• 23 aug. 2015
  • Raspunsuri: 146
  • Vizualizari: 7.834

Corpul uman este conceput din miliarde de celule specializate care formeaza tesuturi cum ar fi: creierul, pielea, muschii, tendoanele, ligamentele, articulatiile si oasele. In fiecare zi, aceste celule sunt implicate intr-un proces de degradare si regenerare. In momentul in care celulele imbatranite mor, noi celule se diferentiaza din celulele STEM, acestea avand capacitatea unica de a crea o multitudine de celule diferite, in functie de nevoile corpului. Totusi, in momentul in care apare o leziune, procesul degenerativ este mai accentuat decat cel de regenerare, rezultand structuri slabe, cu proprietati inferioare, functionalitate redusa, generand durere. Exista mai multe tipuri de celule STEM, iar cele care stimuleaza cel mai bine vindecarea leziunilor musculo-scheletale (tendoane, muschi, cartilaj, oase) sunt localizate in maduva osoasa. Aceste celule STEM mezenchimale (MSCs) sunt esentiale in vindecarea acestor leziuni.

As dori, prin acest articol, sa va ofer informatii despre cel mai performant tratament existent la ora actuala in ortopedie. Daca ar fi sa ne uitam in urma, la istoria sau evolutia ortopediei, un progres important a fost descoperirea artroscopului, iar al doilea pas esential este implementarea terapiilor biologice (proloterapia, infiltratii cu PRP, cu celule STEM).
nr551876Medicina regenerativa urmareste vindecarea tesuturilor in vederea restabilirii functiilor normale. Regenerarea tesuturilor afectate este obtinuta prin stimularea celulelor si mecanismelor proprii de vindecare ale organismului, cum ar fi celulele STEM, care au abilitatea sa se diferentieze in variate tipuri de celule musculare, osoase, tendinoase sau cartilaginoase. Celulele mezenchimale pot accelera procesul de vindecare pentru leziunile aparute la nivelul acestor tesuturi.

In momentul in care apare o leziune, exista o sangerare in tesutul afectat. Aceasta sangerare este cheia procesului de vindecare, si reprezinta o cale prin care celulele regenerative si factorii de crestere ajung la nivelul leziunii. In timpul procesului de vindecare, celulele regenerative sunt „chemate” in zona care trebuie vindecata. Factorii locali, din tesutul afecatat, transforma celulele regenerative in celule necesare vindecarii. Este foarte interesant ca aceleasi celule care repara osul, pot repara si ligamentele, tendoanele si cartilajul articular. Dintre toate tipurile de celule, cele regenerative au cel mai mare potential de vindecare.

Celulele regenerative sunt celule nediferentiate localizate in maduva osoasa, si au capacitatea sa se transforme in celule osoase (osteoblaste), cartilaginoase( condroblaste), ligamentare si tendinoase (fibroblaste). Pana sa ajunga la tesutul afectat, celulele regenerative iau forma si caracteristicile tesutului lezat. Acest proces reprezinta calea prin care se initiaza vindecarea. Cunoscandu-se aceste mecanisme de vindecare, au fost elaborate produse si protocoale prin care se distribuie un numar foarte mare de celule regenerative la nivelul tesutului lezat, crescand rata procesului de vindecare.

stem-cells2

Infiltratiile cu celule STEM reprezinta un tratament non-chirurgical de vindecare, folosit in foarte multe domenii, inclusiv in ortopedie si in medicica sportiva. Practic MSCs sunt  injectate in regiunea afectata pentru a stimula si a spori procesul de vindecare. MSCs se obtin din sangele propriu al pacientului modificat prin centrifugare cu scopul de a produce mega doze de „ingredientele” necesare procesului de  vindecare care sunt stocate în maduva osoasa. Infiltratia cu celule STEM actioneaza conform sistemului natural de vindecare al organismului. Avantajul este dat de concentratia foarte mare de MSCs, care odata injectate, initiaza si amplifica procesul de vindecare.

