• 2 iun. 2013
  • Raspunsuri: 135
  • Vizualizari: 36.984

ct3Fracturile de calcaneu sunt printre cele mai dificile, fiind o provocare pentru fiecare chirurg ortoped. Statistic vorbind ele reprezinta aproximativ 2% din totalul fracturilor, fiind mult mai frecvente la barbati intre 21 -45 ani (90%). Din totalul fracturilor de calcaneu cam trei sferturi prezinta un traiect intraarticular.

Anatomie

Calcaneul este cel mai mare dintre oasele piciorului. Superior, calcaneul se articuleaza cu talusul prin intermediul a 3 suprafete articulare (posterioara, medie si anterioara), iar anterior se afla osul cuboid. Partea posterioara a calcaneului este denumita tuberozitatea posterioara iar sub suprafata articulara medie se afla sustentaculum tali. Suprafata articulara posterioara este cea mai mare si cea mai importanta suprafata de incarcare a greutatii. Suprafata posterioara a tuberozitatii reprezinta punctul de insertie a tendonului Achilian; plantar se pot observa procesul lateral si procesul medial, originea muschiului abductor mic al degetelor si a muschiului abductor haluce respectiv.

Semne si simptome

In functie de intensitatea traumatismului fracturile de calcaneu se pot prezenta cu durere, echimoza si edem local in cazul traumatismelor usoare, si cu leziuni severe ale partilor moi pana la fracturi deschise in cazul traumatismelor grave. Din cauza edemului local, flictene pot aparea la nivelul calcaiului si a gleznei. Tratamentul chirurgical trebuie amanat pana la rezolvarea leziunilor partilor moi.

Diagnostic

Investigatiile radiologice initiale sunt radiografiile de glezna si de calcai (fata si profil) si radiografia axiala de calcaneu (Harris). Daca radiografiile evidentiaza o fractura de calcaneu cu traiect intraarticular sau cominutiva, un CT de calcaneu este indicat. Anumite repere pot fi evidentiate pe radiografiile de profil la nivelul calcaneului, si anume unghiul Bohler si unghiul Gissane. Unghiul Bohler este determinat de doua linii, una care uneste cel mai inalt punct al procesului anterior cu cel mai inalt punct al suprafetei articulare posterioare si a doua care uneste ultimul punct cu cel mai inalt punct al tuberozitatii posterioare. Valoarea normala a acestui unghi este intre 20o si 40si scade in functie de tasarea calcaneului. Unghiul lui Gissane este format de portiunea descendenta a fetei posterioare la unirea cu fata anterioara. Valoarea normala a acestui unghi este intre 95o si 105o. Incidenta anteroposterioara poate evidentia un traiect de fractura ce se extinde in articulatia calcaneocuboida.

 

c3 c4

c6 c7

CT-ul a inlocuit o mare parte a incidentelor speciale din radiografia standard si este recomandat in cazul fracturilor cominutive, intraarticulare si pentru planning-ul preoperator.

ct3 ct4

ct5 ct1

Clasificare

Initial fracturile de calcaneu se imparteau in intraarticulare si extraarticulare. Cele extraarticulare putand fi localizate anterior (proces anterior), medii (corp) sau posterior (tuberozitate). Bohler clasifica fracturile de calcaneu in tip I – unghiul Bohler o, tip II – unghiul Bohler = 0o, tip III – unghiul Bohlero. In 1952 Essex-Lopresti impartea fracturile de calcaneu in 2 tipuri: tip “limba” si depresiune articulara.

a1

Tratament

Tratamentul ortopedic (non-chirurgical) este indicat in cazul fracturilor extraarticulare fara deplasare sau minima deplasare, fracturi intraarticulare fara deplasare, fracturi de proces anterior cu mai putin de un sfert din articulatia calcaneocuboida afectata, pacienti cu boala vasculara periferica severa sau diabet tip I, pacienti tarati, leziuni extinse ale partilor moi. Tratamentul consta in imobilizare in atela gambieropodala pana la remiterea leziunilor partilor moi (edem, flictene), urmata de o cizma gipsata sau orteza fixa cu piciorul in pozitie neutra. Mobilizarea articulatiei gleznei se face cat mai devreme, fara incarcare in membrul afectat 10-12 saptamani.

Tratamentul chirurgical este indicat in cazul fracturilor intraarticulare cu deplasare care afecteaza suprafata articulara posterioara, fracturi ale procesului anterior ce afecteaza mai mult de un sfert din articulatia calcaneocuboida, fracturi ale tuberozitatii posterioare cu deplasare, fracturi cu luxatia calcaneului. Operatia trebuie efectuata in primele 3 saptamani de la traumatism dar nu inainte de remiterea edemului si a flictenelor. Remiterea edemului poate fi evaluata prin “testul ridurilor”.

Fracturile procesului anterior se trateaza prin reducere deschisa si fixare cu suruburi. Pacientul poate merge cu sprijin partial si cu incaltamainte cu talpa de lemn 10 – 12 saptamani postoperator.

Fracturile tuberozitare au indicatie operatorie cand exista riscul lezarii partilor moi posterioare din cauza fragmentului deplasat, partea posterioara este foarte proeminenta, complexul gastrocnemian-solear este afectat. Tratamentul chirurgical consta in reducerea fragmentului posterior si fixarea cu suruburi de spongie de 6.5mm canulate sau normale, si securizare cu cerclage pentru neutralizarea fortelor musculare ce actioneaza asupra tuberozitatii.

t8  t7

Tratamentul fracturilor intraarticulare se poate face prin reducere inchisa si fixare interna, sau reducere deschisa si fixare interna. Prima metoda este indicata in special fracturilor tip “limba”, sau in cazul fracturilor cu afectare extensiva a partilor moi. Aceasta metoda consta in folosirea unei brose pe post de levier pentru reducerea fracturii si fixarea percutana cu suruburi de spongie de 6.5mm. A doua metoda consta in reducerea deschisa a fracturii printr-un abord in “J” medial sau lateral si fixarea cu suruburi sau cu placa premulata si suruburi, cu sau fara folosirea de grefa osoasa.

t3 t5

t6 t4

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de  recuperarea medicala.  Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:

Complicatii

Tendonita/Stenoza peroniera consta in impingement lateral si subluxatia tendoanelor peroniere. Aceasta problema este mai frecventa in cazul tratamentului ortopedic. In cazul interventiei chirurgicale, in special metoda Kocher, se pot forma aderente si stenoza tendoanelor peroniere. Tratamentul consta initial in fiziokinetoterapie, iar in cazul in care problema nu se rezolva se recurge la tenoliza sau extragerea materialului de osteosinteza (daca este cazul).

Durere cronica in zona calcaneana plantara din cauza distrugerii arhitecturii suprafetei plantare a tuberozitatii posterioare. Singurul tratament este cel simptomatic, prin folosirea de talonete plantare.

Cea mai frecventa complicatie in urma tratamentului chirurgical este dehiscenta plagii care apare aproximativ 4 sapt dupa operatie. Factori de risc pentru aceasta complicatie sunt: fumatul, diabetul, fracturi deschise, obezitatea, sutura plagii intr-un singur strat. Majoritatea plagilor dehiscente au o evolutie favorabila; infectia sau osteomielita apar in 1%-4% din fracturile inchise si 19% din fracturile deschise. Tratamentul consta in imobilizarea piciorului intr-o gheata gipsata cu fereastra la nivelul plagii si pansamente zilnice cu substante care promoveaza granularea. In cazul infectiei, debridare chirurgicala si tratament antibiotic intravenos in functie de antibiograma este tratamentul. In cazul osteomielitei superficiale placa si suruburile pot fi pastrate, macar pana la vindecarea fracturii (aproximativ 6 luni). Dupa asanarea infectiei se inchide plaga, sau daca acest lucru nu este posibil se practica un lambou cutanat. In cazul osteomielitei difuze, materialul de osteosinteza este extras impreuna cu tesuturile si osul necrozat. Un spacer cu antibiotic este plasat la nivelul plagii. Dupa debridari repetate si 6 saptamani de antibiotic se repeta antibiograma si daca plaga este curata se practica artrodeza subtalara cu grefa osoasa din creasta iliaca.

Artroza subtalara apare in cazul in care fractura intraarticulara la nivelul articulatiei posterioare nu este redusa adecvat sau suruburile patrund in articulatie, sau cand cartilajul articular este deteriorat din cauza traumatismului. Daca artroza subtalara este evidentiata clinic si radiologic, aceasta trebuie verificata ca fiind cauza durerilor. Acest lucru se poate face prin injectarea de anestezic local in spatiul subtalar. Daca durerea se remite, masuri non-chirurgicale pot fi aplicate, precum orteze, AINS, modificarea incaltamintei. Daca aceste masuri nu functioneaza se recurge la artrodeza subtalara cu grefa osoasa.

