• 27 nov. 2012
  • Raspunsuri: 1
  • Vizualizari: 1.987

Osteomul este o tumora benigna intalnita aproape in exclusivitate pe oasele craniului sau ale fetei-oase de origine membranoasa.

Localizari frecvente:  –sinusurile craniene (frontal si maxilar), maxilarul superior, mandibula, tablia externa a cutiei craniene si foarte rar pe tablia interna. Foarte rar se localizeaza la nivelul coloanei vertebrale, omoplatului si oaselor lungi. Apare la tineri:18-25 ani, sex masculin.

Simptomatologie:ramane asimptomatic multa vreme, diagnosticandu-se cand se complica cu o sinuzita sau cand face compresiune pe orbita. Are un potential de crestere important.

NU MALIGNIZEAZA NICIODATA.

Diagnostic: este usor de stabilit cand se localizeaza cranio-facial prin simptomatologie, examen radiologic sau prin CT.

o4 o5 o3

o6 o1

o2 o7

Are aspect de tesut osos matur,cu densitate osoasa uniforma si cu baza de implantare larga pe corticala.

o9

Tratament: Osteoamele asimptomatice nu necesita tratament, dar cele care produc tulburari functionale trebuie extirpate chirurgical impreuna cu baza de implantare. Dificultatea interventiei este data de localizare, osteomul etmosfenoidal fiind cel mai greu de rezecat.

o11

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de  recuperarea medicala.  Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:

Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan

1 Comment

  1. farcas maria spune:

    La ct cap mi-a iesit leziune nodulara cu densitate calcara bine conturata, localizata frontal, extranevraxial in contact cu sinusul frontal ( aspect de osteom frontal) . Ce trebuie sa fac ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.