Celulele STEM, cel putin in momentul de fata in tara noastra, sunt un concept legate de fat, de recoltarea imediat dupa nastere din cordonul ombilical. Ideea este foarte adevarata, dar in acest articol vorbim despre un nou concept, adica recoltarea celulelor STEM de la adult.

Recoltarea se poate efectua din creasta iliaca, practic din osul bazinului:

Recoltarea se poate efectua si din zona proxiamala a tibiei:

Procedura medicala este simpla, si presupune internare de 24 de ore in spital. Este necesara pentru confortul pacientului anestezie intravenoasa. Medicul foloseste o seringa speciala, cu ajutorul careia recolteaza din osul bazinului sau tibiei, sange. Ulterior sangele recoltat este centrifugat, proces prin care sunt inlaturate plasma si celulele rosii. In urma centrifugarii se obtine o solutie de 6-15 ori mai concentrata, formata si celule STEM mezenchimale si factori de crestere (PRP). Ulterior solutia este injectata in zona dorita: articulatii, oase, muschi, tendoane, ligamente. Astfel tesutul lezat este invadat cu milioane de celule regenerative si factori de crestere, accelerandu-se procesul natural de vindecare.

Bone-Marrow-Asipirate-Web

In acest proces de recoltare a sangelui din creasta iliaca, pe langa celulele STEM, se obtin si factorii de crestere:

– factorul de crestere derivat plachetar (PDGF)
– factorul de crestere al endoteliului vascular (VEGF)
– factorul de crestere transformator beta (TGF – B)
– factorul de crestere al fibroblastelor (FGF)
– factorul de crestere insulin-like (IGF)

Acesti factori de crestere joaca un rol foarte important in procesul de vindecare. Ei cheama practic celulele regenerative in zona afectata, un proces numit chemo-atractie. In mod normal vindecarea are loc doar in zonele vine „aprovizionate” cu sange.  Daca intr-un tesut lezat, aportul sangvin este diminuat, atunci celulele regenerative nu pot fi atrase, iar capacitatea de vindecare este mica. Un exemplu elocvent este la nivelul tendoanelor, unde apar frecvent inflamatii cunocute sub numele de tendinopatii (rotuliana, achileana, fasceita plantara, epicondilita, etc). Aceste afectiuni pot persista luni de zile, uneori chiar ani. Explicatia este relativ simpla sau logica: tendoanele sunt slab vascularizare, sangele provenind din osul pe care se insera si muschiul cu care se continua. De aceea rata de vindecare a unei tendinopatii este mica. S-au incercat numeroase tratamente in istorie, cu infiltratii cu corticosteroizi, cu PRP, dar cele mai bune rezultate s-au obtinut prin infiltratii cu celule regenerative.

Care sunt indicatiile tratamentului cu celule STEM?

Conform studiilor actuale, leziunile partilor moi si leziunile de cartilaj sunt receptive la tratamentul cu celule STEM. Aceste afectiuni sunt:

tendinitele (epicondilita, tendinita plantara, achileana, rotuliana, etc), tendinoza, rupturile de tendon, leziuni degenerative tendinoase

Tendinopatia cronica se caracterizeaza printr-o inflamatie care a aparut in urma cu mai de 3 luni, la nivelul oricarui tendon. Cele mai frecvente tendinopatii cronice apar la nivelul tendoanelor: rotulian, achilean, plantar si la nivelul muschilor epicondilieni, putand denumirea de epicondilita mediala, sau mai frecvent laterala. Tendinopatia cronica ca si afectiune este complet diferita de cea acuta, care in sine reprezinta doar o inflamatie a tendoanelor. Tendinopatia cronica reprezinta o modificare a structurii tendonului unde a debutat, acesta din urma pierzandu-si structura normala. Tratamentul este complex, de lunga durata si necesita increderea pacietului in medic, si multa rabdare si dedicatie din partea medicului.

