• 22 feb. 2013
 • Raspunsuri: 138
 • Vizualizari: 17.653

aa1Anatomie. Articulatia gleznei este alcatuita din epifiza distala a tibiei, epifiza distala a peroneului (maleola peroniera) si talus. Stabilitatea gleznei se datoreaza atat conformatiei osoase cat si structurilor ligamentare ce formeaza capsula articulara. Exista 3 grupe de ligamente: 1) ligamentele sindesmotice, 2) ligamentele colaterale laterale, 3) ligamentele colaterale mediale. Ligamentele sindesmotice sunt alcatuite de ligamentul tibiofibular anterior inferior, ligamentul tibiofibular posterior si ligamentul interosos. Ligamentele colaterale laterale includ ligamentul talofibular anterior, ligamentul calcaneofibular si talofibular posterior. Ligamentul deltoid ofera stabilitate in partea mediala a gleznei. Acesta este compus din fibre superficiale ce pornesc de la nivelul maleolei tibiale si se insera pe navicular, pe colul talusului, pe sustentaculum tali si pe tuberculul talar posteromedial. Dintre acestea ligamentul tibiocalcanean este cel mai puternic. Fibrele profunde sunt considerate principalele stabilizatoare ale fetei mediale a gleznei.

Clasificare. Fracturile gleznei pot fi clasificate prin descrierea leziunii si anume prin localizarea liniei de fractura lac2 nivelul maleolei peroniere, maleolei tibiale sau maleolei posterioare. In cazul interesarii a mai mult de 1 maleola, acestea se numesc bimaleolare sau trimaleolare. Descrierea leziunilor ar trebui sa includa starea partilor moi, si anume echimoze, edeme sau flictene la nivelul gleznei. Clasificarea Lauge-Hansen imparte fracturile gleznei in functie de mecanismul de producere. Acesta a demonstrat ca majoritatea fracturilor maleolare pot fi reproduse prin pozitionarea piciorului in una din 2 pozitii si aplicarea unor forte de deformare in una din cele 3 directii. Pentru o pozitie si o directie a fortei de actiune cunoscute, secventa structurilor lezate pe masura ce forta creste este similara. Tipul fracturii ce rezulta depinde de 2 factori: 1) pozitia piciorului: supinatie sau pronatie, 2) directia fortei de deformare: rotatie externa, adductie sau abductie. Astfel se pot observa 4 mecanisme: supinatie-adductie, supinatie-rotatie externa, pronatie abductie si pronatie rotatie externa.

c3

 

Clasificarea Weber imparte fracturile gleznei in functie de localizarea liniei de fractura a peroneului. Astfel in tipul A fractura se afla distal de sindesmoza tibiofibulara, in tipul B fractura se afla la nivelul sindesmozei, in tipul C fractura se afla proximal de sindesmoza.

c1

Diagnostic. De obicei aceste fracturi apar ca rezultat a unor accidente sportive sau alunecarii. Examenul clinic trebuie sa includa inspectia gleznei si evidentierea unei posibile luxatii, examinarea gleznei din punct de vedere neurovascular. Leziunile partilor moi pot include edem local, echimoze si flictene.

 

a2 a16

a22 a21

Diagnosticul se pune pe baza unui examen radiologic de fata si profil.

 

a3 a4 a5

a8 a12 a13-3

Tratament. Tratamentul initial consta in reducerea luxatiei tibiotalare daca este cazul. In situatia in care reduceream1 nu este posibila in camera de garda aceasta trebuie efectuata in sala de operatii sub sedare si relaxare musculara sau prin interventie chirurgicala. In cazul in care luxatia nu este redusa pot aparea complicatii precum necroza cutanata, leziuni neurovasculare, cartilajul articular este lezat iar piciorul ramane edematiat. Dupa reducere, glezna se fixeaza cu o atela gipsata pana la o eventuala interventie chirurgicala. Interventia chirurgicala poate fi amanata pana la rezolvarea leziunilor partilor moi.

Tratamentul conservator este de electie in cazul fracturilor stabile. Fracturile stabile au de obicei o singura linie de fractura la nivelul maleolei peroniere, fara interesarea structurilor mediale. Evidentierea fracturilor maleolei tibiale sau maleolei posterioare, precum si largirea spatiului articular (mai mare de 4mm) indica o fractura instabila. Tratamentul consta in imobilizare in aparat gipsat 4-6 saptamani si incarcare progresiva ulterior. In cazul fracturilor instabile, si daca se reuseste o reducere a fragmentelor sau o reducere a luxatiei gleznei, tratamentul consta in 6 saptamani de imobilizare in aparat gipsat femuropodal si apoi inca 4 saptamani de aparat gipsat gambieropodal cu toc de mers. Control radiologic saptamanal in prima luna este recomandat. Contraindicatii pentru tratamentul ortopedic sunt imposibilitatea reducerii fracturii sau luxatiei gleznei.

Tratamentul chirurgical consta in reducerea deschisa si fixarea fracturii de peroneu cu o placuta semitubulara si suruburi. Maleola tibiala este redusa si fixata cu 1 surub partial filetat, iar maleola posterioara se fixeaza de obicei percutan cu 2 suruburi postero-anterioare. Ingrijirea postoperatorie consta in purtarea unei orteze de glezna minim 6 saptamani cu posibilitatea incarcarii in piciorul operat, exercitii active de dorsiflexie si flexie plantara.

