• 9 dec. 2012
 • Raspunsuri: 223
 • Vizualizari: 67.090

Genunchiul este articulatia cea mai frecvent implicata in traumatologia articulara (in special ruptura de menisc) din cateva motive:

-este situata superficial, deci este expusa actiunii factorilor traumatici. Nu este inconjurata ca alte articulatii de grupe musculare puternice, care pot atenua intensitatea unui traumatism.
-are o structura anatomica particulara, fiind formata din doua suprafete articulare tangentiale, fara o congruenta perfecta intre ele, fara a fi solidarizate prin grupe musculare foarte bine dezvotate.
-asupra ei se exercita solicitari functionale foarte mari, tinand cont ca alternativ toata greutatea corpului se lasa pe fiecare genunchi.

Genunchiul este format din 3 tipuri de structuri:

-osoase: suprafatele articulare femurala, tibiala si rotuliana.
-intraarticulare: de alunecare si fixare (meniscurile, ligamentele incrucisate, ligamentul popliteu. membrana sinoviala)
-extraarticulare: de miscare (musculatura).

Va prezentam cateva notiuni de anatomie printr-o disectie de menisc realizata de echipa noastra:

endo_healthymeniscus a3

Meniscurile sunt fibrocartilaje intraarticulare situate intre femur si tibie. Sunt in numar de 2 la nivelul fiecarui genunchi si au forma semilunara. Meniscul medial are forma litere „C”, iar meniscul lateral are forma literei „O”. In sectiune au o forma triunghiulara cu periferia groasa si strans aderenta de capsula articulara, in timp ce marginea ce priveste spre cavitatea articulara este subtire, ascutita si libera. Fata superioara este concava, in timp ce fata inferioara este plata. Aceasta forma este dictata de forma suprafetelor osoase cu care vine in contact  meniscul.

Fiecare menisc este format dintr-un corp si doua coarne (anterior si posterior). Ambele meniscuri sunt atasate la tibie prin intermediul coarnelor anterioare si posterioare. Meniscurile au o mare mobilitate, dar meniscul lateral este mult mai mobil decat cel medial. Imobilitatea relativa a meniscului medial (in flexie are o translatie anterioara doar de 5mm) este motivul principal pentru care rupturile meniscului medial sunt mult mai frecvente decat cele ale meniscului lateral( are o translatie de 11mm).

Ambianta in care lucreaza meniscurile este lichidul sinovial, care mentine in interioarul articulatiei un coeficient de frecare de 0,001. Articulatia genunchiului este intoleranta la corpi straini si reactioneaza violent pintr-o sinovita inflamatorie cu hidartroza (acumulare de lichid in genunchi). Leziunea de menisc poate fi completa, si astfel meniscul rupt poate deveni un corp strain liber intraraticular, dar totusi si o bucata de menisc rupta incomplet este considerata un corp liber. Ruptura de menisc poate determina blocarea articulatiei genunchiului, singurul moment in care acesta leziune este o urgenta chirurgicala.

l1Vascularizatia meniscurilor. Aportul vascular provine din arterele geniculate, care dau nastere unui plex capilar perimeniscal (foarte important). El asigura vascularizatia corpului meniscal in proportie de 25-33% si are insemnatate clinica deosebita deoarece imparte meniscul in trei zone: zona red-red la exterior, zona red-white la mijloc si zona white-white(avasculara) la interior. Gradul de vascularizatie este direct proportional cu potentialul de vindecare al meniscului. Practic o ruptura de menisc in primele doua zone nu se poate vindeca, de aceea ea trebuie indepartata artroscopic. Patrarea zonei lezate de menisc va determina o imbatranire prematura a articulatiei, practic aparitia artrozei in cativa ani.

 occipital-condyles1

Rolul meniscurilor este de ameliorare a congruentei dintre condilii femurali si tibiali, preluarea si dispersia incarcarii (rol protectiv asupra cartilajului articular), absortia socurilor, stabilizare pasiva, diminuarea fortelor de contact, lubrefierea articulara, limitarea miscarilor de flexie si extensie. Lipsa meniscurilor determina o crestere cu 400% a stresului la nivelul suprafetelor de contact femuro-tibiale. Esentiala pentru functia si viitorul genunchiului este prezervarea marginii externe a meniscului.

menisc

m1Simptomatologia. Ruptura de menisc poate determina:

-durere la nivelul interliniului articular (cel mai frecvent simptom) exacerbata in timpul examenului clinic de manevrele de provocare. Durerea apare la genuflexiuni, la rotatiile pasive ale genunchiului ( in pat, in pozitiile de relaxare), la efort.
-hidartroza (acumulare de lichid in genunchi) recidivanta sau hemartroza (sange in genunchi) in leziunile recente.
-impotenta functonala mai ales la urcatul si coboratul scarilor.
-un tip particular de instabilitate a genunchiului (pacienul simte ca ii sare genunchiul si ca il pune la loc).

Diagnosticul se bazeaza pe:

-examenul clinic ala articulatiei genunchiului
-ecografie de parti moi ( poate evidentia acumularea de lichid sinovial si o ruptura de menisc).
-RMN este investigatia de electie. Prin aceasta investigatie se obtine o reconstructie tridimensionala a intregului menisc, si astfel leziunea meniscului este descrisa in amanunt.

m1 m2

m3 m4

m5

-artroscopia exporatorie: in prezent nu este indicata doar in scop diagnostic, pentru ca ruptura de menisc poate fi stabilita cu certitudine prin examenul clinic si RMN.

m11 m6

m6

     Tipuri de leziuni de menisc:

1.Longitudinala: are traiect vertical si este paralela cu marginea periferica a meniscului.
2.Orizontala: este un plan de clivaj in mijlocul meniscului.Este frecventa in 1/3 posterioara a menicului intern si in 1/3 medie a celui lateral.
3.Oblica: cuprinde toata grosimea meniscului de la centru la periferie.
4.Radiala: porneste de la centru spre periferie si are traiect perpendicular pe circumferinta.
5.Flap tear (in limba de clopot): ruptura radiala cu clivaj
6.Complexa

7.Degenerativa

a2

Optiuni terapeutice. Sunt in numar de trei, iar alegerea initiala se face pe baza exanului RMN:

ortopedic se aplica rupturilor longitudinale stabile (sub 1 cm) sau incomplete. Consta in imobilizare in atela gipsata 2 saptamani, antiinflamatoare, gheata, apoi inca 2 saptamani fizio-kinetoterapie. In prezent tendinta este de a se renunta la aceasta metoda de tratament, tinand cont de atrofia musculara secundara si raportat la potentialul de vindecare a meniscului.

