• 7 feb. 2014
  • Raspunsuri: 264
  • Vizualizari: 13.125

PRP reprezinta plasma imbogatita cu trombocite. Plasma reprezinta aspectul lichid al sangelui care contine toate elementele celulare cum sunt celulele albe sau rosii, dar si trombocitele. In termeni simpli, trombocitele reprezinta 10% din componentele celulare ale sangelui. In PRP, concentratia de trombocite este de 90%. De aceea, prin definitie PRP inseamna plasma imbogatita cu trombocite.

PRP este o fractiune de sange integral care este centrifugat pentru a se obtine un numar crescut de trombocite si o mare varietate de factori de crestere, cum ar fi:
-factorul de crestere derivat plachetar (PDGF)
-factorul de crestere al endoteliului vascular (VEGF)
-factorul de crestere transformator beta (TGF – B)
-factorul de crestere al fibroblastelor (FGF)
-factorul de crestere insulin-like (IGF)

Ce este special la trombocite?  Continutul bogat in granule, care la randul lor contin factori de crestere, eliberati prin activarea trombocitelor, reprezinta cheia initierii procesului de reparare si vindecare a tesuturilor.

Cum se obtine PRP?

In 15 minute, printr-un procedeu simplu de recoltare-centrifugare a sangelui pacientului, se obtine plasma cu o cantitate de trombocite de pana la 9X mai mare fata de valoarea normala in sange.

procedura

Ce reprezinta terapia cu PRP?

Plasmafereza reprezinta un tratament non-chirurgical de vindecare, folosita in foarte multe domenii, inclusiv in ortopedie si in medicica sportiva. Practic PRP este injectata in regiunea afectata pentru a stimula si a spori procesul de vindecare. PRP este sângele propriu al pacientului modificat prin centrifugare cu scopul de a produce mega doze de „ingredientele” necesare procesului de  vindecare care sunt stocate în trombocitele noastre. Infiltratia cu PRP (plasma imbogatita cu trombocite) actioneaza conform sistemului natural de vindecare al organismului. Avantajul este dat de concentratia foarte mare de trombocite, care odata injectate elibereaza factori de crestere, ce initiaza si amplifica procesul de vindecare.

– Se foloseste in ortopedie din 1990.
– Rationamentul folosirii infiltratiilor cu PRP este de a initia si accelera procesul natural de vindecare si regenerare a tesuturilor prin eliberarea factorilor de crestere derivati din trombocite, direct, la nivelul tesutului afectat.
 – Interesul la nivel mondial in aceasta tehnologie biologica, a crescut recent brusc. Stiinta de baza si datele preclinice, sustin utilizarea PRP pentru o varietate de leziuni si tulburari legate de sporturi.
 – Ingineria biologica este un domeniu cu o evolutie rapida in medicina sportiva si chirurgie ortopedica. Instrumentul biologic ideal ar fi eficient, simplu de utilizat, ieftin, sigur si disponibil imediat la punctul de ingrijire. (PRP) indeplineste multe dintre aceste criterii. 

 

Ce afectiuni pot fi tratate cu PRP?

Conform studiilor actuale, leziunile partilor moi si leziunile de cartilaj sunt receptive la tratamentul cu PRP. Aceste afectiuni sunt: tendinitele (epicondilita, tendinita plantara, achileana, rotuliana, etc), tendinoza, rupturile de tendon, leziuni degenerative tendinoase, rupturi musculare, leziuni de cartilaj (artroza). PRP are indicatie postoperator in: sutura de menisc, ligamentoplastie, suturi/reinsertii tendinoase (coafa muschilor rotatori, Bankard, tendon achilean, tendon rotulian, cvadrigeminal, etc). Este indicata in toate stadiile de artroza, in special dupa artroscopia necesara tratarii leziunilor degenerative de menisc, sinovitei cronice si leziunilor instabile de cartilaj articular.

