Suplimentele pe baza de vitamina D – micile beneficii pentru oase

  • 20 ian. 2014
  • Raspunsuri: 0
  • Vizualizari: 1.898

Persoanele adulte sanatoase care iau suplimente pe baza de vitamina D pentru prevenirea osteoporozei, isi pot cheltui banii mult mai intelept pe alte nevoi pentru sanatate. Rezultatele din urma cercetarii arata ca suplimentele pe baza de vitamina D nu imbunatatesc densitatea mineralelor din oase.

Cercetatorii de la facultatea de medicina si sanatate din cadrul universitatii Auckland din Noua Zeelanda au efectuat o analiza sistematica si o meta-analiza a studiilor clinice randomizate, in care interventia a fost efectuata prin consumarea suplimentelor pe baza de vitamina D.

Acasta analiza include 23 de studii in care au fost implicate 4082 de persoane, 92% dintre acestea fiind femei cu o varsta medie de 59 de ani. In 19 dintre aceste studii majoritatea persoanelor au fost cetateni caucazieni. Valoarea medie a concentratiei de baza a fost de 25-hidrovitamina D si a variat de la 16 pana la 82 nmol/l cu o medie in 8 analize de sub 50 nmo/l

Aceste cercetari au fost efectuate la 1-5 parti ale corpului, printre care se numara si coloana vertebrala lombara, colul femural, sold si antebrat. Doza suplimentelor a variat in functie de analize, la 10 dintre aceste analize au fost folosite ca si doza zilnica 800 IU sau mai putin. Cercetatorii au aflat ca din 70 de teste efectuate in studiile originale, 6 dintre aceste teste au demonstrat beneficii semnificative in timp ce restul nu au prezentat nici o modificare majora.

Cand cercetatorii au facut aceste analize, au constatat un beneficiu pentru colul femural, insa fara nici un alt efect asupra altor parti ale corpului. Acestia au declarat: ” Datele noastre ne arata ca administrarea unor doze mici de vitamina D numai persoanelor care prezinta un deficit, ar putea economisi resurse substantiale, care ar putea fi folosite mai departe in industria sanatatii”.

Aceste noi rezultate intra in conflict cu alte cercetari mai vechi care arata un beneficiu in folosirea vitaminei D, in riscul unei fracturi. Acele teste mai vechi arata o combinatie intre vitamina D si calciu, iar in acest caz nu se poate face diferenta intre beneficiile vitaminei D sau ale calciului. In acest caz, vitamina D nu este pionul principal in mentinerea calciului in oase, facandul mai de graba un bun conductor al calciului prin oase, ceea ce este crucial pentru functia cardiaca si neuronala.

Noile cercetari ne pot schimba perceptia generala ca vitamina D lucreaza in mod direct cu celulele oaselor, ceea ce e probabil incorect. Un alt trend medical este ca, medicii sa recomande doze ridicate de vitamina D, cu toate ca studiile arata ca prin compararea de doze mici si doze mari de vitamina D, dozele mici sunt mult mai benefice.

Cercetatorii au vrut sa puncteze faptul ca descoperirile lor sunt luate in considerare de institutul de medicina. Autorii acestui raport au ajuns la concluzia ca 40 nmol/l de ser concentrat este suficient, si ca majoritatea adultilor nu au nevoie de suplimente.

0 0 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x