meniscectomia se aplica tuturor leziunilor care nu pot fi reparate (complexe, clivaj, degenerative, flap), cu amendamentul ca esentiala pentru functia si viitorul genunchiului este prezervarea marginii externe a meniscului. Meniscectomia totala este urmata in decurs de 7l uni-14ani de aparitia artrozei. In prezent, ruptura de menisc, indiferent de tipul ei, nu se mai sanctioneaza chirurgical prin meniscectomie totala.

  m13 m14

m15

Tehnica chirurgicala este artroscopica, minim invaziva, cu spitalizare de 24 de ore ( one day surgery), recuperare rapida in 2-4 saptamani care presupune mers progresiv din a 2-a zi postoperatorie, fizio-kinetoterapie si tratament mendicamentos cu antialgice,antiinflamatoare si antibiotice pentru 5-7 zile. Interventia se face cu rahianestezie si consta in introducerea la nivelul articulatiei, prin doua incizii minime de 2-3mm, unei camere de luat vederi si a unui instrumentar special, necesar manevrelor chirurgicale. In prezent meniscectomia prin artrotomie (incizie larga) este inadmisibila.

repararea prin sutura este solutia ideala in tratamentul leziunii de menisc.

s3 s2

m4Este astazi acceptat pe baza a numeroase studii clinice ca leziunile longitudinale recente, situate in 1/3 periferica a meniscului pot si trebuie sa fie reparate. Ele sunt singurele leziuni de menisc pretabile pentru sutura. Este foarte important ca postoperator pacientul sa urmeze un program strict de recuperare. Artroscopia reprezinta o interventie care asociaza si un proces de instilatie aspiratie la nivelul genunchiului, astfel intraoperator se consuma peste 5l de ser fiziologic care trec prin articulatie, astfel incat fiziologia normala a articulatiei si implicit lichidul sinovial, sunt modificate. Pentru refacerea lubrefierii normale a articulatiei meniscului, este recomandata o serie de 3 infiltratii, la 30 de zile postoperator, cu Synocrom forte.

 

Untitled

 

In situatia in care se constata intraoperator leziuni la nivelul cartilajului articular, se recomanda continuarea tratamentului cu infiltratii intraarticulare vasco-elastice sterile sau cu PRP (plasma imbogatita cu trombocite).

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de  recuperarea medicala.  Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:

Dr. Andrei Ioan Bogdan este supraspecializat in chirurgia artroscopica si in patologia sportiva de la nivelul genunchiului. A incheiat un parteneriat cu doua centre de imagistica cu vasta experienta, din Bucuresti si unul din Olanda in vederea obtinerii unor diagnostice cat mai corecte. Toate interventiile chirurgicale sunt efectuate la spitalul Medlife, iar recuperarea pacientilor in centrul de recuperare Centrokinetic.  Pentru programari la consultatii, sunati la numarul 0786602299 sau 0755055216. Toate consultatiile se efectueaza la clinica Centrokinetci.

gen

Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan

223 Comments

 1. liviu spune:

  Va multumesc !!! Urmez deja un program de recuperare cu un kineto-terapeut, nu mi-a dat inca un termen in care o sa reiau activitatea, sper cat mai curand … insa nu vreau sa risc. Va multumesc pentru raspuns, voi reveni cu detalii despre recuperare

 2. ovidiu spune:

  In oct. 2012, m-am trezit cu piciorul stg. Blocat. In dec.2012 am facut un rmn cu urm. Rezultat: – minim revarsat articular; – fara edem osos; – ruptura corn posterior menisc medial; – leziune degenerativa corn posterior menisc lateral; – ruptura veche incompleta ligament incrucisat anterior; -dezorganizari fibrilare ligament colateral extern. Din acea data nu am mai facut niciun efort si nici sport. Nu am dureri decat o jena ( adica nu-i ca cel drept). In 2013 am facut 10 sedinte de infiltratii. Nu prea au contat…zic eu. Adica nu am simtit o ameliorare. Dat fiind faptul ca am stat destul cu el asa, considerati ca ar trebui operoperat? M-ar ajuta in vreun fel casa obsnaj? Care ar fi costul operatiei?

  • Buna ziua. Conform descrierii RMN, cazul dstra este eminamente chirurgical.
   Daca doriti sa veniti sa spun o parere obiectiva, va rog sa va programati la numarul: 0786602299.
   Costurile depind de optiunea chirurgicala, iar tehnica depinde de imaginile RMN si de examenul clinic.
   Va astept!

 3. Roxana spune:

  Buna ziua, doresc sa stiu daca in urma rezultatului RMN pe care vi-l atasez se poate face operatia de sutura. Va multumesc.
  "Traiect stelat de fisura cu contact articular inferior în cornul posterior al mensicului intern
  Meniscul extern normal
  LIA cu modificari de edem în 1/3 inferioara
  LIP normal
  LC normale
  Cantitate mica de lichid retro-suprapatelar ,in recesurile colaterale și intraarticular"

 4. Buna ziua. Aceasta decizie se ia doar intraoperator si depinde de multi parametrii, nu doar de rezultatul RMN care oricum este subiectiv. Depinde si de momentul accidentarii pentru ca rata de succes al suturii este de 86% in prima luna de la accident. Numai bine!

 5. tudor spune:

  Buna ziua

  Am 51 de ani si in urma unei lovituri la inceputul anului am avut niste probleme…au fost si ceva dureri in partea interna a genunchiului si uneori senzatia de deplasare a piciorului, si am facut recent un RMN : "Ruptura orizontala CPMI in contact cu suprafata interioara meniscala". Ca orice pacient, v-as intreba daca se poate evita operatia, si daca nu , ce varianta recomandati. Intre timp durerea a trecut si piciorul e relativ stabil.

  • Buna ziua. Indicatia interventiei depinde de multi parametrii: ecolutie, varsta, greutate, activitate…va astept la o consultatie sau va sfatuiesc sa urmati indicatiile medicului curant. Succes!

 6. Popa Stelian spune:

  Buna ziua ,
  in urma unor miscari bruste ale piciorului drept am resimsit o durere ascutita la nivelul genunchiului urmata de o umflare a acestuia care a persistat doua zile . Am efectuat un control ortopedic unde am primit recomandarea de a efectua un RMN . Am facut examenul si concluziile au fost :
  * Leziune gr.III menisc intern
  *Rupturi partiale LCM si tendon muschi popliteu
  * Hidrartroza dr.
  prin asiguratorul Grupama/Regina Maria unde suntem asigurati medical ca angajat Auchan Romania am mai efectuat un control la Spitalul Euroclinic si am primit recomandare pentru "sutura de menisc" .
  As dori sa stiu daca pot face aceasta interventie cu dumneavoastra la Spitalul SANADOR si care ar fi costul total al interventiei, spitalizarii si anesteziei pentru a putea primi un raspuns din partea Grupama referitor la cuantumul decontarii interventiei .
  va multumesc pentru raspuns !