 

t2 t3

t4 t6

t12 t9

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de  recuperarea medicala.  Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:

Complicatii. Ca si in cazul altor fracturi este posibila aparitia consolidarii vicioase. Acest lucru se intampla atunci cand peroneul consolideaza in rotatie externa sau este scurtat. In acest caz apar modificari in kinetica gleznei cu degenerarea articulatiei. Majoritatea pacientilor cu aceste complicatii au fost tratati conservator. Tratamentul consta in osteotomia peroneului si corectarea pozitiei acestuia, fiind necesara eliberarea aderentelor si fibrozei din tesuturile adiacente. Infectia plagii poate apare ca o complicatie in procent de 1.8% din cazuri, asociata sau nu cu necroza marginala la nivelul inciziei (3.1%). Majoritatea pacientilor recupereaza mobilitatea gleznei in totalitate. In cazul mobilitatii scazute, deficitul de flexie dorsala este mai frecvent decat deficitul de flexie plantara. Mobilizarea articulatiei dupa perioada de gips este un factor pozitiv in recuperarea miscarilor gleznei.

Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan

138 Comments

 1. Popa Iliana spune:

  Știu că timpul dvs.este limitat, că îl folosiți majoritar în interesul oamenilor. Vă rog din suflet să mă sfătuiți: am un copil talentat la fotbal și în timpul unui antrenament la sală, are fractură de gleznă.Nu știm mai mult, doar că a fost programat la Suceava unde se află în spital pentru operație. Considerați că la Suceava medicii au condiții corespunzătoare pentru o recuperare în totalitate și o reușită a operației? În caz contrar, o nouă intervenție la Iași unde datorită sărbătorilor nu am reușit să ajungem, să ne organizăm, este posibilă?
  Permiteți-mi să vă asigur de respectul meu pentru ceea ce faceți dvs.,vă doresc tot binele din lume, un an bun!

  • Buna ziua.
   Va dati seama ca nu stiu ce conditii sunt la Suceava sau Iasi sau la ce nivel se ridica medicina de acolo. Tot ce pot sa fac pentru dstra este sa va spun care este cea mai buna tehnica chirurgicala si cele mai bune implanturi pentru fractura respectiva. Dar trebuie sa faceti niste poze la radiografii si sa le trimiteti pe dr.andrei.bogdan@gmail.com. Numai bine!

  • Ana spune:

   Buna ziua, am 24 de ani. Am căzut de o săptămână din masina si un pic a trecut roata peste piciorul drept , m-am ales cu fractura bimaleolara dreapta operație pt, reducere sângerândă si osteosinteza maleola interna cu 2 broșe k si un șurub de diastazis extern ,ca si tratament doar aspenter iau 1/zi e suficient?nu trebuia injectabil fraxparina sau clexane să îmi dea să iau? Am dureri, usturimi, amorteli mai ales când încerc să umblu puțin cu carjele, e normal?

 2. toma vasile spune:

  Buna ziua d-le doctor! In 31.01.2015, am avut un accident stupid(cadere de la inaltime) in urma caruia am suferit o fractura deschisa la piciorul stang. In urma investigatiilor medicale mi s-a pus diagnosticul de FRACTURA COMINUTIVA PILON TIBIAL STANG. Am fost operat in 03.02.2015, Mi s-a pus un suport metalic la operatie, cu care trebuie sa stau 60 zile. In 10 martie am fost la control deoarece primele trei degete nu le simt,pot sa le misc dar nu le simt, iar la suprafata piciorului mai exact pe linia metatarsian 1 am o durere usturatoare ca atunci cand esti oparit cu apa fierbinte, medicul care m-a operat mi-a zis ca nu poate sa se pronunte cu prvire la durere, mi-a zis ca s-ar putea sa fie o infectie latenta, mi-a dat 10 zile de antibiotice cu augmentin, iar in 04.04.2015 sa merg la clinica cu radiografia facuta si ceva analize de sange si o sa vada ori ma mai tine o luna cu suportul, ori mi-l pune o luna in gips.Totodata mi-a zis ca am cartilajul intre ceva oase in proportie de 90/100,si ca va trebui sa-mi sudeze ceva oase,in urma careia nu voi mai putea misca glezna.Va rog respectuos sa analizati cazul meu si sa va spuneti parerea despre cele relatate mai sus. Va multumesc si astept raspunsul d-voastra.Cu stima si respect Vasile Toma

  • Buna ziua.
   Din pacate nu pot sa ma pronunt tinand cont ca descrierea dstra este absolut subiectiva.
   Aveti incredere in medicul dstra pentru ca probabil va face ceea ce este mai bine pentru dstra.
   Numai bine!

 3. grigorie eleonora spune:

  am suferit o fractura de varf maleola peroniera stg. fara deplasare si am aparat gipsat pentru 3o zile.Nu pot sa spun ca ma doare dar simt intepatura si usturime usoara suportabila.Va rog sa -mi spuneti daca pot sa ma misc prin casa cu piciorul, nu pot sa stau numai in pat ! Este necesara radiografie cand mi se scoate gipsul ?

  • Buna ziua.
   Puteti sa calcati pe picior cu toata greutatea, nu se intampla nimic. Exista si o orteza speciala, nu gips, se numeste Waker, pentru mers. Este ca un clapar de ski. Si da este nevoie de radiorafie.
   Numai bine!

 4. luiza spune:

  Buna ziua,
  Pentru o fractura trimaleolara vicios consolidata, veche de aproape 25 de ani, operata la vremea respectiva prin implantarea unui surub transversal, care dupa 3 luni a trebuit scos (densitatea osoasa foarte scazuta a facut ca el sa migreze, iesind singur prin piele), in prezent nu ma pot deplasa pe distante mai mari si nu pot sta mai mult de 1-2 ore in picioare, întrebarea mea este daca se mai poate face ceva. Mentionez ca am 51 de ani.
  Va multumesc frumos

 5. buna ziua Domnule Doctor! in urma cu 2 sapt.,am suferit o fractura de maleola externa peroniara,mi s a umflat piciorul,dar nu exagerat si un pic invinetit. am fost la ortoped care mi la imobilizat cu o atela provizorie,mi a sugerat sa stau cu el in sus si sa pun gheata si sa revin dupa 1 sapt. am revenit,s a uitat la picior si a hotarat sa l imobilizeze intr un aparat gipsat pt 6 saptamani,recomandandu mi sa incerc sa fac 1-2 pasi pe zi,dar sa nu exagerez,si sa vin la el doar daca,se largeste ghipsul,crapa,etc. maine fac 1 sapt de cand la imobilizat,timp in care ma mai durut,dar nu tare! Intrebarea mea pt dvs este:cand stau intins in pat,sau noaptea cand dorm,simt cum piciorul joaca in ghips,isi creeaza joc si pot sa l misc,iar cand revin in picioare si merg in carje simt cum piciorul sta fix in ghips fara a si mai creea loc,ma gandesc daca e bine sau nu,daca nu are de suferit osul,sa nu se mai prinda cum trebuie?