rupturi musculare

Rupturile musculare apar spontan datorita unei contractii musculare puternice sau a unei lovituri directe in zona musculara, mai ales cand directia de actiune este tangentiala cu muschiul. Alti factorii care pot favoriza producerea leziunilor musculare sunt eforturile bruste si violente fara o incalzire prealabila, in conditiile unui climat rece si umed. In general perioada de vindecare pentru intinderile musculare este de 2 pana la 3 saptamani, pentru ruptura musculara partiala este de 3 pana la 6 saptamani iar in cazul rupturii musculare totale de aproximativ 3 luni. Cea mai mare problema, mai ales pentru o persoana activa, este modul in care muschiul se vindeca, prin aparitia unui tesut fibros care nu are proprietatile tesutului muscular: nu are elasticitate, mobilitate, contractilitate, astfel performantele musculare scad, apar dureri la efort, iar riscul de recidiva este foarte mare. Cea mai rapida metoda si mai buna metoda de tratament este terapia cu celule STEM.

leziuni de cartilaj (artroza)

Artroza este o boala cronica degenerativa a articulatiilor, bazata pe: degenerare a cartilajului articular, cu o modificare ulterioara a suprafetelor articulare osoase, dezvoltarea de osteofite marginale, deformare a articulatiei, precum si dezvoltarea sinovitei cronice. In final artroza este o boala invalidanta, care determina un consum imens psihic, fizic si financiar din partea pacientului, fara a putea realmente sa ii influenteze evolutia progresiva. Cea mai buna metoda de tratament este preventia sau tratamentul cu celule STEM in faza incipienta sau moderata. Terapia si-a dovedit eficacitatea si in faza avansata a bolii, dar cu anumite limite.

are indicatie postoperator in: sutura de menisc, ligamentoplastie, suturi/reinsertii tendinoase (coafa muschilor rotatori, Bankard, tendon achilean, tendon rotulian, cvadrigeminal, etc)

In ultimele trei decenii, evolutia ortopediei miniinvazive a fost una remarcabila, prin aparitia a numeroase tehnici chirurgicale, implanturi, tehnologii, metode de recuperare foarte rapide, astfel incat majoritatea leziunilor sportive putand fii tratate cu succes, asigurand reintoarcerea pacientilor la sport. Totusi inca exista multe incoveniente legate de asteptarile sportivilor ca perioada de recuperare, performante sportive si riscuri de recidive. Trebuie sa realizam ca orice interventie chirurgicala este doar precursorul vindecarii proprii a organismului, si reprezinta doar o metoda de initiere a vindecarii sau o metoda adjuvanta. Vindecarea este realizata tot de catre organismul propriu al pacientului. In toate aceste cazuri, terapia cu celule STEM are un rol deciziv in accelerarea procesului de vindecare propriu organismului.

Dr. Andrei Ioan Bogdan este specializat in terapii regenerative cu PRP, cu BMAC sau grasime abdominala, efectuand aceste proceduri in cadrul clinicii Centrokinetic sau a Spitalului Clinic de Ortopedie Medlife. Pentru programari va rugam sa sunati la 0786602299 sau 0755055216.

 

0 0 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

146 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

Buna seara.Am gonartroza incipienta bilaterala stad 1 .Am aflat ca ati inceput un program de tratament cu celule STEM.Ar fi interesant de stiut pentru noi ca posibili pacienti ai dumneavoastra care sunt primele rezultate.Probabil este prea devreme pentru o pronuntare neechivoca ..Asteptam comentariile dvs.referitoare la acest subiect .Casa de sanatate preia costurile interventiei ?.Ar fi interesant de stiut si care sunt tarifele practicate ,cel putin in cazul afectiunii de care sufar.Felicitari pentru ca tineti pasul si sunteti la curent cu ce este nou in domeniu .Multa sanatate.