 7. Ovidiu spune:

  Buna ziua,

  Acum 15 ani am cazut pe gheata la fotbal in urma caruia am auzit o trosnitura. Am fost la doctor, si el a zis ca am un soricel. M-am operat la vremea respectiva la Suceava si m-am ales cu doua taieturi longitudinale (13 + 12 copci) + mi-au zis ca mi-au facut ruptura de menisc ca nu gaseau soricelul.
  La o luna de la operatie am cazut pe ghiata din nou, iar verdictul lor a fost posibila ruptura de menisc si m-au pus in ghips o luna.

  Dupa o luna de stat in ghips, nu am reusit sa recapat mobilitatea completa ( nu pot adduce calcaiul la sezut , ci ramane un unghi de 45 de grade).
  Mai mult de multe ori inca simt ca am mici bucati de os / menisc prin genunchi. Eu cred ca ei nici nu mi-au scos acea bucata de os. De exemplu in ultima perioada uneori simt ca imi intra acea bucatica in articulatie si nu mai pot intinde piciorul complet. Dupa doua trei zile iese singura afara ( piciorul isi da drumul. Acest episode se intampla odata la 5 – 6 luni.

  1) Ce recomandare aveti pentru mine?
  2) Credeti ca as mai putea recupera mobilitatea completa a genunchiului dupa 15 ani ?
  3) Eu simt ca problema ar fi la meniscul intern, acolo ma tine si tot acolo la pipait am simtit acele bucatele de os.
  4) Cat dureaza recuperarea in cazul unei operatii ?

  Am uitat sa precizez varsta , 28 de ani, 88 kg. De asemenea muschii piciorului stang sunt mult mai slabiti de atunci.

  Multumesc,
  Ovidiu

 8. dunca ileana spune:

  buna ziua!diagnosticul de ruptura de menisc se poate pune doar prin consult si radiografie sau este necesar un RMN? in cazul meu sant programata pentru operatie de ruptura de menisc si nu am facut RMN!Ruptura de menisc poate fi vindecata fara operatie?
  MULTUMESC!

  • Buna ziua.
   Un medic experimentat poate pune diagnosticul doar pe baza unui consult.
   Ruptura de menisc se tratateaza doar chirurgical.
   Numai bine!

   • Anne Marie Parlog spune:

    Buna ziua,

    ce inseamna menisc medial cu leziune completa ce asociaza un traiect longitudinal mediocorporeal cu unul oblic transversalcorporeo-cornualposterior ce interceptezasuprafata srticulara meniscala inferioara pe fond de degenerescenta.
    -ligamente infiltrate edematos
    – revarsat lichidian articular in cantitate moderata acumulata predominant retro si suprapatelar?

    Nu pare cine stie ce, insa eu nu pot sa merg. Aceasi simptomatica, cu mici diferente se regaseste si la genunchiul drept si la stangul.
    Am facut sport timp de 15 ani – tenis de performanta. Acum am 47 de ani si am reinceput sa fac miscare acum cateva luni, dar m-au lasat genunchii.
    Ce ar trebui sa fac pentru a -mi recapata capacitatea de a face miscare, sport?
    Multumesc!!!

   • Buna ziua.
    Nu ma pot pronunta fara sa exact care este situatia si fara sa vad filmele.
    In principiu conform RMN aveti indicatie operatorie.
    Numai bine!

 9. george spune:

  Buna ziua. Am fost operat artroscopic la Tg.Mures in data de 18.12.15 de:LEZIUNE CORN ANTERIOR MENISC INTERN
  LEZIUNE LIGAMENT INTERMENISCAL
  SINOVITA REACTIVA
  HIPERTROFIE CORP HOFFA,(dupa unRMN efectuat).A doua zi am fost lasat acasa cu genunchiul putin umflat in partea de sus .Dupa o zi sa umflat tot mai tare ,iar acuma la 6 zile dupa operatie nu mai pot face nici un exercitiu este f.umflat. remarc ca am pus comprese cu gheata de 3 ori pe zi.

 10. sahlean c-tin spune:

  Buna ziua.I In urma cu doi ani am facut un RMN si mi-a iesit urmatorul diagnostic: leziune grad 3 menisc extern,fara fragment meniscal detasat.Am tot amanat asa dar totusi am dureri la nivelul genunchiului si daca i-l inchid la maxim se blocheaza.Va rog indrumatima ce sa fac si ce parere aveti de diagnostic?Multumesc anticipat.

 11. Libia spune:

  Buna ziua as avea o întrebare sunt operata de 2 ori de menisc de 5ani . Am făcut acum un Remene din care reiese ca am o fisura de corn posterior . As dori sa știu ce trebuie sa fac si cum se poate rezolva . Multumesc

 12. Dima Mariana Daniela spune:

  Buna ziua domnule doctor am facut un RMN pe 30.01.2016la genunchiul drept iar rezultatul pe care l-am primit a fost leziune grad 3 menisc intern genunchi drept .La nivelul meniscului intern exista o leziune lineara in hipersemnal PD cu traect orizontal ce se intinde cornului posterior cu estensie spre corp artigand suprafata articulara inferioara echivalenta cu o leziune meniscala grad 3. Meniscul extern este fara modificari. Arie edem intraosos de mica intensitate la nivelul platoului tibial intern cu dimensiuni de aprox 13\8 mm. Ligamentul incrutisat anterior prezinta traect rectiliniu fara modificari .LIP este cu traect oblic incurbat . Ligamentul colateral intern si ligamentul extern sunt cu aspect normal. Asi dori sa stiu daca in urma acestui rezultat RMN este nevoie de interventie chirurgicala si daca da cum pot lua legatura cu dv si daca se poate cat costa aceasta interventie . Va multumesc .

 13. Dima Mariana Daniela spune:

  Am uitat sa mentionez ca am 48 de ani

 14. Voinea Doina spune:

  Stimate Domnule Doctor,

  Din cand in cand ma doare un genunchi, drept care am facut RMN, din care rezum:

  – subtierea si erodarea cartilajelor articulare femuro-tibiale interne cu modificari de edem osos subcondral adiacent si microchisturi osoase subcondrale de max 3 mm atat la nivelul platoului tibial cat si la nivelul condilului
  – LIA este hipertrofiat in intregime cu modificari difuze de hipersemnal si aspect "desirat" la nivelul insertiei tibiale si in 1/3 superioara
  – LIP are calibru normal, mici dezinsrtii tibiale mediale
  – acumulare fluide periligamentare
  – meniscul intern este subtiat, deplasat lateral, are o banda de hipersemnal liniara descendenta pana la nivelul platoului tibial in cornul posterior
  – ligamentul colateral intern are modificari de hipersemnal in insertia proximala
  – tendonul cvadriciptal are fine modificari de hipersemnal in insertia patellara
  – mici acumulari fluide in retinaculele patellare

  CONCLUZIE; gonartroza, leziune LIA si de corn posterior al meniscului intern gradul IV, minima leziune LIP, Modificari de condromalacie femuro-tibiala interna gradul IV.

