• 23 oct. 2013
  • Raspunsuri: 0
  • Vizualizari: 1.347

Fracturile condililor occipitali au fost anterior considerate ca leziuni relativ mai putin frecvente , dar cu utilizarea sporită a  CT de reconstructie in evaluarea pacientilor cu traume ale coloanei vertebrale, a fost observată o incidenÈ›ă crescută.

Fracturile condililor occipitali au o incidenta de 3-15 % la patientii ce au suferit traumatisme ale coloanei cervicale. Sistemul de clasificare cel mai frecvent utilizat pentru aceste leziuni este cel propus de către Anderson si Montesano. Ei au descris trei tipuri .

Tip I este o fractură impactare , care este un rezultat al încărcării axiale si  îndoirii laterale . Acesta leziune nu este considerata a fi instabila.
Tip II este o fractura de baza de craniu care se extinde în condilului occipital. Aceasta este, de asemenea, o leziune stabila, dat fiind faptul că ligamentele Alar si membrana tectoriala sunt intacte.
Tip III rezulta printr-o smulgere a condilului occipital . Dacă există întreruperi asociate ale ligamentelor Alar si membranei Tectoriale, atunci există potentialul de instabilitate. Din acest motiv, o fractură de tip III este considerat potential instabil.

Tipurile I si II de fracturi sunt de obicei tratate conservator cu imobilizare într-un guler cervical rigid pentru 6-8 săptămâni.

Tipi III ar trebui să fie tratate cu imobilizare halo – Vest în cazul în care există o suspiciune de instabilitate ligamentara, desi acest lucru poate fi dificil de  determinat cu exactitate în unele leziuni. Dacă există dovezi de subluxatie cranio vertebral , unii autori sustin imediat fuziune occipitus – C2.

 

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni este reprezentat de  recuperarea medicala. Pacientul trebuie sa urmeze programe complexe de fizio-, kinetoterapie, sub indrumarea unei echipe medicale supraspecializate. Dr. Andrei Ioan Bogdan va recomanda clinica Centrokinetic, un centru de referinta in recuperarea medicala a pacientilor. Toata activitatea medicala este supravegheta la Centrokinetic de echipa dlui doctor, formata din medici ortopezi, de recuperare, fiziokinetoterapeuti si maseori ultraspecializati. Pentru mai multe informatii si programari, sunati la numarul: 0755055216 sau sa accesati site-ul: www.centrokinetic.ro

0 0 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x