Anonymous

Bună seara, mă puteți ajuta va rog și pe mine cu un răspuns? Am fost diagnosticat cu gonastroza grad 1-4 în anul 2005 am făcut atunci o interventie (transplant cartilaj) acum au început dinou durerile în urma unui nou rmn se pare ca nu as avea nimic deplasat dar astea ar fi durerile acestei boli,se poate face ceva pt a scăpa de aceste dureri repara cartilajul defect prin aceasta metoda?Mulțumesc anticipat

Anonymous

Buna ziua,
Am 63 ani si din 2010 am proteza de sold pe dreapta(si ma simt f.bine cu ea).Problema este ca am si gonartroza la piciorul stang , depistata cam tot de atunci.Am facut infiltratii cu solutie vascoelastica , am luat diverse medicamente.Este valabil si la mine tratamentul cu celule steam?

Anonymous

Buna seara! Am 39 de ani si in urma cu 4 ani am avut o ruptura de menisc. Am facut artroscopie pentru a rezolva problema. Dupa 3 ani durerile au aparut mai ales atunci cand faceam efort. Am facut RMN iar diagnosticul dat de medic a fost Gonartroza. Mi s-a recomandat de medic sa fac Osteotomie. Totusi as dori sa epuizez toate metodele nechirurgicale mai ales ca boala este pe genunchiul stang iar deviatia de la ax este de 3,1 mm. Pentru regenerarea cartilajului am facut imediat dupa artroscopie cateva infiltratii cu sange de la mine. Cred ca se numea… Read more »

Anonymous

Buna seara! Am spondiloza,osteofite si artroza.As putea spera intr-o ameliorare daca as suferi o interventie cu celule stem? Multumesc

Anonymous

Va rog sa ne spuneti care sint costurile unei asemenea sedinte si cam cite sedinte sint necesare pentru o refacere dupa o tendinita cronica.Multumesc .

Anonymous

am coxartroza sold drep nu stiu in ce stadiu este.Simptomele sunt de vreo 6 ani.Mai am mobilitate dar nu asa buna.Va rog sa-mi spuneti daca ma poate ajuta tratamentul cu cellule stem.

Anonymous

Buna ziua,

Se poate folosi si in artrita acest tratament?

Anonymous

am fost diagnosticat cu necroza cap femural gradul 3 la piciorul stang in2010.intre timp am facut hiperbara si en tratamente,ma simt mult mai bine si nu mai folosesc carja,dar cand mai lucrez si nu am grija ma supara pentru o perioada scurta.problema e ca incepe sa ma supere si piciorul drept.pot sa ma tratez cu celule stem la ambele picioare?

Anonymous

AM 60 ANI ,GONARTROZA STADIUL 4 ,120 KG- POT BENEFICIA DE IMPLANT CU CELULE STEM?

Anonymous

Am 57 ani , 172cm, 76 kg, gonartraza bilaterală, stadiul 3 4, nu stiu exact credeți ca tratament cu celule stem mă poate ajuta??? Mulțumesc

Anonymous

Buna ziua! Am 52 de ani, 90 kg si gonartroza bilaterala, dar nu mi s-a spus in ce stadiu, dureri mari. As putea beneficia de acest tratament?

Anonymous

Buna ziua, Ma chinui de 1 an si 3 luni cu o tendinita cronica, datorita tenisului. Am incercat 3 injectii cu plasma, nu au dat rezultat, pe urma mi s-a facut o explorare la nivelul tendonului, si mi s-a zis ca am avut o exostoza calcaniana. Am asteptat 6 luni dupa operatie, si durerea la nivelul tendonului continua, in acest timp am facut tot timpul recuperare. Am fost de o saptamana la ecograf si mi s-a zis tendon-ahilian- continuitate fivrilara patrata, cu edem interibrilar la nivelul 1/3 medii (dublu in sectiune transversala fata de aria controlaterala) fara colectii asociate. Poasterior-… Read more »

Anonymous

buna ziua, am citit cu mare interes articolul dvs. si mi-a atras atentia tratamentul cu celule stem pentru tendinita achileana cronica. Eu sunt profesor de balet si de hip hop, ceea ce ma determina sa fac zilnic tot soiul de miscari mai mult sau mai putin extreme pentru articulatiile mele. In urma cu mai bine de un an am observat ca la nivelul tendonului ahilean drept, a aparut o umflatura dureroasa. Am facut fizioterapie de doua ori, apoi am facut infiltratii cu PRP tot de doua ori, dar tendonul continua sa fie umflat si dureros,iar munca mea, extrem de placuta… Read more »

Anonymous

Buna ziua, am 5 6 ani si am gonartroza picior drept f avansata. Pe langa asta si chisturi sinoviale . Va rog, exista vreun tratament. Sunt disperata.multunesc

Anonymous

Buna ziua domnule Dr.Bogdan! In primul rand sa va dea Dumnezeu sanatate si sa va aiba in paza Sa,pentru ce faceti in curmarea suferintelor celor bolnavi. Am 62 de aniconstitutie atletica,osoasa(practicant al sportului amator,nu de mare performanta,drumetie,etc),inaltime de aprox 1,80 m si greutate 98-100kg de vreo 8 ani.Debutul afectarii genunchiului drept a inceput prin 2009 cu apa la genunchi, umflatura si dureri semnificative apoi cu limitarea flexarii.Am urmat sedinte de fizioterapie,tratamente cu antiinflamatoare dupa care durerile au scazut in intensitate dar periodic se reactivau.In 2012 am urmat o cura la Baile Felix de(22 sedinte fizioterapie) 12 sedinte la Felix+10 acasa… Read more »

Anonymous

Buna ziua d-le dr am 59 ani si am gonartroza bilaterala am facut multe tratamente -fizioterapie,acupunctura,mezoacupunctura,infiltratii toate acestea in ultimii 2 ani, acum simt ca niste cutite in genunchi si ma deplasez foarte greu dureri mari zi si noapte.Ma puteti ajuta? Va multumesc

Anonymous

Buna seara, Sunt diagnosticata cu gonartroza stadiul IV si chist Beker la genunchiul stang, Am facut o artroscopie la Sp. Sf. Ioan Bucuresti cu debridare si microfracturi, ocazie cu care s-a pus in evidenta si o lezare a ligamentului incrucisat anterior, care era flasc. Am mobiliate articulara, nu am deplasare de axa, nu am dureri la mers ci doar arsuri daca stau cu piciorul flectat in pat. Probabil ca si la genunchiul drept este un debut de gonartroza pentru ca am un chist Beker. Am 56 de ani, 1,65 m inaltime, 61 kg si merg la sala de 2 ani.… Read more »

Anonymous

Foarte clar si util. M-a convins ca rebue sa iau masuri.
Pentru un pacient cu mari pb. de genunchi -meisc lateral, chist, goartroza gr. III SI OPERAT de cancer mamar dublu, ce se poate face. Am RMN -din luna martie 2016. JOC tenis de camp, fapt ce printre altele m-a tinut in viata si tare. Cu stima, FR

Anonymous

Am 68 ani,74 kg ,fara alte probleme de sanatate
Rezultat RMN: leziune gr.3 menisc intern.Chist parameniscal de 25/23/11. As dori tratament cu celule stem.M-a convins articolul dvs. Mi se va recolta sange din osul bazinului pentru celule stem ?

Anonymous

Buna ziua!
Am gonartorza bilaterala stadiul 3 spre patru .
Momentan am facut infiltratii cu prp iar evolutia este favorabila..
Pot beneficia de infiltratii cu celule stem?

Anonymous

Am 61 de ani ,am fost diagnosticata cu gonartroza bilaterala(stadiu 2-3).Care ar fi cea mai buna solutie in acest caz ,infiltratiile sau protezarea genunchilor?
Multumesc.

Anonymous

Buna ziua! Am 40 de ani, 65 kg si sunt suspectata de o leziune a meniscului sau ligamentului la genunchi . Am avut in ultimul timp dureri foarte mari si in zona lombara pe aceeasi parte cu piciorul afectat, iar degetul cel mare nu il mai simt. Domnule Doctor, ce imi recomandati, artroscopie sau tratamentul cu celule stem pentru aceasta situatie? Va multumesc mult!

