Articulatia gleznei

Indicatii: Capsulita cronica

Cauze si simptome: post traumatic; durere in partea anterioara a gleznei sau in interior; durere si limitare pe miscarea pasiva de dorsoflexie si mai ales pe cea de flexie plantara.

Se foloseste o seringa de 2,5 ml cu un ac de 30 mm (30 mg Kenalog, lidocaina 1,75 ml 2%).

Cel mai usor si sigur punct de abordare al articulatiei este jonctiunea dintre tibie si peroneu, chiar deasupra talusului. Un mic spatiu triunghiular poate fi palpat in aceasta zona.

Tehnica: pacientul in sezut cu genunchiul in flexie la 90 grade, flexie plantara a antepiciorului; se identifica spatiul triunghiular prin miscari pasive de flexie si extensie ale gleznei; se introduce acul usor cu directie catre medial, se introduce lichidul in bolus.

Rezultatele infiltratiei la acest nivel sunt foarte bune, infiltratia se mai poate repete la un interval de cel putin 3 luni, cu un control radiologic anual, pentru a monitoriza eventualele schimbari degenerative.

Post infiltratie se recomanda cel putin o saptamana evitarea efortului. Pacientul trebuie sa stie ca suprasolicitarea articulatiei poate duce la reaparitia simptomelor. Se recomanda o incaltaminte adecvata si controlul greutati.

978-0-7020-3565-4_0124978-0-7020-3565-4_0125

Articulatia subtalara

Indicatii: Capsulita cronica

Cauze si simptome: traumatism (dupa fracturi, de obicei la cativa ani), suprasolicitare mai ales la persoanele supraponderale; durere in partea laterala si mediala a calcaiului; limitare si durere la miscarea pasiva de adductie a calcaiului.

Se foloseste o seringa de 2 ml cu un ac de 30 mm (30 mg Kenalog, 1,25 ml lidocaina 2%).

Articulatia subtalara este impartita de un sept oblic in partea posterioara si anterioara. Este usor de patruns in articulatie deasupra sustentaculului tali. Se recomanda depozitarea solutiei, jumatate in cavitatea posterioara si jumatate in cea anterioara.

Tehnica: pacientul in decubit dorsal, cu partea mediala a calcaiului in sus, se identifica umflatura sustentaculului tali, se introduce acul perpendicular imediat deasupra, cu directie spre posterior; se depoziteaza jumatate din solutie aici iar cealalta dupa ce se retrage usor acul si se introduce oblic anterior se introduce si restul solutiei, respectiv in compartimentul anterior.

Este o injectie destul de greu de facut datorita regiuni anatomice greu de abordat. Infiltratia poate fi facuta la intervale mai dese de timp daca este necesar. Se recomanda evitarea eforturilor timp de o saptamana postinfiltratie.

978-0-7020-3565-4_0126978-0-7020-3565-4_0127
Articulatiile mediotarsiene

Indicatii: Capsulita acuta sau cronica

Simptome si cauze: suprasolicitare, traumatism (dansatori, balerini); durere in partea dorsala a antepiciorului de obicei in zona liniei articulare metatarsocuneiforme; durere si limitare a miscarii de adductie.

Se foloseste o seringa de 2 ml cu un ac de 25 mm (20 mg Kenalog, lidocaina 1,5 ml 2%).

Fiecare tarsian are o zona articulara, practic prin palpare si mobilizare pasiva trebuie identificata articulatia afectata.

Tehnica: pacientul intins pe spate, cu piciorul in pozitie neutra, se identifica exact zona articulara sensibila si se introduce in articulatia respectiva acul.

Este considerat un tratament de succes, postinfiltratie se recomanda repaus relativ o saptamana.

Articulatiile falangelor

Indicatii: Capsulita acuta sau cronica

Cauze si simptome: suprasolicitare, traumatism (Hallux valgus poate fi prezent); durere la nivelul articulatiei falangelor; durere si limitare a extensiei halucelui, flexie a celorlalte falange.

Se foloseste o seringa de 1-2 ml cu un ac de 16 mm (10-20 mg Kenalog, lidocaina 0,5-1 ml 2%).

Spatiul articular metatarsofalangian se gaseste prin palparea spatiului produs la baza metatarsianului pe fata dorsala prin miscari de flexie si extensie pasiva ale falangelor.