Stadializarea pe articulatii a afectiunilor tratabile cu PRP:

prp-injection-technique

UMAR: tendinita/ ruptura coafei ms. rotatori, bursita subacromiala, tendinita ms. biceps brahial, leziune SLAP, artrita, artroza
COT: epicondilita laterala/mediala, tenosinovita, artroza
SOLD: sindromul tractului iliotibial, tendinita ms psoas, tendinita trohanteriana, leziuni de labrum, artrita sacro-iliaca (sacroileita)
GENUNCHI: tendinita rotuliana, sindromul tractului iliotibial la biciclisti, tendinita hamstring, artroza, ruptura LIA, LIP, menisc (postoperator).

hamstring.ashx
GLEZNA: tendinita achileana, peroniera, plantara, tibiala posterioara, artroza

Cum vindeca terapia cu PRP?

Factorii de creştere sunt eliberati din cantitati mari de trombocite activate la locul leziunii. Acest lucru duce la o reactie inflamatorie induse, care initiaza o cascada puternica de reactii necesare procesului de vindecare. Factorii de crestere stimuleaza fluxul de sange, promoveaza formarea matricei, care este „baza” tuturor tesuturilor moi, restaurand  tendoanele şi ligamentele, care au fost anterior compromise, şi „inaspreste” cartilajul pentru a deveni mai ferm şi elastic.

– Riscul de infectie este minim, toate kiturile existente pe piata oferind tehnici de recoltare, centrifugare si injectare care respecta regulile de asepsie.
– Tratamentul cu PRP nu este o metoda de dopaj, lucru certificat de Agentia Mondiala Anti-Doping (WADA – World Anti-Doping Agency – 1999) in 2009.
– In USA, tratamentul a fost acceptat fara controverse in Liga Nationala de Fotbal (NFL), in Asociatia Nationala de Baschet (NBA), si in Liga majora de baseball (MLB).

b1

Studiu 42 de reconstructii LIA:       38 de barbati/4 femei

-64% au efectuat 3 infiltratii in saptamanile 3,4,5 dupa operatie

-28,7% au efectuat 1 infiltratie in saptamana 3-4
-7,3% au efectuat 2 infiltratii in saptamanile 3 si 4 dupa operatie
– Am folosit L-PRP la toti pacientii
Rezultate:
– testele de stabilitate efectuate la 3,6,12 saptamani au aratat o crestere a stabilitatii genunchiului – am remarcat o imbunatatire a modului in care se recupereaza pacientii prin scaderea durerii si cresterea mobilitatii genunchiului
– 7 pacienti au necesitat reevaluare RMN postoperator => aspect radiologic mai bun al grefei

ek-acl-mri-images-2

Este terapia cu PRP dureroasa?

Pacientii de obicei tolereaza procedura bine desi dupa injectare este de asteptat sa apara durere avand in vedere raspunsul inflamator indus de PRP.

De cate injectari este nevoie?

In general este nevoie de 1-3 proceduri in functie de tipul de afectiune, de gradul de afectare al structurilor si timpul scurs de la aparitia leziunii. In cazul in care sunt necesare mai multe injectari, timpul necesar intre proceduri este de 1-2 saptamani.
Tendinite moderate (durere moderata, semne inflamatorii minime, durata maxim 1-2 luni): 1 injectare.
Tendinite puternice (durere puternica, semne inflamatorii prezente, durara peste 2 luni): 3-5 injectari
Postoperator (ligamentoplastie, sutura menisc, reinsertie coafa rotatorie, instabilitati umar, cot, genunchi, glezna, suturi/ reinsertii tendinoase): 1-2 injectare la 14 de zile postoperator.
Artroza, indiferent de stadiu: 3 injectari. Eficacitatea terapiei scade odata cu avansarea gradului de artroza.

La ce ne asteptam dupa terapia cu PRP?

Pentru primele 48 de ore, umflarea şi disconfort sunt tipice în zona injectat. Prin urmare, toti pacientii primesc un tratament pentru a controla durerea dupa PRP si o punga cu gheata este necesara dupa injectare in primele 3-4 zile (3-4 aplicatii a cate 30-45 de minute pe zi). Din ziua a V-a, aceste simptome vor disparea. In acest moment, terapie fizica este initiata pentru a optimiza efectul injectarii cu PRP. La o luna de la tratament, leziunile partilor moi trebuie reevaluate ecografic pentru a cunatifica rata de vindecare. Leziunile de cartilaj tratate prin 3 injectari cu PRP sunt reevaluate prin RMN la 1 an de la tratament.

Procesul de vindecare se realizeaza in trei etape:
Etapa inflamatorie – apare imediat dupa infiltratie si pana la 72 ore dupa. In aceasta perioada pacientul poate suferi o amplificare a durerii, datorita inflamatiei ce se produce la nivel local;
Proliferarea celulara – aceasta a doua etapa din procesul de vindecare este foarte importanta datorita numarului foarte mare de celule noi ce se formeaza in perimetrul tesutului lezat, datorita numarului mare de factori de crestere eliberati;
Remodelarea tesutului – Aceasta ultima etapa de vindecare, este reprezentata de diferentierea celulelor nou-formate, celule ce iau locul celulelor distruse in urma leziunii, formand astfel tesutul nobil.

 

Terapia cu PRP are efecte secundare?
Cu exceptia durerii moderate si semnelor inflamatorii care apar in primele zile dupa injectare, studiile au demonstrat ca nu exista alte efecte secundare.

Exista criterii de excludere ale tratamentului cu PRP?
-Anemia severa
-Tulburari de coagulare
-Trombocitopenia

Dr. Andrei Ioan Bogdan este supraspecializat in terapiile regenerative cu PRP si foloseste sistemele Arthrex sau RegenLab, L-PRP.  Experienta a fost acumulata prin cursuri efectuate sub indrumarea dr. Dzihan Abazovic, si prin efectuarea a peste 300 de proceduri. Pentru programari va rugam sa sunati la numarul: 0786602299. 

 

 

0 0 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

264 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

Ruptura completa de coafa rotatorilor +artroza+bursita se poate remedia cu PRP?

Multumesc!

Anonymous

Buna ziua d-le doctor, ați putea sa-mi spune-ți va rog frumos dacă pot urma un tratament PRP in cazul in care am decurs deja la Injecții cu acid hialuronic.
Sunt diagnosticat cu condropatie patelara stadiul 3 din Ianuarie 2017 in urma unui efort fizic intens.
Ați cunoscut cazuri in care persoane cu un diagnostic similar au putut sa reia antrenamentele de alergare ?
In ce măsura si după cât timp?
Va mulțumesc mult!

Anonymous

D-le dr Bogdan, Va scriu din USA, mi-a placut articolul despre PRP si am citit comentariile si raspunsurile d-voastra Am citit f mult pe aceasta tema ,pentru ca am avut operatii de ACL si menisc pe ambii.genunchi in 2005 si 2008 iar in 2012 debridement pe stingul. Asta m-a lasat fara cartilaj si cu dureri care ma limitau la mers si activitati sportive/tenis. In zona interna a genunchiului parca aveam o gaura cit o moneda mai mare. Dupa prima prp s-a acoperit iar dupa a 2 alergam absolut normal. Am fortat prea repede si acum am facut ..a 7 ..intre… Read more »

Anonymous

D-le dr Bogdan, Va scriu din USA, mi-a placut articolul despre PRP si am citit comentariile si raspunsurile d-voastra Am citit f mult pe aceasta tema ,pentru ca am avut operatii de ACL si menisc pe ambii.genunchi in 2005 si 2008 iar in 2012 debridement pe stingul. Asta m-a lasat fara cartilaj si cu dureri care ma limitau la mers si activitati sportive/tenis. In zona interna a genunchiului parca aveam o gaura cit o moneda mai mare. Dupa prima prp s-a acoperit iar dupa a 2 alergam absolut normal. Am fortat prea repede si acum am facut ..a 7 ..intre… Read more »

Anonymous

Buna ziua, in anul 2006 am fost operata la genunchiul stang de fisura de menisc (conul meniscului intern a fost extras din articulatie), iar in data de 09.03.a.c. am fost operata la genunchiul drept. In urma interventiei am fost diagnosticata cu- Artrosinovita genunchi drept, Osteocondrita condil femural intern gradul 3-4, Hofita dreapta si Displazie rotula dreapta. Mi-a fost recomandat sa fac infiltratii cu acid hialuronic sau cu plasma. care din aceste variante ar fi mai benefice pentru problema pe care o am? Ce-ar mai fi de facut pentru a nu ajunge la proteza de genunchi? Va multumesc!!!

Anonymous

Buna ziua. Cat de curand am fost diagnosticata cu gonartroza de gr.I la piciorul stg. si de gr.II la piciorul drept. Medicul mi-a recomandat 5 sedinte de ortoplastie. Va rog sa ma lamuriti daca ortoplastia e acelasi lucru cu PRP-ul si daca, in cazul meu, sunt necesare 5 sedinte si nu 3.
Peste tot am citit ca in cazul artrozelor, indiferent de stadiu, sunt necesare 3 sedinte de PRP.
Multumesc

Anonymous

Buna ziua,in urma examenului rmn a rezultat:

-La nivelul cornului posterior intern se observa traiect de ruptura meniscala ce se prelungeste la suprafata articulara inferioara.
– Ligamentul incrucisat anterior are insertiile subtiate si prezinta modificari edematoase si lama de fluid periligamentar
– Minima acumulare lichidiana se observa retropaletar si infiltrat edematos, se observa in partile moi din compartimentul intern al genunchiului
– Ligamentele incrucisat posterior si colaterale, tendoanele poptileu si rotulian, retinaculele patelo- femurale si cartilajul articular au aspect IRM normal.

Se poate recupera cu injectii cu celule PRP sau injectii cu celule stem?

Anonymous

Buna ziua Am fost operat artroscopic pe data de 16 martie la genunchi( leziuni cartilaz) drept cu diagnostic:CONDROPATIE GR IV TROHLEE FEMURALA GENUNCHI DREPT(5\8 mm si 10/10 mm) OP-RECONSTRUCTIE CONDRALA PRIN MICROFRACTURI .si CONDROPATIE GR IV ROTULA (10\10 mm)-OP-RECONSTRUCTIE CARTILAJ PRIN MICROFRACTURI. Este indicat sa fac infiltratie cu P.R.P.? De cate infiltratii am nevoie si la ce interval de timp? Daca nu am facut inca nici infiltratia cu acid HIALURONIC s ar recomanda sa o fac dupa infiltratia cu P.R.P.? Care este pretul la cabinet dvs? Care este beneficiul pe termen scurt si lung al acestor infiltratii ? ( mobiltate… Read more »

Anonymous

as dori sa stiu daca pot face acest tratament si pentru hernie de disc !Va multumesc.

Anonymous

Buna ziua! Sunt sportiv si ma antrenez de 5 ori pe săptămana. De o luna am simțit o durere la genunchi , in lateral. Am fost la un consult la un ortoped si m a diagnosticat cu sindrom de tract iliotibial! E recomandata infiltrația cu pmp? Si câte ședințe? Mulțumesc!

Anonymous

Buna ziua! Mar interesa dacă aceste infiltratii ar ajuta la hernie de disc? Multumesc!

Anonymous

Buna ziua .Va rog sa-mi spuneti daca in judetul Iasi exista un cabinet sau spital care face aceste infiltratii PRP la genunchi ? Multumesc.

Anonymous

Buna ziua! Felicitari pentru raspunsurile prompte date tuturor!!! O intrebare: PRP este indicat pentru ruptura completa a ligamentului talofibular anterior al gleznei? Aceasta s-a produs la inceputul lunii aprilie 2016. In caz afirmativ, ar fi prea tarziu sa-mi fac procedura, dat fiind faptul ca au trecut cateva luni? Durerea inca persista la anumite miscari. De cate sedinte credeti c-as avea nevoie? Costul unei sedinte cat ar fi? Dupa pot face sport imediat? Multumesc!!!

Anonymous

Am uitat ceva:))) Ruptura de ligament a fost descoperita facandu-mi-se o ecografie pe parti moi. Credeti ca ar fi necesar si un RMN? Sau ar trebui sa-mi fac direct PRP-ul? As exclude operatia, optand pentru alte metode, cum ar fi aceasta. Mii de multumiri!

Anonymous

Examinare nr din 19.07.2016 Diagnostic de trimitere: Medic care recomanda examinarea: RM TIBIO_TARS STANG: Examenul RM evidentiaza modificari edematoase intraosos tibio-talar intern, si epifizar distal peronier – contuzie. Fara colectii lichidiene intraarticulare. Fara abcese constituite. Usoara intindere ligamente deltoide, colaterale. Fara leziuni ale tendoanelor tibiale, flexor si extensor ale halucelui. Fara modificari ale cartilajului articular tibio-tarsian. Fara linii de fractura. Fara formatiuni tumorale. Usoara tendinita Achiliana distala. CONCLUZIE: Contuzie tibio-talara si peroniera. Intindere ligamente colaterale, deltoide. Usoara tendinita Achiliana distala. Acesta este rezultatul primit. In acest caz, m-ar ajuta PRP-ul? La ecografie pe parti moi mi s-a spus ca este… Read more »

Anonymous

Buna Ziua, Am fost operat luni pe 1 august de LIA si menisc. Vreau sa stiu daca se poate intarzia cu infiltrarea de solutie PRP . Si cat? Sau este obligatoriu la cateva zile dupa operatie. Va multumesc

Anonymous

buna ziua, am fost ars in incendiul de la colectiv si in urma grafarii gatului am niste inflamatii , hipertrofe, cheloide, la capetele grefelor mai exact pe gat in jos in dreptul urechilor. Cineva mi-a spus ca m-ar putea ajuta aceasta procedura …ce parere aveti ? va multumesc !

Anonymous

O intrebare pt.domnul dr.Andrei Ioan Bogdan. Va rog spunetimi si mie daca la virsta de 72 ani cu o gonartroza destul de veche si acum cu dureri f.f.mari se poate si ar fi eficient terapia PRP ,si cit costa si in cite sedinte. Va multumesc

Anonymous

Domnule doctor, va rog sa-mi spuneti daca aceasta terapie poate fi folosita si in cazul coxartrozei femurale, Rx-ul indicind o depreciere masiva a cartilajului.
Am inteles necesitatea atroplastiei dar as dori sa amin aceasta interventie 1-2 ani ( am 61 ani )
Va multumesc anticipat

Anonymous

Buna seara d-le doctor ,
In urma unui RMN la genunchiul drept, sotul meu a primit urmatorul rezultat :
Degenerare mixoida corn posterior menisc intern genunchi drept .Bursita prepatelara .
Se pot face infiltratii cu PRP ? De cate ar fi nevoie ? Precizez faptul ca numarul de trobocite nu au depasit niciodata 150, limita lor minima.Ex. acum 3 saptamani la analize , au iesit 134.Va multumim pentru recomandari.

Anonymous

Bună ziua,

Îmi puteți spune va rog în caz de gonartroza la o pacienta de 60 de ani acest tratament este recomandat? Și unde va pot gasi pentru programări si preț?
Mulțumesc mult!

Anonymous

Buna ziua,
Ma intereseaza daca efectuati procedura la nivelul articulatiilor sacro-iliace, soldului, coaste fata (slipped rib) si umar dr (outlet sindrome).
Imi puteti spune va rog:
– ce adaugati la PRP-ul injectat pentru a mari eficacitatea (acid hialuronic, vitamine, etc) ?
– folositi vreo metoda de procesare a PRP dupa centrifugare?
– folositi ghidaj Doppler la injectare?

Va multumesc si va doresc multa sanatate!

Anonymous

Va multumesc! Imi puteti spune prin ce difera protocolul european de tratament pe care il practicati, fata de cel american? Am observat ca in mesajele anterioare recomandati 3 tratamente la intervale de 2 saptamani. Cunosc persoane care se trateaza la intervale de o luna, pe perioade lungi de timp, in functie de afectiuni.

Anonymous

domnule dr, am o leziune de menisc intern gradul 1. Nu aș vrea să mă operez, nu am niciun fel de dureri. Credeți că prp mă pot ajuta să scap de operație?

Anonymous

Pot face PRP după 8 săptămâni de la operația de artroscopie? Diagnostic condromalacie stadiul 3 condil femural extern și stadiul 2 rotula și condil femural intern. Mulțumesc anticipat.

Anonymous

Apreciez faptul că mi-ați raspuns.Vă mulțumesc!

Anonymous

Se poate face injecție cu ac. holuronic pe genunchi inflamat după artroscopie?

Anonymous

Buna ziua,domnul doctor eu am o ruptura de tibie,de anul trecut din 24.06.2016 si am stat 3 luni cu ghips si am mers lunar la un ortoped in iasi si mi se spunea in fiecare luna formare acum am fost internata la recuperare iasi si mi sa facut infritratii cu plasma singelui intrbarea este este de folos o sa se prinda piciorul meu?am virsta de 44 ani si am si poliatrita romatoida. va multumesc o zi frumoasa

Anonymous

Buna ziua, domnule doctor.
La RMN fost diagnosticat cu o ruptura de LIA in urma unei accidentari la fotbal.Genunchiul meu, clinic se prezinta bine,nu este umflat, il pot indoi,pot chiar sa si alerg.Medicul mi-a recomandat sa evit operatia si sa reincept activitatile fizice peste 6-8 saptamani,cand spun activitati fizice ma refer la alergare si exercitii pentru coapse.Credeti ca m-ar ajuta injectiile cu PRP ? Va multumesc, sa auzim de bine !

Anonymous

Buna ziua.
Am 4 operatii la genunchi dintre care primele 2 de lia partial rupt iar ultimile 2 de ligamentolastie, ultima acum 9 luni. Am ramas cu o lipsa de extensie de 10 grade si dureri la genunchi. Va rog sa-mi spuneti daca infiltratiile cu prp ma ajuta, in primul rand in recaparatea extensiei, si daca aceasta lipsa de extensie poate cauza ruperea ligamentului in cazul ca ma apuc iar de sport.

Multumesc !

Anonymous

Buna ziua In urma unui RMN la genunchiul drept am fost diagnosticat cu :1)Solutie de continuitate corp menisc medial si 2)Leziune grad I LIA. Spuneti-mi daca PRP ajuta in cazul meu.Va multumesc mult de tot.

Anonymous

Domnule doctor, sunt profund impresionat de rabdarea dvs in a raspunde oamenilor cu probleme.Am citit o multime de forumuri situri desper doctori si diagnostice prin prisma problemelor pe care la am(tendinita ahileana bilaterala cu ruptura partiala de tendon stanga si dreapta). Am facut infiltratie cu PRP, sincer ma simt mai bine, recomand celor care au probleme de ligamente in faze incipiente, dar datorita faptului ca nu am un contact cu doctorul asi dori sa va intreb. Cat dureaza durerea dupa PRP si e normal daca tin gheata sa te doara tot piciorul cu tot cu os ? Va multumesc ptr… Read more »

Anonymous

Buna ziua ..mama mea in varsta de 63 ani are gonartroza la ambii genunchi..se pot face este infiltratii cu prp?are talasemie minora..si ce pret are tratamentul?multumesc

Anonymous

Multumesc pt raspuns ..si cum ne dam seama daca e avansata sau nu?printr o radiografie?(adica daca venim la dvs ce trebuie sa avem ca si investigatii?)m ar interesa orice fel de tratament..multumesc

Anonymous

Buna seara,
Infiltratiile cu prp sunt indicate și în cazul artritei reumatoide? Pana in prezent zonele afectate sunt genunchii. Multumesc.

Anonymous

Buna ziua!
sunt fotbalist profesionist si am fost diagnosticat cu ruptura partiala de tendon la piciorul drept si intindere patelara la cel stang.ma intereseaza cat timp dureaza tratamentul , cat costa si in cat timp dupa tratamentul cu prp pot relua antrenamentele.
Multumesc!

