• 23 iun. 2016
  • Raspunsuri: 0
  • Vizualizari: 4.453

Tratamentele durerilor de la nivelul sistemului musculocheletal cu terapii regenerative, stimuleaza vindecarea proprie a organismului. Aceste terapii sunt folosite pentru a trata durerea de la nivelul articulatiilor, ligamentelor, tendoanelor, musculaturii, coloanei vertebrale, in transplantele ligamentare si in pseudartroza. Au fost studiate si folosite inca din anul 1950.

In prezent, terapiile regenerative cu PRP sau celule STEM recoltate din grasime sau maduva osoasa, reprezinta un pas foarte important in algoritmul de tratament al leziunilor din traumatologia sportiva, si sunt folosite peste tot in lume. In USA, Academia Americana a Managementului Durerii, Asociatia Americana a Medicilor care trateaza Durerea, Academia Americana de Ortopedie, incurajeaza folosirea terapiilor regenerative in tratamentul durerilor cronice intra si periarticulare.

Durerea cronica muscolocheletala reprezinta prima cauza ce genereaza disfunctii cronice in USA, determinand pacientul sa se adreseze medicului ortoped. Tratamentul durerilor cronice musculoscheletale este foarte dificil. Tratamentele conventionale sunt insuficiente pentru a scadea durerea si a reda functia. Fiziokinetoterapia, terapia manuala, antiinflamatoarele, infiltratiile cu antiinflamatoare si tratamentele chirurgicale, au rezultate foarte bune in multe situatii. Totusi, uneori aceste tratamente sunt insuficiente iar pacientii raman fara optiuni de tratament.
Terapiile regenerative ofera ligamentelor, tendoanelor si articulatiilor sansa sa se vindece. Inflamatiilor cronice produc modificari de structura la nivelul tendoanelor sau ligamentelor afectate. Terapiile regenerative sunt singurele tratamente curative in aceste situatii.

banner1

Terapiile regenerative inlatura celulele afectate, stimuleaza formarea cresterea vaselor sangvine si refac tesuturile afectate. In prezent este un concept gresit, care afirma ca dupa o entorsa, de glezna de exemplu, refacerea ligamentelor este completa. In sine, dupa o astfel de afectiune, refacerea tesuturilor apare doar in 50-70% din cazuri. Apar inflamatii, si durerea cronica. Ligamentele raman laxe, articulatiile instabile, iar in timp apar procesele degenerative, respectiv artroza de glezna.

Terapiile regenerative determina o cascada a vindecarii, cu formarea de tesut de colagen sau cartilaj nou, bine organizat, si restaurarea structurii si functiilor tendoanelor, ligamentelor si articulatiilor.

Rezultatele acestor tratamente sunt remarcabile, iar experienta noastra insumeaza peste 500 de pacienti tratati cu PRP, si peste 100 de pacienti tratati cu celule STEM. Putem afirma ca in tratamentul artrozei, terapia cu celule STEM este un pion extrem de important, calitatea vietii pacientului crescand foarte mult. In cazul acestor tratamente rezultatele apar dupa 4-6 saptamani.
Terapiile regenerative sunt miniinvazive, se fac in ambulator in mod normal, cu exceptia injectarilor la nivelul soldului, dureaza in medie sub 1 ora, iar reintegrarea pacientului familiala, sociala si profesionala se face in maxim 24 de ore.

Diabeticii, fumatorii, persoanele trecute de 85 de ani, si pacientii cu fibromialgie, au rezultate slabe in urma acestor terapii. Aceste terapii nu genereaza reactii adverse si au riscuri minime. Rata de succes in USA ajuge la 91% si depinde de localizarea tesutului afectat. De aceea aceste terapii reprezinta un tratament extrem de benefic pentru pacienti.

Va invitam sa cititi mai multe informatii despre:

prp STEM

Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan