• 9 mart. 2014
  • Raspunsuri: 88
  • Vizualizari: 20.387

Sindromul de tunel carpian (CTS) este o problema comuna care afecteaza mana si incheietura mainii (pumnul). Simptomele incep atunci cand nervul median este comprimat in interiorul tunelului carpian al incheieturii mainii, o afectiune cunoscuta sub numele neuropatie compresiva. Orice afectiune care scade dimensiunile tunelului carpian sau creste  tesuturile in interiorul tunelului, poate produce simptomele de sindrom de tunel carpian. Acest sindrom a primit o atentie deosebita in ultimii ani, datorita faptului ca are legatura cu ocupatiile care necesita utilizarea repetata a mainilor, cum ar fi tastarea la calculator sau munca de asamblare. De fapt, multi oameni dezvolta aceasta afectiune, indiferent de tipul de munca pe care o fac.

Anatomie

c2Tunelul carpian este localizat pe fata dorsala a incheietura mainii, si este format din oasele mainii pe o parte, si de ligamentul carpian transversal pe de alta. Practic oasele carpului formeaza un sant, iar ligamentul transforma acest sant intr-un canal. Nervul median trece prin tunelul carpian, si ajunge in regiunea palmara. Acesta inerveaza senzitiv degetul mare, aratator, degetul lung, si o jumatate din degetul inelar, pe fata palmara, dar are si o zona de inervatie pe fata dorsala a acestor degete. Acesta trimite, de asemenea, o ramura nervoasa pentru a controla muschii tenari ai degetului mare. Muschii tenari ajuta la miscarea degetului mare si va permit sa atingeti cu varful degetului mare, varful fiecarui deget de la aceeasi mana, o miscare numita opozitie. Nervul median si tendoanele flexoare trec prin tunel carpian. Nervul median se situeaza pe partea de sus a tendoanelor, chiar sub ligamentul carpian transversal. Tendoanele flexoare sunt importante, deoarece ele permit miscarea degetelor, a degetului mare, si a mainii, cum ar fi atunci cand prindem ceva. Tendoanele sunt acoperite de o membrana sinoviala, alunecoasa care permite tendoanelor sa alunece unul langa celalalt, atunci cand se contracta si se relaxeaza pentru a misca mana si degetele.

Care sunt cauzele sindromului de tunel carpian

Orice afectiune care scade dimensiunile tunelului carpian sau mareste dimensiunea tesuturilor din interiorul tunelului, poate conduce la simptomele sindromului de tunel carpian. Tunelul carpian nu se poate extinde (peretii sunt inextensibili),  astfel orice afectiune care provoaca o presiune anormala in tunel poate produce simptome de sindrom de tunel carpian. Si orice crestere a presiunii in tunelul carpian poate reduce fluxul de sange la nerv, ceea ce duce la pierderea functiei nervoase. Diferite tipuri de artrita pot provoca inflamatie si presiune in tunelul carpian. Modul in care oamenii exercita sarcinile lor reprezinta un risc de aparitie al sindromului de tunel carpian. Unele dintre aceste riscuri includ :

• forta cu care exercita anumite activitati
• postura
• alinierea incheieturii mainii
• repetarea unor activitati
• temperatura
• vibratiile

Doar unul dintre aceste riscuri, singular, nu poate provoca o problema. Dar a face o miscare care implica mai multi factori ar putea reprezenta un risc mare. Si cu cat o persoana este expusa la unul sau mai multe riscuri, cu atat mai mare este posibilitatea de a avea o problema cu sindromul de tunel carpian. Cu toate acestea, oamenii de stiinta cred ca alti factori, cum ar fi fumatul, obezitatea si consumul de cofeina, ar putea fi de fapt mult mai importanti in  dezvoltarea sindromul de tunel carpian.