  • Buna ziua. Nu va pot sfatui pentru ca eu am alta abordare, dar nu ar fi corect sa va spun alt tratament pentru ca ati fi bulversat.. Exista apropo de imobilizari, in comert, un waker cu care puteti merge fara probleme. Cautati pe site-uri de specialitate.
   Numai bine!

 6. Lungu spune:

  Buna ziua! Am 21 de ani iar in urma cu 10 zile am avut un accident sportiv in urma caruia mi s-a pus diagnosticul de fractura maleola peroniera dreapta Weber C cu minima deplasare. In prima saptamana mi s-a imobilizat piciorul intr-o atela gipsata, iar mai apoi in urma controlului efectuat la 7 zile dupa accident domnul doctor mi-a recomandat purtarea unei orteze Waker pana la implinirea a 4 a saptamani (din momentul fracturii). In tot acest timp am urmat si voi continua tratamentul injectabil cu fraxiparine. Iau o pastila de Osteocare pe zi si una de Alfa D3. Mentinonez ca fractura s-a produs in timpul alergarii, fara a exista o cauza externa (nu am calcat stramb, nu mi-a ,,fugit" piciorul, eram pe pista de alergat). Domnul doctor mi-a spus ca este o fractura de stres (practic atletismul). Intrebarile mele sunt urmatoarele:
  1. Sunt suficiente cele 4 saptamani pentru refacerea structurii osoase? Sau ar trebui sa ma astept ca in urma consultatiei ce va avea loc peste 20 de zile sa mi se prelungeasca perioada de imobilizare?
  2. Ce perioada este necesara pentru recuperare pana voi putea reincepe alergarea?
  3. Ma pot spriji in picior tinand cont ca e imobilizat in orteza Waker?
  4. Am intelesc ca pot tine orteza 23/24 de ore, putand sa imi las piciorul ,,liber" o ora pe zi. Exista vreun risc in acest sens?
  5. Exista riscul de recidiva in astfel de fracturi?

  Multumesc pentru timpul acordat! Toate cele bune!

  • Buna ziua.
   Cele 4 saptamani pe Waker sunt suficiente cu amendamentul ca va trebuie o reevaluare ortopedica si imagistica la 30-45-60 de zile. Trebuie ulterior sa putati o orteza de glezna cu intarituri laterale cca 2 luni.
   Pana incepeti alergarea va dura 2-3 luni, in functie de consolidare.
   Da va puteti sprijini.
   Nu exsita riscuri daca urmati sfaturile date.
   Da exista, fiind vorba de o fractura de stres si continuati cu acelasi stres.
   Numai bine!

 7. Sorina spune:

  As dori daca se poate sa ma lamuriti si pe mine cu cateva informatii.
  Sambata (17.10.2015) dupa-masa tatal meu si-a luxat piciorul iar din cauza durerii a apelat la serviciul ambulantei care la transporat la unitatea medicala din comuna.In cursul noptii de sambata spre duminica a fost transportat la SMURD unde in urma radiografiei a fost diagnosticat cu:
  1.Fractura echivalenta bimaleolara stanga
  2.Fractura marginala posterioara pilon tibial stang >30%.
  Tratament
  Aparat gipsat
  Fraxipzrine 0.4ml injectabil si ceva antiinflamatoare.
  As dori daca se poate sa imi spuneti mai detaliat ce inseamna acest diagostic si daca este normal ca degetele sa-i fie invinetite iar de la genunchi in sus sa-i amorteasca?
  Va rag sa imi spuneti care ar fi complicatiile acestui diagnostic.
  Va multumesc anticipat!

  • Buna ziua.
   In mod normal tratamentul acestei fracturi este eminamente chirurgical…nu stiu de ce s-a optat pentru cel ortopedic care ofera rezultate net inferioare.
   Legat de culoarea degetelor – este normala…dar sa stea cu picorul sus pe doua perne si sa puna gheata.
   Legat de complicatii: nu va speriati, este o fractura care daca este tratata corect, ofera rezultate foarte bune!
   Numai bine!

 8. corina spune:

  Am suferit o entorsa tibio tarsiana stanga cu fractura de varf de maleola peroniera stanga fara deplasare. Mi sa recomndat repaus 7 zile si sa port 14 zile orteza. Pot merge la lucru dupa cele 7 zile de repaus? Piciorul se unfla si se ivinteste si cand umblu putin cu orteza pe picior. In ce 7 zile de repaus este indicat sa folsesc orteza cat mai mult? Noaptea trebuie purtata?

  • Buna ziua.
   Orteza trebuie purtata tot timpul. Faptul ca se umfla este normal si acest lucru se va intampla cel putin 4 saptamani.
   Dupa 7 zile, nu este indicat sa mergeti la munca, este prea repede.
   Numai bine!

 9. brad simona spune:

  Buna ziua,
  In urma interventiei chirurgicale la o fractura bimaleolara tip B mi-au aparut flictene si am dureri foarte mari atunci cand las piciorul in jos. Care sunt cauzele si ce e de facut?
  Multumesc!

