• 6 feb. 2013
  • Raspunsuri: 0
  • Vizualizari: 252

Osteosarcomul juxta-cortical este o tumora maligna a scheletului caracterizata prin capacitatea de a produce tesut osos. Este un tip particular de osteosarcom, caracterizat prin originea sa la suprafata osului si printr-o diferentiere structurala foarte accentuata.

Frecventa si epidemiologie. Este o tumora maligna primitiva a osului, rara, reprezentand 1-5 % din totalul tumorilor maligne osoase. Atinge in special adolescentul si adultul tanar cu varsta medie de 28 de ani. Repartitia pe sexe este practic identica.

Localizare. Este o tumora a oaselor lungi ce debuteaza in zona metafizara sau diafizo-metafizara. Cel mai adesea este atinsa extremitatea inferioara a femurului – 54%  din cazuri. Humerusul si tibia, in treimea superioara, sunt celelalte localizari ale tumorii.

Simptomatologie. Este extrem de saraca. Durerea este localizata in vecinatatea unei articulatii, este periodica,perceputa ca o jena. La palpare se poate decela o tumefactie (umflatura), cu crestere lenta, rareori dureroasa spontan la palpare. Este o tumora bine delimitata, consistenta ferma spre dura, aderenta de os. Starea generala este buna.

Diagnostic. Orientativ se folosesc radiografiile de fata si profil. Radiologic,dupa aspectul leziunii  osteosarcomul juxta-cortical este o imagine densa, omogena, cu contururi regulate, cu baza sesila (larga) de implantare.

osteosarcomul juxtacortical osteosarcomul juxtacortical

osteosarcomul juxtacortical osteosarcomul juxtacortical osteosarcomul juxtacortical osteosarcomul juxtacortical

osteosarcomul juxtacortical

Biopsia: este obligatorie si confirma diagnosticul, stabileste tipul histologic, gradul de malignitate si orienteaza conduita terapeutica. Trebuie efectuata cat mai repede, in zilele urmatoare depistarii radiologice fara a astepta alte investigatii complementare (CT, scintigrafie). Biopsia trebuie efectuata de acelasi chirurg care va efectua interventia chirurgicala.

 osteosarcomul juxtacortical

CT, RMN si Scintigrafia: sunt necesare pentru a completa informatiile necesare interventiei chirurgicale: extensia locala, extensia generala.

osteosarcomul juxtacortical osteosarcomul juxtacortical osteosarcomul juxtacortical

osteosarcomul juxtacortical

Evolutie si pronostic. Evolutia este de obicei lenta, ceea ce duce ca in formele descoperite tardiv, prognosticul sa fie rezervat. Recidivele locale, destul de frecvent intalnite (40% din cazuri), pot sa apara pana la 15 ani de la tratamentul initial. Daca tratamentul chirurgical a fost efectuat corect de la inceput, supravietuirea la 5 ani depaseste 80% din cazuri.

Un factor important de pronostic este localizarea tumorii: in localizarile proximale prognosticul este rezervat. Gradul de malignitate histologica ramane factorul major al prognosticului vital.

Tratamentul osteosarcomului nu se poate efectua decat dupa stabilirea unui plan la care contribuie chirurgul, medicul oncolog si anatomopatologul specializati in problemele tumorilor osoase.

1.Chimioterapia: este o etapa importanta a tratamentului, exceptand cazurile unor tumori gigante, suprainfectate, care necesita amputatie de urgenta, pentru a nu afecta prognosticul vital al bolnavului. In medie actul chirurgical se efectueaza la 10-12 saptamani dupa debutul tratamentului chimioterapic. Eficacitatea tratamentului se traduce prin disparitia durerilor, diminuarea volumului, regresia fenomenelor inflamatorii. In cazul unui raspuns nesatisfacator si al progresiei bolii sub tratament citostatic se va trece de urgenta la interventia chirurgicala.

2. Radioterapia: este putin eficace.
3. Tratamentul chirurgical:

Interventii radicale:amputatiile sau dezarticulatiile se practica in cazurile cu extensie larga ce nu permit rezectia oncologica, in cazurile recidivelor.

Interventii conservatoare: excizia larga care sa ridice toata baza de implantare, dar care sa nu intrerupa continuitatea osoasa, este rezervata formelor limitate fara invazie medulara. In tumorile voluminoase se indica rezectia monobloc de tip segmentar.

Contraindicatiile interventiilor reconstructive:

1.tumori gigante care inglobeaza axul vasculo-nervos
2.infectiile preexistente sau post bioptice
3.probleme tegumentare care depasesc resursele chirurgiei plastice
4.tumori operate ca urmare a unei erori de diagnostic sau a unei biopsii irelevante

 

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni este reprezentat de  recuperarea medicala. Pacientul trebuie sa urmeze programe complexe de fizio-, kinetoterapie, sub indrumarea unei echipe medicale supraspecializate. Dr. Andrei Ioan Bogdan va recomanda clinica Centrokinetic, un centru de referinta in recuperarea medicala a pacientilor. Toata activitatea medicala este supravegheta la Centrokinetic de echipa dlui doctor, formata din medici ortopezi, de recuperare, fiziokinetoterapeuti si maseori ultraspecializati. Pentru mai multe informatii si programari, sunati la numarul: 0755055216 sau accesati site-ul: www.centrokinetic.ro

0 0 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x