In alte cazuri, sindromul de tunel carpian poate aparea atunci cand membrana sinoviala se ingroasa de la iritatie sau inflamatie. Aceasta ingrosare determina crearea presiunii in interiorul tunelului carpian, deci nervul median este comprimat intre tendoane si ligamentului carpian transversal. In cazul in care presiunea continua sa creasca, nervul este in cele din urma in imposibilitatea de a functiona in mod normal. Atunci cand presiunea creste pe nervul median, alimentarea cu sange a invelisului exterior al nervului incetineste, si poate fi chiar oprita. Termenul medical pentru acest lucru este ischemie. Daca presiunea continua sa creasca, in interiorul nervului vor incepe sa apara noi celule (numite fibroblaste) care creaza tesut cicatricial. Acest lucru se presupune ca produce senzatii de durere si amorteala la nivlul mainii. In cazul in care presiunea este inlaturata, simptomele vor disparea repede. Persistenta acestor fenomene fara un tratament corect, poate incetini sau chiar opri sansele de recuperare. Traumatismul, cum ar fi o fractura la incheietura mainii, fractura/ luxatie, infectii, arsuri sau alte leziuni termice, tulburari de coagulare, si accidente pot duce la aparitia sindromului de tunel carpian acut. Aceasta afectiune este mult mai putin frecventa decat neuropatia compresiva cronica, cauzata de oricare dintre factorii de risc descrisi anterior. Un accident cu traumatism la incheietura mainii poate provoca umflarea, si o presiune suplimentara in tunelul carpian. Zona din interiorul tunelului poate fi redusa dupa o fractura sau o luxatie la incheietura mainii. Oasele fracturate la incheietura mainii pot provoca mai tarziu sindromul de tunel carpian, daca fragmentele vindecate duc la iritatii anormale pe tendoanele flexor. Sarcina poate provoca retentia de lichid, ceea ce duce la o presiune suplimentara in tunelul carpian. Diabeticii pot raporta simptome de sindrom de tunel carpian, care pot fi de la o neuropatie sau de la o presiune reala asupra nervului median. Persoanele cu functie tiroidiana scazuta (numita hipotiroidism) sunt mai predispuse la probleme de sindrom de tunel carpian. Tumorile sau chisturile in incheietura mainii, pe tendoane, sau in tunelul carpian pot provoca, de asemenea, sindromul de tunel carpian.

Simptome

c8Unul dintre primele simptome ale sindromului de tunel carpian sunt furnicaturile, si amorteala treptata in zonele inervate de catre nervul median. Aceasta este urmata de obicei de durere surda, vaga, in aceleasi zone. Mana poate incepe sa se simta ca fiind adormita, mai ales in primele ore ale diminetii, dupa o noapte de odihna, scazand forta musculara.  In cazul unui sindrom de tunel carpian acut, simptomele sunt bruste si severe,  apar in cateva ore, fata de saptamani sau luni, ca in cazul unei afectiuni cronice. Chiar daca este acuta sau cronica, durerea asociata cu sindromul de tunel carpian se poate intinde in brat pana la umar. In cazul in care afectiunea progreseaza, muschii tenari ai degetului mare se pot atrofia, provocand neindemanarea atunci cand ridicati un pahar sau o ceasca. Daca presiunea continua sa creasca in tunelul carpian, muschii tenari continua sa se atrofieze (micsoreze). Atingerea varfurilor degetelor cu degetul mare de la aceeasi mana devine dificila, ceea ce face greu de manevrat elemente, cum ar fi un volan, ziarul, sau telefonul.

Cum identifica doctorii afectiunea?

c6Medicul dumneavoastra incepe evaluarea prin obtinerea unui istoric al problemei, urmat de un examen fizic amanuntit. Descrierea simptomelor si examenul clinic sunt cele mai importante parti din diagnosticul de sindrom de tunel carpian. De obicei, pacientii se vor plange in primul rand ca se trezesc in mijlocul noptii, cu durere si un sentiment ca mana intreaga este amortita. Investigatia atenta, de obicei, arata ca degetul mic nu este afectat. Acest lucru poate fi o informatie cheie pentru a pune diagnosticul. Daca va treziti cu mana amortita, prindeti degetul mic pentru a vedea daca acesta este amortit, si asigurati-va ca spuneti medicului dumneavoastra daca acesta este sau nu este amortit. Alte simptome includ amorteala si durerile in timp ce aveti activitati de prindere, cum ar fi maturatul, folosirea ciocanului, sau condusul.

Daca simptomele apar dupa o lovitura traumatica la incheietura mainii, o radiografie poate fi necesara pentru a verifica daca exista un os fracturat, sau o luxatie. Daca este nevoie de mai multe informatii pentru a pune diagnosticul, medicul dumneavoastra va poate recomanda studii electrice ale nervilor. Mai multe teste sunt disponibile pentru a vedea cat de bine functioneaza nervul median, inclusiv testarea vitezei de conducere nervoasa. Acest test masoara cate de repede se misca impulsurile nervoase prin nerv. Investigatia se numeste EMG.

Cum se trateaza sindromul de tunel carpian?

Academia Americana a Chirurgilor ortopedici a publicat orientari privind tratamentul sindromului de tunel carpian. Aceste linii directoare reflecta dovezile actuale de cercetare si sunt incluse in acest articol.

Tratamentul nechirurgical

Activitatile care cauzeaza simptome trebuie sa fie modificate sau oprite, daca este posibil. Evitati miscarile repetitive ale mainii, apucarea obiectelor grele, tinerea de instrumente cu vibratii, si pozitionarea indoita a incheieturii (flexata palmar). Daca sunteti fumator, discutati cu medicul dumneavoastra despre modalitati de a va ajuta sa renuntati. Pierdeti in greutate, daca sunteti supraponderali. Reduceti consumul de cofeina.

O fasa elastica pentru incheietura mainii va scadea uneori simptomele din primele etape ale sindormului de tunel carpian pentru ca tine incheietura mainii intr-o pozitie de repaus, nu flexata foarte mult. Cand incheietura mainii se afla in aceasta pozitie, tunelul carpian este la fel de mare pe cat posibil, deci nervul are la fel de mult spatiu in interiorul tunelului carpian. O orteza poate fi utila mai ales pe timp de noapte, evitand astfel indoirea mainii in timp ce dormiti scadeti dureri si amortelile nocturne. Orteza pentru incheietura mainii poate fi, de asemenea, purtata in timpul zilei pentru a calma simptomele si pentru a relaxa tesuturile din tunelul carpian.

Medicamentele anti -inflamatorii pot ajuta, de asemenea pentru a reduce simptomele sindromul tunelului carpian. Acestea includ medicamente fara prescriptie medicala, cum ar fi Arcoxia/ Voltaren/ Diclofenac, etc. In unele studii, dozele mari de vitamina B6, s-au dovedit a fi de ajutor in reducerea simptomelor sindromului de tunel carpian. Unele tipuri de exercitii au demontrat ca ajuta la prevenirea sau cel putin in controlul simptomelor de sindrom de tunel carpian.

c1In cazul in care aceste masuri simple, nu ajuta in a controla simptomele, o injectie cu cortizon in tunelul carpian poate aduce ameliorari. Acest medicament este utilizat pentru a reduce umflarea in tunel, si pentru a ameliora temporar simptomele. Pe langa faptul ca amelioreaza simptomele, o injectie cu cortizon poate ajuta medicul dumneavoastra sa puna un diagnostic. Daca nu obtineti o ameliorare  chiar si temporara de la injectare, acest lucru ar putea indica faptul ca o alta problema este cauza simptomelor. Cand simptomele dispar dupa injectare, atunci diagnosticul este clar. Unii medici cred ca acest lucru este un semn, ca o sectionare chirurgicala a ligamentului carpian transversal ar avea un rezultat pozitiv.

Reabilitarea nechirurgicala. Daca tratamentul nechirurgical are succes, puteti vedea o imbunatatire in patru pana la sase saptamani. Este posibil sa fie necesar sa continuati sa purtati atela la incheietura mainii pe timp de noapte, pentru a controla simptomele si pentru a evita indoirea incheieturii mainii in timp ce dormiti. Incercati sa faceti activitati folosind mana sanatoasa. Limitati activitatile care necesita miscari repetate, apucari grele, si vibratii in mana.

Tratamentul chirurgical

Daca toate incercarile de a controla simptomele au esuat, chirurgia poate fi utila si necesara pentru a reduce presiunea asupra nervului median. O interventie chirurgicala nu este recomandata in cazul in care exista leziuni avansate ale nervilor. Este posibil ca durerea persistenta si amorteala sa nu dispara dupa interventia chirurgicala. Daca aveti atrofie musculara si tulburari de sensibilitate permanente, nu puteti fi un bun candidat pentru o interventie chirurgicala. O interventie chirurgicala nu poate fi recomandata in cazul in care studiile electrofiziologice arata rezultate normale. In astfel de cazuri, pacientii care doresc ameliorarea durerii vor fi sfatuiti sa continue cu tratament conservator.

