• 10 dec. 2012
  • Raspunsuri: 51
  • Vizualizari: 20.075

Este cea mai frecventa luxatie si, in 96% din cazuri apare in urma unui traumatism. Luxatia anterioara se produce prin mecanism de abductie,retroflexie,si rotatie externa fortata a bratului, practic printr-o cadere pe mana cu bratul in aceasta pozitie.Varietatea antero-interna este cea mai frecventa, in timp ce luxatia posterioara, produsa prin hiperrotatie interna,adductie si anteflexie este cea mai rara.

Luxatia glenohumerala are o incidenta de 2% in populatie, si 7% la atleti. Poate fi anterioara –inferioara (90%),  posterioara (4%), inferioara sau erecta (1%). In 1% din cazuri se asociaza cu fractura capului humeral sau cavitatii glenoide.

Simptomatologie. Durerea vie, tumefactia si impotenta functionala totala a bratului, deformarea si atitudinea vicioasa caracteristica: semnul epoletului (depresiune la nivelul cavitatii glenoide a omoplatului), bombarea santului deltoido-pectoral,se poate palpa capul humeral in axila,semnul Berger (bratul este in abductie ireductibila).

l15 l18

l17 l16

Diagnostic. Examenul radiologic este indispensabil pentru diagnosticul de luxatie cu sau fara fractura asociata si este obligatoriu inainte si dupa reducere.Sunt 2 incidente:

-anteroposterioara (AP)
-axilara. Uneori, in cazul unor leziuni asociate, se pot efectua radiografii transtoracice,radiografie de scapula in Y.

l1 l2 l3

l4 l6 l13

Leziuni asociate.

Fracturile capului humeral apar in 38-47% din cazuri.

Fracturi ale cavitatii glenoide

Leziuni ale coafei ms. Rotatori apar in 15% din cazuri.

Elongatia plexului brahial .In acest caz pacientul va primi un tratament cu vitamine Milgamma si Tiogamma 1tb/zi 60 zile, iar daca dupa acest tratament nu apar semne de recuperare,optiunea terapeutica consta in explorarea plexului nervos.

Lezarea arterei axilare este mult mai rara.

La pacientii care au suferit o luxatie de umar pentru prima data,rata de instabilitate care apare dupa traumatism este de 26-48%.La dezvoltarea acestei instabilitati contribuie foarte multi factori,dar cel mai important este varsta: cu cat pacientul este mai tanar, cu atat rata de instabilitate este mai mare.

Tratament:Luxatia de umar, ca orice luxatie, reprezinta o urgenta ortopedica si trebuie redusa cat mai repede. Reusita depinde de gradul de relaxare musculara, care se obtine prin anestezie intravenoasa sau generala.In functie de gradul de complianta al pacientului,reducerea se poate realiza si in camera de garda.Recent s-a stabilit un protocol care presupune efectuarea unei anestezii locale intraarticulare  cu lidocaina,prin care se urmareste relaxarea musculaturii umarului, conditia necesara reducerii acestei luxatii.Reducerea se efectueaza cu blandete prin  una din urmatoarele metode:

-procedeul Hipocrates(medicul isi plaseaza piciorul in axila pacientului,si trage in acelasi timp in ax bratul pacientului)
-procedeu Milch( trectiune blanda in ax a bratului,cu membru in elevatie)
-procedeul Stimson(pacientul este asezat pe burta-decubit ventral- si se monteaza o tractiune in axul bratului)
-procedeul Von Artl (tractiune in axul bratului,axila pacientului sprijinindu-se pe spatarul unui scaun)
-procedeul Kocher (manevre succesive)

r4 r3

r1 r6

-Daca reducerea inchisa nu se poate obtine,pacientul trebuie dus in sala de operatii,unde se reiau manevrele  de reducere sub o analgezie mai puternica, sub atenta supraveghere a medicului anestezist.
-Daca nici in acest mod nu se obtine reducerea, se practica reducere deschisa.
-Dupa reducere,  membrul superior se imobilizeaza intr-un bandaj Dessault.

    d1

-Perioada de imobilizare este inca controversata.

-Timpul si durata  imobilizarii influenteaza gradul de instabilitate pe care il poate dezvolta ulterior pacientul.In mod normal durata de imobilizare este de 3 saptamani,dar in cazul pacientilor vastnici se poate reduce la 2 saptamani.

-La pacientii tineri, o perioada de imobilizare mai mica de 3 saptamani are o incidenta a luxatiei recidivante de 2 ori mai mare decat la pacientii cu o perioada de imobilizare normala.

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de  recuperarea medicala.  Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:

4 2 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

51 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Andrei-1257

Buna ziua,
Sunt din Iasi, deci consultatia poate fi doar telefonica. Se poate sa deranjez apeland la numarul scris avand in vedere distanta ?
Multumesc!

Anonymous

Buna seara an urma cu o saptamana am suferit un acident rutier si un ortoped mia dat un diagnostic luxatie acromio-claviculara umar stang si al am imobilizat de vreo 10 zile cu ghips robert Jones si va rog din tot sufletul sa mi lasati si mie un comentariu cum sa fac sa ma operez sau sa mai astept ma numesc stan vasile am varsta de 28 anii

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Daca aveti disjunctie gradul III, atunci aveti indicatie chirurgicala absoluta.
Numai bine+

Andrei-1257

Buna ziua, ma numesc Andrei si cu doua zile in urma celei in care va scriu, m-am accidentat la umarul stang. Spun accidentat, pentru ca sunt putin confuz. Medicul ortoped a spus ca am luxatie ( si din cate am vazut pe internet asa pare), iar pe foaia de la urgente am urmatoarele : ruptura clavicula stanga / apoi disjunctie „nu stiu cum”-claviculara stanga gradul I / iar mai jos in foaie, contuzie umar stang. Mi s-au prescris arcoxia, mydocalm si sindolor, si esarfa 7 zile .. plus 6 sapt repaos la activitati fizice… Umarul l-am luxat la un antrenamet… Read more »

Berinde Dan-1249

Buna ziua ma numesc Dan sint la a 3 luxatie de umar doresc sa precizez ca nu am respctat durata de mentinere de 3saptamani a bandajului,maxim o saptamana.Va rog sa mi dati un sfat,tratament si daca se poate fara operatie.Va multumesc anticipat .

Anonymous

Buna ziua , ma numesc mihai , am 18 ani si in urma cu 2 zile mi-am luxat umarul stang ( mi-a sarit ) am fost la urgente , am facut o radiografie si mi-au pus umarul intr`un bandaj , trebuie sa stau cu el 3 saptamani . problema este ca ma doare in partea din spate. ( inainte sa imi puna bandaj la unele miscari de brat nu simteam nimic , la altele da ) credeti ca au pricedat bine ? pot face altceva ?

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. In 2014 nu mai este de actualitate imobilizarea ca tratament definitiv. Va sfatuiesc sa faceti un RMN pentru a cuantifica leziunile, iar ulterior sa rezolvati sechelele post luxatie printr-o interventie artroscopica. Rezultatul este net superior!
Dr. Andrei Ioan Bogdan

Anonymous

Buna ziua, dl doctor. Fiul meu , 20 ani, student, are luxatie recidivanta umar drept (rmn) si am dori operatie bankart artroscopic, cat costa operatia

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Aveti preturile de la Sanador in sectiunea de clinici partenere. O zi buna!

Anonymous

Am fost diagnosticatcu cu lucsatie umar drept am stat cu umarul imobilizat 3 saptamini si au trecut 20zile de cind nu o mai am imobilizata dar nu por sa o ridic decit ajutata cu cealalta.O pot flexa numai din cot . O fi nervul dar degetele le misc si le simt? Ce trebuie sa fac? Va multumesc

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Traumatismul puternic si imobilizatea au dus la atrofia musculara la nivelul umarului si la retractia elementelor capsulo-ligamentare. Va sfatuiesc sa incepeti un program de fiziokinetoterapie sub indrumarea unui medic de recuperare, sa faceti un RMN si sa veniti la o consultatie pentru a stabili tratamentul corect!!!