  Mi s-a spus ca este necesara interventia chirurgicala, cu care sunt de acord, dar as dori sa o fac la toamna, pentru moment nu am dureri, doar o sensibilitate. Ce parere aveti?
  Va multumesc pentru rabdarea Dvs.

  • Stefanut spune:

   Buna seara domnule doctor Am si eu o problema care doctoru care ma operat nu ami da nici o explicație cu cea ce mi se antampla dupa operatia Mam operat pe 24 febroarie 2016 de leziune lia/mi genunchi stang Adica cea ce mia spus Din menisc a taiat 3 cm mia schimbat ligamentele si mia fixat un surub asorbabil de 7/30mm am 22 de zile am anceput din a 19 zi de la operatie recuperarea si acum se unfla si ma doare noaptea mai rau ca dupa prima zi de operatie Va rog mult din suflet daca puteti sa ami spuneti ce am de facut va multumesc

 15. Bogdan spune:

  Buna ziua.

  Am primit rezultatul acesta:
  -Semnal patologic PD de ruptura usoara fbrilara, in plan meniscal, incompleta, la nivelul buretelui posterior al meniscului intern.

  Medicul a zis ca nu e nimic practic, ce pot sa fac este daca vreu fizioterapie.

  Ma puteti ajuta cu o parere?

 16. Nina spune:

  Am fost operata la genunchi la data de 26.02.2016. Diagnostic externare:
  1.genunchi stang in blocaj
  2.leziune in toarta de cos corn posterior menisc intern genunchi stg
  3.leziuni degenerative grad II outerbridge in compartimentul femuro-patelar
  4.leziuni degenerative grad II outerbridge tibial intern si extern genunchi stg
  5.leziune veche completa liae stg
  6.leziuni degenerative grad III outerbridge la nivelul condilului femural intern stg.
  In prezent am dureri mari si intepaturi la genunchi si cand merg simpt genunchiul instabil "fuge". Daca stau in picioare 2 ore se blocheaza genunchiul.Sunt disperata,va rog sa imi spuneti cat de grav este diagnosticul prezentat si ce ar trebui sa fac,este necesara interventie chirurgicala la ligamente? Mentionez ca am facut kinetoterapie dar nu am simtit nici o imbunatatire. Va multumesc anticipat.

  • Buna ziua. Diagnosticul l.am inteles, dar nu am inteles ce operatie ati avut.
   Acum daca meniscul a fost scos, si aveti si ligamentul anterior rupt, instabilitatea este foarte mare, probabil. Exista si leziunile de cartilaj. Deci cazul dstra este chirurgical, dar nu ma pot pronunta fara sa stiu amanunte. Numai bine!

 17. Munteanu Livia spune:

  Bună seara Domnule doctor va rog sa mă sfătuiți ce sa fac de unde sa încep. ? Am făcut mult sport la viața mea și am genunchii distruși gonartroza și ruptura de menisc grad 3 ..în urma unui l rmn .. problema este ca de 7 ani nu mai fac sport și m-am îngrășat mult și as vrea sa încerc totuși sa mai merg la sala ..ca imi place foarte mult dar tot odată mă dor genunchii …sa mă operez.? ..sa încerc procedura cu celule stem ? Va mulțumesc

 18. Ana ionita spune:

  Buna Ziua , am 66 ani , 163cm si 86 kg . Am fost diagnosticata cu ruptura corn posterior menisc intern / condropatie interna gradul 4 genunchi stâng . Am dureri de un an de zile dar pot sa merg cu ajutorul paracetamolului / câteodată voltarol / codeina . Nu vreau sa apelez la operație chirurgicală ( motive personale : hipertensiune , atac ischemic tranzitoriu , diagnosticata recent cu tipul 2 diabet ) . Puteri sa-mi recomandați alte tratamente / sfaturi nonchirurgicală -probabil scaderea în greutate va ajuta . Va mulțumesc

 19. Alexandrina Olteanu spune:

  Buna ziua D-le Doctor,am inteles care este procedura ptr.a ma programa la un consult la Dvs.dar va rog sa ma sfatuiti ce este de facut ca urmare a rezultatelor RMN:-moderata colectie lichidiana retro si suprapatelara si intraarticulara; hipersemnal la nivelul ligamentului incrucisat anterior,cu traiect partial pastrat,rupture interstitale pe fondul unei degenerari mucoise; aspect degenerativ al ligamentului incrucisat posterior;ligamentele colaterale nu prezinta modificari semnificative;odificari degenerative ale meniscurilor,cu extruzia meniscului intern;osteofite marginale grosiere tibiale,femurale si patelare; patela este deplasata usor extern,cu arii de edemosos subcondral;de asemenea exista afectarea cartilajului patelar;tendonul cvadricipital are aspect normal ;
  hipersemnal la nivelul extremitatii distal a tendonului patelar cu minima colectie lichidiara in recesul patelar; Cartilajul articular are grosimea scazuta in special la nivelul platoului tibial; leziune de aliura chistica de 11.5 mm,adiacenta tendonului capatului
  CONCLUZII: importante modificari osteoartritice.Rupturi interstitiale ale ligamentului incrucisat anterior.Va multumesc anticipat.

  • Buna ziua.
   Tratamentul depinde de multi factori, nu doar de aceasta descriere. Sunt importante varsta, greutatea, activitatea zilnica, simptomele, etc.
   In sine va „indreptati” catre o protezare a genunchiului.
   Numai bine!

   • Alexandrina Olteanu spune:

    Va multumesc pentru raspunsul operativ ,am 57 ani ,95 kg,activitate statica(8 ore la calculator) iar ca simptome sunt durerile de genunchi care radiaza uneori si in tibie si greutate la mers.Va multumesc,o zi buna!

   • Buna ziua din nou.
    In primul rand trebuie sa slabiti: prin dieta sau chirurgical. Altfel o eventuala protezare va duce la o deterioarare rapida a protezei si veti ajunge intr-o situatie si mai proasta decat inainte de protezare.
    Numai bine!

 20. Radutoiu Andreea spune:

  Buna ziua,
  Va rog sa ma ajutati cu o parere, in urma cu 3 saptamani am cazut de pe o scara de 2 m pe genunchi, am facut RMN din care rezulta urmatoarele concluzii " Usoare modificari de aspect inflamator si fisuri de mici dimensiuni grad II la nivelul cornului posterior MM, leziune grad II cornuala anterioara ML, hidrartoza in cantitate mica.
  Mentionez ca piciorul este in gips acum, urmeaza sa il scot maine.
  Ar trebuie sa fac artroscopie?

  • Buna ziua. Ar trebui sa faceti un consult de ortopedie mult mai specializat pentru ca imobilizarea arata un tratament nu foarte modern. Daca se confirma diagnosticul RMN, nu e nevoie de operatie. Numai bine!

 21. Bacs Ladislau spune:

  Am 70 de ani. La vârsta de 20 de ani am fost operat de ruptură de menisc genunchi drept. Apoi ân urmă cu 18 ani la același genunchi am avut un accident ,o mașină lovinu-mă tangent .
  Ân urmă cu cca un an ân spatele genunchiului mi sa făcut un nodul cam cât o nucă . Genunchiul mă doare ușor mai ales ân poziția de repaus dacă stau cu el ândoit . Când mă ridic pornesc greu apoi genunchiul se âncălzește și e mai bine .
  Dacă sunteți dispus vă rog dați_vă părerea .Vă mulțumesc

 22. Nica Liminita spune:

  Buna seara
  Am ruptura de menisc vreau sa ajung la dumneavoastra la spital dom doctor Andrei va rog daca vreti sa-mi dati adresa unde ieste sipitalu
  Am 44ani si am si artroza
  Multumesc

 23. Ristea Iuliana spune:

  Buna ziua domnule doctor!
  Pe data de 05.04.2016,mi-ati efectuat o artroscopie la genunchiul stang,dupa care am facut 3 infitratii PRP,din care una combinata cu acid hyaluronic.Am facut kinetoterapie si fizioterapie cateva luni de zile(fizio numai 10 sedinte).Va pot spune ca la ora acutuala ma doare genunchiul cand merg sau stau mai mult in picioare,nu se mai bloceaza ca atunci cand m-am prezentat la dumneavoastra si am mereu usturimi in interiorul genunchiului.V-am spus ca plec la nepoti in Anglia si acum imi este foarte greu sa merg,fiind nevoita sa merg zilnic aproape 4 km.As dori un sfat de la dumneavoastra,ce pot face in continuare,ca sa pot merge bine si fara dureri?Mentionez ca inca nu pot indoi genunchiul bne la fel ca si dreptul si de asemenea nu il pot intinde exact ca celalalt.Sacontinui cu gimnastica?La dumneavoasrea nu pot veni pana in primavera.Va multumesc!

  • Buna ziua.
   Da in mod cert trebuie sa faceri recuperare si sa mai slabiti. Lucruri esentiale pe care am insistat mereu.
   Sa va feriti de frig…faptul ca ati schimbat clima are o influenta negativa…o sa va resimtiti cateva luni. Va astept in primavara pentru infiltratii. Numai bine!

 24. Aurel Stuparu spune:

  Buna ziua Domnul Doctor,
  Imi puteti acorda un sfat,o recomandare in situatia mai jos enumerata?
  -Ruptura orizontala a meniscului medial cu deplasarea unui fragment de 8/3 mm in recesul menisco-tibial anterior.-Leziune mm tip flap tear cu deplasarea fragmentului in recesul menisco-tibial.-Hidartroza.
  Operatie sau nu?
  Cu stima,
  Aurel Stuparu

 25. Aurel Stuparu spune:

  Buna seara,

  Inca un lucru daca imi permiteti,recomandati o artroscopie,suturarea meniscului?
  Nu pot sustine ca stiu exact in ce cazuri se aplica dar din ce am citit artroscopia ar fi minim invaziva iar suturarea meniscului nu am inteles exact procedura si in ce stituatii se poate realiza.Ca ultima rugaminte v-as intreba daca genul asta de operatie poate fi facuta prin casa de asigurari.

  • Decizia o poate lua medicul curant intraoperator. Ambele tehnici operatorii sunt miniinvazive, artroscopive.
   Legat de operatie prin casa de asigurari: depinde de spitalul pentru care optati.
   Numai bine!!

   • Stuparu Aurel spune:

    Buna ziua,

    Joi 20.10 voi avea un consult la spitalul Sanador intrarea Buzesti operatia aici as vrea sa fie facuta.In cazul asta se poate prin casa de asigurari?

    Cu stima,
    Aurel Stuparu

 26. Andreea spune:

  Buna ziua, am facut RMN la ambii genunchi pe motiv ca in urma cu 8 ani am avut un traumatism la ambii. Singurul simptom este ca mi se deplaseaza oasele de la articulatia stanga in unele momente (destul de rar acum) dar se rearajeaza usor. La RMN mi-a iesit la ambii genunchi: degenerescenta/ruptura incompleta corn posterior menisc intern, bursita si ligament incrucisat anterior infiltrat edematos cu rupturi fibrilare parcelare. Intrebarea este, ce mi-ati recomanda? Operatie sau fizioterapie? (am 25 ani)

 27. Grigore spune:

  Salut acum citeva saptamini am suferit si eu o ruptura de meniscul , medial dupa cum am aflat mai tirziu si respectiv leziun ligamentului incrucisat anterior. Dupa cum am inteles de la medicii doctorii care m consultat rupatura meniscului era invechita, iar trosnitura care am auzito la accidentarea mea(am calcat strimb ). La moment primesc tratament, dar durerea inca o mai simt la ligamentul care se intinse. intrebarea mea este operatia poate fi facuta si dupa un termen mai indelungat de la ruptura??? sau e mai bine de lasat ? alte observatii e ca nu mai am flexibilitatea de inainte de impact, revine cu timpul ?

 28. Constantin spune:

  Buna seara, in mai 2014 am facut o entorsa de genunchi dreaptacu acumulare de lichid in jurul rotuleu, mi s-a pus intreg membrul inf. in gips 2-3 saptamini (nu mai tin minte precis), recuperare acasa singur.
  Mai tirziu am mai facut 2 mici accidente la fotbal calcind in inversie si cu acumulare de lichid in genunchi pana a ma lasa complet de sport.
  Acum de multe ori in flexie mi se blocheaza genunchiul cu indepartarea capetelor pe partea mediala si revin la loc printr-o pocnitura cand mai greu cand mai usor. Este o probleme de minisc sau ligamente?

  • Buna ziua. Cred ca problema.este la nivelul ligamentului incrucisat anterior dar nu pot exclude nici o afectiune la nivelul meniscului intern. Va sfatuiesc sa faceti o investigatie RMN si sa veniti la o consultatie.
   Numai bine!