Anonymous

Domnule doctor,as vrea sa stiu daca tratamentul cu celule stem a dat rezultate.Sun interesat in vederea acestei interventii.Va multumesc !

Anonymous

Am 67 ani,înălțimea de 1,6m și greutatea de 66 kg. Rezultatele raiografiei arată modificari incipiente de gonartroza bilaterala gr.2 cu ingustarea spațiului articular femur- tibial, fine osteofite marginale,epilarea spinelor tibiale.
Considerați tratamentul cu celule stem ca fiind benefic pentru mine? Va mulțumesc anticipat pt. răspuns.

Anonymous

Buna ziua,

Domnule doctor Andrei, as vrea sa stiu daca in urma terapiilor regenerative cu celule stem aveti rezultate .Va multumesc!

Anonymous

Buna ziua ! Am coxartroza sold drept gr. 4 as putea urma tratamentul cu celule stem, care ar fi costurile, Multumesc , o zi buna !

Anonymous

Buna ziua, Eu am purtat o corespondenta cu dvs si nu erati disponibil in acea perioada. Intre timp am facut o menisectomie minima iar artroscopic s-a observat o lezare a cartilajului in zona femurului pe circumferinta laterala de grad II si o lezare punctiforma a cartilajului rotulian de grad II-III, o elongatie LIA, cam 10% din fibre erau flasce dar pastrau insertie pe femur. Am ales recoltare stem din tesut adipos si am facut aceasta infiltratie la 17 zile post operator, IN VECINI-sunt din Tm si nu era disponibil la noi, nu inteleg deloc maghiara. Va rog sa mi spuneti… Read more »

Anonymous

Buna ziua,lucrez intr-un domeniu unde solicita munca fizica de ceva timp simt o durere la coloana in partea de jos lângă bazin,simt uneori o caldura si la orice mișcare mai brusca ma doare,uneori ramân înțepenit!!Ma puteți ajuta?Multumesc!!

Anonymous

Buna seara domnule doctor,
Am revenit cu comentariul întrucât citindul am gresit. Am gonartroza bilaterală gradul 1-2 , cf. rezultatului radiografiei efectuate. Ce-mi recomandați terapia cu PRP sau mai eficienta este cu celule STEM ? Sunt proaspăt operata de spondilolisteziz L5 S1 im 22.08.2016. Poate fi un impediment ?
Multumesc anticipat,

Anonymous

Buna ziua,
Va mulțumesc pentru răspunsul prompt. Cu tot respectul va mai rog următoarele :
– celulele se extrag si din țesutul adipos cu anestezie locala ?
– trebuie repetată aceasta infiltratie , la ce interval?
O zi buna,

Anonymous

Buna seara ! Acum un an am fost diagnosticat cu artroza la genunchiul drept. Am incercat mai multe unguente si pastile. Intre timp durerea persista si la genunchiul stang. Ce-mi recomandati ?

Anonymous

Buna seara!
Am 87 ani, 54 kg, si sufar de gonartroza de aprox 4 ani. Intre timp am incercat tratament medicamentos si injectii articulare initial cu substante vasco-elasice si apoi cu steroizi. Din pacate in prezent am dureri din ce in ce mai mari care ma invalideaza.
Considerati ca terapia cu celule STEM ar fi posibila in cazul meu? Ma sfatuiti sa incerc altceva?
Va multumesc.

Anonymous

Buna seara!
As dori sa stiu daca faceti injectari cu celule stem si in articulatia temporo-mandibulara pentru refacerea cartilajului.
Multumesc!