4.2 6 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

135 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

Bună.dupa o săritură de la aproximativ 1,5 m am cazut direct pe calcai.Am mers 3 săptămâni pe vârf dupa care am mers la spital.Dupa radiografie mi-a spus ca am fisura de calcaneu.Mi-a imobilizat glezna pana sub genunchi cu toc.dupa 3 săptămâni de ghips si alta radiografie mi-a spus sa nu calc pe el alte 3 săptămâni fără nici un alt tratament.

Anonymous

Buna ziua D-nu doctor,,,,Sint in Italia in luna aprilie 2019 am cazut dupa scara de la 2mcirca,,,Am avut ruptura de calcai,,,am fost internata imediat picioru sa unflat invinetit si ma tinut sub antibiotice ap o luna dupa care ma operat,,,am stat cu picioru o luna in atela dupa am venit acasa am stat alta luna in pat dupa care am fost la control mi-a zis ca este bine mi-a dat jos atela si am inceput sa merg in cirje,,,Am 8 luni de cind sufer am dureri mari am facut 4 luni terapie,,,degeaba,,,,dureri si nu pot sa merg bine pe calcii,,,,,,Ce… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Va sfatuiesc sa urmati un program complex de recuperare pentru a trece peste aceasta problema.
Numai bine!

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Va sfatuiesc sa faceti un program complex de fiziokinetoterapie.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua!In urma cu 7 săptămâni am cazut pe calcai.Am mers pe vârf 3 săptămâni,după care am mers la doctor.DIAGNOSTIC -fisura de calcaneu.Mi-a pus ghips până sub genunchi 3 săptămâni.După scoaterea ghipsului mi-a spus să nu calc pe el alte 3 săptămâni,fără nici un alt tratament (unguent- fizioterapie).Este normal? MULȚUMESC ANTICIPAT!

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Trebuie sa incepeti un program complex de fizio si kinetoterapie. Numai bine!

Anonymous

Am avut fractura de calcaneu fara operatie.am stat imobilizata 2 sapt.dupa care alte 4 am purtat cizma ortopedica.am 2 ani si 6 luni de la accident si ma doare aproape tot timpul.ce ar trebui sa fac ?am facut si fizioterapii si gimnastica dar fara rezultat.

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Trebuie sa faceti un RMN pentru a vedea exact starea articulatiei talo calcaneene si apoi probabil veti avea indicatie chirurgicala de artrodeza artroscopica.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua.In urma cu 11 saptamini am avut fractura de calcaneu cu deplasare si infundare iar recomandarea a doi medici din spital a fost fara operatie
si dupa 45 de zile de ghips inca 45 de recuperare si voi putea merge.Pe parcurs au spus ca vindecarea este lenta,fizioterapia numai dupa 3 luni de la accident si nu se stie cind pot merge.Zona este umflata mai mult in a doua parte a zilei si se roseste imediat cum ma ridic din pat iar intrebarea mea este:sunt pe calea cea buna ori trebuie schimbat ceva?In cit timp voi putea merge?Va multumesc!

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Perioada medie de recuperare dupa o astfel de fractura este de 2 ani. Faceti recuperare cat mai mult timp.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua acum 6 săptămâni am căzut din tir in călcâi diagnostic fractura incompleta calcaneu problema e ca pot sa calc in el așa încet dar se umfla ce ar trebui sa fac ?

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Repaus de la mers 4 saptamani si fiziokinetoterapie.
Numai bine!

Anonymous

Bună ziua. Acu 30 zile am căzut de la 3 metri și mi~am fracturat călcâiul. Medicul de la urgente a spus sa stau 45 zile în chips. După 4 săptămâni am făcut CT și sa pus diagnostic Fractura cominutiva cu afectarea corticalei fără fragmente detașate la nivelul spațiului articular talo calcanean. Vreau sa știu dacă e grav trebuia sa ma opereze și dacă e târziu acum după 30 zile. Multumesc

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Operatia e indicata in primele 10 zile. Dupa aceasta perioada, nu.si mai are rostul.
Recuperarea dureaza in medie 12 luni.
Numai bine!

Anonymous

Pe 07.04.2019 am căzut de la o înălțime de 3 m. Imediat mi s a făcut radiografia, piciorul drept- fractură de calcaneu fără deplasare, stângul – contuzie. Mi s a aplicat gips sub genunchi a piciorului drept pentru 4 săptămâni,. La 02.05.2019 am repetat radiografia – nu se formase masa osoasă. Medicul a spus să mai țin gipsul încă pentru 4 săptămâni. Până în prezent gamba piciorului este inflamata. După finalizarea urmatoarelor 4 săptămâni voi putea calca pe picior?

