• 3 ian. 2013
  • Raspunsuri: 0
  • Vizualizari: 551

Tipul de tratament depinde de varsta pacientului, de numarul de ani care raman pana la maturitatea osoasa, de tipul de curbura scoliotica, de viteza progresiei deformarii scoliotice, si de deformarea observata de medic si pacient.

Cel mai frecvent tratament este cel nechirurgical, cu observarea si urmarirea atenta a progresisei curburii scoliotice dupa imobilizarea intr-un corset. Majoritatea pacientilor cu scolioza vor vizita medicul la fiecare 6 luni pentru a verifica progresia curbei.

Tratamentul cu corset este cel mai adesea indicat adolescentilor care au curburi mai mici sau egale de 20° si care mai au cel mult doi ani de crestere osoasa pana la maturitatea scheletica. Astfel corsetul este folosit pentru a incetini sau pentru a opri evolutia curburii scoliotice. Corsetul nu scade deci gradul deformarii, ci incetineste evolutia scoliozei! Desi corsetul este un tratament uneori dificil de suportat, copilul poate sa sa continue sa efectueze anumite activitati fizice si sa se implice in unele evenimente sociale. Desi corsetul este bine ascuns de imbracamintea obisnuita, acesta poate fi inconfortabil si sa produca copilului senzatii psihice neplacute.

De asemeni corsetul nu este prescris de medic pentru curburi mai mari de 40° deoarece acest tip de curbura necesita frecvent tratament chirurgical.

Corsetul – este utilizat cu predilectie pentru tratamentul scoliozei. Este lejer, usor de ascuns de imbracamintea obisnuita si discret, si in general bine acceptat dupa cateva zile de adaptare. Tehnica materialului (polimer de polietilena) permite adaptarea la morfologia scheletica a pacientului si a scoliozei ca si adaptarea la evolutia morfologica din timpul cresterii pacientilor.

Adolescenta este perioada in care scoliozele prezinta cel mai mare risc evolutiv. Daca evolutivitatea este demonstrata, corsetul trebuie sa permita oprirea progresiei scoliozei asigurand un rol de tutore pentru coloana vertebrala in timpul cresterii.

Obiective:

-Corsetul este un tutore extern care permite redresarea coloanei in perioada in care scolioza este evolutiva (adolescenta).
scolioza supla trebuie sa se reduca cu cel putin 50% sub corset. Acest obiectiv nu este intotdeauan indeplinit, mai ales cand scolioza este deja rigida (frecvent la sfarsitul perioadei de crestere).
-Ablatia corsetului se insoteste totdeauna de o pierdere mai mare sau mai mica a corectiei.
-Obiectivul final este de a opri evolutia scoliozei. La sfarsitul perioadei de crestere medicul si paccientul sunt multumiti daca unghiul scoliozei ramane stabil fata de cel de la debutul tratamentului.

Indicatii clasice: scolioza structurala

-Trebuie sa existe o variatie de mai mult de 5 grade masurate pe doua radigrafii succesive la un interval de 4-6 luni. Ideal este ca medicul sa dispuna de trei radiografii la care gradul scoliozei evolueaza, pentru a inlatura erorile legate de masurarea scoliozei.
-Scolioza toracica mai mare de 25°
-Adesea la un unghi chiar mai mic de 25° pentru o scolioza lombara sau toracolombara

Notiunea de “risc evolutiv “ cuprinde:

-Scolioze lombare sau toracolombare: risc de evolutie degenerativa la varsta adulta, chirurgie cu consecinte dificil de suportat pentru pacient
-Rotatia vertebrelor sau dezechilibre importante
-Inclinatie importanta a vertebrei L4 in plan frontal
-Debutul evolutiei in perioada de crestere prepubertara   

Programul de urmarire uzual al unui corset cuprinde:

-Prima consultatie
-Mulaj
-Proba
-Livrare cu control radiologic
-Control clinic de adaptare la o luna
-Apoi control clinic la fiecare trei luni
-Control radiologic la fiecare sase luni sau chiar mai rar in perioadele in care riscul evolutiv este mai mica.

Aceasta supraveghere specializata este urmata pana la maturatia osoasa completa.

Un control este programat la un an dupa ablatia corsetului. Apoi este posibil sa va prezentati la un control la fiecare 5 ani. Dar nu este util sa repetati radiografiile de fiecare data cand aveti dureri de spate!

