• 22 dec. 2012
  • Raspunsuri: 0
  • Vizualizari: 4.633

Fractura deschisa este o URGENTA chirurgicala!

Deobicei se asociaza cu alte fracturi sau leziuni localizate la alte nivele (cap, torace, abdomen) – politraumatism – caz in care este nevoie de o colaborare interdisciplinare intr-un centru de traumatologie cu dotare adecvata si personal cu experienta.

Definitie: Fractura deschisa este o  fractura speciala in care tesuturile  moi si mai ales pielea sufera leziuni in dreptul  sau in apropierea focarului de fractura realizand o comunicare directa intre focarul de fractura si mediul exterior. Prognosticul fracturilor deschise depinde de gradul de contaminare si de gradul devitalizarii  partilor moi (periost, muschi, tendoane, piele).

Diagnosticarea incorecta si lipsa unui tratament adecvat pot avea urmari foarte grave: osteomielita sau pseudartroza( lipsa consolidarii osului) pe infectie.

Scopurile tratamentului fracturii deschise sunt:

-consolidarea fracturii
-prevenirea infectiei
-pastrarea integritatii vasculo-nervoase
-vindecarea leziunilor de parti moi.

f10

Primul ajutor: Consta in aplicarea unui bandaj steril la nivelul leziunii chiar la locul accidentului dupa, imobilizarea membrului afectat intr-o atela gipsata sau improvizata toate in vederea unui tratament mai amplu in cadrul unui spital. Transportul pacientului trebuie efectuat cu o desoebita grija deoarece exista un risc crescut de infectie si fractura se poate complica cu leziuni ale tesuturilor nobile (nervi, artere, vene). La spital pacientul trebuie examinat de catre medicul ortoped.Acesta va investiga leziunea cutanata, pulsul arterial periferic, tulburarile de sensibilitate cutanata (daca pacientul este cooperant).

f12 f13

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de  recuperarea medicala.  Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:

2 3 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x