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Va sfatuiesc sa faceti un program complex de fizio si kinetoterapie si infiltratii locale. Numai bine!

Anonymous

Am fost operat pe data de data de 8 mai luna trecuta la15 zile am fost miau scos tijele soi mia dat drumu acasa cu acelas gips este normal si mia spus ca pot sa calc in el pe tocul de la gips si mai am o intrebate nu trebuia sa imi faca o radiografie dupa scotere tijelor.

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Va sfatuiesc sa faceti un program complex de fizio si kinetoterapie si infiltratii locale. Numai bine!

Anonymous

Buna seara in data de 19 martie lucram la acoprerisul casei, sa rupt scara, am cazut de la circa, 3 metri direct cu calcaiul pe treapta scari culcata, am fost urgent la floreasca. La camera de garda am fost preluat de un doctor. Care mi-a spus ca la radiografie, calcaneu este fracturat. A urmat chips trei saptamani, dupa ce sa desumflat. Mi-a spus ca acum ” te pot opera, dar se poate infecta, in interior. ??? Si i-am spus si ce este de facut. Ramai asa trei luni. Si se vindeca mai bine asa nu am avut incredere in dinsul,… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Va sfatuiesc sa faceti un program complex de fizio si kinetoterapie si infiltratii locale. Numai bine!

Anonymous

Buna ziua.Am avut fractura de calcaneu cu deplasare si infundare,neoperata,au trecut 5 luni si jumatate,este o evolutie lenta a vindecarii(pot merge cu o carje),am facut radiografii recent si doctorul a dat diagnostic:osteoporoza posttraumatica,redoare articulara glezna dreapta,sindrom algoneurodistrofic si a spus sa iau multa vitamina d si c pentru ca nu s-a vindecat si la 9-10 luni de la accident cind se va dezumfla glezna,daca ma va durea la mers imi va face o injectie care se numeste artrodeza si n-o sa ma mai doara deloc.intrebarea mea este:cit de eficienta este,voi avea mobilitate mai multa decit acum,se mai poate face ceva… Read more »

Anonymous

buna ziua domnu doctor am fost operta de fractura de calcaneu deschisa,am 7luni jumatete de la operatie ,glezna este umflata mai tot timpul si blocata,ce este fe facut?si inca ceva trecere de la doua cirje la una dupa cit timp se face,stima

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Va sfatuiesc sa urmati un tratament complex de fizio, kineto si hidroterapie. Se pot asocia si infiltratii.
Numai bine!

Anonymous

Bună ziua, am o fractura intraarticulara ce interesează procesul anterior al calcaneului, fără deplasarea fragmentului rezultat, ca ma sfatuiti,.Multumesc frumos!

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Nu ma pot pronunta fara sa vad filmele unui CT.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua ,anul trecut in luna februarie am alunecat de pe o scara de la aproximativ 1,2m , la impactul cu pamintul am cazut cumva pe glezna si in citeva momente piciorul s a umflat si n am mai putut calca pe el . Am mers la urgente mi s a facut un film in care ortopedul nu a vazut nici o fractura ,dupa citeva zile piciorul pe linga faptul ca era umflat ca o sticla ,incepuse sa se invineteasca si aveam dureri insuportabile .M am prezentat la un cabinet particular am facut si un CT ,diagnostic ruptura calcaneara cu… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
In acest moment trebuie sa faceti fiziokinetoterapie cel putin 3 luni de zile.
Ulterior reevaluare si stabilit cat de multumit sunteti.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua, in urma cu 6 saptamani nepotul meu a cazut dupa o cladire de la 7 m si a fost operat de ruptura de calcaneu la ambele picioare.Dupa 2 saptamani de spitalizare a fost externat fara a i se recomanda nici un fel de tratament de urmat acasa in afara de a se pansa o data la 2-3 zile. Acum 3 zile dupa ultima pansare medicul(nu cel care l.a operat)i-a spus ca a facut infectie in zona plagii si din cauza aceasta are dureri groaznice,si i-a recomndat sa i-a antibiotic capsule Zinat de 500 mg.,dar plaga nu arata deloc… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Trebuie luata cultura din plaga, si vazut ce fel de germene este si la ce antibiotice este sensibil.
Apoi trebuie discutat cu un medic infectionist despre tratament.
Numai bine!