In caz de sindrom de tunel carpian acut, chirurgia este necesara imediat pentru a decomprima nervul, si pentru a-l salva de la daune permanente. Aceasta se numeste decompresie nervoasa. Daca un pacient sufera un accident cu traumatism la mana sau incheietura mainii, cu agravarea simptomelor si pierderea functiei normale a mainii, este necesara interventia chirurgicala. Cand este nevoie de o interventie chirurgicala, mai multe proceduri chirurgicale diferite au fost concepute pentru a elibera presiunea asupra nervului median. Prin eliberarea presiunii asupra nervului, aportul sanguin al nervului se imbunatateste, si cei mai multi oameni obtin ameliorarea simptomelor. Cu toate acestea, in cazul in care presiunea la nerv s-a facut pe o perioada lunga de timp, nervul median poate fi ingrosat si cicatrizat, astfel incat recuperarea dupa operatie este mult mai lenta.

-sectionarea deschisa a ligamentului transversal al carpului

c9

Operatia standard pentru sindromul de tunel carpian este numita eliberare deschisa. Se practica o incizie de cca 3-4 cm, pe fata palmara a incheieturii mainii, in linie mediana. Chirurgul taie ligamentul carpian transversal, in scopul de a lua presiunea de pe nervul median.

Dupa sectionarea ligamentului carpian transversal, chirurgul coase doar pielea si lasa capetele libere ale ligamentului separate. Capetele libere sunt lasate separate pentru a evita presiunea pe nervul median. In cele din urma, locul dintre cele doua capete ale ligamentului se va vindeca cu tesut cicatricial.

-eliberarea endoscopica

c10Unii chirurgi folosesc o procedura mai noua, numita eliberare endoscopica de tunel carpian. Chirurgul face una sau doua incizii mici, pentru introducerea endoscopului. Un endoscop este un aparat video cu fibra optica, care permite chirurgului sa vada in interiorul tunelului carpian, in timp ce ligamentul carpian transversal este atent eliberat. Dupa introducerea endoscopului, chirurgul poate vedea structurile pe un ecran TV. Un cutit special este folosit pentru a taia numai ligamentul carpian transversal. Ca si in eliberarea deschisa, capetele libere de ligament carpian transversal sunt lasate libere, separate, pentru a evita presiunea de pe nervul median. Decalajul dintre cele doua capete se umple cu tesut cicatricial.

Dupa operatie. Este, in general, nevoie de mai mult timp pentru a va recupera dupa eliberarea deschisa a tunelului carpian. Durerea, de obicei, incepe sa scada in intensitate, dar este posibil sa aveti sensibilitate crescuta in zona de incizie pentru mai multe luni dupa interventia chirurgicala. Pacientii care asteapta prea mult timp sa ceara sfatul medical, au uneori dificultati de adaptare dupa interventia chirurgicala. Abilitatile de adaptare slabe, durerea persistenta si amorteala, pot duce la dezamagire sau nemultumire fata de rezultatele interventiei chirurgicale. Recuperarea poate dura mai mult decat era de asteptat, atunci cand leziunile nervilor sunt severe. In unele cazuri, simptomele nu sunt atenuate in intregime. Dupa scoaterea firelor la 14 zile postoperator,trebuie sa incepeti  sa lucrati cu un kinetoterapeut pentru sase pana la opt saptamani. Tratamentele sunt utilizate la inceput pentru a scadea durerea si inflamatia. Masajul bland la incizie poate ajuta la reducerea sensibilitatii in jurul inciziei, si la limitarea formarii de tesut cicatricial. Sunt folosite exercitii speciale pentru a incuraja alunecarea normala a tendoanelor, si a nervului median in tunelul carpian. Pe masura ce progresati, terapeutul va va oferi exercitii care vor ajuta la tonifierea muschilor bratului, antebratului si mainii. Alte exercitii sunt folosite pentru a imbunatati controlul motor si dexteritatea in mana. Terapeutul va lucra cu dumneavoastra pentru a va ajuta sa faceti activitatile de zi cu zi si de la locul de munca, in conditii de siguranta.

c5

Dr. Andrei Ioan Bogdan efectueaza aceasta interventie chirurgicala, metoda fiind minim invaziva si constand intr-o incizie de cca 1,5 cm pe fata volara a carpului(baza mainii), eliberarea tunelului si 2 puncte de sutura. Pacientul incepe recuperarea imediat, aceasta durand 7-14 zile. In aceasta situatie, interventia impune si prezenta unui medic plastician. Pentru programari va rugam la sunati la nr. 0786602299 sau la 0755055216.

