• 2 sept. 2013
  • Raspunsuri: 4
  • Vizualizari: 8.428

Se caracterizeaza prin fenomene de compresiune vasculo-nervoasa la nivelul aperturii toracice (orificiul superior al cutiei toracice de la baza gatului).

Este caracteristica compresiunea  arterei subclaviculare, cu instalarea spasmului si diminuarea fluxului sangvin al extremitatii superioare. In timp pot aparea si leziuni ale peretelui arterial cu instalarea trombozei si a emboliilor.

Cele mai frecvente sedii de compresiune ale manunchiului vasculo-nervos (artera subclavie, plex brahial)  in defileul toracic sunt:  in trigonul interscalenic (ms intersalenic anterior si mijlociu sunt situati in partea laterala a gatului), in spatiul costo-clavicular (intre clavicula si prima coasta) si in unghiul format de apofiza coracoida scapulara si insertia pe aceasta a muschiului mic pectoral.

shoulder_thoracic_outlet_syndrome_anat02
Forme anatomo-clinice:

1.forma incompleta, libera si scurta
2.forma incompleta, prelungita anterior printr-un fascicol fibros
3.coasta cervicala completa
4.forma completa, articulata cu prima coasta.              

Simptomatologie.

O mare parte dintre pacienti sunt asimptomatici, anomalia fiind descoperita intamplator, cu ocazia unui examen radiologic. La cei simptomatici, tabloul clinic in faza de debut cuprinde:  puls periferic prezent,  tulburari vasomotorii la frig, turgescenta tegumentelor (umflatura datorita acumularii de lichide) si uneori discret edem al mainii.

In faza avansata  predomina tabloul clinic de ischemie acuta (tulburari de circulatie arteriala). Testul Adson este pozitiv: bolnavul este in pozitie sezanda cu bratul lipit de corp, inspir profund si intoarcerea barbiei brusc, in hiperextensie spre partea examinata, apoi spre cealalta. Diminuarea sau disparitia pulsului radial cu paloarea mainii si aparitia t sau dureri consulburarilor de sensibilitate tituie un test pozitiv).

Sindromul costo-cervical. Diminuarea spatiului dintre prima coasta si clavicula este determinata de anomaliile congenitale (dezvoltari segmentare osoase anormale, hipertrofie-cresterea in dimensiuni- de muschi subclavicular) sau dobandite ale claviculei sau primei coaste (exostoze, calusuri exuberante dupa fracturi, luxatii sterno-costale)

Manevrele clinice care ajuta la precizarea diagnosticului sunt:

-manevra Caii si Roth: bolnavul sezand este pus sa-si traga umerii inapoi si in jos, in timp ce examinatorul palpeaza pulsul radial. Daca acesta dispare, testul este pozitiv.
-manevra Wright: bolnav in decubit la 45°, cu antebratul deasupra capului. Daca pulsul radial diminua sau dispare, testul este pozitiv.                                                                                                                                                                           

Sindromul scalenic apare prin pensarea manunchiului vascular subclavicular in trigonul interscalenic, determinata de anomalii congenitale sau dobandite ale muschiului scalenului anterior: hipertrofie, miozita, spasm, variatii de insertie. Simptomatologia este asemanatoare cu a formelor clinice anterioare, si diagnosticul se precizeaza prin manevra Adson. Sindromul scalenic poate fi primitiv sau secundar (se suspecteaza o coasta cervicala sau alta compresiune de cinatate). Diferentierea este posibila prin testul Gage (infiltratia cu xilina a scalenului anterior).

Sindromul de hiperabductie este determinat de compresiunea si iritarea manunchiului vasculo-nervos subclavicular, axilar sau brahial, prin mentinerea timp indelungat a bratului in hiperabductie la persoane care dorm in aceasta pozitie sau au anumite profesiuni: acrobati la trapez, zugravi, mecanici etc. Semnele vasculare constau in racirea si paloarea mainii, iar cele neurologice sunt reprezentate de amorteli si furnicaturi ale degetelor.

Complicatii.

Bolnavii cu sindrom de defileu toracic simptomatic pot avea unele manifestari grave care pot fi considerate drept complicatii: tromboza arterei subclaviculare sau axilare, dilatatie pseudoanevrismala, ruptura arterei subclaviculare (dilatata anevrismal sau sediul unei leziuni obstructi ateromatoase), embolii periferice.

Diagnosticul pozitiv presupune trei etape:  examenul clinic, inclusiv manevrele enuntate; examenul radiologie al aperturii toracice;  arteriografia extremitatii superioare. Alte examene paraclinice utile sunt: studiul ultrasonic al fluxului sanguin (efectul Doppler), examenele electrofiziologice (electromiografia, conducerea nervoasa, potentialele evocate somato-senziti).

Tratament

Tratamentul conservator este indicat in cazul bolnavilor cu simptome minore, pana la moderate, si este de electie pentru inceput. Consta in corectarea pozitiilor vicioase care determina aparitia simptomelor. Tratamentul medicamentos  se aplica in cazul sindromului scalenic, muschiul fiind infiltrat repetat cu xilina.

Tratamentul chirurgical. Se exploreaza chirurgical defileul toracic in toate cazurile si, in functie de forma clinica, se executa: rezectia coastei cervicale, scalenotomia anterioara, extirparea primei coaste anormale, a unui osteom local, a unui calus exuberant. In toate cazurile de ischemie periferica persistenta, in care nu exista semne de leziune arteriala in defileul toracic si in care s-a exclus posibilitatea unei afectiuni sistemice este indicata simpatectomia cervico-toracica.

La bolnavii cu interesare arteriala, ca o complicatie in evolutia sindromului de compresiune la nilul aperturii toracice, se practica in functie de leziune:

-trombendarterectomie, pentru stenozele sau obstructiile limitate ale arterei subclaviculare (extirparea unei zone din artera impreuna cu trombul din interior)
-arteriectomie partiala longitudinala a unei artere subclaviculare dilatate, cu sutura lineara (extirparea unei portiuni din artera subclaviculara)
-rezectia unui anevrism subclavicular urmata de sutura termino-terminala, interpozitie de autogrefon nos safen intern sau de proteza.

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de  recuperarea medicala.  Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:

2.6 5 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

Buna ziua. Va sfatuim sa va adresati medicului neurolog in vederea unei consultatii si a unor investigatii de specialitate. Cauzele pot fi multe: contractura ms paravertebrala, discopatie…Numai bine!

Alina Luca-1224

Buna ziua.Acum 2 zile am simtit o usoara tensiune in zona umerilor si a gatului,iar de aseara durerile s-au accentuat brusc in zona cervicala si de prindere a trapezului in partea dreapta;ma durea la intoarcerea capului.Durerea este persistenta si deranjanta.M-am dat cu doclac dar nu simt nici o ameliorare.Seamana cu un torticolis dar este mai jos de ceafa.ce ar putea fi?In ultimele zile am stat la calculator constant .Am 44 de ani,supraponderala.va multumesc.

Anonymous

Bună ziua!De 2 saptamani ma sufoc atât de tare încât soțul meu a chemat Smurdul deja de 2 ori.Eu am fost diagnosticata cu coasta cervicala

u ani in urmă. Poate sa fie din cauza coaste cervicale?Multumesc mult.

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Nu prea este posibil acest simptom. Numai bine!

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x