• 7 aug. 2013
  • Raspunsuri: 96
  • Vizualizari: 42.586

p9Oasele antepiciorului joaca un rol important in mersul pasit normal. Studii au aratat ca cele doua oase sesamoide si capul metatarsienelor 2-5 impart greutatea corpului in mod egal in timpul mersului.

Fracturile oaselor metatarsiele rezulta de cele mai multe ori din traumatisme directe prin caderea unui obiect greu la acel nivel al piciorului. Diagnosticul este usor de pus in baza radiografiilor standard. Clinic pacientul se prezinta cu edem local, echimoza (hematom subcutanat), durere in loc fix, crepitatii osoase (zgomote osoase) la palpare. Din punct de vedere anatomic metatarsienele se pot imparti in 3 grupe: metatarsianul I si V din cauza localizarii si functiilor pe care le au, si metatarsienele II, III, IV (metatarsiene centrale), iar fracturile au particularitati asociate metatarsianului traumatizat.

Fracturile metatarsului I

 Acest os este mai special in comparatie cu celelalte 4 metatarsiene. Structural este mai scurt si mai lat, iar lipsa ligamentelor interosoase ii da o mobilitate independenta fata de celelalte metatarsiene. Baza metatarsianului I reprezinta punctul de insertie a doi muschi: tibialul anterior (ridica metatarsianul I) si peroneul lung (flexie plantara a capului metatarsianului I). la nivelul capului metatarsianului I se gasesc 2 oase sesamoide, care reprezinta 2 din cele 6 puncte de contact ale antepiciorului. Acest lucru inseamna ca primul metatarsian suporta 1/3 din incarcarea totala in timpul mersului.

Tratamentul acestor fracturi poate fi ortopedic in cazul fracturilor stabile. Acesta consta in aparat gipsat gambieropodal 4-6 saptamani cu sprijin partial. Tratamentul chirurgical este indicat in cazul fracturilor instabile. acestea se pot fixa cu suruburi sau in cazul fracturilor transverse sau cominutive se pot folosi placute cu suruburi.

Fracturile metatarsienelor II-IV

Restul de 4 metatarsiene fiecare reprezinta cate un punct de sprijin in timpul mersului. Cele 4 oase sunt strans legate unul de altul prin intermediul ligamentelor. La baza fiecarui metatarsian exista 3 ligamente (dorsal, central si plantar) care leaga si stabilizeaza fiecare os de cel adiacent. Metatarsienele centrale nu au insertii musculare motoare, ele avand doar rol structural de suport. La nivelul articulatiilor tarsometatarsiene exista o miscare in plan sagital, care progreseaza in intensitate de la metatarsul 2 pana la metatarsul 5. Aceasta mobilitate progresiva in plan sagital permite o adaptare a picioruului pe teren denivelat.

p2 p4

Tratament: ca si in cazul metatarsianului I, accentul se pune pe pozitia finala a capului metatarsian. Cel mai des folosit criteriu in acest caz este ca orice deviatie dorso-plantara mai mare de 10o si orice translatie mai mare de 3-4 mm trebuie corectate. Majoritatea fracturilor metatarsiene pot fi tratate ortopedic cu aparat gipsat gambieropodal cu mers cu sprijin partial.  Tratamentul chirurgical consta in fixarea interna cu brose Kirschner sau placute cu suruburi in cazul fracturilor transverse sau cominutive.

  A1 p12 p13

Fracturile metatarsului V

Mecanismul de producere este de obicei un traumatism sportiv sau accidente auto. Fracturile se impart in functie de locatie in fracturi ale bazei metatarsiene si fracturi spiroide distale (fractura dansatorului). In plus fracturile de baza de metatars se impart in 3 zone. Zona 1: sunt fracturi avulsie, produse prin rotatie interna intensa a piciorului cu greutatea lasata pe metatarsul lateral acest mecanism punand tensiune pe insertia benzii laterale a aponevrozei plantare. Zona 2: sunt fracturile Jones la nivelul jonctiunii metafizo-diafizare. Mecanismul cel mai frecvent este tensiune pe marginea laterala a bazei metatarsianului. Zona 3: fracturile diafizei proximale. Acestea sunt mai rare, se intalnesc mai ales la sportivi si se localizeaza in 1.5 cm distali ai diafizei. Mecanismul de producere este incarcarea repetitiva a greutatii pe metatarsul lateral (jogging).

p3 p7 p8

Tratament: fracturile avulsie si cele spiroide de la nivelul diafizei pot fi tratate ortopedic si simptomatic. Simptomele pot persista pana la 6-8 saptamani. Fracturile zonei 2 pot fi tratate ortopedic prin aparat gipsat si mers cu sprijin partial sau chirurgical. Studii au aratat ca tratamentul ortopedic pentru 8-10 sapt este cel ideal.  Fracturile zonei 3 necesita tratament mai agresiv, ce consta in interventie chirurgicala si fixare interna cu surub.

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de  recuperarea medicala.  Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:

4.3 3 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

96 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

BunaZiua! Am calcat stramb in data de 05.10, sambata, si am stat asa pana luni 07.10 seara cand am mers la urgente, mi s a facut radiografie si am primit diagnosticul de fractura metatarsian 5 cu deplasarea osului … Problema mea este aceasta primul medic mi a pus piciorul in ghips pt 30 zile spunandu-mi ca daca era mai tare deplasat m-ar fi operat, dar fiind vorba de 1 cm crede ca ar sari tija …al doilea medic mi-a recomandat operatie si nu in ultimul rand al 3 lea medic astazi mi-a recomandat tot operatie….eu nu stiu ce decizie sa… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Nu ma pot pronunta fara sa vad radiografia. Va sfatuiesc sa urmati sfaturile medicului dstra. Numai bine!

96
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x