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de  recuperarea medicala.  Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:

 

0 0 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

88 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

atit prin rmn cit si prin emg am fost diagnosticat cu sindrom de canal carpian.concluzia trebuie operat chiar daca emg ul a aratat ca nervii nu sint f afectati.intrebarea mea este cite asemenea operatii a facut dl doctor daca ai fost si rezultate negative la op endoscopica si cum se poate face o programaee pt operatie.in cei2000ron intra si recuperarea postoperatorie? cu stima c b

Anonymous

Bună ziua de o luna am dureri de mana la mana stânga incheietura …Am fost diagnosticată cu sindrom canal carpian mi sa cerut sa fac Electromiograma rezultatul este ca nervul nu este afectat și nu necesita operat dar eu tot am dureri ….Am încercat antiflamatoare dar nimic atunci când folosesc mana mai mult încep durerile .Vreau sa precizez ca acum 20 ani am avut un accident la același mana sîn sunt operata și am tija .Se poate ca durerea sa fie din aceasta cauza
Mulțumesc pt răspuns

Anonymous

Buna ziua! Locuiesc in uk si sunt diagnosticata cu acest sindrom. Mi s a facut programare in luna martie pentru operatie la mana dreapta ca mai apoi dupa recuperare sa mi se faca si la cealalta mana. In ce consta aceasta operatie si este absolut necesara, nu exista nici un alt tratament.? Sincera sa fiu nu imi doresc sa fac asta. Este mai bine sa fac la mana stanga intai si apoi la dreapta sau nu conteaza, deosrece medicul mi a spus ca imi recomanda ca mai intai sa mi se faca la stanga numai ca eu deja cerusem sz… Read more »

Anonymous

Buna ziua,

Doresc sa va intreb ce tratament se poate lua pentru acest sindrom, daca pensoana in cauza alapteaza…stiu ca nu sunt recomandate anumite medicamente.

Multumesc.

Anonymous

Buna ziua,doresc sa ma programez pentru consult si eventual operatie.In cei 2000 ron,intra si emg-?Unde are loc operatia,la ce spital.Este sub anestezie?.Multumesc,astept raspunsul dvs.

Anonymous

Articolele dvs. sunt grozave . Unele informatii mi-au fost de mare ajutor in vederea pregatirii examenului de anatomie .Sunt studenta la Kinetoterapie anul I. Multumesc.

Anonymous

buna ziua, doresc sa știu daca pot face Injecții cu cortizon daca sunt insarcinata in 5 luni.sufar de acest sindrom de câteva saptamâni.multumesc

Anonymous

Buna seara! Am fost operata pe 14.01.2015 la sp. militar galati de catre dl dr Marina Lucian. Ma simt bine,dar nu am inca firele de sutura scoase. Dupa acest moment, pot incepe sa fac exercitii de recuperare? Cand ma sfatuti sa fac si operatia la cealalta mana, caci emg-ul e 4 din 6 la ambele. Va multumesc!

Anonymous

Bună seara . Eu sufăr de acest sindrom și am luat și medicamente , Cum ar fi tig gama gama gama și tot mă dor ,în plus sunt plina și de lipoam, de la cot pună la încheietura ambelor mini , aștept sa îmi dați un sfat va implor va mmulțumesc

Anonymous

Buna ziua..sunt insarcinata in 34 de saptamani si nu ma mai pot odihni din cauza acestor dureri de tunel carpian.Sufar de aceasta boala de 10 ani dar acum am dureri de nesuportat..ce este de facut ca sa pot duce sarcina pana la sfarsit?

Anonymous

Buna seara d-le doctor! Eu am de un an,doi, simptome la ambele maini, ce ma indreptatesc sa cred ca sufar de aceasta afectiune….dar…..cauza ce a determinat-o ,in cazul meu,poate fi si afectiuni ale coloanei cervicale ( spondiloza,hernii multiple de disc) si banuiesc si o artrita psoriazica sau poliartrita.Am un EMG din care un medic a concluzionat ca mana dreapta trebuie operata.Intrbarea mea ar fi…daca operatia este eficienta indiferent de cauzele afectiunii,sau este eficienta doar in cazul in care cauza este locala.(inflamatii locale si ingustarea tuelului carpian) sper din suflet sa-mi dati un sfat,un ajutor,caci am mare nevoie. Si daca imi… Read more »

Anonymous

Buna ziua,
Lucrez pe calculator de circa 15 ani. Din 2011 am simptome CTS la mana dreapta. In 2012 mi-am cumparat o orteza pentru dreapta si de-atunci manevrez mouse-ul cu stanga. De cateva luni au aparut simptomele si la stanga. Intrebare: operatia imi garanteaza continuarea activitatii muncii pe calculator (minim 8 ore de lucru pe zi)?
Multumesc.