 29. Preda Lilica spune:

  Buna seara! Rezultatul RMN …usoara modificare de semnal infrapatelare incadrabile in sindrom de impegiment a grasimi Hoffa….modificare de aspect inflamator si fisura gradul 2 al niveluluiconului posteriore mm…usoara leziune interstitiala fara intrerupere …am 20 de ani si nu am facut sport …am facut o luxatie si dupa2saptamani de ghips s a umflat si au aparut dureri …mentionez am facut fizioterapie si inca mai am dureri. Necesita operare…multumesc

 30. ionut spune:

  buna seara
  am facut un rmn in cre se spune
  ligament colateral cu acumulare fluida in jur
  menisc intern corn anterior neomogen cu leziune degenaritiva avalara grad 1 si corn posterior cu ruptura liniara grad 3
  menisc extern cu mici leziuni degenerative ovalare grad 1
  acumulare fluida in cantitate mica
  scadere in inaltime a cartilajului patelar
  lama fluida adiacenta 1/3 proximale a musc. gastrocnemian int si la nivelul burselor inferioara si proxim a tendonului gastroc int
  la efort ma doare si se umfla am tinut si un trtament trebuie cumva operatie.chiar as dori un rasp..
  va multumesc

 31. remes maria spune:

  buna ziua.Am 47 de ani, 1.62 inaltime si 52kg,activitate foarte activa condus ore in sir,pozitii vicioase (ghemuit),ridicare de greutati,etc.De aprox 2 ani ma doare genunchiul stang dar in ultima perioada este foarte dificil sa urc si sa cobor scarile, sa nu mai vorbim de pozitia ghemuit.Investigatia RMN spune:Fina lama de lichid la nivelul bursei suprapatelare.Leziune partiala fibrilara LIA.Leziune de tip degenerativ, gr 2 corn posterior menisc intern. Cateva chiste subcondrale la nivel femural, intercondilian pana la 5mm.Cert este ca ma supara incheturile de mult timp, dar le-am ignorat.Va rog sa -mi dati un sfat. MULTUMESC

 32. Alina spune:

  In urma unui RMN la genunchiul drept am primit urmatorul diagnostic:menisc intern ruptura crues 1 corn posterior. Este PRP recomandat in acest caz sau este necesara o interventie chirurghicala?Multumesc

 33. Gabriel spune:

  Bună ziua,

  Am fost supus unei intervenții de meniscectomie parțială in urma vechi leziuni de menisc care a degenerat în corpi liberi intra-articulari.

  La externare s-a pus diagnostic condropatie grad 4 platou tibial extern. Prezint o deviație valgum la ambele membre, mai pronunțată la dreptul de circa 10 grade

  Acum ma deplasez dar am dureri în acea zonă laterala la mers.

  Dumneavoastră efectuați intervenții de corecție a axului de acest tip?
  As vrea sa știu dacă există riscul de a rămâne cu sechele (un picior mai lung) dacă fac intervenția la dreptul, iar stângul rămâne în valg un timp. Am 30 de ani și nu vreau sa ajung la proteza acum.

 34. Daniel Olaru spune:

  Buna ziua,
  In urma unor dureri in partea posterioara a genunchiului,( nu am facut efort sau sa fi avut vreun accident la genunchi), am facut un RMN cu rezultatul,
  Leziune de menisc grad III corn posterior menisc intern . Mic chist Baker.
  Mica leziune chistica in spatiul polipteu de aprox 8,5mm.
  Restul ligamente, cartilaje, tendoane in limite normale
  Am inaltime de 1,76cm , greutate 78kg,
  Ma puteti ajuta cu un sfat?
  Va multumesc

 35. marin marius spune:

  buna ziua. in urma unui examen rmn am fost diagnosticat cu ruptura corn posterior MI . as dori sa stiu daca interventia chirurgicala in acest caz este necesara. mentionez ca ma jeneaza la mers din cand in cand se umfla si iau antiinflamatoare. si nu il pot flexa mai mult de90 de grade. va multumesc

 36. Ana spune:

  Bună ziua, timp de o luna am avut dureri din ce în ce mai mari ce nu răspundeau la antiinflamator, am decis sa merg la spital, iar domnii doctori mi au recomandat un RMN, spunând ca dânșii bănuiesc ca este meniscul, însă nu pot spune sigur fara RMN. În urma RMN ului a reieșit o leziune a cornului anterior a meniscului intern grad 2, iar doctorul a recomandat inițial fizioterapie , iar în cazul în care durerea nu va ceda artroscopie. Exista șanse ca în urma fizioterapiei sa nu mai apară probleme? Menționez ca durerea este mare, greutate la mers, uneori mici senzații de blocare în anumita pozitie, urmata de un sunet ciudat, oarecum rigidizarea genunchiului. Mulțumesc anticipat!

 37. Ciuca madalin spune:

  Buna ziua Domnule Doctor ..va s ruga frumos daca imi puteti spune si mie ce imi recomandati in urma unui rmn efectuat am 24 de ani.. examinare irm: aspect de ruptura recenta a meniscului extern tip (bucket handle) cu torsiune si migrare intercondiliana a fragmentului detasat din cornul anterior.corpul si cornul posterior meniscal..menisc intern cu semnal omogen ..-ligamente incrucisate si colaterale fara modificari aparente-discrete rupturi fibrilare partiale la jonctiunea tendino-musculara a muschiului popliteu cu fina reactie fluida in jur.reactie fluida in cantitate medie la nivelul burselor peripatelare ,ontercondilian femural de a lungul lia si lip si 1 insertie femurala a gastrocnemianului medial..cartilaj de acoperire fara modificari aparente..os spongios cu semnal omogen..Concluzii:ruptura menisc extern tip toarta de cos./ imi puteti spune daca necesita operatie..va multumesc frumos O zi buna.!!!

 38. urzica laura spune:

  buna ziua.am o problema la genunchiul stang din 2010l,am avut in ghips de 2 ori nestiind cat de grava e problema pana acum 2saptamani cand am mers la un doctor ortoped..am fost la un doctor din PASCANI(IASI) m.a sfatuit sa fac un RMN.in urma RMN.ULUI,rezultatul e MENISC INTERN CU RUPTURA COMBINATA-RUPTURA VERTICALA A CORPULUI SI CORNULUI POSTERIOR SI OBLIC-ORIZONTALA A CORNULUI ANTERIOR..RUPTURA COMPLETA,CRONICA A LIGAMENTULUI INCRUCISAT ANTERIOR…MODIFICARI EDEMATOASE CAPSULO LIGAMENTARE INTERNE…PATELA USOR SUBLUXATA LATERAL PE FOND DE DISPLAZIE TROHLEARA….HIDRARTROZA STANGA IN CANTITATE MARE…evident m.a sfatuit sa merg la o operatie…dar as dori daca se poate un pret?si in ce consta operatia…si dupa operatie ce trebuie facut!sunt asigurata!multumesc mult.numai bine!

 39. Badea Florian Pitesti spune:

  Buna ziua,am fost miercuri la control la dv.la centrul centrokinetic.am primit rezultatul rmn -leziune grad 2 corn posterior -corp menisc intern insotita de arie de edem osos pe condilul tibial adiacent
  LIA edematiat
  plicile sinoviale mediala si laterala ingrosate
  LIP LCI ,LCE integre
  O intrebare in legatura cu kineto ,pt ca dupa a inceput sa ma junghe piciorul,a trebuit sa stau 3 ore in repaus,sunt in cumpana daca sa mai continui sau nu.am facut cate 3 seturi de 20 exercitii cu saculeti de nisip,din pozitia stand pe scaun si culcat pe burta,urcat coborat o treapta la bara si 8 minute pe blicicleta la treapta 10,plus mers pe doua pedale cu circuit hidraulic .Credeti ca sunt corecte aceste exercitii?