Anonymous

Bună ziua! Azi la în antrenament pentru facultatea de medicina militara am suferit o luxație la umăr. Medicul,după ce mi-a repus umărul, mi-a recomandat sa țin bandajul 3 săptămâni. Întrebarea mea este: mai am șanse sa trec de probele sportive ce se vor desfășura la începutul lunii mai ? Țin sa menționez ca am de făcut tracțiuni, o rostogolire, sa mă târăsc pe sub un obstacol, apoi sa îl escaladeze și intr-un final sa car câteva obiecte. Mulțumesc!

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Da puteti, dar sa evitati pana atunci sa ridicati bratul si sa asociati si rotatie externa, adica miscarea de a arunca o piatra. Apoi dupa probe si examene, daca aveti sub 35 de ani si mai ales sub 25 va sfatuiesc sa faceti interventie chirurgicala pentru ca fara operatie, sansele de recidiva sunt de 87% si situatia se complica. Numai bine!

Anonymous

Buna ziua. Am o luxatie habituala umar stg . Ce ar trebui sa fac mi se luxeaza uaru de multe orii in somn si imi intra singur la loc

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Sa veniti la o consultatie si sa faceti cateva investigatii specifice. Numai bine!

Anonymous

Buna ziua va scriu in legatura cu baiatul meu care are19ani iar in urma cu 3zile i-a sarit umarul la un meci de fotbal mentionez ca este pentru a 3 oare cind ii sare .dupa cea de a 2 luxatie a facut recuperare cu kinetoterapie iar aum i-a sarit din nou dupa 2 ani. Intrbarea mea este daca este nevoie de operatie si cit timp dureaza recuperarea pt ca la anul viitor la sfirsitul lunii iulie vrea sa dea probe sportive pt. academie.si cum pot lua legatura cu dvs pt consultatie?Va multumesc si astept raspunsul dvs.

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Daca un pacient are varsta sub 25 de ani, si sufera o prima luxatie de umar, sansele de recidiva sunt de 96%.
Daca a avut 3 si are 19 ani, in mod cert vor urma si altele.
Indicatia de tratament este absolut chirurgicala.
Tehnica care se alege, depinde de efectuarea unui RMN.
Va sfatuiesc sa mergeti la dr Ghiea Sorin la clinica Provita, fiind un medic extrem de experimentat.
Dupa ce aveti RMN, va rog sa sunati la numarul 0786602299 pentru a veni la o consultatie.
Numai bine!

Anonymous

Buna seara,prietena mea a suferit o dislocare de clavicula ce as putea sa fac ca sa o ajut fara operație dacă se poate,mulțumesc anticipat

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Daca a primit indicatie chirurgicala, atunci asta este calea, nu exista alta. Numai bine!

Anonymous

Buna ziua. Sunt din jud. Ilfov, Am 32 de ani si am suferit de curand o luxatie la umarul drept. Este a 3-a de acest fel la acelasi umar, prima data s-a petrecut acum 14 ani,cea de-a doua in urma cu 12 ani. Am facut foarte multa treaba cu aceasta mana in acest timp si am observat ca numai miscarile bruste sunt de evitat. intrebarea mea este: pot urma o gimnastica recuperatorie sau pot lua ceva medicamente pt intarirea articulatie. Mentionez ca nu vreau sa ajung la operatie.

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Ca si prognostic: sansele de a face o noua luxatie sunt de 100%. Necunoscuta este doar de timp.
Operatia este indicata in functie de modul in care acceptati psihologic aceste luxatii si evitarea anumitor miscari.
Se poate face si kinetoterapie: mergeti la Centrokinetic (0755055216) si o sa discutam acolo mai multe despre aceasta accidentare.
Numai bine!