Anonymous

Buna seara domnule doctor,acum un am si jumatate am cazut de la inaltime pe piciorul stang,am ajuns la urgente si dupa o radiografie mi.au spus ca am fractura cominutiva de calcaneu.Am stat 2 luni fara sa.l pun in pamant si apoi am urmat recuperari,dar tot am dureri si se mai umfla glezna.credeti ca trebuia operat calcaneul?ce imi recomandati?CU RESPECT!

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Va sfatuiesc sa faceti un RMN si o evaluare ortopedica. Este foarte probabil sa fie de operat. Numai bine!

Anonymous

0. Buna ziua!Sunt un tânăr de 39 de ani,tatăl a doi copii minori.Recent,mai exact pe data de 19 Decembrie,am avut un accident de munca,cădere de la înălțime de aproximativ 4 m.La urgenta,printre altele,medicul mi-a spus ca am și o fractura cominutivă calcaneu stâng,singura problema mai deosebita.Nu am fost operat,am atela gipsată și sunt imobilizat la pat pentru doua luni și jumătate,și recuperare un an.
2. Va rog din suflet sa-mi spuneti ce se poate face,dacă se poate face operație pentru reconstructie calcaneu,preferabil la dumneavoastră.
3. Va mulțumesc!

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Nu pot sa ma pronunt fara sa vad filme. Trebuie sa faceti un Computer Tomograf(CT) ca sa existe un diagnostic clar.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua,domnul doctor! Din păcate,Ct-ul realizat in seara respectiva la urgență,nu a cuprins și glezna,calcaneul.Am înțeles ca nu mai pot face decât RMN,deoarece am tijă pentru o fractura trohantero-diafizara(operat urgent pe data de 19 Decembrie)și plăcuța pentru fractura radius și cubitus(operat pe 22 Ianuarie). In continuare sunt îngrijorat in ceea ce privește fractura de calcaneu.Am radiografie și diagnostic de fractura cominutivă calcaneu cu înfundare talamica,fără alte fracturi in zona respectiva.Din câte am înțeles,deplasarea fragmentelor nu este foarte mare,însă suprafața articulației este modificata.Mi s-a recomandat ca după aproximativ un an sa ma operez pentru blocarea articulației.Va rog din suflet sa ma… Read more »

Anonymous

Bună ziua. Am fost operat de fractura de calcaneu, cu implant de tija și șuruburi. Am 57 de ani și 8,6 luni de la operație. După 3 luni de la operație am început sa calc pe acel picior, am făcut 30 ședințe de kinetoterapie. Tot timpul am purtat pantofi sport cu talpa groasa și moale. Acum dimineața este bine, merg la serviciu, dar după 4-5 ore se umfla foarte tare. Puteți să-mi faceți o recomandare, va rog. Mulțumesc.

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Va sfatuuesc sa faceti un program complex de recuperare, cu fizio si kinetoterapie, si infiltratii.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua. Sunt medic dar am o specialitate medicala. O buna cunostiinta de a mea a suferit in urma cu 2 saptamani un traumatism la nivelul membrului inferior prin caderea unei placi grele pe picior. S-a format initial un hematom, iar la radiografie nu s-au pus in evidenta initial leziuni osoase. Dupa cca o saptamana, s-a format o suprainfectie a gambei iar reevaluarea radiologica a piciorului a relevat o deplasare minima, de cca 1-2 mm la nivelul osului calcaneu. Nu imi amintesc din facultate sa fi auzit de luxatie de calcaneu; as vrea sa va intreb exista asa ceva? Sau… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Poate aparea o luxatie subtala, dar este foarte rara. De asemenea, si o fractura este plauzibila.
Va sfatuiesc sa faca un RMN pentru un diagnostic corect, cultura, antibiograma, tratament corect, si vazut daca are indicatie chirurgicala.
Numai bine!

Anonymous

Bună ziua. a-și avea o întrebare, am căzut de la circa 3 m mi sa zis ca am fractura la ambele picioare, + ca dreptu e puțin deplasat. Nu a fost ghips în spital asa ca nu mi sa pus. Am 3 saptamni de la accidente și le simpt forte bine. Doar ca nu ma pot ridica în picioare. Risc sa se vindece mai greu dacă nu pun ghipsul,.? Multumesc

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Depinde ce diagnostic avrti, ce tip de fractura ca si localizate, cominutie.
Va sfatuiesc sa discutati cu medicul dstra pentru indicatii precise.
Numai bine!

135
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x