• 30 nov. 2012
  • Raspunsuri: 0
  • Vizualizari: 435

Condroblastomul este o tumora benigna, din seria cartilaginoasa, caracterizata prin existenta de celule tipice – condroblaste – care secreta substanta condroida. Este o tumora rara- 2,5% din tumorile osoase benigne.

Apare la tineri intre 10-25 ani cu predominanta masculina in 2/3 din cazuri.

c5

Localizare. Apare pe oasele lungi in 80%din cazuri,cu localizare epifizo-metafizara in ordinea frecventei humerus proximal, extremitatea superioara si inferioara femur,extremitatea superioara tibie. Dezvoltarea se face in vecinatatea cartilajului de crestere.

c1 c2

Simptomatologie.Se caracterizeaza prin durere, tumefactie, redori articulare, schiopatat sau fractura pe os patologic.

Diagnostic.

Examen radiologic: resorbtie osoasa bine delimitata,rotunda sau ovalara, cu diametrul de 2-4 cm. Sediul este epifizar, continutul este omogen, uneori cu calcificari intratumorale.

c3 c4 c6

CT,RMN.

 c7 c8

c9 c10

c12

Biopsia este singura care poate pune diadnosticul de condroblastom, ea fiind terapeutica pentru ca presupune ridicarea tumorii in bloc.

c13

Tratament. Este chirurgical si consta in biopsie directa in leziunile de talie mica sau chiuretaj intralezional complet,urmat de plombaj cu grefe osoase.Plombajul poate fi precedat de tratament termic(crioterapie) sau chimic(solutii hipertone) al cavitatii. Rezectiile sunt indicate in localizarile care permit(coaste,peroneu) sau cand dimensiunile sunt mari.Radioterapia este indicata doar in formele inabordabile chirurgical.

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului chirurgical, este reprezentat de  recuperarea medicala.  Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:

Evolutie si prognostic.Evolutia este imprevizibila,putand fi lenta sau in pusee,alteori exploziva.Exista 2 riscuri:recidiva dupa chiuretaj(5-38% din cazuri) si transformarea maligna.

Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.