Autogrefa sau allogrefa in reconstructia ligamentului incrucisat anterior?

  • 29 mart. 2014
  • Raspunsuri: 0
  • Vizualizari: 1.170

Selectarea atenta a grefei joacă un rol-cheie în rezultatele reconstrucției ligamentului incrucisat anterior. Dacă doriți să utilizați o autogrefă sau o allogrefa în ligament anterior incrucisat (ACL) tratamentul este încă controversat.

Deși tendonul patelar a fost mult timp considerat standardul „de aur”, standard de siguranță, ligamentoplastia cu alogrefa s-a îmbunatățit semnificativ în ultimii 15 ani, si o transforma intr- o opțiune demna de luat in considerare la unii pacienti. Cele mai folosite alogrefe sunt: tendonul achilean, tendonul tibial anterior si muschiul semitendinos.

Autogrefa. Exista cateva optiuni: treimea medie a tendon patelar, tendon hamstring și tendon cvadriceps (cu sau fără bloc de os). In unele studii, s-a demostrat ca tendonul patelar este ceva mai stabil decât grefa hamstring. Tendonul patelar are fixare inițială puternică, dar unele studii au dovedit o incidență crescută de durere la genunchi, și complicatii asociate cu recoltarea tendonul patelar.

Grefa hamstring are o rata mult mai mica de complicatii asociate cu recoltarea, comparativ cu tendonul patelar, dar odata cu recoltarea pot fi lezate ramurile nervului safen si exista in prima parte a recuperarii un grad mai mare de instabilitate l genunchi.

In unele studii s-a demonstrat ca grefa hamstring ofera un grad de  stabilitate mai mic comparativ vu decat tendonul patelar.  S-a demonstrat ca grefa hamstring mai mica de 8 mm, are o rata mare de esec, comparativ cu grefele mai groase. Îngrijorarea cu privire la grefele mai mici, i-a condus unii chirurgi sa utilizeze o alogrefa cu semitendinos, sa foloseasca LARS, sau o tripla autogrefa de ms. semitendinos, în cazul în care acesta este destul de lung (peste 24 de cm).

O altă opțiune este grefa din tendonul cvadriceps, care poate fi utilizata cu sau fără un bloc de os.
Aceasta este o grefă puternica, dar se foloseste foarte rar.

Allografta. Opțiuni de allograft sunt: tendonului patelar și tendonul lui achilean, care sunt disponibile cu  sau fara blocuri osoase, ms. semitendinos, tibial anterior, tibial posterior, longus peroneus, și allografta din tractul iliotibial.

Ligamentoplastia cu allogrefa are un timp chirurgical mult mai mic. Dar alogefele sunt utile pentru cazuri mai complexe, cum ar fi cele care implică mai multe leziuni ligamentare și revizii.”

Dar allograftele au unele dezavantaje, inclusiv costul, disponibilitatea, raspunsul imun,  riscului bacterian de infectie, și timpul întârziat al grefei de încorporare. Riscul de infecție virală poate fi compensat prin screening-ul donatorului și prin tehnici de dezinfectare a allogrefei. Poate cel mai mare dezavantaj il re[rezinta o rată alarmant de mare de eșec la tinerii activi. Studiile recente au ridicat îngrijorări serioase cu privire la utilizarea de alogrefe la tinerii pacienți. Într-un studiu, riscul de eșec cu alogrefa de tendocul patelar a fost de 2,6 ori pana la 4,2 ori mai mare decât cu autogrefa de de tendon patelar.

Prelucrarea  Allogrefei

Un alt factor care trebuie să se ia în considerare, este faptul că tehnicile moderne de prelucrare, au îmbunătățit siguranța allogrefei.

Prelevarea aseptica a tesuturilor in vederea transformarii intr-o allogrefa – adică in timpul recoltarii de tesut trebuie evitat contactul cu microorganisme (bacterii,etc). Cu toate acestea,  sterilitatea este destul de greu de atins. Achiziția sterila nu este posibila în cele mai multe cazuri, dar scopul este de a se asigura că nu sunt inseminati alti germeni odata cu recoltarea, menționându-se că dezinfecția este necesara pentru a asigura nivelul de asigurare al sterilitatii (SAL), existand niste norme foarte bine stabilite.

Prelucrarea tesutului trebuie sa mentina un echilibru delicat între păstrarea functiei biologice a țesutui și îndepărtarea agenților infectiosi. Prelucrarea poate include dezinfectare chimica sau sterilizare terminca(iradiere).

Este necesara si o sterilizare secundara pentru a inlatura potentialii agenti patogeni care ar fi supraviețuit proceselor de recoltare si prelucrarii primare. Toate procesele de sterilizare au potențialul de a afecta proprietățile biomecanice și biologice, o preocupare majora in prezent. Aceste tehnici variază în funcție de fiecare bancă de țesuturi. Iradierea in doze mici este suficientă pentru bacterii și spori, doze mai mari sunt necesare pentru a ucide virusuri, cum ar fi HIV.

Studii clinice recente au comparat grefele iradiate și neiradiate: un studiu a constatat o rata de esec de 2,4%  alogrefa non-iradiată de tendon achilean , comparativ cu o rata de esec de 33% cu alogrefa iradiata de tendon achilean iradiata cu 2,5 Mrad.

AExista in prezent atat in Romania, dar mai ales in tarile vestice, banci de oase si tendoane care ofera allogrefe de cea mai bun calitate.

0 0 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x