• 3 dec. 2012
  • Raspunsuri: 59
  • Vizualizari: 8.794

c3Chistul osos esential este o leziune osoasa benigna cu continut lichidian. La debutul tumorii cavitatea chistica este mica,si se localizeaza preferential in metafiza proximala a humerusului si femurului. Se datoreaza -perturbare locala a cresterii osoase.

-obstructie venoasa
-perturbarea intoarcerii venoase
-hemoragie intraosoasa.

Frecventa. Constituie a treia leziune osoasa benigna,si constituie 3% din tumorile osoase primitive.

Este  de 2-3 ori mai frecvent la baieti. Descoperirea lui se face intre prima si a doua decada de viata cu varf de frecventa la 5-12 ani.

c1 c2 c11

Simptomatologie. De obicei este asimptomatic,descoperit dupa o radiografie de rutina,sau in 95% din cazuri, dupa o fractura pe os patologic. Apare durere,legata de fractura. Durerea se poate exacerba in faza de crestere expansiva a chistului. Se palpeaza doar cand sunt situate superficial (tibie, peroneu, radius distal).

Diagnostic.

Examen radiologic:cavitate unica,ovalara,ce creste progresiv central,simetric,centrifug, catre diafiza.Chistul osos ramane circumscris in os respectand osul subperiostal,fara reactie periostala.Fractura se produce dupa traumatisme minore,traiectul fiind transversal,oblic sau spiroid.Dezvoltarea se face spre diafiza,respectand cartilajul de crestere,deci lungimea segmentului respectiv.Dupa fractura,calusul stabilizeaza focarul in periferie,iar in interiorul cavitatii din cauza hemoragiei se dezvolta septuri,prin neoosteogeneza,ce pot duce la regresia si vindecarea chistului odata cu vindecarea fracturii.

-Scintigrafie osoasa:zona de hipoactivitate.

-CT si RMN.

c4 c9 c10

c5 c6

Evolutie. Se considera ca activitatea sa este in legatura cu perioada de crestere a osului. Extensia se face spre diafiza si nu influenteaza lungimea oaselor pe care se localizeaza.

Tratament. Exista 2 obiective:

-protejarea chistului osos de fractura pe os patologic
-obtinerea vindecarii.

c13

Pana in 1980 era raspandit  tratamentul chirurgical,care consta in chiuretaj cu indepartarea membranei si grefa spongioasa. Recidiva locala este frecventa in peste 30% din cazuri, mai ales daca se face in perioada activa de expansiune. Ulterior s-a propus diafizectomia cu grefa intercalata, vascularizata sau nu, atitudine ce pare excesiva in prezent.

c12In prezent se poate opta pentru

-injectii cu corticosteroizi
-cu rezultate mai bune pentru injectare in chist de maduva osoasa, prelevata extemporaneu din creasta iliaca
-drenajul chistului cu un surub canelat lasat pe loc.

c8

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de  recuperarea medicala.  Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:

Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.