Cum puteti beneficia de programul de protezare al CNAS

 • 21 Feb 2014
 • Raspunsuri: 215
 • Vizualizari: 6.760

Activitatea de protezare a pacientilor din Bucuresti, dar si din alte spitale judetene din tara, este în prezent acoperita aproape integral de Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucuresti. Toti pacientii care sufera de artroza: gonartroza, coxartroza, umartroza, sunt pusi pe liste de așteptare, asa cum se intampla in toata lumea civilizata. Este un Registru al pacientilor cu liste de asteptare si un Registru al pacientilor protezati.

In mod normal pacientul nu trebuie sa plateasca niciun fel de cost suplimentar, costul integral al protezei fiind decontat de programul national. Fiecare spital primeste o cota, o suma de bani, spitalul fiind cel care-și organizează procedura: unele spitale cumpara numai proteza, altii cumpara si toate accesoriile tot din banii de program. Și atunci, daca la unii proteza costă 2.500 de lei, la altii poate ajunge la 4.400 de lei, dar asta este mai putin important pentru pacient.

Pacientii care isi cumpara proteze, nu isi vor mai putea recupera banii, deoarece casa de asigurari nu poate deconta retroactiv. Spitalul respectiv isi primeste banii pentru proteza conform programului de protezare, medicii raporteaza cazul ca si rezolvat, Casa deconteaza servicii, materialul protezat pe program. Pacientii trebuie sa inteleaga ca CNAS deconteaza doar anumite tipuri de proteze, in general suficiente pentru a acoperi 90% din patologia medicala existenta. Uneori este nevoie de implanturi mult mai complexe si mai costisitoare, care nu pot fi decontate. O alta situatie apare in momentul in care pacientul doreste o proteza mult mai performanta, decat cea existenta in program. Si in aceasta situatie pacientul este nevoit sa achite intregral contavaloarea protezei.

Exista cateva idei in prezent, conform carora fiecare pacient care necesita material implantabil primeste ca voucher o valoare standard — e vorba de pacientii programabili, nu urgentele—, iar daca el doreste sa-si puna un anumit tip de proteza care depaseste valoarea voucherului plateste diferenta. Voucherul trebuie să fie acoperitor pentru costul mediu pe proteză .Un asemenea mod de abordare poate sa insemne o predictibilitate a costurilor.

Proceura. Daca sunteti in situatia medicala in care aveti indicatie de protezare a unei articulatii, atunci primul pas este sa va alegeti un medic curant, ulterior de comun acord cu medicul, trebuie sa va decideti asupra sistemului medical (stat sau privat), unde va avea loc interventia. Ulterior trebuie sa aveti o discutie cu medicul dstra legata de tipul de implant pe care urmeaza sa il folositi. Impreuna cu medicul dstra veti decide daca optati catre un implant conventional, oferit gratuit de CNAS, sau aveti nevoie de un alt tip de implant. Pentru a putea obtine implantul prin CNAS, medicul dstra o sa va treaca pe o lista de asteptare, care este raportata catre CNAS, iar asta inseamna in medie o perioada de asteptare de 6 luni. Ulterior veti continua acest proces atingandu-va scopul final: protezarea articulatiei!

Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan

215 Comments

 1. Ristea spune:

  Buna ziua!
  In aprilie 2016 mi ati facut o artroscopie la genunchiul stang la spitalul Sanador.Pot spune ca durerile de genunchi au continuat si pana acum am mers sprijinita in baston.As dori sa mi fac o operatie de protezare a genunchiului,tot mart dvs.Mentionez ca sunt pensionara si as dori sa stiu cat este perioada de asteptare si daca imi puteti spune un pret aproximativ.De asemenea,vreau sa stiu daca pot face programarea prin email,avand in vedere ca sunt plecata din tara si e mai greu cu telefonul(Canada).Va multumesc.

 2. Peter Ladislau spune:

  Buna ziua,cam care este perioada de asteptare pentru operatia de protezare a soldului?

 3. Burciu Diana spune:

  Buna seara,as dori sa o aduc pe mama la dvs.la Spitalul Floreasca,are nevoie de proteza de totul e,suferă de 10 ani de gonartroza si coxartroza degenerativa.Are ceva investigatii,dar sunt cam vechi si as dori sa stiu cum pot ajunge cu actele si cu mama la o consultație.Va mulțumesc

 4. Alina spune:

  Buna ziua! Pentru noi sunt foarte interesante informatiile din articolul d-voastra. Avand in vedere ca tata ar fi pe o astfel de lista in Timisoara, de 1 an si acum ni se comunica ca ar mai trebui sa astepte inca 1 an si jumatate, as vrea sa stiu daca noi, pacientii, avem dreptul si unde putem verifica veridicitatea acestei liste? Pana acum am vazut niste foi (simple, nestandardizate) scrise cu pixul (ex: nume, prenume- nr de tel). Ce ne sfatuiti sa facem pt ca ne simtim mintiti si amanati mereu cu replici de genul „n-am ce sa fac”, „mai cautati-ma peste x luni”, „acum salile de operatie sunt in renovare si se opereaza doar urgentele”, „oricum sunt multi inaintea d-voastra si mai trebuie sa asteptati cam 1 an jumate”…. Va multumesc!

 5. Vilceanu c-tin cristinel spune:

  Bună ziua domnul doctor am fost la control cu mama mea si i sa zis ca trebuie să facă operatie pe sold cu protezare ,da domnul doctor nu nea pus pe nicio listă de asteptare nu nea zis mai nimic cum să procedăm ,vă rog frumos dacă ati putea sa mi ziceti ce să fac in acest caz , nu stiu ce să mai fac cand o vad cum plange de durere si nu ne bagă nimeni in seamă.Vă rog frumos dacă ati putea sa mi dati un sfat ce să fac

 6. Neumann Paul spune:

  Buna ziua Dl. doctor.Am 48 ani,locuiesc in Constanta,si am ruptura de ligamente in urma unei partide de fotbal in sala,si menisc cu probleme la ambii genunchi.Am fost operat clasic in anul 1997 la spitalul din Eforie Nord (acum desfintat).Am fost ghipsat 45 zile,am pierdut masa musculara,recuperare necorespunzatoare,am fortat si celalalt picior,fapt ceea mi-a cauzat probleme si pe celalalt genunchi.Am dureri destul de mari si nesiguranta pe picioare,cu toate ca incerc sa compensez prin sport,insa este tot mai greu.Mi-am facut recent un control de specialitate si radiografie,iar doctorul de acolo mi-a recomandat protezare.Mentionez ca deja am picioarele curbate si deviatie pe ax.Doresc sa ma ajutati cu un sfat,adica cum pot intra in programul national de protezare,pentru obtinerea a doua proteze pentru genunchi.Costurile estimate la spitalul privat unde am facut consultul si investigatia,se ridica la peste 5000 euro pe genunchi,iar eu nu beneficiez de acesti bani!Va multumesc din suflet pentru ajutor!

 7. Lazarescu Maria spune:

  Bună seara dnle doctor am o matusa de 80 de ani care are nevoie de reprotezare.A suferit o operatie si o reprotezare are aproape 10 ani si are niste dureri cumplite.Suntem din București si vrem să ajungem la dv cum procedam?? Va mulțumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *