• 2 apr. 2013
  • Raspunsuri: 121
  • Vizualizari: 19.315

Echipa noastra este specializata in infiltratii la nivelul genunchiului. In principiu facem 3 tipuri de infiltratii: cu corticosteroizi, cu acid hialuronic si terapii regenerative (PRP, celule STEM).

Articulatia genunchiului

Indicatii: Capsulita acuta sau cronica

Cauze si simptome: osteoartrita, artrita reumatoida, guta sau traumatisme – durere la nivelul articulatiei, posibil inflamatie, tegumente calde, limitare a mobilitatii, durere la miscare, durere mai ales la flexia pasiva decat la miscarea de extensie.

Se foloseste o seringa de 10 ml cu un ac de 40 mm (40 mg Adcortyl, 6 ml Lidocaina 1%).

Ca si capacitate (spatiu) de stocare, spatiul articular al genunchiului este de aproximativ 120 ml sau chiar mai mult la adultii supraponderali.

Tehnica: cu pacientul in sezut pe masa de examinare, cu piciorul aflat in extensie, se identifica si se marcheaza marginile laterale ale rotulei (patelei); marcarea nu este neaparat necesara, dar daca totusi se face este necesara o carioca sterila; se introduce acul lateral, indreptat usor in sus sub rotula; se injecteaza solutia in bolus, daca este necesar se aspira inainte.

Injectia va duce la disparitia temporara a durerii, daca genunchiul nu este suprasolicitat. Repetarea acestei infiltratii nu este recomandata sub 3 luni si se recomanda anual un examen clinic si o radiografie fata-profil pentru a vedea eventualele modificari degenerative. Ca si la articulatia soldului, la pacientii care asteapta (sunt programati) o interventie chirurgicala, se recomanda ca aceasta infiltratie sa nu fie facuta mai devreme de 6 saptamani pana la interventie.

Exista mai multe aborduri recomandate pentru aceasta infiltratie articulara, cum ar fi: suprapatelar, abordare mediala (descrisa mai sus), lateral de patela, inferior de rotula.

Pacientul evita efortul timp de aproximativ o saptamana, dupa care urmeaza un program de recuperare (un studiu arata ca repausul total timp de 24 de ore post infiltratie este foarte eficient in cazul genunchiului reumatic).

978-0-7020-3565-4_0104 978-0-7020-3565-4_0105

Articulatia tibioperoniera superioara

Indicatii: Capsulita acuta sau cronica

Cauze si simptome: de obicei traumatisme (de exemplu: cadere de la inaltime cu rotatie interna fortata si genunchiul in flexie) – durere pe partea laterala a articulatiei genunchiului, durere si rezistenta la miscarile de flexie, durere si rezistenta la rotatia interna a genunchiului.

Se foloseste o seringa de 2 ml cu un ac de 16 mm (20 mg Kenalog, Lidocaina 1 ml 2%).

Articulatia tibiofibulara coboara medial de-a lungul marginii laterale a tibiei. Abordul anterior al acestei articulatii este cel mai sigur pentru ca nu expune lezarii nervul peronier aflat posterior de articulatie.

Tehnica: cu pacientul in decubit dorsal cu genunchiul in flexie la 90 de grade, se identifica capul fibulei; se introduce acul la mijlocul liniei articulare, tintind oblic lateral pentru a penetra capsula; se introduce solutia in bolus.

Ocazional articulatia este subluxata si este necesar sa fie redusa inainte de infiltratie. Se recomanda repaus relativ cel putin o saptamana, iar apoi reluarea activitatilor zilnice. De multe ori este necesara intarirea musculaturii (biceps femural) prin recuperare.

978-0-7020-3565-4_0106 978-0-7020-3565-4_0107

Bursa iliotibiala

Indicatii: Bursita cronica

Cauze si simptome: suprasolicitare (in special la maratonisti) – durere in partea laterala a genunchiului mai exact in dreptul condilului lateral al femurului; durere si restrictionarea mobilitatii in abductie, si adductie pasiva a piciorului.

Se foloseste o seringa de 2 ml cu un ac de 25 mm (20 mg Kenalog, Lidocaina 1,5 ml 2%).

Aceasta bursa se gaseste profund in ligamentul iliotibial chiar in dreptul condilului lateral al femurului si este de marimea unei mingi de golf.

Tehnica: cu pacientul in decubit dorsal cu genunchiul in extensie, se cauta punctul de sensibilitate dureroasa la nivelul condilului femural, se introduce acul perpendicular in bursa, trecand prin tendon pana ce se atinge osul; solutia se depoziteaza in bolus.

Repausul absolut trebuie impus pentru aproximativ 10 zile, dupa care se recomanda recuperare. Incaltaminte adecvata poate fi recomandata.

978-0-7020-3565-4_0110 978-0-7020-3565-4_0111

Bursa infrapatelara

Cauze si simptome: suprasolicitare, lovitura directa; durere pe fata anterioara a genunchiului, mai axact inferior de patela; durere si rezistenta la extensia genunchiului, flexie pasiva a genunchiului.

Se foloseste o seringa de 2 ml cu un ac de 30 mm (20 mg Kenalog, 1,5 ml Lidocaina 2%).

Exista 2 burse infrapatelare, una superficiala si una situata profund in tendonul patelar. Tehnica descrisa este pentru bursa situata profund, ea fiind mult mai des afectata.

Tehnica: cu pacientul in sezut cu genunchiul fixat in extensie, se identifica zona dureroasa la nivelul tendonului; acul se introduce intr-o pozitie orizontala din partea laterala a genunchiului, proximal de tuberculul tibial; acul nu trebuie sa patrunda in tendon, solutia se introduce in bolus.

Se recomanda repaus relativ 7 zile.

978-0-7020-3565-4_0112978-0-7020-3565-4_0113
Ligamentele coronare

Indicatii: Intindere ligamentara

Cauze si simptome: traumatism, o rotatie puternica a genunchiului, cu sau fara leziune de menisc – durere aparuta medial pe linia ligamentara, durere la rotatia laterala pasiva, posibil ca examenul clinic al meniscului sa fie pozitiv.

Se foloseste o seringa de 1 ml cu un ac de 16 mm (10 mg Kenalog, Lidocaina 0,75 ml 2 %).

Ligamentele coronare sunt niste benzi fibroase fine si mici, ce ataseaza meniscul de platoul tibial. Ligamentul coronar medial este de obicei cel mai des afectat, el putand fi gasit prin flexia genunchiului la un unghi de 90 grade cu rotatie laterala a piciorului.

Tehnica: cu pacientul in sezut cu genunchiul flectat la 90 de grade si rotatie laterala a piciorului; se identifica zona dureroasa si se infiltreaza solutia cu seringa vertical, perpendicular pe platoul tibial.

Leziunea este des confundata cu ruptura de menisc. Recuperarea post infiltratie se incepe imediat.

978-0-7020-3565-4_0116 978-0-7020-3565-4_0117

Ligamentul colateral medial

IndicatiiCronic, sau acut (rar) intindere ligamentara

Simptome si cauze: traumatism, tipic flexie, valgus si rotatie laterala a genunchiului (de exemplu: cadere la schi); durere de-a lungul ligamentului medial, durere la valgus pasiv, rotatie laterala pasiva a genunchiului.

Se foloseste o seringa de 2 ml cu un ac de 30 mm (20 mg Kenalog, Lidocaina 1 ml 2 %).

Ligamentul medial colateral al genunchiului trece distal de condilul medial al femurului pe partea mediala a tibiei. Este destul de greu de palpat pentru ca este subtire si face parte din capsula articulara, de obicei se intinde la nivelul liniei articulare.

Tehnica: pacientul in decubit dorsal cu genunchiul usor flectat (se poate pune un sul in posteriorul spatiului articular pentru a mentine flexia); se identifica zona de sensibilitate dureroasa; acul nu trebuie sa patrunda in capsula articulara, solutia se injecteaza in ligament.

Intinderea acestui ligament are rar indicatie de infiltratii, tratamentul de prima intentie fiind: gheata local, antiinflamatoare, masaj, imobilizare. Totusi injectarea ligamentului se face atunci cand aceste metode nu sunt la indemana sau cand pacientul acuza dureri foarte mari.

978-0-7020-3565-4_0118 978-0-7020-3565-4_0119

Tendonul infrapatelar

Indicatii: Tendinita cronica

Cauze si simptome: suprasolicitare (saritori, alergatori) – durere la polul inferior al patelei, durere si rezistenta la extensia genunchiului.

Se foloseste o seringa de 2 ml cu un ac de 30 mm (20 mg Kenalog, lidocaina 1,5 ml 2%).

Tendonul rotulian are originea pe polul inferior al rotulei si se insera pe tuberozitatea tibiala. Este contraindicata injectarea de corticosteroid in corpul tendonului (slab vascularizat).

Tehnica: pacientul in decubit dorsal cu genunchiul fixat in extensie; cu o mana se blocheaza polul superior al patelei, se identifica zona dureroasa si se introduce acul aproape de originea tendonului pe patela la un unghi de 45 grade; la injectare trebuie sa existe o rezistenta pentru a fi siguri ca nu este infiltrat spatiul articular.

In perioada de atac nu sunt permise mai mult de 2 infiltratii. La pacientii in etate se recomanda o ecografia a partilor moi din acea zona, pentru a exclude schimbarile degenerative posibile in tendon. Se recomanda repaus absolut pentru 10 zile, dupa care program de recuperare.

978-0-7020-3565-4_0120 978-0-7020-3565-4_0121

Intinderea muschiului qvadriceps femural

Indicatii: Intindere musculara

Cauze si simptome: suprasolicitare – durere superomedial de rotula, durere la urcat si coborat de scari; durere si rezistenta la extensia genunchiului.

Se foloseste o seringa de 2 ml cu un ac de 16 mm (10 mg Kenalog, lidocaina 1,75 ml 2%).

Muschiul qvadriceps femural se insera pe treimea superioara a patelei prin tendonul sau. Locul cel mai frecvent al leziunii tendonului este pe polul superomedial al patelei.

Tehnica: cu pacientul cu piciorul afectat intins pe masa de examinare, se identifica durerea in general pe marginea mediala a polului superior al patelei; se introduce acul perpendicular dinspre medial pana atinge osul patelar.

Pacientul nu trebuie sa suprasolicite articulatia cel putin 7 zile, dupa care este recomandat un program de recuperare.

978-0-7020-3565-4_0122 978-0-7020-3565-4_0123

0 0 vote
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

121 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

Buna seara!
Domnule Doctor unde va putem gasi ?mama sufera de gonartroza bilaterala,are nevoie neaparat de infiltratii,daca doriti sa ne spuneti si un pret.Multumesc

Anonymous

Buna seara domnule doctor eu am probleme la genunchiul stâng am facut RMN si am 1)leziune gradul III corn posterior menisc intern;disjuncție minimă menisco-capsulară corn anterior menisc intern;2)modificări degenerative minime la nivelul genuchilui stâng.
Mi sa spus sa fac infiltrati cu acid hiluric as vrea sa stiu cat ma costa la dv va multumesc

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Cazul dstra este eminamente chirurgical. Nu aveti indicatie pentru infiltratii in acest moment. Numai bine!

Andrei Ioan

Buna ziua.
Costurile depind de tipul de infiltratii, iar tipul de gradul de artroza. Pot oscila intre 250 si 900 ron.
Pentru programare sunati la numarul: 0786602299.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua!

In urma unui accident rutier prezint o limitare la urcarea sau coboratul scarilor, la nivelul articulatiei genunchiului, si o durere supero-laterala usoara. Radiografic totul pare in regula, la examenul clinic s-a suspectat o subluxatie de rotula si o lezare de menisc. Ar trebui sa efectuez un rmn insa momentan acest lucru este imposibil deoarece prezint si o fractura de col chirurgical humerus ce a fost tratata chirurgical cu brose k. Mersul este normal, durerile si limitarea mobilitatii nu apar decat la urcatul/coboratul scarilor. Ati putea sa ma ajutati cu o parere?

Multumesc

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Va sfatuim sa va concentrati momentan pe tratamentul fracturii de umar, iar ulterior dupa indepartarea lor, puteti face un RMN care va elucida diagnosticul, suspiciunile enumerate la genunchi nefiind nici o urgenta. Numai bine!

Anonymous

Buna ziua, va scriu din nou…fractura de humerus este vindecata,rmn-ul nu a elucidat dianosticul la genunchi in schimb. Am tratat cu ains iar durerile si limitarea au disparut. De vreo 2 zile in schimb au aparut dureri supero medial de data aceasta, tegumente calde, limitarea usoara a miscarilor. Durerea o percep mai ales in flexia pasiva, in extensie cedeaza total….poate fi de la vreme sau sa ma consult si cu un al treilea specialist?

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Nu va ingrijorati, dar trebuie sa aveti la genunchi un diagnostic clar, dat de catre medicul radiolog in colaborare cu medicul ortoped.
Nu pot sa va dau sfaturi fara sa stiu nimic despre RMN sau genunchi.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua.va rog sa imi spuneti ce ar putea sa mai facă tatal meu ptr stoparea durerilor de umeri,incheieturi mâini si genunchi.are 68 ani si ia anticoagulante.i sa spus sa nu facă infiltratii dar îl doare rau.sa uns cu de toate dar nimic si ia zaldiar si lenom dar nimic.Multumesc.

Anonymous

In urma unei rupturi de menisc exterior la o tanara de 21 de ani, i s-au recomandat infiltratii cu acid hialuronic. Ce producator ne recomandati, e preferabila monodoza sau 3 doze si, in ultimul rand, nu exista capsule care sa inlocuiasca aceste infiltratii?

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Leziunea de menisc nu se tratateaza cu acid hialuronic. Daca este gradul III, se opereaza, fiind singurul tratament: se repara meniscul la varsta aceasta, asa daca se poate. Leziunea de gradul I/II nu au indicatie chirurgicala sau de infiltratii pentru ca este in interiorul meniscului si infiltratiile nu ajuta cu nimic.
Daca genunchiul doare atunci leziunea este de gradul III sau este alta problema.
Numai bine!

Anonymous

Am fost diagnosticat in urma cu 3 saptamani,in urma unui examen radiologic cu gonartroza primitiva bilaterala stadiul 1.Mi s-a prescris gimnastica medicala ,slabirea in greutate-am52ani,1,80 si94kg.,si medicatia de rigoare in asemenea cazuri.As vrea sa stiu daca recomandati infiltratii cu prp s-au daca este cazul pentru un alt tratament.Va multumesc

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Da sunt recomandate. Dar daca nu slabiti efectul lor este limitat, intr-adevar.
Numai bine!

Anonymous

Buna seara.
Am o jena la genunchiul drept undeva pe la jumatatea meniscului intern. La rezultatul RMN mi s-a gasit degenerescenta gradul 1 si 2 pe coarnele posterioare la ambele meniscuri , condropatie gradul 2 rotuliana si de trohlee femurala de asemenea mici reactii fluide retropatelar si intraarticular. Credeti ca o infiltratie cu substante vasco-elastice ma poate ajuta? Mentionez ca as dori sa mai fac sport (alergare usoara, bicicleta). Multumesc .

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Aceasta infiltratie este indicata.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua! Am 24 de ani si 50 kg. In urma unui RMN la ambii genunchii am fost diagnostificata cu condromalacie patelara grad 1, dupa ce in urma m-am lovit foarte tare intr-un genunchi, si celalalt genunchi a inceput sa ma doara si el in timp si sa trozneasca la indoire/indreptare. Am facut 10 sedinte de fizioterapie/kinetoterapie, dar degeaba. Tot am dureri, tot am genunchii slabiti, si scartaie/troznesc. Un medic mi-a recomandat artroscopia, pe care nu doresc sa o fac inca (doresc sa incerc si alte metode inainte de asta), iar alt medic mi-a recomandat fizio/kineto (pe care le-am incercat),… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Discutia este complexa, dar per ansamblu artroscopia nu va ajuta cu absolut nimic. Va sfatuiesc sa faceti infiltratii cu PRP, adica autotransfuzii cu sange centrifugat in vederea stoparii progresiei leziunilor de cartilaj. Numai bine!

Anonymous

Va multumesc pt raspuns! Va rog sa-mi spuneti cam cat m-ar costa pt un genunchi?

Anonymous

Sufar de o gonartroza mai veche la ambii genunchi. Am 57 de ani, 162 cm si 86 kg. Lucrez in invatamant in provincie. Credeti ca ma puteti ajuta? Se face o programare? E nevoie de a lipsi de la serviciu? Multumesc frumos!

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Va rog sa va faceti o programare la numarul 0786602299, si sa veniti cu radiografii la genunchi, fata si profil.
Numai bine!

Anonymous

Stimate domnule doctor Bogdan,       Ma numesc Ciobotaru Delia, sunt asistent medical in sectia chirurgie din cadrul Spitalului de Urgenta Deva, am 43 de ani, 78 kg. Am fost operata in ianuarie 2015 de meniscectomie stanga la Spitalul Militar Timisoara. Problema cea mai grava este ca am fost diagnosticata cu gonartroza avansata la ambii genunchi si condromalacie grad 4. Va rog sa imi spuneti daca imi permiteti sa va trimit RMN-ul de dinaintea operatiei si cel actual ( facut in urma cu o saptamana). Dupa operatie, am facut o infiltratie cu o fiola Crespine, dupa care durerea nu… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Va rog sa imi dati interpretarea RMN-lui, aceea ma intereseaza cel mai mult.
Ce inaltime aveti, ca sa stiu exact ce inseamna cele 78kg?
As dori sa vad si biletul de iesire din spital.
Mail: dr.andrei.bogdan@gmail.com

Numai bine!

Anonymous

Buna seara domnule doctor eu am probleme la genunchiul drept am facut RMN si trebuia sa mi se faca artroscopie mi sa spus ca meniscul este prea anbatranit si trebui sa fac infiltrati cu acid hiluric as vrea sa stiu cat ma costa la dv va multumesc

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
O cura completa va costa 900 ron.Pentru programari: 0786602299.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua . As vrea sa stiu daca un tratament cu celule stem pentru un genunchi praf după 20 de ani de sport de performanța este mai bun ca injecțiile cu acid hyaluronic . Va mulțumesc anticipat si aștept răspuns de la Dvs . Ps si cam care ar fi costurile ?

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Teoretic fiecare dintre cele 2 tratamente are indicatiile lui: cel cu celule STEM este regenerativ, cel cu acid hialuronic are rolul de a scadea frecarea articulara. Pentru detalii legate de cost: Carmen Bulboaca, spitalul Sanador 0732717947. Numai bine!

Anonymous

Buna ziua,sunt operata de valvuloplastie mitrala(reparare valva mitrala,fac aceasta precizare ca nu stiu daca m-am exprimat bine la diagnostic),si mi-au aparut dureri foarte mari la piciorul stang.facand radiografie deoarece RMN nu am voie mi sa spus ca am marcanta pensare in spatiu intervertebral L5 – S1.Intrebarea este pot face infiltratii pentru a mai ceda durerea? Va multumesc

Anonymous

Buna seara,
Va deranjej cu o intrebare,pot face infiltratii la genunchi deoarece am dureri destul de mari la cel srang.Mentionez ca sunt operata pe cord de reconstructie valva mitrala si iau Aspenter ,Sintrom am luat doar primele 8 luni dupa operatie?
Va multumesc mult pentru raspuns!

Anonymous

Buna ziua ,Dl.doctor,
in urma cu doua săptămâni i ati făcut mamei mele o infiltratie la genunchi cu kenalog ( ati diagnosticat o cu artoza la genunchi) . Durerile persista , nu la intensitatea initiala, dar exista. Ce sa facem??? Sa revenim la dvs.,pentru încă o ifiltratie??? Multumesc foarte mult! Viorica

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Da va astept pentru inca o infiltratie. Seara buna!

Anonymous

Buna ziua! In urma unui accident rutier, am efectuat un RMN la ambii genunchi si am fost diagnosticat cu: GENUNCHI DREPT 1.Fractura-tasare-intraarticulara in curs de consolidare, platou tibial lateral; se asociaza fractura condrala si dezinsertie partiala meniscala externa(corn anterior si corp) 2. Menisc intern rupt la nivelul corpului si cornului posterior 3. Condromalacie patelo-femurala si tibio-femurala mediala grad 3 Stoller 4. Leziune interstitiala LIA, grad 2 Stoller 5. Chist Baker 6. Moderata hidartroza. GENUNCHI STANG 1. Modificari degenerative avansate osteo-condrale patelo-femurale (condromalacie grad 3 Stoller) 2. Degenerare mucoida LIA (celery stalk) 3. Tendinoza distala cvadricipitala (entezopatie) 4. Moderata hidartroza. Va… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Aveti indicatie chirurgicala absoluta dar trebuie sa vad filmele de la RMN ca sa pot sa vad anumite detalii si stabilii exact tehnica chirurgicala. Numai bine!

Anonymous

Bună ziua. Am 42 ani si 50kg. Am fost diagnosticată cu menisc intern și extern cu hiposemnal omogen. Ligament încrucișat anterior cu grosime mai crescita-modificare regenerativă. Și un început de artroza. Mentionez că am dureri la mers și uneori se blocheaza genunchiul. Iau fleximobil, celebrex si midocalm. Se poat face infiltratii? Va multumesc!

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Fara sa vad filmele de la RMN si sa va consult, nu ma pot pronunta.
Urmati sfaturile medicului curant.
Numai bine!

Anonymous

Am facut artroscopie genunchi drept ,chineto terapie la 2 saptamani si infiltratie cu ac.hialuronic 3% la 6 saptamani. Am inca dureri in articulatie si genunchiul umflat (diagnosticul a fost sinovita). Mi s-a recomandat infiltratii cu hyalgan 5 doze din 6 in 6 luni.Mentionez ca interventia a fost facuta in august 2016.Multumesc

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Nu am de unde sa stiu de ce inca este umflat. Va sfatuiesc sa discutati cu medicul curant!!

Anonymous

Buna ziua!

Mama mea are gonartroza bilaterala de gradul 4, am fost la ortoped pentru proteza, dar nu se poate opera pentru ca este f,. grasa.Are dureri mari, se mai poate face ceva pentru ea?

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Da se pot face infiltratii cu antiinflamatoare.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua!Fetita mea a fost diagnosticata cu Bursito pens ansimus…mi s au recomandat infiltratii la genuchiul drept ..as putea sa incerc un tratament inainte de infiltratii…are 17ani Multumesc!

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Da. Fizioterapia este indicata initiala
Daca sunteti din Bucuresti va asteptam la clinica Centrokinetic: 0755055216.
Numai bine!

Anonymous

In urma tratamentului fizioterapeutic si kineto pt leziuni menisc gradul 1-2 genunchiul doare mai ales in repaus. Este necesar un alt rmn pt ca au trecut 9 luni de la diagnosticare ?

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Probabil ca da.
Numai bine!

Anonymous

Buna seara ,ma numesc catalina am 27 de ani și am făcut o întindere la genunchiul stâng sub el ,primul medic mi a spus ca am cartilajele încrucișare ,o sacoșa de pastile și M-am ales cu gastrită,al doilea medic radiografie după care mi S a confirmat întinderea ,tratament injectabil infiltrabil
Eu trebuie sa susțin neaparat o proba sportiva
Vroiam sa întreb este Ok infiltrarea pentru vârsta mea?!
Mulțumesc
O seara buna !

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Nu exista conttaindicatie ca varsta pentru injectii.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua, Va rog sa imi spuneti ,daca pot beneficia de o infiltratie la genunchiul stang,deoarece am dureri foarte mari si nu cedeaza cu nimic.Mentionez ca acum multi ani mi sa facut tot la acelasi genunchi infiltrati cu BOICIL. Mentionez ca am varsta de 64 ani, si sunt operata pe cord deschis pentru ( RECONSTRUCTIE DE VALVA MITRALA – REPARAREA VALVEI MELE). Tratamentul care mi s-a administrat este : – movalis – 150 mg – paracetamol – 3 /zi si la nevoie piafen. Tratamentul cardiac este : – concor – 5 mg – norvasc – 5 mg – aspenter Va… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Da puteti beneficia de infiltratii pentru aceasta problema.
Totusi va trebuie si un RMN pentru a vedea cauza acestor dureri intense.
Numai bine!

Anonymous

Bună Ziua, Alexandra 48 ani, 65 kg, diagnosticata cu gonartroza stg (leziune cartilaginoasa CFM).Am făcut artroscopie+deceleazaleziune cartilaginoasa pe versantul medial.gradul 3-4 + foraje revascularizare + o infiltratie.
Va rog care este cea mai buna metoda existenta în România de refacere a cartilajului sau măcar de a amina cit mai mult protezarea genunchiului.Va mulțumesc anticipat.

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Daca leziunea este delimitata, atunci tehnica AMIC este cea mai buna.
Daca leziunea este generalizata, atunci terapie cu celule STEM.
Numai bine!

Anonymous

Buna seara, domnule doctor. In urma unui rmn am fost diagnosticata cu : Leziune in hipersemnal PD FS la nivelul cartilajului retro patelar profund in zona centrală de 2,3 mm, anterior de corticală, fara modificari de semnal subcortical; Hipersemnal PD FS edematos la nivelul grasimii infrapatelare laterale cu diametrul de 12mm. Este caz de interventie chirurgicală? Sunt sportivă.

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Depinde unde va doare genunchiul si cand.
Nu ma pot pronunta exact fara sa va consult.
Numai bine!

Anonymous

Ma doare cand urc scarile, cand ma las pe el, nu pot alerga. In jurul patelei si chiar pe ea simt durere. Mulţumesc frumos pentru timpul acordat!

Anonymous

Buna seara, d-le doctor Am dureri la mers la ambii genunchi, mai grav la stangul, nu mai pot sa alerg si sa flexez total genunchii (stangul se duce doar putin peste 90 grade) La examenul RMN la ambii genunchi: – la meniscul intern cate o leziune liniara in hipersemnal PD cu traiect orizontal, ce se intinde la nivelul cornului posterior, cu extensie in corp, aflata in contact cu suprafata articulara, echivalenta cu o leziune meniscala gradul III. Extruzia MI al GS. – arie de edem intraosos de mici dimensiuni, la nivel tibio-peronier superior, in dreapta; ingustarea spatiului articular femuro-tibial intern… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Aveti indicatie chirurgicala. Ulterior sunt indicate infiltratiile.
Numai bine!

Anonymous

Bina ziua! Am fost operata de menisc stg acum 10 zile..dr meu e plecat pt 3 luni in alta tara..as putea apela la dvs pt scoaterea firelor si pt injectia cu acid hialironic? Cu respect Postolea Irina

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Da puteti veni.
Pentru programare: 0755055216.
O zi buna!

Anonymous

Buna ziua

Am durere la genunchiul stang la coborat urcat scari la sustinerea propriei grutati pe el,nu il pot indoi la 0 grade,concluzia RMN este leziune grad 2-3 LIA,momentan urmez cele 3 injectii cu acid hialuronic una la 7 zile.Va rog,as dori sa stiu daca este posibila vindecarea cu aceste injectii sau este necesara operatia? Multumesc!

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Injectiile sunt bune dar trebuie sa faceti recuperare.
Dupa 4 saptamani trebuie reevaluat genunchiul si daca este instabil trebuie operatie.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua d-le dr ! Am facut 2 injectii cu synocromfoerte pt gonartroza la genunchiul drept de 3 zile si ma doare genunchiul mai rau parca e prins intro menghina si nu mai am echilibru in el .De ce , sau asa este la inceput ! Si sa si umflat putin ,

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
In mod normal nu trebuie sa apara aceste simptome.
Va sfatuiesc sa discutati cu medicul curant.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua ! Domnule doctor ,am facut o injectie cu acid hyaloronic in genunchi,si acum ma doare si e umflat locul injectiei,si flexez greu genunchiul..am o zi de la infiltratie,este normal? Multumesc!

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Luati 1 tb de Arcoxia 90mb maine dimineata si maine seara inca 1 tb si o sa va treaca daca injectia a fost corect efectuata.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua, domnule doctor! Am 47 de ani, 1,92 m si 87 kg. Am o problema la genunchiul stang. Totul a inceput in urma cu 2 luni (din senin, fara vreun traumatism), cu o durere a osului din dreapta rotulei. Durerea si-a schimbat localizarea : sub rotula, in stanga acesteia sau deasupra. Genunchiul e putin umflat, deasupra si sub rotula, nu e rosu, nu e vanat, nu e fierbinte. Am facut 10 zile fizioterapie cu efecte minime. Am incercat tot felul de creme si rar am mai luat antiinflamatoare. Compresele reci nu au ajutat; se comporta mai bine la cald.… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Va sfatuiesc sa faceti un RMN ca sa aveti un diagnostic. Numai bine!

Anonymous

Buna ziua, domnule doctor! In urma unui meci de fotbal, dupa vreo 2-3 ore am simtit niste dureri la genunchiul stang, dupa care m-am decis sa fac un RMN, rezultatele fiind : -hipersemnal T2 interstitial la nivelul LIA, cu intreruperea continuitatii unor fibre posterioare – ruptura fibrilara -hipersemnal PD FS la nivelul 1/3 superioare a LCM, cu intrerupera continuitatii fibrelor interne- leziune fibrilara, cu precizarea ca meniscul, patela,rotula, cartilajul si celelalte nefiind afectate. In urma acestui RMN, medicul ortoped mi-a recomandat sa port 3 saptamani o orteza. Dupa o luna in care am purtat orteza genunchiul era mai bine, dar… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Va sfatuiesc sa faceti fizio si kinetoterapie si o sa va reveniti complet. Numai bine!

Anonymous

Buna ziua, domnule doctor!
Am fost diagnosticat acum 3 luni cu fractura de platou tibian cu infundare de 9 mm .
Acum am inceput recuperarea , Va rog sa-mi spuneti la cat timp pot sa fac injectie cu acid hialuronic.
Va multumesc !

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Puteti face oricand.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua,
Am fost diagnosticata in urma unu RMN la genunchiul stang cu Mica leziune de clivaj corn posterior menisc intern. Condropatie incipienta femuro-patelara extterna, incipent chist Baker.
Mi-a fost recomandat sa imi fac o injectie cu acid hialuronic Easyal o monodoza ,fizioterapie si kinetoterapie pentru tonifierea musculaturii coapse si Ovoron pentru cartilaj, o cps/zi timp de 3 luni.
Dumneavostra ce imi recomandati? acel chist ce trebuie facut cu el?, avand in vedere ca genunchiul mi se inflameaza cand imi obosesc piciorul, iar durerea radiaza in tot piciorul simtindumi-l greoi.

Va multumesc

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Tratamentul este corect.
Dar injectia cu solutia vasco elastica merita inlocuita cu Matrix ce asociaza Sol vasco elastica si PRP.
SI fizio kinetoterapie.
Numai bine!

Anonymous

Bună ziua, mama mea are 63 ani, 95 kg si 1,65 înălțime, medicul i-a recomandat protezarea genunchiului – gonartroza. Tratamentul cu syncrom forte intra-articular ar ajuta ceva pentru a mai amâna intervenția chirurgicală? Multumesc anticipat.

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Da ar ajuta dar nu pot aprecia in ce masura.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua, din cauza unor dureri la genunchiul stâng, am făcut un RMN rezultatul fiind:
– mica arie degenerativă la nivelul cornului posterior al meniscului intern fără traiecte de ruptura
– mica arie degenerativă la nivelul cornului posterior al meniscului fără traiecte de ruptura
– mic epansament fluid articular.
Mergând la medicul ortoped, în urma consultației făcute de el, a stabilit că diagnosticul este hiperpresiune femuro-patelară, cu recomandarea de a face o injectie de Promovia.
Vă cer și dumneavoastră părerea în privința tratamentului deoarece medicul ortoped nici nu s-a uitat pe rezultatele RMN-ului.
Vă mulțumesc!

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Nu ma pot pronunta fara sa vad filmele si sa va consult.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua, In urma unor dureri la genuchiul stang am efectuat un RMN. Ce tratament recomandati ca ar trebui facut in urma rezultatului, care este cel mai eficient , injectii, fizio, inot ? -modificari artrozice minime, cu pensare moderata de spatii articulare femurotibiale, mai accentuate medial si discreta efilare a spinelor tibiale -modificari de artroza femuropatelara cu pensare de spatii articulare femuropatelare -menisc lateral cu minim hipersemnal fara leziuni vizibile -menisc medial cu minim hipersemnal fara leziuni vizibile -structure ligamentale in limite normale -cartilaje de acoperire usor subtiate , cu minime neregularitati, fara leziuni focale vizibile -condromalacie patelara gr II… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Va sfatuiesc sa faceti fizioterapie de 2 ori pe an, miscare zilnic si o terapie regenerativa cu PRP sau cel STEM.
Numai bine!

Anonymous

Ma numesc Carmen.in urma unui RMN am fost diagnosticata cu leziune de menisc medial corn posteriori gr.II.este urgent pt.operatie? Precizez ca nu mai am dureri, deși nu am făcut nimic pt.a le elimina.ce sfat imi dati?va multumesc!

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Leziunea de gradul II nu are indicatie chirurgicala nicaieri in lume.
Puteti duce o viata normala.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua .Am la piciorul sting ruptura corn anterior menisc eastern cu leziuni orizontală în hipersemnalT1 si PE cu supresia de grăsime; Leziuni gradul 2 coarne posterioare menisc exstrem si menisc intern ;Leziuni elongative LIA ;Infiltrarea edematoasa a grăsime infrapatelare , fluid intraarticular in cantitate mica .Am făcut un RMN si mi sau indicat infiltrați cu diprophos si xilina am durere tot timpul la genunchi si mai nou mai spus medicul ca am si christ bancher ce ma sfătuiți să fac ?

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Imi este greu sa fiu obiectiv fara sa vad filmele. Aparent nu aveti indicatie operatorie, ci doar de recuperare.
Numai bine!

Anonymous

Buna seara mama mea are are coxatroza si de ceva timp are dureri la genunchiul drept si se umfla cateodata probabil lipsa cartilagiu.
Va rog sa-mi spuneti cat costa una injectie , cate sedinte necesita, la ce interval, si ce sanse de ameliorare sunt.
Mentionez ca are dispune si de radiografiile la genunchi facute acum o saptamana.

Va multumesc Stefan

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Nu ma pot pronunta legat de tipul de injectie si de periodicitate fara sa vad filmele si sa o consult.
Seara buna!

Anonymous

Buna ziua Dle Doctor,in urma cu 6 zile mama mea a făcut o infiltrație pt gonartroza la genunchiul drept ,încă are dureri și îi „scârțâie” genunchiul, o doare când calca, va rog sa ne faceți o recomandare. Va mulțumesc anticipat!

