Problemele ortopedice ce pot aparea de-a lungul timpului sunt de la cele mai simple pana la cele care necesita asistenta specializata. In cazul celor din urma, experienta medicului care intervine in rezolvarea problemei este mai mult decat importanta, alegerea medicului putand rezulta intr-o interventie rapida si cu rezultate foarte bune sau intr-o interventie dureroasa si un timp de recuperare foarte lung, creand astfel disconfort.

Medicii experimentati  vor sti exact cum si mai ales ce tip de interventie sa aleaga in functie de fiecare caz in parte, acest lucru datorandu-se experientei acumulate si a numarului mare de pacienti operati de la debutul in aceasta meserie. Ca in orice alta meserie, experienta se capata in timp, odata cu numarul tot mai mare de pacienti si de cazuri pe care medicii ii intalnesc si le trateaza.

Cum se pot specializa medicii pe o anumita ramura a activitatii pe care o practica

Medicilor nu le este indeajuns experienta acumulata, pentru a se perfectiona dar mai ales pentru a se specializa pe o anumita ramura a domeniului pe care il practica, acestia trebuie sa studieze permanent si sa acumuleze cat mai multe informatii legate de noutatile aparute.

Acesta este si cazul multor ortopezi din Romania, care niciodata nu s-au rezumat la ceea ce au invatat pana intr-un anumit moment. Din dorinta acestora de a se perfectiona din punct de vedere profesional, acestia s-au implicat in diverse parteneriate si proiecte, si au devenit membrii  in societati din domeniul ortopediei. In cazul dr. Andrei Ioan Bogdan, unul din proiectele principale la care a participat si cu care colaboreaza in continuare este realizarea primului portal ramanesc din domeniul ortopediei destinat pacientilor www.LectiaDeOrtopedie.ro, portal unde acestia se pot informa asupra diverselor interventii chirurgicale sau tratamente ce trebuie urmate in cazul afectiunilor ortopedice.

Importanta informarii pacientului inainte de interventiile legate de ortopedie

Inca exista medici ortopezi care nu dau importanta informarii pacientilor inainte de a trece efectiv la tratarea acestora. Acestia fac parte din medicii de moda veche care nu puneau pret pe informarea si pregatirea psihologica a pacientului si care propuneau solutii fara a argumenta si a explica pacientilor procedurile, protocoalele medicale si nici avantajele si dezavantajele legate de perioada de recuperare pe termen scurt sau pe termen lung.

In momentul in care un pacient se confrunta cu o problema de ortopedie mai rar intalnita sau care intra in categoria supraspecializarilor, se recomanda intotdeauna vizita la un specialist cu experienta in rezolvarea acelui tip de problema si efectuarea operatiilor respective. Medicii, in general,  se supraspecializeaza pe o anumita ramura fara a ignora insa restul domeniului de activitate, iar pentru ca acestia fac mereu schimb de experienta in cadrul cursurilor de specializare postuniversitare si a conferintelor la care participa, sunt mult mai in masura se expuna pacientilor toate solutiile medicale disponibile la momentul actual.
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan

Lasa un comentariu →