Anonymous

Buna ziua! Am 41 ani si am fost diagnosticat cu leziune fasciculara tendon ahilian dr. Am 2 luni jumate de cand am aceasta problema (fotbal), la inceput am mers schiopatand cateva zile. Zona respectiva s-a dezumflat dupa 4zile de gheta, am facut fizioterapie si, mai nou, injectii intramusculare cu diprophos. Pe tendonul respectiv se simte acum o galma mica durerroasa la atingere. Merg normal, dar nu am mai incercat sa fac sport de cand s-a intamplat Va rog sa-mi spuneti cat timp dureaza tratamentul cu prp, cat costa, daca voi putea face efort fizic din nou la capacitate normala si… Read more »

Anonymous

Buna ziua, am suferit o fractura cominutiva cu deplasare deschisa tip II a pilon tibial stang si maleola tibiala stanga. Fractura maleola peroniera stanga, fractura parcelara astragal stang. Am 36 ani, 174cm, 70 kg, fara istoric medical si fara vicii. Ce tratament considerati ca este necesar in cazul meu , la un an si 4 luni de la accident, pentru a evita compromiterea totala a gleznei si a avea o viata normala ( un mers normal fara dureri). Va multumesc anticipat.

Anonymous

Buna ziua . Am coxartroza bilaterala si doresc sa fac un tratament cu PRP. Va rog sa-mi spuneti daca este necesar sa fac mai multe infiltratii cu PRP sau este de ajuns numai una . Deasemeni va rog sa-mi spuneti si costul unei infiltrati .

Anonymous

Buna ziua. Am 50 de ani, 1,57 m, 63 kg. Scriu exact cum inteleg din buletinul de la radiologie: Artroza atlanto-axiala, posticus-ponticus, discopatie C5-C6, C6-C7 si spondiloza anterioara la acelasi nivel. Rectitudinea coloanei lombare in plan sagital, osteocondroza in L4-L5,L5-S1, spondiloza L4, L5, S1 si nu mai inteleg orteza interapofizara lombara. In urma unui CT care nu a fost facut special pentru coloana rezultatul a fost: Rectitudinea coloanei lombare cu importanta pensare a spatiilor intervertebrale L4-L5 si L5-S1 si osteoscleroza platourilor vertebrale L4-L5. Osteocondensari cu aspect benign la nivelul capului femural stang si acetabular bilateral. Am dureri lombare si la… Read more »

Anonymous

Va multumesc! Apreciez ca v-ati facut timp si pentru mine. Sanatate multa tuturor!

Anonymous

Buna ziua. Am facut un RMN la genunchiul dr..,rezultat: gonartroza stanga cu epanșament periarticular,chist popliteal si condromalcie gr.1.ruptura corn posterior menisc intern.trebuie neaparat operatie?va mulțumesc

Anonymous

Bună seara.Dl Doctor în urma unui RNM la genunchi diagnosticul este gonartroza grad 3 sau 4 ce sanse de vindecarea am cu PRP.va mulțumesc.

Anonymous

Buna seara, Am citit cu mare interes articolul cu privire la PRP. Eu am 40 de ani, 60 kg si sunt diagnosticata cu poliartrita reumatoida inca de la 16 ani! Nu am urmat un tratament medicamentos regulat…doar periodic..la duderi f mari si in momentul de fata am dureri la nivelul falangelor ( ma trezesc cu ele intepenite) si glezna stanga pe care calc destul de greu! Mentionez ca in februarie 2015 am facut infiltratii cu PRP la nivelul incheieturilor ambelor maini ( cate o injectie la fiecare incheietura). Acum nu mai resimt atat.de mult durerea la nivelul incheieturilor! Ma intereseaza… Read more »

Anonymous

Buna ziua, am fost operat in noiembrie 2016 de ruptura de lia si menisc iar acum cateva zile am facut un nou rmn deoarece piciorul inca doare. Imi puteti spune ce reprezinta: -menisc intern cu hipersemnale moderate mixte T1 si PD, in plan meniscal de rupturi fibrilare si de tip degenerativ la nivelul bureletului posterior aparent fara ruptura completa. -cartilaj articular discret angulat si subtiat la nivelul condilului femural intern antero-inferior -usor edem osos parcelar la nivelul diafizei femurale distale supra metafizar. -LIA cu aspect postplastie usor elongat fara semnale patologice de ruptura. Cate ședințe de infiltratii cu prp ar… Read more »

Anonymous

Buna seara.In urma unui RMN efectuat in zona bazinului ,diagnosticul este, sacroileita doar partea dreapta,ce sanse de vindecare am cu PRP?, cate sedinte de infiltratii ar fi necesare ? un pret ? Va multumesc.