 10. valentin spune:

  1) care sunt fracturile la care pot aparea flictene?
  2) care este cauza aparitiei flictenelor?

 11. Bleant Nicolae spune:

  Buna ziua
  Acum vreo 5 saptamani am avut un accident stupid si mi-a cazut o greutate pe glezna.2 zile m-a durut piciorul si am calcat greu pe el dar incet-incet dupa 4-5 zile am umblat normal.Acum 7-8 zile am simtit ca incepe sa ma doara iar piciorul si dupa 2-3 zile abia mai putea pasi pe el.Am fost la Spitalul de Otropedie din Cluj si mi s-a facut o radiografie.Rezultatul este:fractura maleola peroniera veche de aproximativ 4 saptamani cu deplasare minora.Nu mi s-a pus piciorul in gips recomandandumi-se totusi sa nu fortez foarte tare piciorul.In continuare ma doare piciorul la pasit mai ales dimineata.Am noroc ca am muca de birou si nu trebuie sa pasesc mult altfel m-ar durea foarte tare.Considerati ca este ok aceasta recuperare?Nu ar trebui sa fac si altceva?
  Cu stima

 12. MOISA Ramona spune:

  Buna ziua !acum 2sapt bunica mea si a fracturat piciorul (fractura maleola interna stanga)are gipsul pana sua la puppa sta imobilizata in pat nu o doare sau are degetele vinete doar spune ca simnte o usturime la locul fracturi este normal multumesc! ?

 13. Elena spune:

  Buna seara!acum cateva luni mi am luxat piciorul si am ajuns la doctor atunci cand am inceput sa am dureri.medicul mi a pus diagnosticul de fractura maleola peroniera.se mai poate face ceva?multumesc

 14. radu spune:

  buna ziua.am suferit o fractura de maleola posterioara fara deplasare.doctorul mia pus un aparat gipsat pentru 20 de zile timp in care nu mam sprijinit deloc.am facut radiografie iar apoi un alt aparat gipsat cu to cu care a zi ca o sa pot sa incep sa merg.in acest timp fac magnetoterapie.cand ma sprijin cu toata greutatea am un pic de dureri la nivelul articulatiei din fata.intrebarea mea este daca a procedat corect.va multumesc

 15. Denis spune:

  Buna ziua!
  Am o intrebare, dupa o operatie la care a fost instalat o placa la glezna si apoi recuperare totala se recomanda de scos placa sau se lasa inauntru pe todeauna?

 16. lovin spune:

  Buna ziua am fost recent operata la ambrle glezne ..fractura bimaleolara stang si trimaleolara drept rezultate in urma unui accident rutier. Am vreo sansa sa ma pot recupera mai repede de 3 luni cat va trebui sa stau imobilizata la pat??

 17. crisa spune:

  Buna ziua,acum 4 sapt am suferit o fractura bimaleolara dreapta fara deplasare am stat 1 sapt cu atela ghipsata si 2 sapt cu ghips acum mi s a pus o cizma cu toc ghipsat pt inca 3 sapt si mi s a zis ca nu mai e nevoie sa fac fragmin intrebarea mea este cum trebuie sa calc pe picior? Mi s a zis sa incep sa calc si nu stiu cum sa calc pe calcai sau pe toata talpa? Pun inainte piciorul cubghips sau pe cel bun? Imi este f frica sa nu fac ceva gresit nu mi permit sa stau ff mult cu ghipsul.Multumesc anticipat

  • Buna ziua. Va sfatuiesc sa discutati toate aceste lucruri cu medicul dstra, pentru ca nu sunt intru totul de acord cu aceasta optiune de tratament. In total ar trebui sa stati in gips 3 luni. Numai bine!

 18. Anastase Cristian spune:

  Buna seara . Tatal meu (63 ani)a suferit o fractura trimaleolara la glezna stanga in urma cu 45 de zile timp in care a avut piciorul in gips . Neavand nici un efect benefic asupra fracturii s-a optat pentru tratamentul chirurgical , dar in ziua operatiei doctorul a spus ca este prea riscant deoarece are diabet si operatia nu se poate reface ba chiar mai mult poate pierde piciorul… cum se poate rezolva problema aceasta ? Aduce intradevar diabetul acest risc ? Va rog din suflet vreau sa pot face ceva pt el . Multumesc frumos

 19. Zgîia Alexandru spune:

  Buna ziua am si eu o fractura maleola peroniara si mi a trecut durearea, am piciorul in gips de o saptamana, dar atunci cand ma dau jos din pat ma doare si uneori ma ustura, am inteles ca se datoreaza de la schimbarea fluxului sanguim, poate fi ceva mai grav ?

 20. Crina spune:

  Buna seara. Acum 7 saptamani am suferit o fractura a varfului maleolei peroniere drepte pentru care mi s-a recomandat o orteza pe care am purtat-o 5 saptamani. Am inceput sa calc pe picior dupa 2 saptamani cu sprijin pe 2 carje. Problema este ca in continuare am dureri la mobilizare cu limitare in miscarea gleznei, iar la mers apar crampe intense in musculatura gambei. Radiografia de la 4 saptamani evidentia inca linia de fractura si um edem in zona maleolara. Am facut si un RMN care a aratat 3 dintre ligamentele imllicate ca fiind edematiate dar fara rupturi de ligamente. Va rog sa ma sfatuiti ce pasi ar trebui sa urmez pt recuperarea si daca considerati ca era cazul de o alta abordare. Multumesc

 21. Ileana Negrea spune:

  Buna ziua, domnule doctor!

  Fiul meu are o fractura incompleta fara deplasare, epifiza distala peroneu drept. Aste necesar un aparat gipsat, sau se poate trata si cu fasa elastica? Ce ne sfatuiti sa facem?

