• 25 dec. 2012
 • Raspunsuri: 26
 • Vizualizari: 2.578

n3Tratament este variabil in functie de stadiul evolutiv (stadiile I si II, respectiv III si IV).

In stadiile incipiente:

tratamentul  conservator cu descarcare partiala sau totala a capului femural (pacientul nu are voie sa calce 60 de zile) s-a dovedit ineficace, chiar daca NACF a fost diagnosticata in stadiul I.
grefarea osoasa a zonei subcondrale pentru a preveni prabusirea sechestrului este abandonata.
forajul decompresiv este tratamentul CHIRURGICAL de electie in aceasta etapa a bolii (este metoda recomandata si de noi). Forajul incepe prin punctia capului femural pentru determinari manometrice. Decompresia este realizata cu trefa de 8mm sub control radiologic. Forajul decompresiv da rezultate excelente in stadiul I.

 T4

oxigenarea hiperbara este o forma de tratament recunoscuta medical, pe plan mondial, prin care pacientul aflat intr-o barocamera inspira oxigen pur la o presiune ridicata. Acest principiu se bazeaza le legi fizice si fiziologice demonstrate. Rezultatele sunt foarte bune in stadiile incipiente ale bolii.

T1

In stadiile avansate:

-osteotomiile femurale au scop aducerea unei suprafete de cartilaj intact la nivelul suprafetei de sprijin a capului femural. Aceste interventii chirurgicale sunt in prezent abandonate.
-artroplastia de sold este tratamentul de electie (tratamentul recomandat si de noi).

c16 c5 m4

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestor afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de  recuperarea medicala.  Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestor afectiuni:

Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan

26 Comments

 1. Elena Olgunus spune:

  Buna ziua,
  am fost diagnosticata de curand cu infarct osos la genunchiul stang si doctorii ortopezi care m-au vazut pana acum mi-au spus ca acasta afectiune nu tine de ortopedie.As aprecia foarte mult daca as primi lamuriri de la dvs.in acest sens sau sa-mi spuneti daca telefonic puteti fii contactat decat in intervalul orar specificat(9.00-11.00)

  Multumiri anticipate,
  Elena Olgunus

 2. Ortopedieclinica spune:

  Buna ziua. Va sfatuim sa mergeti la o consultatie la dr Andrei Bogdan . Impreuna cu dnul dr o sa stabiliti un plan de tratament. Succes!

 3. Nicolae D spune:

  Buna ziua, am efectuat o examinare IRM SOLD DREPT NATIV

  Rezultat:
  Componente osoase articulare cu raporturi normale.
  De partea dreapta :
  Cap femural drept usor aplatizat in portiunea antero-superioara . Arie relativ bine delimitata de 25/22/16mm (transvers/AP/CC) cu semnal heterogen PDFS (predominant hipersemnal), hiposemnal T1, localizata in portiunea superioara, antero-medial.Osteocondensare, neregularitati si arie focala de 10mm diametru in hiposemnal T1 si hipersemnal PDFS la nivel acetabular anterior.Minim fluid intraarticular
  De partea stanga :
  Cap femural stang cu sfericitate pastrata; arie focala de 10mm diametru in hipersemnal PDFS, hiposemnal T1 localizata in portiunea superioara a capului femural stang. Structuri acetabulare intacte . Cartilaje de acoperire cu grosime si semnal in limite normale. Fara acumulari fluide intraarticulare.

  Concluzii:
  Aspect IRM ce pledeaza pentru NACF bilateral (dreapta>stanga), cu usoara aplatizare a capului femural drept.
  Imi puteti spune va rog daca este vorba de necroza? Multumesc mult.

  • Buna ziua. Nu va spun eu, va spune medicul radiolog care a interpretat investigatia facuta. Eu pot sa va spun ce este de facut daca veniti la o consultatie ca sa vad si eu filmele, ce varsta aveti, ce greutate, etc. va astept!!