Tehnica: pacientul intins cu piciorul in pozitie indiferenta, se gaseste articulatia afectata, cu o mana se trage de degetul corespunzator articulatiei afectate; se introduce acul perpendicular, evitand inteparea tendonului extensorilor; se infiltreaza in bolus.

978-0-7020-3565-4_0130 978-0-7020-3565-4_0131
Tendonul achilian

Indicatii: Bursita cronica

Cauze si simptome: suprasolicitare (alergatori, dansatori); durere in partea posterioara a tibiei, durere in partea anterioara a tendonului achilian; durere si rezistenta la flexia plantara.

Se foloseste o seringa de 2 ml cu un ac de 30 mm (20 mg Kenalog, lidocaina 1,5 %).

Bursa achiliana se gaseste anterior de tendonul achilian, posterior de tibie si deasupra calcaneului. Este important sa se faca o diferentiere intre o bursita si o tendinita achiliana, amandoua fiind cauzate de suprasolicitare (in cazul bursitei durerea este mai accentuata la flexia plantara totala). Calea de abord cea mai sigura este din lateral, pentru a se evita artera tibiala posterioara si nervul.

Tehnica: pacientul in decubit ventral cu piciorul mentinut in dorsoflexie; se identifica zona de sensibilitate, se introduce acul dinspre lateral fara a se intepa tendonul, solutia este injectata in bolus.

Se evita inteparea si infiltrarea tendonului achilian, orice rezistenta aparuta la introducerea acului necesita repozitionarea acestuia. Postinfiltratie se recomanda evitarea efortului timp de 10 zile.

 978-0-7020-3565-4_0132 978-0-7020-3565-4_0133
Ligamentul deltoid

Indicatii: Afectiune cronica sau ocazional intindere acuta

Cauze si simptome: traumatism, obezitate sau suprasolicitare; durere in zona mediala a calcaneului si sub maleola tibiala.

Se foloseste o seringa de 1 ml cu un ac de 16 mm (Kenalog 10 mg, lidocaina 0,75 ml 2%).

Ligamentul deltoid este o structura cuboida puternica, se intinde de la maleola mediala pana la sustentaculul tali pe calcaneu si pe tubercul pe navicular. Intinderile ligamentare la acest nivel nu sunt atat de dese ca si in cazul maleolei laterale. Se folosesc infiltratii la acest nivel daca in cazul unei intinderi ligamentare tratate ortopedic (imobilizare, antialgice, antiinflamatorii), rezultatele nu sunt cele asteptate.

Tehnica: pacientul in sezut cu maleola tibiala in sus; se identifica marginea inferioara a maleolei tibiale, se introce acul de jos in sus pana ce atinge osul.

Aceasta este o infiltratie destul de rar folosita, dar cu rezultate foarte bune. Se recomanda repaus postinfiltratie 7 zile. Este foarte important sa se verifice biomecanica piciorului pentru a se evita recurentele.

978-0-7020-3565-4_0134978-0-7020-3565-4_0135
Ligamentul lateral

Indicatii: Intindere acuta sau ocazional cronica

Cauze si simptome: traumatism, durere in partea laterala a gleznei; durere la inversia pasiva a gleznei.

Se foloseste o seringa de 1 ml cu un ac de 16 mm (10 mg Kenalog, lidocaina 0,75 ml 2%).

Ligamentul anterior talofibular se intinde distal si medial de la marginea antero-inferioara a maleolei laterale pana la talus. Este de latimea unui deget mic. Ligamentele calcaneocuboide, sunt paralele intre ele si de multe ori sunt si ele implicate in entorsa gleznei. Ligamentul calcaneo-fibular se intinde oblic distal si posterior de la marginea posterioara a maleolei laterale pana la calcaneu.

Tehnica: pacientul in decubit dorsal cu piciorul in pozitie indiferenta; se identifica marginea antero-inferioara a maleolei peroniere, se introduce acul pana ce atinge osul; jumatate de solutie se foloseste in zona de origine a ligamentului iar cealalta la zona de insertie pe talus.

Nu este un tratament obisnuit, se recomanda atunci cand durerea este acuta sau cand tratamentul conservator nu este cel asteptat.

978-0-7020-3565-4_0136 978-0-7020-3565-4_0137
5 2 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x