 22. EDUARD spune:

  BUNA SEARA,ma numesc Eduard(24 ani) ,in urma cu 3 saptamani am alunecat pe gheata si am simtit un trosnit puternic in partea stanga a gleznei ,a doua zi nu am putut calca mai deloc pe piciorul afectat ,am fost la urgenta unde mi s a facut radiografie si in urma careia am fost diagnosticat cu fractura maleola peroniara fara deplasare ,diagnosticul dat de medicul de la urgenta a fost atela gipsata 4 saptamani fara a calca deloc pe piciorul afectat plus niste anticoagulante ,dupa 10 zile am fost la control mi s a facut radiografie prin ghips si mi s a spus ca piciorul se reface bine fara a prezenta alte complicatii si mi s a spus sa tin ghipsul pana la implinirea celor 4 saptamani fara a calca pe el si anticoagulante fara a ma mai prezenta la control!Puteti sa va dati o parere va rog e bun diagnosticul?E bn sa reincep sa merg pe piciorul afectat dupa 4 sapt fara a merge la control?Sa merg sa fac recuperari dupa 4 sapt? sa port glezniera?Astept raspunsul dumneavoastra ,multumesc anticipat!!precizez ca acum nu mai simt absolut nici o durere ar mai fi o saptamana pana la scoatere a ghipsului…

  • Buna ziua.
   In mod cert trebuie sa mergeti sa incepeti sa faceti recuperare.
   Daca fractura a fost fara deplasare, dupa 4 saptamani puteti incepe sa calcati pe picior.
   Daca sunteti din Bucuresti, va sfatuiesc sa mergeti la clinica Centrokinetic (0775598532) pentru o recuperare corecta.
   Numai bine!

 23. Marius spune:

  Buna ziua domnule doctor,in urma cu trei saptamini in timpul unei partide de fotbal, am suferit o fractura maleola peroniara stinga fara deplasare,am fost la urgenta unde mi s-a facut radiografie iar diagnosticul dat de medicul de la urgenta, a fost o atela gipsata pentu 10 zile.Dupa 10 zile am fost la control,am facut din nou radiografie,mi s-a spus ca piciorul se reface bine dupa care mi s-a pus gips total pentru diferenta de zile de pina la 4 saptamini,iar dupa aceasta perioada sa incep recuperarea.Va rog sa-mi spuneti daca este corect diacnosticul,cit dureaza recuperarea si dupa cit timp mai pot juca fotbal?Multumesc anticipat
  .

 24. Sorin spune:

  Bună ziua,
  Ma numesc Sorin (24 de ani).
  Acum 14 zile m-am lovit la fotbal mai exact am călcat strâmb pe glezna.
  Am fost la doctor iar doctorul mi-a spus ca am fractura de maleon cum minima deplasare.
  Mi-a pus piciorul în gips pana la genunchi și nu am voie sa calc în el timp de 21 de zile.
  Tratament mi-a dat timp de 10 zile 2 pastile pe zi de anti inflamatoare și timp de 21 de zile injecții anti coagulare .
  Voiam sa va întreb dacă ma afectează cu ceva dacă fac 21 de injecti mi se par cam multe.
  După cele 21 de zile îmi va scoate gips ul sau mai ma pune iar sa stau în gips?
  Țin sa menționez ca stau în pat cu piciorul în sus și cu compresie de gheata.
  As vrea sa întreb dacă am posibilitatea sa va trimit radiografia sa îmi spuneți dacă este grav sau sa ma ajutați.
  Trebuie sa fiu apt pana pe data de 20 aprilie.
  Va mulțumesc!

 25. Petru O spune:

  Buna ziua, in urma unei alunecari pe zapada, mama mea de 75 ani a suferit fractura glezna cu deplasare maleola peroniera. Minim distazis tibio-tarsian. 10 zile gips provizoriu, apoi cizma gipsata 6 saptamani ( fara sa calce pe picior) si inca 2 saptamani cu permisiunea de a calca pe el. Ulterior s-a indepartat gipsul cu recomandare de la medic sa nu forteze inca 2 saptamani, dar dupa cateva zile glezna s-a umflat chiar daca a solicitat-o foarte putin . Ma intereseaza doar daca umflarea gleznei este ceva normal dupa inlaturarea gipsului si ce este recomandat. Multumesc anticipat.

 26. Vicentiu spune:

  Va rog frumos sa ma ajutati si pe mine. In urma cu 2 saptamani am suferit o fractura de maleola laterala fara deplasare. Mi s-a recomandat sa tin piciorul in ghips 1 luna de zile. In prima saptamana, am avut atela si apoi mi s-a pus ghips circular si mi s-a spus ca pot calca in el fara pb. Am mers 2-3 zile prin casa normal, dar vad ca a inceput sa ma doara destul de rau. Dumneavoastra ce ma sfatuiti? Cat de repede pot scoate piciorul din ghips? Vreau sa pun o orteza aircast care am vazut ca e speciala? In mod normal pot calca in el sau nu?

 27. Cristea Mihaela spune:

  Am cazut aseara la servici si mi sa spus ca am fractura pilon tibial si ca este de operat ce ma sfatuiti ca este mai bine dupa .va multumesc

 28. Maria spune:

  Buna seara,
  Acum 3 săptămâni am suferit o fractura de maleola peroniera stânga fara deplasare.
  Am avut gips 3 săptămâni iar acum am trecut la orteză Walker.Radiografia arata ok la controlul de la 3 săptămâni.
  Întrebările sunt următoarele:
  1.In timpul somnului pot sta fara orteza?
  2.Cand pot calca cu toată greutatea pe picior?
  Mulțumesc

 29. Adrian spune:

  Buna ziua,
  In data de 06.07.2017 am calcat stramb la fotbal si in urma controlului de urgenta am primit urmatorul diagnostic si tratament : fractura echivalenta bimaleolara glezna stanga reducere deschisa si osteosinteza cu placa si suruburi de diastazis tibio peronier.plus o atela gipsata care sa o port timp de 7 saptamani fara sa calc pe picior
  Intrebarile mele sunt :
  1. Momentan am dureri cand cobor piciorul din pat.simt ca e cumva din cauza sangelui care coboara si se umfla piciorul.O sa ma lase durerea curand?
  2. Dupa ce o sa imi scoata firele o sa pot cere sa imi pun o orteza in schimbul atelei gipsate?