Anonymous

Multumesc. M-am programat la consult pe 26. 🙂

Anonymous

Buna ziua, Sotul meu a fost diagnosticat de curand cu acest sindrom, iar tinand cont de simptome (destul de avansate, dureri si senzatie de maini amortinte tot timpul) i-au fost facute Electromiograma si inca un set de analize ,in urma acestor investigatii a fost descoperita o intarziere de reactie la ambele maini , 4.6ms la deapta si 4.8ms la stanga. Recomandarea medicului navei cat si a medicului specialist care a efectuat investigatiile, a fost de operatie la amblele maini. Tin sa precizez ca atat eu cat si sotul suntem personal navigant si perioada limitata in care stam acasa ( 2… Read more »

Anonymous

Bună ziua !!! Acum trei saptamani am fost operata de canal carpian. Intrebarea mea este : de ce inca mai simt cele 3 degete amorţite ? Multumesc.

Anonymous

Buna seara! D-le dr .Andrei am citit cu atentie recomandarile dvs. ,dar dupa ce am fost operata de .sindrom de tunel carpian la neurochirurgie bucuresti.Regret ca nu veniti macar cu o singura manevra de recuperare si inteleg ca,trebuie pentru recuperare sa ma internez la Sanador.Am o situatie dificila ( mama mea are 89 de ani si este cardiaca intr-o faza terminala ) mi-as reprosa daca nu as fi langa ea in clipa critica.Sunt cadru medical si as vrea sa fac recuperarea post operatorie la domiciliu sa fiu langa ea ,dar totul este inaccesibil de intrat, contra cost,in posesia catorva manevre… Read more »

Anonymous

Buna ziua,

F interesant si detaliat articolul.
Spuneti-mi, va rog, dupa operatie se poarta atela gipsata 3 saptamani?
Va multumesc pentru raspuns.

Anonymous

Buna ziua, mama are probleme la ambele maini. Intr-un an a fost operata de 3 ori la mana dreapta si odata la cea stanga. Acum o sapt a fost operata a treia oara la mana dreapta , operatia fiind mai mare pana la incheietura iar acolo a descoperit ca nervul e curbat si prins cumva de muschiul de la degetul mare. Doctorul a zis ca a curatat foarte bine tot dar nici el nu intelege de ce nu se simte nici o ameliorare si sustine ca nervul arata bine. Va rog mult sa ne dati un sfat cu ce sa… Read more »

Anonymous

Buna seara.Am si eu o intrebare daca sunteti amabil si vreti sa ma lamuriti, sunt operata de o luna la mana dreapta de tunel carpian operatia a avut loc in Spania .Mi sau topit firele dar operatia inca nu este inchisa ma spal zi de zi cu betadina mana devine din ce in ce mai aspra.Vreau sa stiu daca mai este necesar sa ma spal incontinuare cu betadina?Va multumesc.

Anonymous

Buna ziua am fost operata la mana dreapta cu Leziune la nervu madian si dupa operatie fac recuperare dar furnicaturi si amorteli tot simt si zona operatiei este tare ce pot face

Anonymous

Buna seara!Am fost operat de curand la mana dreapta, mai exact pe 02 iunie dar amorteala din varful degetelor nu- mi dispar.Am ajuns si la neurolog cu cateva zile in urma si mi a prescris tratament cu Medrol 2×32 mg pe zi iar la 4 zile sa scad cu cate un sfert pana la incheierea tratamentului si Thiosen 1 comp pe zi timp de 3 luni.Ma ingrijoreaza fff tare faptul ca nu mi dispare amorteala si mi e teama sa nu se fi gresit ceva.Va rog sa mi spuneti daca e normal sa dureze asa mult si cam cat e… Read more »

Anonymous

Considerati ca operatia la ambele maini , facuta in acelasi timp e ok, sau ar trebui facute pe rand?