Anonymous

Buna seara,
Domnul Doctor , va rog cu respect , sa-mi spuneti , daca se poate ,dupa cat timp se pot vedea unele rezultate in urma unei infiltratii cu PRP la ambele solduri pentru o coxartroza bilaterala . Mentionez ca am facut infiltratie cu PRP – Angel in Bucuresti , primele 2-3 zile am avut dureri la ambele solduri mai accentuate decat le aveam inainte de infiltratie , astazi ,deja au trecut 10 zile dar fara un rezultat pozitiv .Va multumesc anticipat .

Anonymous

Buna dimineata ,
Va rog cu respect sa-mi mai raspundeti la intrebarea daca , este indicat ,dupa infiltratia cu PRP , sa se faca proceduri balneare cu bai de namol ,electrice si kineto-terapie in bazinul cu apa sarata de la Sanatoriul Balnear din Techirghiol .mentionez ca zilnic fac gimnastica prin casa si bicicleta ergonomica 20-30 de minute pe zi . Va rog sa-mi precizati si ce insemna termenul ” clinic ” . Sa inteleg ca vor dispare durerile si chiar o imbunatatire a mobilitatii ? Va multumesc anticipat
Ignat Andrei

Anonymous

Buna ziua, am 35 ani , 52 kg, 1,65 inaltime, am fost diagnosticata cu lupus cutanat subacut cu semnul intrebarii, in urma cu 6 ani . Am urmat tratament cu prednison si au inceput durerile de genunchi si inflamatie puternica , nemaiputand sa merg. Am mers in Bucuresti la mai multi medici care m-au pus sa fac tot felul de analize fara nici un rezultat, toti ridicau din umeri. Am facut din proprie initiativa fizioterapie, acupunctura si am reusit sa mai merg…Dar situatia se repeta in fiecare an…In iunie 2017 am facut RMN la ambii genunchi tot din proprie initiativa… Read more »

Anonymous

Multumesc frumos!

Anonymous

buna ziua,
am avut fisura menisc, ruptura ligament lateral LCL si m-am operat in 2015.
am facut fizioterapie, dar inca ma doare piciorul. dupa un RMN se pare ca am gonartroza, asa ca indraznesc sa va intreb daca fac aceatsa injectie imi va remedia problema? daca da, de cate injectii am nevoie? plus ca tin sa mentionez ca atunci cand conduc ma cam doare… multumesc!

Anonymous

As dori sa știu dacă pot face aceasta injecție PRP in situația in care am beta talasemie minora va multumesc

Anonymous

Buna ziua, Am facut 3 infiltratii PRP (sistemul Arthrex ) la ambii genunchi pentru condropatie, ultima infiltratie fiind in data de 4 octombrie 2017. Dupa cat timp se poate evalua eficienta tratamentului si eventual realiza terapia cu celule stem, daca este cazul? Durerile s-au atenuat, dar sunt inca prezente. Mentionez ca am 31 ani, 54kg, inaltime 1,69m. In cazul in care doresc sa programez o consultatie la dvs. este necesar sa fac un nou RMN sau e prea devreme?Multumesc.

Anonymous

IRM genunchi drept nativ: Artroza tibio-femurala dreapta, mai accentuata in compartimentul medial, cu osteofite marginale tibiale si femurale. Artroza femuro-patelara cu osteofite marginale patelare si femurale. LIA, LIP integre. Menisc extern cu usor hipersemnal omogen la nivelul cornului anterior si posterior, fara semne de ruptura. Menisc intern cu extruzia portiunii intermediare si cu leziuni grad 3/4 la nivelul cornului posterior si portiune intermediara meniscala. Cartilaj articular cvasiabsent pe o arie destul de mare (2.3 cm LL/3 cm AP) a compartimentului articular tibio-femural intern, ce asociaza modificari edematoase si microchistice ale osului subcondral (condil femural intern si condil tibial intern). Cartilaj… Read more »

Anonymous

Buna seara !am fost diagnosticata cu spondilartrita si de trei luni iau zilnic antiinflamator din cauza durerilor,credeți ca terapia cu PRP ma poate ajuta?

264
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x