• 30 nov. 2012
 • Raspunsuri: 106
 • Vizualizari: 8.924

e11Sunt tumori benigne osteocartilaginoase, dezvoltate in zona metafizara a oaselor.

Sinonime: osteocondrom, boala exostozanta, dar pentru formele multiple cel mai potrivit termen este exostoza osteocatilaginoasa – E.O.C.

E.O.C. este cea mai frecventa tumora benigna: 45% din tumorile osoase benigne. Apare mai frecvent la copii, fara sa predomine un sex, cresterea tumorala oprindu-se odata cu maturizarea scheletului. Exista 2 variante:

– exostoze solitare
– exostoze multiple

Localizare. E.O.C. este situata in metafiza oaselor lungi.

E.O.C. solitara, in peste 50% din cazuri,se localizeaza in extremitatea inferioara a femurului, superioara a tibiei si a humerusului, dar uneori poate sa apara si pe vertebre, sacru, clavicula, oasele mici ale mainii si piciorului.

E.O.C. multipla are aceeasi localizare, volumul si numarul leziunilor fiind variabile.

 50% din ele se transmit autozomal dominant (practic se transmit la copii).

e1 e3 e2

Simptomatologie.

E.O.C.S. se descopera dupa 20 de ani,de cele mai multe ori intamplator pentru ca este asimptomatica.

E.O.C.M. se descopera in prima decada a vietii.De obicei apar si alte anomalii care atrag atentia:

-statura mica
-inegalitati intre membre
-incurbari ale oaselor antebratului cu jena la pronosupinatie
-coxa valga
-genu valgum esential tibial
-sinostoza tibioperoniera

e9 e10

Diagnostic. Examen radiologic:

E.O.C.S. apare ca o masa tumorala bine delimitata cu contur neregulat. Fixarea de os se face printr-o baza de implantare (sesile)  sau un pedicul,cmetafizara de obicei, ce se continua cu os spongios. Volumul tumorii este variabil. Tumora nu este separata de corticala osului-gazda.

E.O.C.M. se depisteaza printr-un examen radiologic complet.

e4 e5 e8

e6

e7

Biopsia confirma suspiciunea.

e12

Evolutie.

TRANSFORMAREA SARCOMATOASA ESTE DE 1% PENTRU E.O.C.S. SI 10-20% PENTRU MALADIA EXOSTOZANTA.

Recidivele sunt extrem de rare dupa exereza la formele pediculate si mai frecvente la cele sesile,datorita dificultatii de extirpare in totalitate.

Tratament.

Se vor opera doar exostozele rau tolerate(inestetice,cu jena la mobilitatea articulara,tulburari compresive). Se vor opera pe cat posibil la sfarsitul perioadei de crestere osoasa. Se va face ablatia tumorii cu baza de implantare pentru a preveni recidivele. Pentru E.O.C.M. interventiile chirurgicale urmaresc corectarea defectelor aparute la nivelul membrelor superioare sau inferioare.

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de  recuperarea medicala.  Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:

Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan

106 Comments

 1. Flavian B. spune:

  Buna ziua,
  De aprox. 17 ani am o exostoza tibiala care doare, am facut o radiografie si as dori o parere. As putea trimite/posta radiografia undeva?
  Multumesc!

 2. Năstase Doru spune:

  Bună ziua! Trimit rmn ul unei rude dacă ne puteți ajuta cu o părere.
  Voluminoasa formațiune tumorala la nivelul regiunii fesier drepte cu diametrele axiale 8.5/6cm și diametrul cranio caudal de 8.3 cm, pediculata ce prezinta:
  -un pedicul osos scurt dispus la extremitatea anterioara și craniala a formațiunii cu baza de implantare la nivelul fetei laterale a aripii iliace drepte ce prezinta corticala și spongioasa ce se continua cu cele ale aripii iliace cu grosime de 18mm și lungime de 15 mm
  -o porțiune libera Voluminoasa cu contur net policiclic extinsa în grosimea mușchilor fesieri structura neomogena cu calificări în interior priza de contrast doar la periferie și la nivelul unor seturi interne fără restricție de difuzie
  -în adiacenta pedicul ului se evidențiază o formațiune pseudonodulara cu diametrele 14/9mm cu restricție de difuzie( activitate celulara crescuta /focar de malignizare?)
  Concluzii:
  Aspect irm sugestiv pentru osteocondrom iliofesier drept.
  Mic focar intratumoral cu restricție de difuzie, suspect de malignizare.
  Fără adenopatii sau determinări secundare vizibile irm în etajul pelvin.
  Femeie 30 ani.
  Va mulțumesc

 3. Mircea spune:

  Buna seara,

  Am 30 de ani si ma confrunt cu o exostoza tibiala de aprox. 15 ani (de origine traumatica), am facut o radiografie intrucat ma deranja, iar medicul ortoped mi-a indicat operatia.
  Intrebarile mele sunt:
  1. Cum se desfasoara mai exact operatia? Cu ce tip de instrument se taie exostoza?
  Exista risc de fractura a tibiei?
  2. Care este perioada de recuperare, in medie, pentru o astfel de procedura? Voi putea incepe serviciul (munca de birou) dupa ce imi vor fi scoase firele?
  3. Ce tip de anestezie se foloseste? Regionala sau totala? Daca e regionala, unde anume se aplica, in coloana vertebrala?
  4. Care sunt principalele semne clinice ca o exostoza se malignizeaza?

  Multumesc mult!

 4. Paula Plugaru spune:

  Buna seara. Am un baietel de 3 ani si 9 luni care are , dupa parerea mea, genunchii deformati. Poate fi vorba de această boală? Ce examene ar trebui sa facem? Va multumesc

 5. Tania spune:

  Buna seara! Am sau am avut exostoza in partea dreapta, jos, a femurului. Dupa prima operatie a recidivat putin mai jos, la doar 8 saptamani. Am avut a doua operatie acum 7 luni. Ar trebui sa imi mai fac un control daca ma doare din nou, sau sunt eu paranoica?

 6. Camelia Cozmenco spune:

  Am o exostoza pol superior rotula dreapta genunchi.Ce tratament ar trebui sa fac.Mentionez ca am dureri la mers.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.