• 25 dec. 2012
  • Raspunsuri: 0
  • Vizualizari: 167

Termenii de necroză avasculară, necroză ischemică, infarct osos sugerează etiologia vasculară si mecanismul patogenic. Necroza avasculară se referă la cazurile de afectare epifizară iar termenul de infarct  osos la cazurile cu afectare diafizară. NACF atraumatică este de regulă bilaterală şi se întâlneşte în special la persoanele tinere.  Deşi iniţial, pacienţii sunt asimptomatici, progresia necrozei  avasculare a capului femural  este spre distrugerea articulaţiei, pacientul necesitând, deobicei, proteză totala de şold inaintea celei de-a 5-a decada de viaţa.

 Etiologia

Modificările patologice care duc la NACF sunt iniţiate în 2 mari categorii de regiuni anatomice,  factori intravasculari şi extravasculari.

1.Factori intravasculari

a. Factori vasculari extraosoşi – factori arteriali

Factorii arteriali se cred a fi mecanismul cel mai important în dezvoltarea NACF. Capul femural prezintă un risc crescut pentru dezvoltarea NACF, parţial deoarece  conţine vascularizaţie terminală cu dezvoltare săracă de colaterale. Traumatismul la nivelul şoldului poate duce la contuzia sau întreruperea mecanică a vaselor retinaculare laterale, principalul sistem de vascularizaţie de la nivelul capului şi colului femural. Boala aterosclerotică a vaselor retinaculare laterale  ar putea fi de o importantă consideraţie la pacienţii vârstnici.

b. Factori vasculari intraosoşi – factori arteriali

Etiologia primară a NACF pare a fi microembolismul circulant care blochează microcirculaţia capului femural. Astfel de condiţii pot apare în anemia falciformă, embolie grăsoasă sau embolie gazoasă. Obstrucţia vasculară a microcirculaţiei poate fi cauzată de emboli grăsoşi, legaţi de hiperlipidemia asociată alcoolismului, terapiei steroidiene, anemiei falciforme precum şi bule de nitrogen din boala de decompresiune(scafandrii).

c. Factori vasculari intraosoşi – factori venoşi

Venografia intraosoasa la pacienţii cu NACF a demonstrat prezenţa anormalităţilor difuze în sistemul venos de drenaj, indicând faptul ca circulaţia venoasă este nu numai etiologică ci şi contribuie la progresia bolii.

2. Factorii extravasculari

Factorii intraosoşi

Sistemul osos din cadrul regiunii subcondrale a capului femural este cuprins într-un înveliş rigid ce aparţine osului cortical. Un astfel de sistem este sensibil la creşteri de presiune, având ca rezultat sindromul de compartiment. Ficat et al a demosntrat presiunea crescută a maduvei osoase de la nivelul colurilor femurale a unui număr mare de pacienti cu NACF. Primele efecte ale presiunii crescute se instaleaza la nivelul capilarelor sinusoidale şi a capilarelor mici de la nivelul măduvei.

3. Factorii capsulari

Vasele epifizale laterale (VEL), cu localizare în membrana sinovială, constitue vascularizaţia principală epifizară. Procesele patologice de la nivelul şoldului care produc acumulare de lichid, cum ar fi traumatisme, infecţii şi artită, pot cauza tamponada VEL datorită presiunii intracapsulare crescute.

0 0 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x