 40. Florian spune:

  Stimate domn doctor,
  ce ziceti de tratamentul cu celule stem in cazul unei rupturi de menisc.

 41. danny spune:

  Bună ziua,in urma examenului RMN la genunchiul drept am urmatoarele concluzii:
  Ligament incrucisat anterior ingrosat, cu modificari difuze de semnal, hipersemnal T2 si PD, fara intreruperea continuitatii fibrelor, cu mici arii de edem osos adjacent insertiei distale, tibiale,.sugerand intindere, fara semne de ruptura.
  Ligament incrucisat posterior, ligament colateral lateral, tendon muschi popliteu cu aspect RM in limite normale. Ligament colateral medial cu lama lichidiana pe traiectul sau, sugerand leziune grad I, fara semne de ruptura completa. Menisc intern cu ruptura complexa a cornului posterior, cu interesarea marginii libere inferioare.
  Menisc extern fara semne de ruptura sau anomalii semnificative de semnal.
  Rotula este normal pozitionata, fara leziuni osteocondrale.
  Retinacule patelare, tendoane cvadricipital si patelar fara semne de ruptura.
  Hidrartroza in cantitate redusa, mai semnificativa la nivelul recesului suprapatelar, fara colectii constituite periarticular.
  Concluzie: Intindere LIA. Leziune grad I LCM. Ruptura complexa corn posterior menisc intern. Hidrartroza in cantitate mica.
  ce este de facut in aceasta situatie ,
  va multumesc

 42. Veres-Pop Cosmin spune:

  Buna ziua, mi-am facut un RMN la genunchele stang si acesta a fost rezultatul: ruptura radiara completa la nivelul meniscului extern. Ligamentul incrucisat anterior nu se vizualizeaza in jumatatea superioara, evocand prezenta unei rupturi complete. Fara leziuni decelabile la nivelul menisclui intern, ligamentului incrucisat posterior, ligamentelor colaterale, tendonului patelar sau cvadricipital. Cartilajele articulare sunt regulate. Fara plaje de edem osos. Fara colectie lichidiana intra-articulara. As dori sa imi dati un sfat daca trebuie sa ma operez sau nu.

 43. Alin Marian spune:

  Operatia de ruptura de menisc eeste foarte usoara, va pot spune din propria experienta, insa pentru ca aceasta sa aiba efect pe termen lung, trebuie sa va tineti foarte bine de recuperare. Eu am fost operat la Floreasca si mi s-a recomandat sa fac recuperarea la centrokinetic, ceea ce va recomand si voua.

 44. Ciprian spune:

  Buna ziua!

  As dori, daca se poate, o parere profesionala din partea dvs.

  37 de ani 93 kg 1.85 inaltime.
  hernie disc L5-S1 descoperita sept 2016.
  recuperare dupa, evitare operatie, renuntare efort ( doar plimbari si innot) in ultimul an.
  Probleme genunchi de cativa ani (pana in 2016) la fotbalul saptamanal dureri la dreptul, care dispareau cu diclofenac si purtare bandaj elastic in cateva zile.
  Plimbarile le fac la pescuit destul de des…si acolo apar dureri datorita faptului ca malul apei are plan inclinat si petrec mult timp cu piciorul flexat.
  In august la un moment dat la o fandare de genunchi pana la capat am simtit la dreptul ca ma blocheaza ceva sub rotula…cateva momente…
  Pe 13 decembrie ma jucam cu fiica mea (o avem in brate) si la o pivotare pe picior am auzit un pocnet si am simtit durere pe dreptul.
  La un consult ortopedic suspiciune de ruptura de ligament, recomandare IRM.

  Rezultat IRM:
  Continul lichidian in bursa retropaletara cu grosime mas 14 mm
  ingrosari neregulate ale sinovialei la nivelul bursei suprapaletare
  LIA infiltrat edematos cu rupturi fibrilare parcelare la niv insertiei tibiale
  Ligament rotulian infiltrat edematos la niv insertiilor paletara si tibiala
  tendonul muschiului cvadriceps infiltrat edematos la niv insertiei paletare
  LIP, ligamente colaterale aspect IRm normal
  menisc extern cu modif de semnal si struct degenerescenta gr 1 corn posterior
  menisc inter cu modif semnal si struct tip ruptura (traiect orizontal) la niv corn posterior
  condromalacie paletara gr II
  chist baker (29 mm s-i 8mm a-p 8mm lat)
  corticala osoasa contru regulat, grosime normala fara modif semanal
  cartilagiul care acopera condilii femurali si platoul tibial grosime normala
  tesuturile moi periarticulate infiltrate edematos prepalietar
  structuri vasculare fara modif IRM
  Concluzii:
  Bursita Sinovita
  ruptura menisc intern corn posterior
  degenerescenta menisc extern corn posterior
  infiltratie edematoasa ligament rotulian si LIA (asociind rupturi fibrilare parcelare)
  tendinita cvadriceps
  chist baker
  condromalacie paletara dgr II

  Simptomele fiziologice sunt dificultate la urcat scari, imposibilitate flexare pana la maxim….gradul de flexare s-a marit treptat dupa evenimentul din 13 decembrie insa tot nu pot indoi la max genunchiul
  Nu ma pot sprijini pe genunchiul bolnav flexat (initial aparea durerea imediat..acum e din ce in ce mai suportabil)…
  Uneori senzatii ca sub rotula la flexare se agata ceva…
  Durere surda sub rotula si mai ales in partea de jos a ei (cand sunt obosit, la sf zilei)
  Uneori schiopatare usoara (insa dupa ce am facut cam i sapt repaos dupa ultimul incident), durerile se remit.

  Intrebarile mele, daca ma puteti ajuta:
  1. leziunea degenerativa inteleg ca nu ar avea neaparat recomandare chirurgicala, insa cea de la menischul medial cred ca da, insa pe IRM nu vad precizat daca se poate sutura sau nu. Doar la artroscopie medicul poate decide sau nu sutura sau menisctectomie..? Cat de mare ar putea fi bucata extrasa.? daca e ruptura in plan orizontal, si e doar una..se rupe si se extrage fragmentul corespondent ? nu se precizeaza pe IRM..
  2. chistul Baker se poate remite de la sine dupa interventie…sau e necesara si ablatia sa? motivul aparitiei sale poate fi leziunea din decembrie..?
  3. infiltratie edematoasa ligament rotulian si LIA (asociind rupturi fibrilare parcelare)
  aceasta formulare inseamana necesitatea unei interventii de refacere Ligamente..?
  este ruptura de ligament sau nu? se poate face recuperare sau e nevoie de grefare?
  sau la fel, la artroscopie medicul decide..?
  mentionez ca nu am probleme de instabilitate, doar durerile la planul inclinat care banuiesc ca de la ligamente ar fi..
  4. in cazul unei interventii in cazul meu cam cat considerati ca ar fi perioada de refacere? repaos total …orteza…recuperare medicala..?
  sincer sunt un pic speriat de concluziile IRM …si nu stiu la ce sa ma astept..