Anonymous

Buna ziua Dl. Dr.,
As dori o consultatie in vederea programarii pt. operatie. Astept raspunsul dvs. Multumesc
Ion CIUREA – PITESTI

Anonymous

in urma unei fracturi la mina dreapta, s-ar parea ca diagnosticul este cts.inca nu am facur emg , dar degetele aratator,mijlociu si inelar sunt amortite,mai ales dimineata.mi s-a spus ca remediul este o operatie foarte simpla.eu nu-mi doresc acest lucru.exista sanse de tratament non-chirurgical?multumiri pentru raspuns!

Anonymous

BUNA ZIUA.SUNT OPERATA DE TUNEL CARPIAN AN LUNA MAI LA AMBELE MAINI.LA 3 LUNI DUPA AU ANCEPUT DURERI F MARI LA MANA DREAPTA .MI S-A FACUT O INFILTRATIE CARE M-A AJUTAT TIMP DE 2 LUNI,DURERILE AU ANCEPUT IAR SI AN URMA ANALIZELOR NERVUL MEDIAN ESTE IAR INFLAMAT.AM URMAT TRATAMENTE DAR FARA REZULTAT.DURERILE NU DISPAR AN SPECIAL LA ANCHEIETURA MAINI SI CENTRUL PALMEI.MI S-A SPUS CA TREBUIE SA MA OPEREZE IAR PNT ELIBERAREA TOTALA A NERVULUI.NU M-AI ANTELEG NIMIC ,EL NU A FOST ELIBERAT PRIN PRIMA OPERATIE?TOATE INTERVENTIILE SUNT FACUTE AN SPANIA DEOARECE AICI LUCREZ.VA R0G SA MA LAMURITI DACA PUTETI… Read more »

Anonymous

buna seara Dl docotor,am si eu o intrebare daca sunteti amabil si puteti sa-mi araspundeti.in urma cu 8 zile am facut operatie de túnel carpian mina dreapta,dar vreau sa precizez ca inainte de operatie aveam putin amortit degetul 3,si bineinteles durerile nocurne etc,insa dupa interventie vreau sa spun ca am primele trei degete amortite total,senzatia este ca si cum mi-as fi lovit degetele cu un ciocan palma un pot sa o inchid si sa o deschid in intregime in concluzie sunt foarte dezamagit de rezultat,vroiam daca vreti sa-mi spuneti daca e normal sa se manifeste asa,dar un-mi spuneti ca trebuie… Read more »

Anonymous

Buna ziua !!!
Sufar de 4 nopti de amorteli si dureri groaznice in primele patru degete…. as vrea o programare va rog !!
Multumesc !

Anonymous

Sotia mai mult ca sigur necesita o interventie de sindrom tunel carpian.
Doresc sa stiu dac aceasta interventie o efectuati cu endoscopul.
Ar fi ok daca interventia se poate executa in cadrul Spitalului Sanador Bucuresti deoarece am un card de asigurare la acest Spital.

va multumesc si astept raspunsul Dumneavoastra!

Anonymous

Buna ziua.Ma intereseaza cat dureaza recuperarea (.in cat timp pot relua meseria de pompier.)multumesc.

Anonymous

Multumesc

Anonymous

Buna ziua ,am fost diagnosticata cu sindromul tunel carpian astăzi as vrea sa va întreb ce se întâmpla dacă amanet operația ?

Anonymous

Buna seara,domnul doctor! Spuneti-mi,va rog,care este costul total al acestei operatii cu tot cu anestezie,spitalizare si recuperare? Se poate deconta si prin CAS? Multumesc! O seara buna!

Anonymous

Buna ziua, domnul doctor! Sunt operata de trei saptamani pentru sindrom carpian la mana dreapta. Mana nu ma doare, in schimb este umflata. Este normal sa fie asa? Ce as putea face in legatura cu acest edem? Va multumesc! Numai bine!

Anonymous

Buna ziua,domnule doctor as dori sa va intreb daca mama mea care are 80 ani , fiind diagnosticata cu sindromul tunel carpian la ambele maini poate fi operata ?
Va multumesc !

