara a masa zona dureroasa.In cazul in care simptomatologia persista se poate trece la folosirea antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS) neselective sau selective. Tratamentul poate fi completat cu un relaxant muscular.

Noi va recomandam sa folositi Synotabs, combinatie unica de glucozamina (sulfat), condroitin sulfat si un complex de vitamine si minerale. Aceste tablete contin:

Untitled1

Glucozamina (sulfat):     500 mg/tb.
Condroitin sulfat :          175 mg/tb.
Calciu :                          100 mg/tb
Vitamina D:                    0,85 µg/tb.
Vitamina C:                    33,5 mg/tb.
Mangan:                         1 mg/tb.

 •2×1 tablete filmate/zi (doza zilnica de glucozamina este de 1.000 mg)-minim 3 luni/an

O alta clasa de medicamente sunt produsele vascoelastice injectabile pe baza de acid hyaluronic. Exista o varietate de produse pe piata, cu o durata de actiune mai mare sau mai mica, necesitand un tratament de 3-5 injectii intraarticulare (1 injectie pe saptamana) in functie de produs. Acidul hyaluronic este o substanta ce se gaseste in mod normal in articulatie si are rol lubrefiant. In gonartroza cantitatea de acid hyaluronic prezenta in articulatie este scazuta, adesea insuficienta pentru a-si exercita rolul. Acest tratament scade coeficientul de frecare la nivelul articulatiei, scade durerile, imbunatateste mobilitatea si proprietatile cartilajului articular.

p2In toate stadiile afectiunii sunt foarte utile infiltratiile cu solutii vasco-elastice, sau cu plasma imbogatita cu trombocite si factori de regenerare, care au rolul de a lubrefia articulatia, de a imbunatatii propietatile carticajului articular. Tratamentul consta in 3 injectii efectuate la interval de 7 zile in cazul solutiilor vascoelastice, sau in functie de concentratia trombocitelor obtinute, terapia regenerativa cu PRP poate consta intr-o singura procedura sau in 3-5 proceduri efectuate lunar.  Ele se fac direct in articulatie, nu dor, procedura fiind extrem de simpla. In ziua tratamentului pacientul nu are nici o restrictie. Noi va recomandam ca solutii vascoelastice: Synocrom forte.

Untitled

In stadiile foarte avansate, pentru a scadea durerile si a creste mobilitatea articulara se efectueaza infiltratii cu un corticosteroid de ultima generatie. Procedura este simpla, nedureroasa, iar efectele dureaza cateva luni, in functie de particularitatea cazului.                                                          

tratamentul artroscopic: Artroscopia este o metoda minim invaziva, prin care se introduce o camera de luat vederi si anumite instrumente in articulatia genunchiului prin intermediul a 2 incizii de aprox 0.5-1cm.

Artroscopia este destinata in special gonartrozei de stadiu II-III si poate avea rol diagnostic – pentru stadializarea bolii si planificarea tratamentului ce va fi urmat, poate avea rol preventiv – la persoanele diagnosticate timpuriu si la care nu s-au instalat inca semnele radiologice de gonartoza, poate trata leziuni ale meniscurilor sau ligamentelor genunchiului ce pot duce ulterior la aparitia gonartrozei.

Artroscopia poate avea si rol terapeutic prin tehnici speciale destinate leziunilor cartilajului articular: lavaj articular (tratament paleativ), debridare – extragerea fragmentelor libere de cartilaj din articulatie si curatarea suprafetelor articulare, tehnica microfracturilor, mozaicoplastia, autogrefa condrocitara.

 –tratamentul chirurgical: Osteotomia este o procedura chirurgicala indicata in special pacientilor tineri, ce sufera de artroza dobandita in urma unui traumatism la nivelul genunchiului (fractura) ce s-a vindecat vicios, adica intr-o pozitie anormala. Rolul osteotomiei este de a alinia capetele osoase si de a reda articulatiei forma anatomica. Acesta nu este un tratament definitiv, pacientul avand indicatie pentru operatii ulterioare.

knee_tibosteo_surgery02  

Artroplastia este tratamentul chirurgical prin care se inlocuieste articulatia genunchiului cu o proteza (o articulatie artificiala). Artroplastia de genunchi poate fi unicompartimentala sau totala. Indicatiile pentru proteza unicompartimentala sunt ca procesul degenerativ sa afecteze doar unul din compartimentele genunchiului (medial, lateral, patelofemural) si ambele ligamente incrucisate sa fie intacte.

-Artroplastia totala de genunchi este indicata in stadiile avansate de gonartroza (stadiul IV), cand celelalte tratamente nu mai fac fata in ameliorarea simptomatologiei – durerea si impotenta functionala afectand sever viata.

t5 t6

Un pas important in tratamentul stadiilor incipiente sau moderate, sau in leziune de cartilaj articular gradul IV, dar limitate, este terapia cu celule STEM. Pentru a beneficia sau a initia acest tratament, pacientul are nevoie de o investigatie RMN, pentru a vedea daca exista leziuni asociate sau nu: leziuni de menisc, de ligamente incrucisate, anomalii femuro-patelare, sau radiografii de ax ale membrului afectat pentru a vedea daca exista anomalii ale axului mecanic sau anatomic ale membrului. In situatia in care exista aceste probleme, ele trebuie rezolvate concomitent sau initial fata de tratamentul regenerativ.

nr551876In USA tratamentul se foloseste de cca 2 decenii, iar succesul terapiei ne da sperante ca va deveni cat de curand cel mai important pas in ortopedia moderna, care inseamna tratamente chirurgicale miniinvazive, terapii regenerative si recuperare rapida. Tratamentul este simplu, si dr. Andrei Bogdan il efectueaza in decurs de o ora. Consta in recoltarea din mijlocul osului printr-o injectie  a maduvei osoase, practic 60ml de sange ce contine printre altele si celulele STEM. Ulterior sangele este centrifugat in vederea separarii celulelor STEM (6-8ml), care sunt injectate intraarticular. Beneficiile terapiei apar dupa 2-4 saptamani. Pentru mai multe informatii, ma rugam sa continuati lectura aici !

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de  recuperarea medicala.  Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:

0 0 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x