  Multumesc anticipat!

  • Buna ziua.
   Aveti intrebari normale dar din pacate nu pot raspunde la toate fara sa vad RMN si starea genunchiului.
   Decizia de sutura sau meniscectomie se poate stabili pe baza caracteristicilor RMN.lui, dar doar aproximativ.
   Nu pot spune daca e ruptura de LIA sau nu fara sa vad filmele si genunchiul.
   Aveti incredere in medicul curant si urmati calea propusa.
   Perioada de recuperare poate varia intre 4 saptamani si 6 luni.
   Numai bine!

 45. Madalin spune:

  Buna seara,
  mi-am facut un RMN la genunchiul drept si acesta a fost rezultatul:
  – leziuni grad II coarne posterioare meniscale
  – ingrosarea plicilor sinoviale parapatelare mediale si laterala
  – LIP, LIA, LCI, LCE integre
  – fara modificari de structura osoasa.
  Mentionez ca am 43 de ani, 1,75 m si 93 kg. Va rog sa-mi dati un sfat, daca trebuie sa ma operez sau sunt alte metode de recuperare.
  Va multumesc anticipat.

 46. Caty spune:

  Buna ziua, Imi cer scuze ca va deranjez, dar as vrea unele informatii daca se poate. Pe data de 9 mai am fost operat artroscopic( leziune corn posteror menisc intern). Pe data de 22.05.2018 am fost pentru scoaterea firelor la mine in oras(mentionez ca operatia nu a avut loc in orasul de domiciliu). Cat timp sa las pansamentul dupa scoaterea firelor, daca pot sa fac baie in locul operat si dupa cat timp este indicat sa incep fizioterapia si kineto? Stiu ca cel m-ai bine e sa intreb doctorul care a efectuat operatia, dar sunt la 120 km fata de dumnealui, de aceea as vrea o parere personala a dumneavoastra.
  Multumesc mult!
  Cu respect.

 47. Sorin spune:

  Buna ziua domnule doctor. Pe scurt: efectuat ligamentoplastie acum 2 ani (rupture totala LIA). Am fost operat de un coleg de breasla contemporan cu d-voastra (professor,doctor in stiinte medicale,medic primar cu multe studii/colaborari/publicatii/workshopuri etc nationale cat si international si mii de interventii la activ).In urma interventiei tot acuzam dureri in zona meniscului extern (mentionez ca ante-traumatism aveam si o fisura 5mm de menisc extern la acelasi genunchi unde am suferit ligamentoplastia). Medicul a solicitat efectuare unui RMN post-operatoriu pt a vedea mai bine despre ce este vb, dar nu a vazut nimic concludent.Durerile/senzatia de jena in zona meniscului extern erau tot mai prezente si in urma mai multor sesizari, medicul a revazut filmarea din timpul operatiei si a exclamat „e crushed” .Mi s-au facut 6 PRP-uri gratis (fara efect). Tot timpul am avut aceasta jena,senzatie de presiune si durere in zona meniscului extern,la balansarea greutatii pe acel picior si senzatie de discomfort in anumite situatii.Weekendul trecut, in urma unei miscari laterale am simtit acel „prrrr” specific fisurilor de menisc (pe care l-am resimtit si acum 5 ani).Prezimt toata patologia unei leziuni de menisc:durere in extensia totala a membrului,senzatie de genunchi blocat,nesiguranta la locomotie,durere la presiune externa asupra articulatiei.Intrebare:ce este acest menisc „crushed”? Este iminenta o noua interventie chirurgicala?

  • Buna ziua.
   Nu pot sa ma pronunt doar din descrierea dstra, dar probabil ca da se impune.
   Probabil un nou RMN ar elucida situatia, ulterior mergeti la medicul dstra ai discutati cu dlui.
   Numai bine!

 48. Maria GARBOVEAN spune:

  Buna ziua,As avea si eu nevoie de un sfat.In urma unei dureri mari la genuchul stang am fost sfatuita sa fac un RMN.Concluzie RMN.Modificari degenerative gonatrizice tricompartimentale,mai exprimate femuro-tibial interne,cu ruptura orizontala a corpului si cosnului posterior ale meniscului intern.Mic chist ganglion in fosa poplitee de(12/14/16 mm)(AP/LL/CC)Ce ma sfatuita sa fac?Multumesc!

 49. Anca spune:

  Buna ziua,

  Am 45 de ani ,1,70 inaltime si 60 kg si mai jos va prezint rezultatul RMN pe care l-am facut saptamina trecuta.Mentionez ca am fost operata de LIA in ianuarie 2017.As dori sa stiu daca mai trebuie sa ma operez sau nu, si ce ar trebui sa fac in continuare?Va multumesc!

  Explorarea IRM a articulatiei genunchiului evidentiaza oasele
  componente ale acesteia in pozitie normala. Stare postinterventie
  chirurgicala pentru leziune de LIA. Multiple zone date de artefacte
  metalice intraarticulare.
  Intensitatea semnalului maduvei este normala, cu trabeculatie
  normala si cu linii epifizare normale, fara edem medular.
  Cartilajul care acopera condilii femurali si platoul tibial prezinta
  modificari de condromalacie gradul II.
  Colectie lichidiana in cantitate mica la nivelul bursei suprapatelare si
  intraarticular.
  Meniscul medial, cornul posterior precum si meniscul lateral, atat
  cornul anterior cat si cel posterior prezinta leziuni gradul II.
  Ligamentul incrucisat posterior este de aspect normal.
  Ligamentele colaterale sunt intacte si de grosime normala cu
  intensitate de semnal scazuta.
  Tesuturile moi adiacente articulatiei genunchiului si structurile
  vasculare nu prezinta anormalitati sub forma de mase tisulare si fara
  varice la acest nivel.
  CONCLUZIE: Status postoperator pentru leziune de LIA, cu multiple
  arii de artefacte intraarticulare. Leziune de menisc intern si extern,
  gradul II. Minima hidrartroza.

 50. Constantin jighir spune:

  Buna ziua! As vrea sa va intreb si eu ce implica urmatoarele rezultate de la rmn :Leziune liniara fina in hipersemnal PD la nivelul meniscului intern corn posterior,fara contact cu suprafata articulara inferioara.
  Colectii lichidiene minime in bursa retropatelara, suprapatelara si recesurile colaterale cu grosime maxima de 5 mm.
  Multumesc mult

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.