 30. Oleg spune:

  Buna ziua, dle Doctor,

  Cu circa 1 an si 10 luni in urma am avut o fractura a maleolei laterale de la piciorul drept. Maleola a fost fixata cu o placuta de titan. Acum 5 zile a fost scoasa placuta, deoarece ma deranja si nu puteam incalta unele tipuri de incaltaminte. Ama vut o placuta cu 7 suruburi. Medicul mi-a zis sa calc in picior numai 10%-20%. Am auzit diferite pareri, inclusiv ca se poate calca deplin. Va rog sa-mi spune-ti daca pot calca deplin in picior sau numai 10% cu bastonul asa cum mi-a recomandat medicul. Multumesc.

 31. enache spune:

  Mulțumesc!

 32. Elena spune:

  Buna ziua. Acum 5 zile am calcat prost si m-am ales cu o „fractura maleola externa glezna dreapta fara deplasare”. Doctorul mi-a spus ca trebuie sa stau cu atela gipsata 21 de zile si sa fac injectii cu fraxiparine 0,6 ml 21 de zile. Exista vreo sansa sa mi se scoata atela mai repede? S-a largit putin pe picior si imi mai misc glezna, de teama ca dupa cele 21 de zile sa nu fiu chiar leguma cu piciorul, insa nu mai am rabdare pana se fac cele 21 de zile. Multumesc!

 33. Alina spune:

  Buna ziua!Am o fractura tibiala a maleolei laterale cu minima deplasare (aprox 3 mm).Primele 2 saptamani am avut atele si repaus total.Acum mi s-a pus gheata de ghips pt 4 sapt. si recomandarea sa calc progresiv pe picior.As dori sa imi spuneti daca este corect acest plan de tratament.Multumesc frumos!

 34. Mirel spune:

  Buna ziua am o fractura maleola peroniera + marginala posterioara, nedeplasate. Mi-a fost pus ghips 4 saptamani iar ulterior medicul pentru siguranta a mai prelungit cu 2 saptamani. In cele 6 saptamani mi-a fost interzis sa calc sau sa ma sprijin pe picior. Am facut saptamanal radiografi si dupa ce am dat ghipsul jos inca una, in toate fiind OK, cu formare de calus si nedeplasate.

  Medicul zis ca totul este bine si ca urmeaza recupararea. Mi-a recomandat ca in continuare sa nu calc pe picior pana nu fac exerciti sa imi recuperez mobilitatea piciorului. Mi-a recomanda omorteza inalta walker si ca doar cunea pot ncepe sa ma sprijin sa calc si sa merg usor cu piciorul, ajutat de carje.

  Dupa exerciti de mobilitate si calcand cu doar cu orteza, pot renunta la o carje, ulterior voi renunta la ambele si dupa minim 3 saptamani sa renunt si la orteza walker si calc cu piciorul gol dar sa nu fortez si sa omfac progresiv.

  1) Este corecta recuperarea recomandata?
  2)Nu pot incerca sa calc fara orteza de pe acum, ci doar neparat dupa 3 saptamani?
  3) Mi- a zis in casa si cand dorm sa nu tin orteza si,sa nu calc in el,doar sa fac exerciti.
  4) Mi-a recomandat doar la exterior sau interior in casa cand incerc sa merg sa pun orteza, este ok asa?
  5) E normal sa se umfle si sa se invineteasca, dupa 6 saptamani?
  6) Acum, dupa 6 saptamani de ghips, mai trebuie sa fac fraxapirine? Ce medicamente antiinflamatori sau care sa grabeasca vindecarea articulatilor si sa opreasca umflarea si invinetirea pot lua. Medicul nu a zis nimic de medicamentatie dupa ce am dat ghipsul jos. Va multumesc anticipat!

  • Buna ziua.
   Incarcarea in mod normal incepe dupa 8 saptamani progresiv, iar incarcarea totala la 12 saptamani.
   Trebuie sa faceti un program complex de fiziokinetoterapie. Este normal sa se umfle si sa se invineteasca cand stati cu el in jos.
   Numai bine!

 35. Verginica spune:

  Buna seara
  In data de 30 septiembrie am fost diagnosticat cu fractura maleola glezna dreapta, mínima deplasare. Am stat cu aparat ghipsat 5 saptamani. Ecografii PE data de 9/10, 1/11, unde mi s-a spus ca este foarte bine, si in proces de vindecare. Acum am deja 7 saptamani, iar medicul mi-a recomandat repaus total pana PE data de 29/11, la urmatoarea radiografíe. As vrea sa incep sa incarc putin cate putin greutate PE acest picior. Exista riscul unei deplasari in acest moment. Varsta mea este 58 ani. Multumesc

 36. pavel chiriac spune:

  am avut o fractura de glezna maleolare .Am fost operat , am placuta si 2 suruburi .Doctorul mi-a spus ca cu e nevoie de recupereri dar cind incerc sa pasesc simt ca ma doare laba piciorului de la degete inclusiv incheietura piciorului.Ce trebuie sa fac si ce unguiente trebuie sa folosesc?