Anonymous

Buna Ziua,
Am suferit o luxatie scapulohumerala acum 2 luni, momentan fac kinetoterapie, cand as putea sa merg la inot ?

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Puteti deja sa mergeti dar nu aveti voie stilul liber pana la 3 luni.
Numai bine!

Anonymous

am avut o luxatie umar drept datorita pozitiei cu bratul ridicat si cca2secunde electrocutat,muschii sau contractat haotic in asa fel ca mi-a luxat umarul.la cca 2h.am fost la medic si prin procedeul von artl in doua secunde m-a rezolvat.acum astept 21zile si dupa,ce recuperare sa fac?am 59 ANI.multumesc.

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Trebuie sa mergeti intr-un centru specializat pentru a face recuperare.
Recuperarea dureaza in medie 3 luni si nu poate fi expusa in cateva randuri. Nu puteti face fara supraveghere medicala.
Numai bine!

Anonymous

Buns ziua! In 27 August ,adica ieri, aflindu-ma in concediu in Bulgaria, am suferit o luxatie de unarmed, pentru prima data. Am fost la Urgenta la un spital din Varna immediat si cam in 1 1/2 ore,dupa X-ray ortopedul mi-a pus mana la loc prin mai multe procedure, cred caMilch si Von arti, dupa cum am citit aici, fara anestezie, deoarece I-am spus ca Sint allergica la algocalmin.Procedura nu a fost forte dureroasa, a durat citeva min. Am repetat X-ray si a spus ca totul e ok,trebuie sa port bandar 21 zile, inafara de noaptea si apoi visita la ortoped.Nu… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Fizio si kinetoterapia trebuiesc incepute dupa 20 de zile cand se scoate imobilizarea. Numai bine.

Anonymous

Buna seara! Am o problema la umarul drept!!! Mai precis in urma cu vreo 3 luni am avut un incident nefericit, eram pe un scaun m-am dezechilibrat si am rotit mana pe spate sa ma sprijin atunci am simtit o durere in umarul drept, nu am luat in seama pentru ca durerea era suportabila,mai multa durere am noatea in somn cand ma intorc am dureri mai mari in unele situati am mai luat atiinflamatoare, Va scriu acum ca durerea sa mai accentuat, e clar trebuie sa ma prezint la doctor.
Ce parere aveti, Va rog dati-mi un sfat,
Va multumesc.

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Trebuie sa mergeti la o consultatie, apoi ecografie sau RMN si astfel veti avea un diagnostic si un tratament.
Numai bine!

Anonymous

Buna seara
Mă numesc Anisoara.din Mureș.
În urma cu 30 zile ,soțul meu și-a luxat umărul drept..A fost pus la loc și imobilizat 3 săptămâni după care 10 injecții cu Milgama
Acum are dureri la mînă de la cot pina la încheietura mâinii di nici nu-și simte ultimele 2 degete.la fizioterapie numai în ianuarie sint locuri.Va rog să-mi spuneți ce calmante poate lua.
Mulțumesc

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Va sfatuiesc sa mergeti la o reevaluare, sa faca un EMG, sa inceapa imediat recuperarea in functie de reevaluarea ortopedica.
Este posibil sa fie nevoie de interventie chirurgicala.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua! Ma numesc Moise Gabriel si am 18 ani Eu fac sport de performanta (box) si in urma cu 2 ani, in timpul unui meci mi-a sarit umarul stang. Am fost la spital, mi l-au pus la loc si a trebuit sa stau cu el in ghips 3 saptamani dar am stat doar o saptamana. De atunci imi tot sare umarul la anumite miscari si este foarte foarte sensibil. Se mai poate face ceva? Nu imi este frica de operatie, vreau sa fac orice sa ma fac bine si sa ma intorc iar la sport. Va rog dati-mi un… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buba ziua.
Va astept la o consultatie.
Puteti suna la 0755055216.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua!
Am 23 de ani si acum o saptamana mi-am luxat umarul drept in urma unei altercatii. Un prieten mi-a pus umarul la loc pe moment iar in drum spre casa mi-a sarit din nou…am ajuns la spital, domnul doctor ortoped mi l-a pus la loc si nu l-a imobilizat. Cand am ajuns acasa mi-a sarit iar si diagnosticul a fost „luxatie posterioara” si mi-a fost recomandat sa stau cu bratul imobilizat 3/4 saptamani.
Sunt sanse sa recidivez dupa aceasta perioada de 4 saptamani?