Anonymous

Buna ziua, Am 27 de ani si am fost diagnosticata de sindrom tunel carpian la ambele maini. Problema este ca lucrez 8 ore in fata la calc si de aici acest sindrom. Acum 2 luni am luat tratament cu pastile gabaran alanerv+ arcoxia fara nici un efect. EMG si analizele au iesit normale. Am facut ecografie parti moi in care mi-au detectat nerv inflamat. Prima data aveam dureri ft mari la degete si amorteala dupa tratamentul de medrol sau mai dus dar a inceput sa ma doara incheieturiile tare. Mi-au recomandat infiltratie cu cortizon care mi-au luat durerile de incheieturii… Read more »

Anonymous

Buna ziua !
Va rog sa imi spuneti in cat timp se recupereaza complet mana dupa interventie? Dupa cat timp pot fi ridicate greutati? Cre sunt recomandarile (treburi casnice) dupa interventie ? Cand imi pot relua activitatea daca munca mea solicita mainile pentru a ridica diverse greutari sau dupa cat timp imi pot lua copilul in brate ?
Va multumesc anticipat !

Anonymous

buna ziua. va rog sa-mi spune-ti ce presupune tratament de recuperare dupa operatia nervului la brat

Anonymous

Buna ziua ,
As dori sa va intreb daca este posibila operarea ambelor maini in aceiasi zi.Stiu ca suna ciudat,dar mi.ar placea sa scap cat mai repede.
Va mulțumesc

Anonymous

Buna ziua,am fost operată de sindromul Carpam tunnel,în Viena iar doctorul dupa operatie mi-a pus niste plastice și mi-a zis ca nu am nevoie de chineto-terapie. Precizez ca sunt operată de o săptămână și când fac ador am dureri groaznice. M-am dus sa ma lanseze si mi-au pus din nou fără a ma bandaja. Cand fac efort ma doare mana până la una E si simt O amorțeală. Va rog frumos, dati-mi un sfat ce sa ii spun medicului de familie(acesta fiind roman)pentru a avea un chineto-terapie dupa ce imi scoate firele. Va multumesc sufleteste!

Anonymous

Buna ziua,
Sunt operata de sindrom tunel carpian de o luna.
Dimineata am inca degetele umflate si le misc greu , iar cand strang pumnul parca ma taie cu ceva in muschiul degetului mare ,aproape de incizie(vindecata) si in zona incheieturii mainii, 2-3 cm ceva tine si am dureri care se duc pe antebrat spre cot.Medicul mi-a spus in timpul operatiei ca ligamentul a fost osificat.
Ce-mi recomandati, va rog?
Va multumesc!

Anonymous

Buna ziua D-le Dr.
Lucrez in Cehia de 4 luni de zile de aproape o luna de zile degetul mic si inelarul imi paman cateva fractiuni de secunda blocate dupa care trosnesc si se indreapta, am incercat sa merg la un consult aici dar necunoscand limba nu ?am inteles cu domnii doctori. Intrebarea mea este daca exista vre-un tratament nechirurgical pe care sa il aplic pentru inca 2 luni pana ma intorc in tara, contractul de munca este pe 6 luni.
Multumesc anticipat.
Numai bine.

Anonymous

Buna seara dl Dr. Apreciez enorm situl. Eu cred că in Romania se știe prea puțin despre stc. . Ma refer la populatie si la multi medici de familie(la mine nu e cazul) Eu vin diagnosticată de stc la ambele maini in Spania și operată la mâna stanga.Am fost plăcut surprinsă să aflu ca se operează si in țară „la stat”. Si m-am hotărât să o fac si aici. Mentionez că in Spania m-am recuperat fără terapie, doar cu vointa mea de a_mi mișca degetele devreme si mișcări de deschidere si închidere de mână. Într-o lună si jumatate am inceput… Read more »

Anonymous

Foarte bun articolul. Multumim d-le doctor

Anonymous

Sunt operata de trei zile, dar am degetele umflate și mana s-a inrosit pana la cot! Iau Zinnat si antiinflamatoare. E normal sa am astfel de simptome? Mi s-a spus ca am avut tendonul transversal foarte, foarte gros. Nu fac febra iar durerile sunt locale si suportabile!

Anonymous

buna ziua ! am citit cu atentie articolul dv si doresc sa incer procedura de infiltratie in canalul carpian,unde se poate face si care sant costurile ?

Anonymous

Bună seara! Sunt operată la ambele mâini de tunel carpian de O săptămână. La mâna stângă totul este ok, la dreapta au rămas degetele ( cel mic nu) amorțite.Vă rog din suflet să mi spuneți dacă rămân cu sechele ? Multumesc, o seară bună!

88
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x