• 10 mart. 2013
  • Raspunsuri: 6
  • Vizualizari: 3.537

a2Maladia Scheuermann -este o patologie ce apare in cursul dezvoltarii si se manifesta prin hipercifoza dorsala / dorso-lombara, inconstant durere asociate si determinate de modificari la nivelul corpurilor si spatiilor vertebrale. Aceasta deformare este evidentiabila radiologic.

Incidenta. Apare in general intre 13-16 ani, mai frecvent la sexul masculin si se asociaza cu alte tulburari de statica a coloanei vertebrale (hiperlordoza lombara, scolioza si spondilolisteza). In Statele Unite – prevalenta maladiei Scheuermann este apreciata sub 8%, international nu sunt date disponibile. La populatia  din Romania este redusa (1-2 cazuri noi/an). In  75% din cazuri apare hipercifoza dorsala, iar in  20% dorso-lombara.

Etiologia si patogenia: mai multe teorii au fost avansate – printre care: mecanica, metobolica, endocrinologica.O componenta ereditara(autosomal dominant) este posibila.
a3

Diagnosticul pozitiv se stabileste in urma examenului clinic si a examenului radiologic. RMN este indicat in cazul prezentei tulburarilor neurologice.

Examenul clinic evidentiaza la un adolescent in perioada de crestere:

  • prezenta durerii nontraumatice (inconstant): localizare si iradiere; durerea este regionala si este legata de activitatea fizica (scade in repaus);
  • hipercifoza (localizarea “varfului” curburii – prezenta gibusului);
  • asocierea altor tulburari de statica vertebrala: frecvent a hiperlordozei lombare si scoliozei, uneori a spondilolistezei;
  • eventuala inegalitatea de membre inferioare;
  • dezvoltarea insuficienta a masei musculare (regional si general);
  • mobilitatea coloanei vertebrale (reductibilitatea este mica);
  • afectarea pulmonara, cardiaca si neurologica(extrem de rara);

Examenul radiologic:  se efectueaza radiografia coloanei vertebrale dorsale – fata si profil (minim), eventual si in hiperextensie.

RMN

rmn1 rmn2

a6Criterii de diagnostic:

  • hipercifoza ireductibila (T4 – T12) – peste 40 grade; cifoza normala a coloanei dorsale(T4 – T12) este de cca. 35 grade.
  • cuneiformizarea a 3 corpuri vertebrale cu minin 5 grade (Sorensen):

Nespecific: prezenta hernii Schmorl,  marirea antero-posterioara a corpilor vertebrali (semnul Knutsson),  aspect neregulat al platourilor vertebrale,  hernii retromarginale anterioare,  anomalii de osificare marginala anterioara, pensari discale. O forma similara de osteocondroza vertebrala se intalneste si la nivel lombar – denumita de unii autori maladia Scheuermann lombara.

Complicatii: dureri cronice dorsale, progresia (hiper)cifozei, afectare cardiaca, deficite neurologice (datorate compresiei prin chist epidural sau prin angulatie vertebrala mare).

Prognosticul: descoperirea precoce, inainte de pubertate, scade riscurile si creste posibilitatea de tratament. Descoperirea tardiva duce la ineficacitatea tratamentului corectiv.

  • este in general bun – desi este dificil de apreciat la nivel global din cauza datelor insuficiente;
  • durerea in general inceteaza odata cu maturizarea;
  • hipercifoza persista, alaturi de alte modificari locale.

Tratamentul optim este controversat. Tratamentul este individualizat si depinde de: varsta pacientului, severitatea hipercifozei (hipercifoza reductibila are un prognostic mai bun), existenta durerii, afectarea respiratorie sau neurologica.

Forme de tratament:

  • educarea pacientului
  • cooperarea pacientului – este esentiala pentru masurile de “igiena” a spatelui, ameliorarea posturii si efectuarea kinetoterapiei.
  • tratament conservativ
  • dispensarizare: evaluari (individualizate) clinice si/sau radiologice la 6 – 12 luni;
  • repaus sportiv: se impune la varsta 11-13 ani pentru fete si 13-15 ani pentru baieti; restrictiile tin si de prezenta factorilor de gravitate precum si de tipul sportului; se poate practica innotul.
  • avizul sportiv poate fi acordat la un sportiv aflat la sfarsitul perioadei de crestere;
  • tratament antiinflamator (non-steroidian);
  • kinetoterapie si reeducare posturala;
  • uneori este necesara ortezarea (corset tip Milwaukee) – in cazul hipercifozelor evolutive; de obicei este necesar pana la 2 ani de tratament;
  • tratament chirurgical – este extrem de rar ,in general recomandat la curburi extrem de mari (70-75 grade), durere severa, aparitia tulburarilor neurologice.

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de  recuperarea medicala.  Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:

0 0 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

6 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

Buna ziua domnule doctor Bogdan, Fetita mea de 10 ani sta cocosata si are si usoare dureri. In plus are si genu varum si un platfus accentuat. Am fost la un medic ortoped acum 2 ani si m-a speriat foarte tare astfel incat am intrat intr-o stare de negare. As vrea sa reiau procesul si sa merg cu ea la medic pentru diagnosticare. Este ok sa venim la dumneavoastra sau trebuie sa alegem un ortoped pediatric? Daca este a doua varianta, as dori sa ne faceti o recomandare catre un medic/centru medical specializat (privat sau de stat). Cu multumiri, Mihaela… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Puteti veni sa o vad. Pentru programare va rog sa sunati la numarul: 0786602299.
Va astept!

Anonymous

Buna ziua! Am 50 de ani, sunt constructor de meserie si locuiesc in Constanta.Inca din copilarie am stat cam cocosata, mama ma mai certa, dar nu m-a deranjat prea tare "cocoasa"Cam de o luna de zile am un junghi in spate, partea stanga- omoplatul stang, care spre finalul zilei raspunde in fata stanga cu dureri ce se lasa pe mana si imi ceeaza chiar probleme de respiratie.Oboseala teribila..trebuie neaparat sa ma intind.Am sentimentul ca e ceva legat de "cocoasa mea"As dori sa pot veni la un consult…cu o programare prealabila bineinteles. Multumesc anticipat! Madalina Popa

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Va sfatuiesc sa mergeti la neurogie.
Numai bine!

Anonymous

Buna seara.Am un baiat de 17 ani diagnosticat cu maladia schuerman (hipercifoza juvenila 50 de grade cobb.Am fost la dr Jianu MIhai care i-a recomandat activitate sportiva normala.El face kinetoteraie de 3 ani dar nu se vesde nicio ameliorare in ultimii 2 ani parca i s-a mai accentuat. NU a purtat corset niciodta pentru ca nu i s-a recomandat de medicii la care am mai-fost.DR jianu a spus ca este prea tarziu ptr corset si ca trebuie doar monitorizat. Ce ma sfatuiti sa fac?Va rog sa ma ajutati.VA multumesc.

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Nu am atat de multa experienta cu aceasta afectiune dar in principiu tratamentul indicat este corect.
Iar daca simptomele sau deviatia se accentueaza, va trebuie evaluat in vederea unui tratament chirurgical.
Numai bine!

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x