Anonymous

Buna ziua, Am fost operata de instabilitate femuro-patelara (prin ligamentoplastie MPFL) in 2012 si intre timp am fost diagnosticata cu condromalacie femuro-patelara. Ultimul RMN arata leziuni de cartilaj predominant de grad 2 la nivelul rotulei (mai accentuate pe versantul medial; pe suprafata milimetrica pana la grad 3); discrete leziuni superficiale de cartilaj la nivelul trohleei si platourilor tibiale; plus tendoane care prezinta edem. Sunt din Iasi si as dori la un moment dat sa ajung la dvs la o consultatie. Dar pana atunci, mi-ati putea oferi o adresa de mail sa va trimit RMN (daca ati avea timp sa-l analizati)?… Read more »

Anonymous

Buna ziua d-nul doctor am fost operat de un an : artroscopie exploratorie, menisectomie CPMI si shaving avand diagnosticul ruptura complexa corn posterior parsintermedia menisc intern genunchi, hipotrofie musculara coapsa, sinovita plica AM, gonartroza std II, condromalacie std II CFI si PTI . Se im pune aceasta tehnica cu celule stem si ce costuri implica, trebuie repetata la un anumit timp ?
Va multumesc pentru disponibilitate

Anonymous

Buna ziua dnul doctor, v-as intreba cat ar costa o infiltratie PRP Angel si de cate as avea nevoie !
Va multumesc pt. intelegere !

Anonymous

Buna ziua,

Am vazut la diverse clinici din afara tarii noastre tratarea rupturei de ligament interior incrucisat cu celule stem. Exista, in acest moment, aceasta optiune in Romania? In cazul in care exista, sunt interesat sa merg pe aceasta directie si o sa va contactez telefonic zilele urmatoare.

Multumesc,
Daniel

Anonymous

La 63 ani se poate face aceasta procedura pentru gonartroza , avand deja proteza la un sold?

Anonymous

Buna ziua .
Am gonartroza bilaterala , am 100 kg , am 160 cm . Pot beneficia de tratamentul PRP cu celule stem ?
Multumesc

Anonymous

Buna Ziua. Am 44 ani, 1,82 inaltime, 100kg. Citirea radiografiei: Modificari incipiente de gonartroza- cu efilarea spinelor tibiale mai eccentuat pe stanga si discrete osteofite patelare mai accentuat pe dreapta. Nu am un diagnostic. Sunt din Botosani, medicul ortoped mi-a recomandat infiltratii cu solutii vascoelastice. Am inteles ca acest procedeu e mai mult paleativ, nu ar reface cartilajul. Un autotransplant, sau tratament, cu celule stem mi-ar reface articulatia? Multumesc.

Anonymous

Am 61 de ani și 90 de kilograme și sunt diagnosticata cu gonartroza globală bilaterala stadiul lll. As putea beneficia de terapia cu celule stem? Va mulțumesc pt răspuns.

Anonymous

Buna ziua, am 63 ani, 155cm si 76kg; rezultatul RMN-ului este :

Traiect oblic liniar de ruptura la nivelul cornului posterior al meniscului intern in 1/3 periferica, ce intersecteaza suprafata articulara tibiala si
suprafata capsulara posteromediala
Modificari interstitiale in hipersemnal PD FS la nivelul fasciculului anterior al LIA dar cu traiect si insertii pastrate.
Modificari edematoase la nivelul grasimii suprapatelare asociind modificari edematoase interstitiale la nivelul tendonului cvadriceps.
Ma poate ajuta doar tratamentul cu celule stem? Va multumesc !

Anonymous

Buna ziua,
Revin la un mesaj anterior, din 17 iulie, la care nu am primit niciun raspuns. A facut de curind o artroscopie la genunchiul dr. si pe biletul de iesire descrie interventia chirurgicala astfel:
-meniscectomie partiala menisc intern;
-sinovectomie partiala;
-infiltratie cu substanta vascoelastica Biolevox;
-sutura.
Intrebarea mea este:
se impune o interventie neinvaziva de genul infiltratii cu celule STEM / PRP sau
regenerarea cartilajului cu AMIC, care se preteaza si deasemeni care sint costurile? Am 68 de ani si sper sa evit pe cit posibil protezarea. Va multumesc anticipat!

