• 23 oct. 2013
  • Raspunsuri: 0
  • Vizualizari: 176

leziunile_jonctiunii_craniocevicaleTraumatologia coloanei vertebrale cervicale  este o problema comuna cu o gamă largă de severitate: de la o leziune  ligamentara minora  la instabilitate osteo-ligamentara si  leziuni ale maduvei spinarii. Evaluarea pacientilor se bazeaza pe o atenta examinare clinica si investigatii radiologice specifice (radiografii fata, profil si “gura deschisa”), incidenta subdiagnosticarii afectiunilor traumatice  fiind  intre 4-30%. Stenoza canalului medular este intalnita cel mai des la nivelul coloanei cervicale.

Toti pacientii  cu politraumatisme  au o leziune la nivelul coloanei cervicale pana la proba contrarie.

Clearance-ul coloanei cervicale  este definit prin lipsa de afectare a coloanei cervicale. Clearance-ul  cervical poate fi efectuat cu ajutorul examenului  fizic sau radiologic.

Scoaterea  incorecta, neinvestigata a gulerului este  asociata cu o rata crescuta a complicatiilor (risc crescut de aspiratie ,inhibarea functiei respiratorii, ulcere de decubit în zonele occipitale si submandibulare si posibilă crestere a presiunii intracraniene). Leziunile neidentificate  ale coloanei cervicale  pot  duce la invaliditate permanenta. Eliminarea gulerului cervical, fara studii radiologice, este permis dacă:

-pacientul este treaz, alert, si nu în stare de ebrietate
-nu are dureri de gat, sensibilitate, sau deficite neurologice
-nu are afectari ale atentiei.

Anatomie

Coloana cervicala are caracteristici anatomice unice, care o deosebesc de restul coloanei vertebrale si  permit miscarea de rotatie, flexie-extensie si de îndoire laterală, protejarea maduva spinarii, a arterelor vertebrale pereche si a nervilor cranieni ce traverseaza această regiune.

Coloana cervicala contine 7 corpi vertebrali:

C1 (atlas)
C2 (axa)
C1 la C7  au un foramen transversal. Artera vertebrala calatoreste prin orificiul transversal de la C1 la C6.
C2 la C6 au proces spinos bifid
C7 in ciuda faptului ca un foramen transversal, artera vertebrala NU trece prin el în majoritatea cazurilor.

Nu există vertebra C8, desi exista o radacina nervoase C8. Caracteristicile anatomice ale fiecărui segment cervical predispune la modele diferite de accidentare È™i, ca urmare, necesită o evaluare individuala.

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de  recuperarea medicala.  Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:

Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.