• 26 dec. 2012
  • Raspunsuri: 108
  • Vizualizari: 8.027

In ciuda evolutiei tehnicilor chirurgicale, riscul complicatiilor exista. Orice operatie, oricat de benigna si oricat de multe precautii sunt luate, implica un risc ce variaza de la o complicatie minima la complicatia majora:decesul. Lipsa de informare a pacientului nu duce la scaderea frecventei complicatiilor si informarea pacientului nu le face sa dispara. In timpul oricarei consultatii preoperatorii, nu trebuie sa ezitati sa intrebati chirurgul despre posibilele complicatii, intrebari la care in mod normal chirurgul ar trebui sa va poate raspunde clar.  Chirurgia genunchiului este   o chirurgie functionala si fara risc vital. Decizia acestei interventii apartine pacientului, dupa ce a fost informat despre rezultatele si riscurile operatiei.

Complicatiile introperatorii

Sunt exceptionale; este cazul lezarii arterei poplitee sau a nervului sciatic popliteu extern.

Complicatiile postoperatorii

Durerile in zilele urmatoare interventiei chirurgicale sunt minime, tolerabile. Ameliorarea tehnicilor chirurgicale (utilizarea artroscopiei, imobilizarea postoperatorie de scurta durata, reluarea rapida a mersului cu sprijin pe membrul pelvin operat), a facut ca aceasta interventie sa fie putin agresiva. Existenta durerilor importante trebuie sa conduca la cautarea unei complicatii, in mod particular a hematomului.

HematomulOrice interventie chirurgicala poate produce o sangerare, care este favorizata si de tratamentul anticoagulant adesea necesar. Cateodata sangle se poate acumula in cantitate mare in genunchi generand dureri si tumefactia genunchiului (hemartroza). O noua interventie chirurgicala sau o punctie pentru evacuarea hematomului poate fi atunci necesara.

Infectia constituie riscul oricarei operatii. La nivelul genunchiului este o complicatie rara, dar grava. Supravegherea in cursul primelor saptamani care urmeaza interventiei permit depistarea precoce a febrei, a durerilor, a tumefactiei genunchiului. Este important sa se identifice germenul care cauzeaza infectia pentru o antibioterapie adecvata. O noua interventie chirurgicala este necesara pentru a efectua un lavaj minutios al articulatiei.

Tromboflebita reprezinta formarea unui cheag in interiorul unei vene, si poate sa apara in ciuda tratamentului anticoagulant. Aceasta complicatie creste riscul unei embolii pulmonare.

Algodistrofia se caracterizeaza prin inflamatia importanta a membrului inferior, cu o redoare precoce, edem  si dureri. Aceasta comlicatie este imprevizibila si cauzele ei sunt necunoscute. Un tratament medical poate fi necesar, alaturi de o reeducare extrem de precauta pentru a nu favoriza fenomenele inflamatorii la nivelul genunchiului.

Redoarea (limitarea miscarilor) este riscul oricarei interventii chirurgicala la nivelul genunchiului. Ea este cel mai frecvent rezultatul aderentelor fibroase care se formeaza in interiorul genunchiului. Redoarea poate face necesara mobilizarea precoce sub anestezie, iar pentru redorile tardive poate fi nevoie de o reinterventie chirurgicala.

Complicatiile cutanateCicatricea poate ramane dureroasa, se poate inconjura de zone de cu sensibilitate pierduta, sau de zone hiperdureroase.

Complicatiile ligamentoplastiei sunt foarte rar grave si exceptional dramatice: artroza, blocaj de genunchi sau amputatie. Cea mai mare parte a complicatiilor se vindeca fara sechele si nu sunt responsabile decat de inconveniente minore de durata mica.

Rezultatele chirurgiei

Datorita progreselor realizate in acesti ultimi ani in tratamenul chirurgical al rupturilor LIA se ortin rezultate foarte bune in peste 90% din cazuri, cu un genunchi stabil, suplu, cu o mobilitate buna si care sa permita reluarea tuturor sporturilor. Un rezultat insuficient poate avea mai multe motive: esecul interventiei chirurgicale care nu poate sa isi atinga scopul (recidiva instabilitatilor de genunchi, ruptura grefei) au aparitia ulterioara a artrozei – acest risc exista daca inaintea operatiei exista o instabilitate importanta, care evolueaza de mult timp, cu leziuni asociate cartilaginoase si meniscale.

Aceasta lunga enumerare a complicatiilor si a inconvenientelor nu trebuie sa faca pacientul sa uite ca ligamentoplastia este o interventie care isi atinge in majoritatea cazurilor scopul: un genunchi stabil fara dureri si reluarea tuturor activitatilor sportive.

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului chirurgical, este reprezentat de  recuperarea medicala.  Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:

Dr. Andrei Ioan Bogdan este supraspecializat in chirurgia artroscopica si in patologia sportiva de la nivelul genunchiului. A incheiat un parteneriat cu doua centre de imagistica cu vasta experienta, din Bucuresti si unul din Olanda in vederea obtinerii unor diagnostice cat mai corecte. Toate interventiile chirurgicale sunt efectuate in spitalele Floreasca sau Sanador.  Pentru programari sunati la numarul 0786602299 sau 0755055216.

5 1 vote
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

108 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

Buna seara, am fost operat la genunchi in Timișoara pentru ruptura LIA & menisc ciupit puțin…am reluat activitatea sportivă (fotbal după aproximativ 7 luni(kinetoterapie intensiv,5 zile/săptămâna) dar nu pot sa înțeleg cum de și acum după 2 ani jumate de la operație după fiecare meci trebuie sa beau refen retard (antiinflamatoar), pentru a scăpa de durerea surdă…suportabila, ca o durere reumatică.
P.S. mărturisesc că nu am renunțat la genunchiera, una din material textil…cred că îmi dă siguranță la nivel psihologic. Oare m-ar ajuta infiltrațiile?

108
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x