Anonymous

Buna ziua, In Decembrie 2015 am suferit un accident in urma caruia am avut tibia si fibula rupte, tibia mult mai afectata avand nevoie de reconstructie. Am avut 2 tije care mi-au sustinut tibia care s-a vindecat complet dupa 1 an si 3 luni. Mi-au fost scoase tijele anul acesta in Martie, dar mi s-a spus ca mi-a fost afectat cartilajul la glezna si ca voi avea artrita. Nu mi s-a dat un termen pentru aceasta boala, dar gleza se umfla inca iar daca merg un timp indelungat, cand calc pe picior simt o pocnitura foarte dureroasa/taioasa in partea dreapta… Read more »

Anonymous

Buna ziua,
Am proteza totala sold drept,acum am dureri si sold sting.Sunt programata la o consultatie la dv.pe 7.09.2017.Trebuie sa am o radriografie sau o pot face cind vin?Daca am 1,55 si 80 kg m-ar ajuta infiltratiile cu celule stem?

Anonymous

Buna ziua.
Am 24 de ani si acum mai bine 10 ani am fost diagnosticata cu coxartroza, am avut operatii si la sold si la genungiul drept.genunghiul este bine dar soldul nu de la tg mures mi s.a spus ca singura varianta ar fi protezarea deoarece am dureri foarte mari si in repauz si in mers.As dori sa va intreb daca sa.r pute face o astfel de infiltratie cu celule STEM la sold.Multumesc

Anonymous

Multumesc pentru sfat. As dori un nr la care sa va pot apela daca se poate .

Anonymous

Buna ziua.Am 15 ani si diagnosticul de displazie femuro patelara.Ma poate ajuta terapia cu celule stem?Multumesc.

Anonymous

Buna ziua. Am fost diagnosticat (ecografie si RMN) cu ruptura de tendon la muschiul supraspinos. Se poate trata cu celule STEM sau doar cu atroscopie? Multumesc.

Anonymous

Buna seara Domnule Dr Andrei Ioan Bogdan ! Am un fiu care are distrofie musculara progresiva Duchenne , credeti ca si muschii lui pot fi ajutati de acest tratament cu cellule stem mazenchimale ? Pana la urma citesc f mult despre acest subiect si toti sunt convinsi ca singurul tratament ptr distrofie asta va fi . Multumesc !

Anonymous

Buna ziua,sotul meu a făcut artroscopie si a fost diagnosticat cu condropatie gr 2 la genunchiul Dr…a făcut infiltrații cu acid hialuronic care l-au ajutat până acum,dar acum are dureri mai mari si mai dese…i s-au recomandat aceste infiltrații cu celule stem,dar nu știm cum să ajungem să le facă…Are 37 ani și este un tip sportiv si cu un job la care face mult sport…ne puteți ajuta cu o programare sau un nr de telefon… mulțumesc

Anonymous

Am 68 ani, 1,64 m inaltime, 115 kg si am gonartroza la ambii genunchi de aproape 5 ani. La examenul RMN a reiesit ca tendoanele de la genunchi nu sunt afectate, sunt bune. In acest caz se poate aplica tratamentul cu celule STEM si care ar fi rezultatul?

Anonymous

Buna seara! Pentru un copil de 6ani cu dipareza spastica , credeți că ar ajuta acest tratament. Va mulțumesc !

Anonymous

Buna ziua! Locuiesc in Bruxelles si aici nu se fac interventii cu celule stem Doresc sa cunosc pretul unui transplant si daca sunt acceptate asigurarile particolare belgiene tip DKV? Multumesc

Anonymous

Buna ziua,
Va rog sa imi spuneti daca pentru un genunchi rigidizat din lipsa lichidului sinovial, fara alte leziuni, se poate aplica implantul cu celule stem? Daca nu, ce alt tratament recomandati?
Fac gimnastica de recuperare de 1 an, impreuna cu acupunctura, dar mobilitatea genunchiului e limitata.
Va multumesc
Liana

146
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x