 37. Oana spune:

  Buna ziua
  am suferit o fractura de maleola externa la piciorul stang pe 1.12 fara deplasare.
  am purtat atela ghipsata doua saptamani, dupa a fost data jos, indicandu-mi-se sa port orteza.Am purtat-o 3 zile,nu puteam dormi noaptea cu ea, iar dupa piciorul a fost imobilizat din nou in rasina pentru 3 saptamani.
  intrebarea mea este daca dupa ce dau jos rasina pot incepe kinetoterapia?Pot incepe sa calc treptat cu orteza?
  cam in cat timp as reusi sa merg fara orteza?
  sunt necesare carjele obligatoriu?
  Multumesc

  • Buna ziua.
   Puteti incepe recuperarea inca de peacum, si sa schimbati imobilizarea gipsata cu un Walker de mers cu care puteti intra intr-o oarecare normalitate in maxim 7 zile.
   Recuperarea completa dureaza cam 3 luni.
   Numai bine!

 38. Alex spune:

  Buna seara!Acum 2 zile am avut un incident neplacut la fotbal,mai exact glezna a trebuit sa suporte toata greutatea corpului si a cam cedat….rezultatul fiind fractura marginala posterioara pilon tibial…in urma examinarii la urgente de catre un medic rezident ortoped sugestia acestuia(nefiind foarte convins) a fost de o mica interventie chirugicala….am hotarat sa cer si parerea medicului radiolog care mi-a comunicat ca este o mica fractura si sa merg si la un medic specialist ortoped pentru control,ceea ce voi face maine….intrebarea mea este daca la acest tip de fractura pot scapa fara interventie chirurgicala si daca ma pot reface complet urmand kinetoterapia si alte proceduri…Multumesc!

  • Buna ziua.
   Trebuie sa avetiun diagnostic clar pentru ca este putin probabil ca aceasta fractura sa fie singulara.
   Trebuie sa faceti un RMN si in functie de rezultat se ia o decizie.
   Numai bine!

   • Alex spune:

    Va multumesc pentru raspuns!Voi reveni azi cu un raspuns dupa ce ma va consulta un medic specialist ortoped…inteleg din raspunsul dumneavoastra ca ar trebui sa ma rog sa fie doar aceasta mica fractura ca sa scap cu bine si fara interventie chirurgicala.Multumesc inca o data

 39. Alex spune:

  Buna seara!Am o fractura marginala posterioara(putin afectata si maleola),stau non stop cu piciorul ridicat pe o perna,intrebarea mea este daca este normal ca atunci cand ma ridic din pat sa simt o durere(ca si cum s-ar umfla piciorul) putin deasupra gleznei?Durerea este aproape insuportabila practic nu imi mai simt piciorul de acolo in jos…cand stau cu el in pat nu am nici un fel de durere…iau arcoxia 60 mg una pe zi si fraxiparine…Puteti sa imi dati un sfat ce sa fac sa scap de aceasta durere cand ma ridic din pat?abia miercuri mai ajing la doctor.Multumesc!

 40. Marius spune:

  Buna ziua!Am 28 de ani,1.80 si 90kg,acum 10 zile am suferit o fractura marginala posterioara la nivelul gleznei si am din ce mi-a spus doctorul si un ligament rupt.As dori sa stiu daca acestea se pot vindeca prin tratamente conventionale sau este neaparat necesara interventia chirurgicala.In prezent iau arcoxia 60 mg una pe zi si fraxiparine.Tin piciorul tot timpul ridicat,doar cand ma duc la toaleta merg in carje si simt o umflatura puternica la nivelul gleznei si o durere mare.As dori sa imi spuneti si parerea dumneavoastra cu privire la acest caz.Multumesc!

 41. Andrei spune:

  Sunt Andrei, am 16 ani, 1,71m, 65kg. de 4 ani sunt karateka la un club sportiv din Arad. Locuiesc la tara si aproape zilnic alerg cu cainii mei prin imprejurimile satului.In data de 9.12.2017 am vrut sa plec la alergat, dar cand am iesit in gadina, am alunecat pe iarba, am calcat gresit cu piciorul drept si am cazut. M-am ridicat si am mers pe picioare, cam 30-40m, pana in casa. Dupa ce m-am descaltat, a inceput sa se umfle in exterior glezna dreapta. Am fost dus la UPU, unde, in urma radiografiei, s-a constatat o fractura maleola peroniera dr. fiind internat cu acel diagnostic si hematom extensiv gamba dreapta prin cadere de la acelasi nivel, imobilizat si tratament cu algocalmin, cefort si ketotifen inj., in 12.12.2017, dupa control radiologic (fractura fara deplasare) am fost externat cu tatament cu Zinnat 500 si Ibuprofen 600mg inca 7 zile, cu mentinerea atelei gipsate 30 zile fara a calca, apoi control. La 21zile am facut ex.radiologic si e bine. Tratament medical nu am (oare nu ar tebui?), de umflat nu s-a mai umflat, dar stau aproape tot timpul pe pat si intepenesc de tot (cred). La 3-4 zile scot atela, sterg suprafata acoperita de gips cu alcool sanitar, dupa 5min.aplic Alle si stau vreo 10 min. apoi imobilizez piciorul in atela gipsata, nu calc pe picior, ma mai sprijin pe carje si pe piciorul celalat si ma mut dintr-un pat in altul. Daca doriti, eu va rog sa-mi spuneti daca procedez bine, daca aveti alta parere si alte recomandari si daca o sa mai pot continua de a mai face karate??? Multumesc!

 42. Dragos Daniel spune:

  Buna ziua , ma puteti ajuta si pe mine va rog cu un sfat , in urma cu 7 zile am calcat stramb diagnosticul fiind fractura maleola externa stanga fara deplasare , am piciorul in atela gipsata,nu am dureri decat daca pipai zona fisurata,mi-a spus cu strictete sa nu calc in picior sub nici o forma timp de 30 de zile dar imi este foarte greu sa merg in carje,avand in vedere ca trebuie sa merg in fiecare zi la facultate etc…intrebarea mea este pot sa scurtez perioada de imobilizare gipsata,cu o orteza si sa las piciorul in pamant macar cat se poate de usor,astept raspunsul d-voastra,va multumesc !

