• 10 feb. 2013
  • Raspunsuri: 0
  • Vizualizari: 1.318

p9Boala Paget este o afectiune cu evolutie indelungata (cronica), care cauzeaza cresterea anormala a oaselor. In stadiile initiale ale bolii Paget, tesutul osos este distrus si absorbit mult mai rapid decat in mod normal. Pentru a compensa ritmul distructiei osoase, organismul va mari viteza procesului de reconstructie, dar acest nou tesut osos este adeseori slab si fragil, ceea ce va duce la fracturi osoase. Organismul are tendinta, de asemenea, de a produce prea mult tesut osos nou si osul va necesita un aport sangvin mai mare decat normal.

In mod obisnuit, boala Paget afecteaza oasele pelvisului, ale coloanei vertebrale, femurul, craniul, tibia si humerusul. Pot fi afectate de boala Paget, unul sau mai multe oase.

p2 p11

Cauzele bolii Paget nu sunt cunoscute, dar exista factori genetici si factori virali care pot juca un rol in aparitia bolii:

factori genetici: in pana la 40% din cazuri, afectiunea este prezenta si la alti membrii ai familiei; daca parintii, fratii sau surorile au boala Paget, riscul de a dezvolta aceasta boala este de 7 ori mai mare.p18

factori virali: au fost identificate virusuri la nivelul tesutului osos al pacientilor cu boala Paget. Aceste virusuri sunt cel al rujeolei si al rabiei canine, insa nu exista insa dovada ca aceste virusuri cauzeaza boala Paget.

Factorii de risc ai bolii Paget sunt:

istoricul familial: daca parintii, fratii sau surorile au boala Paget, este mai probabila aparitia bolii decat in cazul absentei unui istoric familial

varsta: boala Paget apare la pacienti peste 50 de ani si foarte rar la cei sub 40 de ani.

4 1 vote
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x