 4. OPAINA Costel spune:

  Buna ziua,
  As dori un sfat de la d-nul dr. Andrei Ioan Bogdan
  Numele meu este Costel OPAINA, sunt din Bucuresti, am 47de ani, inaltime 1.78 cm, 88 kg. In data de 12.11.2014 am fost diagnosticat cu necroza aseptica de cap femural la soldul stang, in urma unui RMN pelvin nativ si cu substanta de contrast. Mentionez ca am usoare dureri la ridicarea din sezut. Nu am probleme la mers.
  Rezultatul RMN -ului este urmatorul :
  – artefacte de miscare obtinute pe unele secvente;
  – modificari degenerative labrale bilaterale, mai marcate pe partea stanga;
  – neregularitati de contur de plafon acetabular bilaterale, insotite de mici intreruperi de contur ale corticalei;
  La nivelul capului femural stang se evidentiaza;
  -mica eroziune corticala de 11 mm diametru la nivel metafizar antero-lateral, la limita cu epifiza, avand semnal fluid si corespunand unei leziuni de tip impingement femuro-acetabular;
  -capul femural are inaltimea pastrata, dar prezinta fine neregularitati corticale de contur, pe conturul medial, intern si posterior;
  la nivel epifizar, cu extensie minima intrametafizar, se evidentiaza cateva plaje mici neregulat conturate, in hiposemnal marcat T1, T2, cu centrul in discret T2/PD fat satfara priza de contrast, compatibile cu mici arii necrotice cu scleroza osoasa periferica si fine benzi osteosclerotice epifizo-metafizare cu aspect de osteoscleroza reparatorie;
  -fara bzone de edem osos spongios femural;
  – ingustarea usoara a spatiului articular si implicit a cartilajului articular fata de soldul drept, vizibila pe toata circumferinta, dar fara intreruperi complete de contur ale cartilajului.
  Capul femural drept prezinta aspect morfologic normal, exceptand cateva fine neregularitati de contur la nivelul versantului medial.
  Minima cantitate de fluid intra-articular coxo-femural bilateral.
  Degenerare lipomatoasa cvasicompleta a extremitatilor femurale proimale bilateral.
  Modificari artrozice disco-vertebrale L5-S1 surpeise pe frecventele efectuate cu deshidratare discala, scaderea inaltimii discului, hernii intraspongioase si infiltrate lipomatoase in platourile vertebrale.
  Concluzie: modificari structurale de cap femural stang cu aspect de mici arii necrotice si osteoscleroza reactiva dominanta, fara tasari de contur – decorelat cu date clinico-biologice. Mica zona impingement femuro-acetabular stang. Discrete modificari artrozice-degenerative coxo-femurale bilaterale. Modificari artrozice disco-vertebrale L5-S1.
  Va rog sa ma sfatuiti ce solutii as putea incerca si ce costuri ar presupune.
  Astept raspunsul dumneavoastra si va multumesc frumos anticipat.

  • Buna ziua. Conform descrierii RMN, nu cred ca este vorba de necroza aseptica de cap femural, aceasta aparand ca o ona singulara la nivelul capului, extinsa. Va sfatuiesc sa nu faceti nici un tratament momentan, sa evitati totusi efortul prelungit 2 luni si sa repetati investigatia. Numai bine!

 5. Badarau Mihail spune:

  Buna ziua.Am facut un CT pelvis fara solutie de contrast (mentionez ca nu am voie sa fac Rmn) si acesta este rezultatul:Deformarea capului femural stg asociata cu zone de osteoliza cu osteoscleroza marginala si pensare de spatiu articular coxo-femural stg.Exostoze marginale la nivelul capului femural stg.Pensarea spatiului articular superior al articulatiei coxo-femurale drepte.Nacf stg. Rog parerea dumneavoastra.Am 37 ani ,dureri cand merg si schiopatez.Multumesc anticipat

 6. Bolache Nicolae spune:

  Buna ziua ,am 40 de ani ,1,82 cm si 90 de kg.De mai multe luni am dureri in zona lombara si mai ales articulatiile (absolut toate articulatiile).Am facut radiografii,tratament cu antiinflamatorii injectabile de mai bine de o luna durerea nu cedeaza iar in momentul in care stau mai mult timp in picioare sau putin aplecat raman incovoiat de mijloc si nu mai pot merge .Ultimul RMN efectuat are urmatorul rezultat :
  Articulatii sacroiliace cu aspect normal bilateral.
  Articulatii coxo-femurale stg cu inaltime normala.
  Discreta osteoscleroza la nivelul sprancenei acetabulului.
  Cap femural stg cu convexitate pastrata,cu congruenta
  supratelor articulare,cu plaja de edem difuz in cadranele
  anterioare si zona de edem delimitata de lizereu
  osteosclerotic cu diam de 9 mm localizata in cadranele
  posterioare.Aspectul poate fi sugestiv pentru NACF stadiul
  I-II.
  Articulatie coxo-femurala dr cu inaltime discret redusa
  in1/3externa.Cap femural dr cu convexitate pastrata,cu
  congruenta suprafetelor articulare,cu plaje de edem
  difuz,asociate cu osteoscleroza neomogena localizate
  predominant in cadranele anterioare.Discreta neregularitate
  a conturului osos localizata adiacent fosetei ligamentului
  rotund,fara afectarea convexitatii.

  As dori sa stiu daca grav sau se poate trata cu medicamente ,va multumesc.

 7. mica spune:

  Am facut forare la necroza de cap femural stang si as vrea sa stiu ce trebuie facut pentru recuperare

 8. Ciocan Daniel spune:

  Buna seara,
  Sunt Dan din Brasov am 44 ani si am fost diagnosticat cu NACF in stanga si colectie fluida adiacenta muschiului piriform stang.
  Mi-au fost recomandate foraje osoase.
  Alti specialisti recomanda grefa osoasa.
  Va rog frumos parerea d-voastra.
  Multumesc

 9. Radut cristina spune:

  Buna ziua!Am facut rem la genunchiu stang. si rezultatul este : lia edematiat traiect pastrat.Leziuni generative grad 2 corn posterior menisc intern in rest meniscuri cu leziuni de grad 1 .Edem osos extin in condilii femurali. Edem intersitial periarticular. Mic epansament lichidian retropatelar. Ce poate fi si ce ar fi de facut? Am 45 de ani .Va multumesc!

