Ortopedie infantila

  • 20 ian. 2013
  • Raspunsuri: 13
  • Vizualizari: 2.862

Ortopedia pediatrica este o parte speciala a ramurii generale numite ortopedie. Aceasta presupune ingrijirea si tratarea afectiunilor ortopedice pentru o categorie aparte de pacienti: nou-nascuti, copii mici si adolescenti. Interventiile chirurgicale legate de ortopedie asupra acestei categorii de pacienti nu se pot face si nu este indicat sa se faca in spitalele in care sunt tratati adultii. Aceasta practica este intalnita in toate tarile membre UE, in SUA, dar si in toate tarile dezvoltate din lume.

In plus, un medic de ortopedie pediatrica necesita o pregatire speciala, categoria de pacienti pe care o trateaza fiind una cu totul aparte datorita ritmului de dezvoltare rapid pe care acestia il au, dar si afectiunilor specifice varstei.

Afectiuni intalnite in ortopedia pediatrica

Ortopedia nu face referire doar la maini si la picioare, cu toate ca acestea sunt afectate cel mai des, aceasta ramura a medicinei ocupandu-se de tot sistemul osos.

Boala oaselor de sticla – cunoscuta sub aceasta denumire, boala Lobstein este o maladie ereditara. Boala este reprezentata de o calitate scazuta a tesutului osos, rezultata dintr-o anomalie a structurii colagenului. Principalele simptome ale acestei afectiuni sunt fragilitatea anormala a oaselor, deformari osoase mai ales la nivelul craniului care pot aparea la cel mai mic soc, coloratie albastra a sclerelor (albul ochilor).

Scolioza – este cea mai des intalnita diformitate a coloanei vertebrale la copii. Aceasta este reprezentata de curbarea laterala a coloanei vertebrale sau de rotatia vertebrelor. In urma controalelor medicale se poate detecta aceasta afectiune fara nici un fel de interventie invaziva. Inclinarile usoare ale coloanei vertebrale, de pana in 10 grade, nu sunt considerate ca fiind afectiune, incadrandu-se in limitele normale, conform specialistilor in ortopedie. Daca in cazul curbarii laterale scolioza poate fi observata inclusiv de catre parinti, in cazul rotatiei vertebrelor experienta unui medic ortoped este esentiala in diagnosticarea pacientilor.

Displazii femurale – aceste afectiuni sunt date de oprirea din dezvoltare a extremitatii proximale a femurului si a capsulei articulare si sunt destul de intalnite la pacientii cu varste fragede.

Scolioze idiopatice infantile si juvenile – cel mai des tip de scolioza intalnit la copii de pana in 3 ani dar si la cei care nu au trecut de pubertate, este scolioza idiopatica. Aceasta este afectiunea care nu are o cauza cunoscuta.

Malformatii ale piciorului – piciorul are rolul de a sustine si de a ridica greutatea corpului. Malformatiile piciorului pot aparea atat din cauza tulburarilor de dezvoltare intrauterina, dar si datorita factorilor de mediu externi precum radiatiile ionizante sau diverselor afectiuni (rubeola, virusul imunodeficientei umane, sifilisul sau chiar drogurile cu potential teratogen).

Cele mai des intalnite afectiuni sunt: piciorul plat valg, piciorul stramb varus equin, spina bifida si luxatia congenitala de sold.

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestor afectiuni este reprezentat de  recuperarea medicala. Terapia Schroth este folosita cu real succes in tratarea acestor afectiuni. Va sfatuim sa urmati aceasta terapie si sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:

0 0 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

13 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

Buna ziua …baietelul meu de 13ani nu poate sa isi atinga umerii ….f f putin cu degetele .nu este flexibil …parca ceva il tine la cot …un tendon ceva … Ce poate sa fie .va multumesc frumos si astept un raspuns cat de mic .

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Nu ma pot pronunta fara sa il vad.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua ! Acum 2 luni am fost diagnosticat cu sold drept in resort cu tendinita.Domnul doctor mi-a spus sa ma relaxez 3 luni ,si mi-a dat sa iau ibuprofen si perozin .Problema este ca au trecut deja 4 luni si tot ma doare . Sa va povestesc pe scurt .Jucam fotbal cu prietenii si cand am sutat mi-a pocnit foarte tare incheietura piciorului ,durerea era ingrozitoare.Nu pot juca fotbal sau impinge ceva cu piciorul deoarece se va intampla iar. Va rog frumos daca ma puteti ajuta ! Va multumesc !

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Va sfatuiesc sa faceti un RMN pentru ca diagnosticul nu este atat de simplu.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua ! Daca am 14 ani pot sa ma operez de hernie inghinala ? Domnul doctor chirurg mi-a spus sa astept pana fac 16 ani pentru ca este probabil sa se refaca hernia ,adica sa nu ma operez degeaba .Va multumesc !

Anonymous

Buna ziua!Am o fetiță de 10ani și are monturi la ambele picioare, am fost la doi medici și în Cj și in Oradea dar răspunsul este operație.De 3ani folosim orteze, aproape în fiecare seară dar nimic nici un rezultat pozitiv, precizeze că are dureri destul de mari.Vreau să vă întreb ce aș putea să fac?ce săi mai pun pt dureri?. Vă mulțumesc!

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
La 10 ani, daca are momturi, cred ca are si platfus. Daca este asa, initial trebuie rezolvat chirurgical platfusul..altfel va avea recidiva la momturi imediat.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua.am o fetița de 12 ani care face baschet de performanța de 3 ani de zile,diagnosticata cu sindrom de plica mediana.Care este rezolvarea?multumesc

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Va sfatuiesc sa faceti un program complex de fizio si kinetoterapie si infiltratii locale. Numai bine!

Anonymous

Buna ziua!
Am un baiat de 7 ani care are degetele mari de la picioare mult mai lungi decat celelalte…are tendinta de a pasi spre interior…ce ma sfatuiti in acest sens?
Multumesc!

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Va sfatuiesc sa ii faceti o analiză plantara computerizata.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua, domnule doctor. Fiul meu, in vârsta de 12 ani, și-a rupt clavicula. Diagnosticul pus este de rupt. Clavicula stânga, cu deplasare. Menționez că este inotator de performanță. Credeți că ar fi nevoie de intervenție chirurgicală, având in vedere faptul că este sportiv de performanță? Am imaginea cu RX-ul și as putea să o trimit, dacă sunteți amabil să o analizați. Vă mulțumesc mult!

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Nu avem optiunea de a primi radiografii. Depinde de tipul de fractura. Daca este deplasata, da trebuie operata.
Numai bine!

13
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x