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Buna ziua.
Nu ma pot pronunta fara sa exact care este situatia si fara radiografii si fara sa stiu ce injectie a facut.
Numai bine!

Anonymous

Buna seara!
In urma unei examinari RMN, am primit urmatoarele rezultate:
– Genunchi stang: Condropatie patela gradul I.
– Genunchi drept: leziune grad II limita corp si corn posterior MI, minima extruzie MI.

Este suficienta doar o perioada de recuperare?
Va multumesc anticipat pentru raspuns!

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Nu este nevoie de operatie. Va trebuie recuperare si PRP. Numai bine!

Anonymous

Buna ziua ! Am 62 de ani 1.70 inaltime si 90 kg De la inceputul lunii aprilie am dureri mari la genunchiul stang. Am facut fizioterapie, tens , magneti .drenaj 10 zile nici o ameliorare. Pe 3 mai a trebuit sa merg la urgente am facut CD , diagnostic „gonartroza” tratament 7 zile neo-enduxis , dexametazona si tador si nici o ameliorare .Din cauza durerii merg aplecata , schiopatez si a inceput sa ma doara si celalalt picior pt ca am mersul deformat .Durerile nu au incetat am mai luat midocalm150 si am mai facut si 10 fiole de ketonal… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Nu ma pot pronunta fara sa va consult si fara sa vad filmele.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua, Citesc in raspunsurile dv ca metoda prp nu este recomandata in cazul persoanelor cu gonartroza gr. 4 Va intreb cu respect, ce se poate intampla la nivelul genunchiului unei astfel de persoane de 86 de ani careia i s-a aplicat aceasta metoda(la ambii genunchi )? Mentionez ca dupa prima infiltratie in urma cu aproape doua saptamani adica in 27 mai 2018, mama ,ca despre ea este vorba, nu s-a simtit nici mai rau ,nici mai bine ,dar dupa cea de a doua infiltratie din 06 06.2018 are cracnituri mai mari si dureri mai mari de asemenea.Ce am observat… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. V.am raspuns anterior.

Anonymous

Buna ziua ,

– dl doctor, referitor la abordarea de mai sus va rog sa-mi spuneti daca se mai poate face ceva pentru mama mea, pentru restul imi cer scuze.
Va doresc sanatate. si mii de multumiri.

Anonymous

Buna seara! Mama mea a fost diagnosticata in urma unui Rmn la genunchiul drept cu: remanieri degenarative, la nivelul structurilor osteo-articulare, cu alterari cartilaginoase secundare, caracterizate prin discontinuitati, neregularitati de contur, pierderi de substanta cartilaginoasa, cu fenomene osteocindritice,- fragment osteo-cartilaginos, eriziuni si edem osos subcondral, la nivelul condilului femural intern – mic endocrom intercodilian 6,5/5mm – modificari condropatice patelare gradul I, revarsat articular si ingrosari minime sinoviale – traiect de ruptura grad II CPMI si incomplet CAME si fara alte traiecte de rupturi si anomalii prezente – chist polipteu postero intern de 27/16mm Acesta este rez. Rmn-ului. Intrebarea mea este… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Da are indicatie de artroscopie si infiltratie regenerativa cu grasime abdominala.
Numai bine!

Anonymous

Va multumesc. Ma intrebam daca face doar infiltratii este suficient..interventia chirurgixala este obligatorie?

Anonymous

Buna ziua Am facut rmn la genuchiul stang .Rezultatul este urmatorul Lia edematiat traiect pastrat. Leziuni degenerative grad 2 corn posterior menisc intern in rest meniscuri cu leziuni de grad 1:Edem osos extin in condilii femuralii. Edem interstitial periarticular .Mic epansament lichidian retropatelar. Am 45 de ani si de 3 luni ma doare genunchele la mers. Ce ma sfatuiti? Va multumesc!

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Nu aveti indicatie operatorie, ci de repaus de la mers 6 saptamani si fizioterapie.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua .In urma unui rmn la ambii genunchi am fost diagnosticata cu o leziune corn posterior menisc medial si contropatia femur rotula la ambii genunchi .Am facut cate trei infiltratii cu acid hialuronic la ambii genunchi dar nu este nici o schimbare,durerea persista .,mai grav este ca merg foarte greu.Ce pot face?Va multumesc! Mentionez ca am 38 ani si 57 kg

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Nu pot sa ma pronunt fara sa va consult si sa vad filmele.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua .

Stimate domnule doctor

In urma unei alergari m-am ales cu o durere la genunchiul drept. 

După  examenul RMN diagnosticul este de 

Leziune complexa la nivelul meniscului intern cu aspect de „flipped meniscus”

Trebuie operatie?Oare nu se poate rezolva cu tratament?

Multumesc

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Da. Aveti indicatie chirurgicala cf rezultatului de la RMN.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua am RMN facut pe data de 19.03.2018 mai este valabil?Am fost diagnosticat cu condropatie gradul 2 patelara.

Anonymous

Buna ziua! Pentru entorsa usoara de genunchi bilaterala, se poate administra infiltratie?

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Va sfatuiesc sa faceti fizio si kinetoterapie.
Numai bine!

121
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x