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Da. In mod cert. Aveti indicatie chirurgicala absoluta.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua,
Stefan este numele meu in urma cu 3 zile am suferit o luxatie de Umar stang,am ajuns la urgente…am facut o radiografie apoi procedura medicala Milch si in 20 de secunde totul era ok.Apoi a doua rdiografie si bandaj pentru 21 de zile.
Bandajul este mai bun sau Orteza ?
Exista sense de recidiva?
Multumesc

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Exista sanse de recidiva si ele depinde de varsta: 90% la tineri, 20% la varstnici.
Folositi o orteza.
Numai bine!

Anonymous

Am inteles
Multumesc

Anonymous

Buna ziua! in luna ianuaria anul acesta 2019 am avut o luxatie de umar am fost la urgenta medicul ma rezolvat in cateva minute.. fara anestezie am stat cu esarfa aproape 3 saptamani am mai dato jos pt igiena.. nu am avut dureri nu a fost nevoie de calmane.. problema e alta nu pot sa ridic mana mai sus de nivelul umarului si la contractii buste am dureri de ex daca vreau sa pornesc o drujba cand trag de sfoara ma doare dar trece repede nu am fost ltrimis la fizioterapie nu stiu daca ar fi contat probabil ca medicul… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Va sfatuiesc sa faceti un RMN pentru un diagnostic complet si sa continuati cu programul de recuperare.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua! Cu 3 săptămâni în urma am avut o luxatie a umărului stang. Recent mi s-a scos bandajul(aproape o saptamina). După scoaterea band.la câteva zile simt în palma lîngă degetul mare cum mi se zbate ceva(nervul presupun) .
Care ar fi cauza, unde s-a ma adresez? Multumesc anticipat.

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Va sfatuiesc sa urmati un tratament complex de fizio, kineto si hidroterapie. Se pot asocia si infiltratii.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua!In urma cu 40 de ani am avut o luxatie de umar,interventia celor de la spital nu a fost cu rezultate prea bune .Mana este la fel nu o pot ridica decat pana la nivelul umarului.In acest moment lucrez in Anglia si a si dori sa incerc sa mi operez umarul .Ce credeti este prea tarziu sa mai fac ceva?

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Va sfatuiesc sa urmati initial un tratament complex de fizio, kineto si hidroterapie. Se pot asocia si infiltratii.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua sunt Adriana am 47 ani si am la urgență Bagdasar cu umărul am fost diagnosticata cu entorsa umăr drept mi sa recomandat imobilizarea cu o eșarfa si arcoxia si sindolor gel ,va rog sa-mispuneti dacă este bun tratamentul pentru ca durerile sunt insuportabile Multumesc domnule doctor

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Va sfatuiesc sa faceti RMN si in functie de asta sa fie stabilit tratamentul.
Numai bine!

Anonymous

Bună seara! Soțul meu a suferit o locație umăr drept in urmă unei căderi de la același nivel. In acest moment este imobilizat cu bandaj. Întrebarea este dacă este sau nu indicat să poarte o orteza ptr umăr și dacă da care ar fi cea mai indicată. Fac mențiunea că soțul meu are 53 de ani și cel mai important este că este șofer.Multumesc frumos!

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Va sfatuiesc sa poarte o.orteza 3 saptamani, apoi sa intre intr-un program complex de fizio si kinetoterapie. Doar asa va castiga mobilitatea si va scapa de dureri.
Numai bine!

51
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x