 43. Ramona Miron spune:

  Buna ziua. In 10 decembrie am suferit o fractura, diagnosticul dupa radiografie fiind ‘fractura maleola peroniera cu minima deplasare’; 5 zile stat imobilizata, respectiv nu am calcat deloc pe piciorul cu problema. Dupa 5 zile mi s-a pus un gips tip cizma pana la genunchi cu care trebuie sa stau o luna ; mi s- a spus sa calc pe picior cu toata greutatea. Nu am avut dureri, un pic s-a invinetit baza degetelor.
  In 12 ianuarie sunt programata la consult. Acest tip de fractura necesita mai mult timp in gips? ( adica, 30 zile e suficient? )
  Va multumesc!

 44. pawn spune:

  Buna seara

  Domnule doctor, am fost operat in urma cu o luna de fractura trimaleolara cu luxatie tibioastragaliana mediala. Potrivit biletului de externare, s-a procedat la reducere si fixarea fracturii de la nivelul maleolei peroniere cu placa si suruburi iar la nivelul fracturii maleolei tibiale reducere si fixare prin metoda hobanului. Am facut 10 zile anticoagulante, timp in care am fost bandajat si mi s-a spus sa revin la 6 saptamani pentru radiografie. Mentionez ca am 50 de ani, 1.84 si 87 kg.
  In timpul acesta am umblat prin casa cu un cadru. Piciorul este umflat in zona gleznei si mai ales a labei piciorului chiar si in plan orizontal. Problema este ca atunci cand ma ridic in plan vertical (n-am pus piciorul jos) laba piciorului doare, se umfla si se invineteste accentuat, de parca tot sangele din organism s-ar revarsa acolo. Mai mult de 10 pasi cu piciorul suspendat nu pot face.
  Ce ma sfatuiti sa fac? Sa merg mai devreme la spital?

  Va multumesc anticipat!

 45. Ionut spune:

  Bună ziua, am căzut de la înălțime și miam rupt piciorul ,la spital miau spus ca este o fractura trimaleolara și trebuie operata ,am refuzat operația și mii lau pus în ghips pană peste genunchi, a doua zii am fost la o clinica privata în urma radiografii au zis ca se vindeca si fără operație, lam ținut în ghips 30 de zile după care am mers la control unde miau făcut o radiografie și domnul doctor a zis ca este aproape vindecat , mia scos ghipsul și a zis ca doua săptămâni sa nu calc pe el și sa mișc glezna și genunchiul, de atunci a trecut 8 zile acum glezna pot sa o misc acum 40 /100 .credeți ca domnul doctor a procedat corect .

 46. Adina spune:

  Buna ziua,
  In data de 21aprilie am căzut cu o scara și la UPU mi-au pus următorul diagnostic: fractura trimaleolara glezna dreapta. In urma intervenției chirurgicale se reduce osteosinteză cu placa și șuruburi pe maleolă externa și 2 broșe și șurub maleolar sub rahianestezie. Acum am piciorul imobilizat cu o atela ghipsata pana deasupra genunchiului iar in biletul de externare scrie imobilizare 8 săptămâni. Revenind la doctor pentru schimbarea pansamentelor îmi spune ca după 6 săptămâni pot sa calc in el. Ce sa cred. Care este defapt procedura. După ce îmi va da acest ghips înalt îmi va pune altul mai scurt?

 47. Iuliana spune:

  Acum 4 luni am cazut pe gheata si am fost operată de ruptura bimaleolata stânga am stat 3 luni in pat si de o luna merg cu un baston dar în urma durerilor am fost si am facut radiografie unde mi da spus că sa deplasat osul general si trebuie operat din nou unde mi se va prinde placuta cate este acum cu 4 șuruburi mici cu două șuruburi mai mari care sa tina si osul deplasat mentionez ca de o luna de cand calc pe picior am niste dureri groaznice si piciorul de umfla rau am 48 ani di 98 kg vad rugă sami spuneti daca este nevoie de terapie sau de s două operatie nu am facut macar un pas fara durere

 48. Sorin spune:

  Bună ziua în urma cu 8 săptămâni am suferit o intervenție chirurgicală (2 tije și 7 șuruburi) după o ruptură de pilon tilbial, peronu și maleolă cu deplasare după 7 săptămâni am mers la control și pot să calc ușor pe el problema mea este că pot sa mișc glezna cam 40-50% cam in cât timp ar dura recuperare

 49. Tiberiu spune:

  Buna ziua. Am avut atasata o placuta cu 6 suruburi pe cubitus acum 8 luni. Ma simt perfect , am inceput sa fac sport si as vrea s o scot mai devreme de cele 12 luni recomandate de doctor. Credeti ca s a refacut osul. Este vreo problema ?

 50. Cristian spune:

  Bună ziua! Am 41 de ani, 1,87 m și aproximativ 100 kg. În urmă cu 7 săptămâni am suferit o echivalentă de fractură bimaleolară. Întrucât am și alte probleme de sănătate (cardiace), am optat pentru tratamentul conservator, cu toate că doctorii, inițial, mi-au recomandat operatia. După 4 săptămâni, la o consultație, mi s-a spus că am riscat, dar am riscat cu folos, întrucât radiografiile arată foarte bine. Evident, bucuria a fost pe măsură! Imediat se împlinesc 7 săptămâni de la accident și trebuie să mă prezint din nou la control. Acum ar trebui să-mi scoată ghipsul și să încep recuperarea (așa mi s-a spus data trecută), însă, am o nedumerire. Piciorul nu mai doare, dar, dacă stau cu el în jos mai mult, simt cum se umflă, iar glezna o simt strânsă ca într-o gheară. Este normal să se întâmple așa după aproape 7 săptămâni de la accident? Mulțumesc frumos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.