• 25 dec. 2012
  • Raspunsuri: 0
  • Vizualizari: 266

Termenii de necroză avasculară, necroză ischemică, infarct osos sugerează etiologia vasculară si mecanismul patogenic. Necroza avasculară se referă la cazurile de afectare epifizară iar termenul de infarct  osos la cazurile cu afectare diafizară. NACF atraumatică este de regulă bilaterală şi se întâlneşte în special la persoanele tinere.  Deşi iniţial, pacienţii sunt asimptomatici, progresia necrozei  avasculare a capului femural  este spre distrugerea articulaţiei, pacientul necesitând, deobicei, proteză totala de şold inaintea celei de-a 5-a decada de viaţa.

Simptomatologie. Necroza avasculară nu are caracteristici clinice distinctive. Pacienţii nu prezintă dureri în timpul episodului ischemic. NACF  poate fi prezentă pe o perioada de peste 5 ani înaintea instalării simptomelor. Pacienţii pot fi asimptomatici sau pot  dezvolta durere gradual şi insidios, insotita de o limitare a mişcărilor cu schiopătare. Foarte rar durerea poate fi de intensitate foarte crescută cu debut acut, pacientul neputând preciza cu exactitate data şi momentul debutului. Semnele radiologice pot apărea dupa cateva luni până la câţiva ani după debutul simptomelor.

Durerea

În necroza avasculară, 40% din pacienţi au dureri nocturne asociate cu rigiditate matinală. Pacienţii ai căror durere persistă câteva luni pot observa o intensificare acută a durerii. La pacienţii mai în vârstă, durerea poate debuta acut, fără un traumatism în antecedent.
Când pacientul se ridică dintr-o poziţie şezândă se poate auzi un click.  La rotaţia externă a şoldului in abductie  se poate auzi un click.

     Amplitudinea mişcărilor

-Amplitudinea mişcărilor poate fi redusă, în special după colapsul capului femural.
-Amplitudinea mişcărilor poate fi limitată, în special în flexie, abducţie şi rotaţie internă.
-Mers: pacienţii pot schiopăta. Semnul Trendelenburg poate fi pozitiv.

Pentru ca NACF sa fie diagnosticată in stadiu incipient, medicul trebuie sa aibăun indice de suspiciune crescut, în special la pacienţii care prezintă oricare dintre factorii de risc şi ale caror semne radiologice sunt negative.

Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.