Practic, trebuie unul sau doua corsete succesive  pentrua trata scolioza idiopatica a adolescentului. Foarte rar este nevoie de mai mult de 4 corsete pentru tratamentul unei scolioze juvenile urmarite de la varsta de 8 ani de exemplu.

Reactia de refuz a adolescentului. Corsetul este in general foarte bine tolerat pana la varsta de 12 ani. Odata cu debutul pubertatii, atitudinea adolescentului se poate schimba datorita mai multor factori: remarci rautacioase ale colegilor, complexe fata de imaginea propriului corp, reactii vis a vis de adulti, si uneori sfaturi incorecte date de oameni nepregatiti!

Abandonul intempestiv poate avea consecinte dramatice si un numar important de scolioze operate cuprind pacientii care au incetat tratamentul in momente critice. Dialogul deschis cu pacientul si cu parintii acestuia joaca un rol determinant in prevenirea acestor catastrofe ireparabile.

Supravegherea unui corset. Prevenirea dilatatiei gastrice. Dilatatia gastrica este un accident grav care se poate produce datorita decompresiei brutale prin ablatia intempestiva a corsetului dupa o masa prost suportata. Aceasta complicatie poate necesita internarea pacientului in reanimare, terapie intensiva de urgenta! Aceasta complicatie este evitata daca pacientul urmeaza cateva recomandari:

  • Fractionarea meselor, fara bauturi gazoase sau care fermenteaza
  • In caz de greata dupa masa, nu scoateti niciodata corsetul brutal
  • Mai degraba slabiti corsetul incet (puteti largi preventiv corsetul inainte de masa) si culcati-va pe partea dreapta pentru a facilita golirea stomacului in duoden;

Durerile la un pacient cu scolioza

  • Scolioza idiopatica de obicei NU este dureroasa. Daca durerile persista, trebuie sa intrebati intotdeauna un medic.
  • In timpul primelor trei zile in care purtati corsetul pot persista dureri care sa impiedice somnul.

Supravegherea pielii

  • Inrosirea pielii in locul unde corsetul se sprijina este normala si nu trebuie sa va  ingrijorati daca sub zona rosie nu este un relief osos!
  • Atentie la punctele de sprijin ale corsetului pe reliefurile osoase. Daca apar dureri sau modificari cutanate in aceste zone nu ezitati sa scoateti corsetul pana la urmatoarea vizita medicala – trebuie modificat corsetul de urgenta!
  • Atentie la punctele de sprijin de la nivelul crestelor iliace cand bazinul se largeste la inceputul pubertatii
  • Vergeturile – sunt rare. In acest caz trebuie sa modificati sau sa schimbati corsetul.

Compresia axilara. Principiul corsetului de a deschide curbura toracica ridicand umarul expune axila unei compresii a vaselor si nervilor situate la nivelul acestei regiuni, de aceea pacientul se poate plange de senzatii de amorteala, furnicaturi, de circulatie proasta. O refacere a corsetului poate fi necesara, in incercarea de a gasi cel mai bun compromis.

Scolioza adultului. Uneori scolioza adultului poate fi cauza durerilor, cu deformare progresiva a coloanei, si dificultati ale respiratiei. Tratamentul nechirurgical include medicamente antiinflamatorii si analgezice, ca si fizio si kinetoterapie specifice. Este important de stiut ca scolioza adultului nu este influentata de purtarea unui corset si ca acesta aduce rareori beneficii asupra durerilor.  Majoritatea pacientilor cu scolioza a adultului nu necesita un tatament chirurgical.

Kinetoterapia. Are ca scop cresterea eficientei musculaturii toracice pentru facilitarea ventilatiei pulmonare, corectia partiala a posturilor vicioase. Daca kinetoterapia nu poate face sa dispara o curbura scoliotica ea pare totusi un complement terapeutic indispensabil tratamentului scoliozei oricare ar fi celelalte tratamente efectuate: (reeducare posturala, intretinerea musculaturii sub corset, elongatii…etc). Kinetoterapia reprezinat cea mai performanta metoda de tratament prin metoda Schroth.

 

„Copilul si adolescentul diagnosticati corect pot avea beneficii reale prin terapia Schroth in conditiile in care uneori aceasta afectiune se poate vindeca complet” spune Ruxandra Tudosoiu, kt. specializat de 7 ani in terapia Schroth (Clinica Centrokinetic).

 

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de  recuperarea medicala.  Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:

0 0 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x