 10. Tanase Dan spune:

  Buna ziua!Numele meu este Tanase Dan si sunt din Urziceni,jud. Ialomita.Va rog din suflet sa-mi dati un sfat in legatura cu urmatorul raport medical al RMN:(examinarea IRM nativa a articulatiilor coxofemurale evidentiaza)
  -modificari de structura si semnal al nivelului capului femural stang cu aspect de NACF,efem osos la nivelul capului,colului femural dar si la nivelul portiunii interne acetabulare;aspect turtit al capului femural;
  -de partea dreapta,capul femural apare cu sfericitate pastrata,contur regulat,fara edem osos,fara arii de necroza,reducerea spatiului articular si schita de osteofit marginal acetabular;
  -fara acumulari fluide intraarticulare.
  CONCLUZIE:
  Modificari morfologice si de semnal compatibile cu osteonecroza aseptic de cap femural stang.Modificari de coxatroza dreapta,fara NACF
  CE MA SFATUITI,VA ROG?

 11. Cami spune:

  Buna ziua! Am 22 ani, 1.58 inaltime si 47 kg. In urma unui RMN mi s-a dat urmatorul rezultat: O leziune difuza de 66/42 mm la nivelul acetabulului stang, hipersemnal T2, hiposemnal T1, usor inomogena, ce nu pare a expansiona osul sau intrerupe corticala osoasa. Asociat exista modificari de semnal in articulatia soldului stang cu aparenta ingrosare a sinovialei articulare. Minim edem difuz periarticular si pe marginea profunda a muschiului obturator intern. Fara edem al maselor musculare. Fara modificari la capul femural stang. Articulatia coxo-femurala dreapta normala. Articulatii sacro-iliace normale. Fara fenomene inflamatorii. Fara linii de fractura. Fara procese patologice pelvine. Ce se poate face in acest caz? Multumesc anticipat!

 12. Vicol Iulian spune:

  Buna ziua .
  Am făcut un RMN de curând: Aspect RM de NACF stadiul 1 cu o leziune cefalica generală dreaptă, cu dublu contur în secvența STIR,ce ocupă aproximativ 20% din volumul cefalic, fără modificari de semnal in jur. Aspect RM de NACF stadiul 3 pe partea stângă, cu deformarea cefalica anterosuperioara și vedem al spongiloasei extins până în copilu femural. Acumulare fluidă la nivelul articulatiei coxo-femurale stângi cu grosimea de 10 mm. Moderat edem osos se evidențiază și pe versantul acetabular al articulatiei coxo-femurale stângi.
  Concluzii:NACF bilateral-stadiul 1 pe partea dreaptă și stadiul 3 pe partea stângă.
  Vă rog dacă puteți sa-mi spuneți părerea dvs ce ar trebui să fac și unde să mă duc?
  Multumesc.

 13. Maxim spune:

  Buna ziua. Am facut un RMN la sold, si am fost diagnosticat cu NACF gradul 3 pe dreapta si gradul 2 pe stinga. Va rog daca puteti sami dati un sfat, cel mai mult ma intereseaza daca operatia este singura solutie sau este si alta modalitate.
  Multumesc anticipat

 14. Ciolacu Rică spune:

  Bună ziua! Am 40 ani și sunt din judetul Buzău. Ce îmi recomandați în cazul în care:
  -fractura cominutivă a capului femural stâng, parțial consolidată, cu traiect principal situat subcapitalizate, cu contururi neregulate, cu semnul dublei linii prezent atât la nivelul traiectului de fractură, cat ai la nivelul unui alt traiect ce delimitează o arie de coca 27/15mm în vecinătatea ligamentului rotund (delimitând zone de osteonecroza); capul femural stâng prezintă contururi neregulate (in special pe versantul antero-superior);
  -usor semnal edematos difuz la nivelul colului femural;
  -important epansament fluid in articulația coxo-femurala stânga și sinoviala ușor îngroșată difuz;
  -mici eroziuni și minim edem osos la nivelul marginii laterale a sprâncenei cotiloide, cu mic osteofit marginal prezent la acest nivel;
  -leziune nodulara osoasa surprinsă doar pe secțiunile in plan coronal la nivelul ilionului drept, cu diametre de cca 26/28 mm cu structura ușor neomogenă (predominant in hipersemnal T1 și T2), bine delimitata, cu lizereu in hiposemnal in ambele secvențe (osteocondensat), ce nu modifica forma osului sau corticala osoasa (cu caractere de benignitate)-necesita corelare cu aspectul radiografic și reevaluare IRM peste 6 luni (cu administrare de SC i.v. daca constantele biologice ale pacientului o permit).
  Concluzii: Status post fractură (cel mai probabil subcapitalizate) a extremității proximale a femurului stâng ( de corelat cu imagistica anterioară și protocolul operator), parțial consolidată, cu osteonecroza secundara de cap femural stâng și modificări artritice în articulația coxo-femurala stânga. Leziune nodulara osoasa la nivelul ileonului drept cu caractere de benignitate, ce necesita corelare cu aspectul radiografic și reevaluarea IRM peste 6 luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.