• Activitatea de protezare a pacientilor din Bucuresti, dar si din alte spitale judetene din tara, este în prezent acoperita aproape integral de Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucuresti. Toti pacientii care sufera de artroza: gonartroza, coxartroza, umartroza, sunt pusi pe liste de așteptare, asa cum se intampla in toata lumea civilizata. Este un Registru al pacientilor cu liste de asteptare si un Registru al pacientilor protezati.

  In mod normal pacientul nu trebuie sa plateasca niciun fel de cost suplimentar, costul integral al protezei fiind decontat de programul national. Fiecare spital primeste o cota, o suma de bani, spitalul fiind cel care-și organizează procedura: unele spitale cumpara numai proteza, altii cumpara si toate accesoriile tot din banii de program. Și atunci, daca la unii proteza costă 2.500 de lei, la altii poate ajunge la 4.400 de lei, dar asta este mai putin important pentru pacient.

  Pacientii care isi cumpara proteze, nu isi vor mai putea recupera banii, deoarece casa de asigurari nu poate deconta retroactiv. Spitalul respectiv isi primeste banii pentru proteza conform programului de protezare, medicii raporteaza cazul ca si rezolvat, Casa deconteaza servicii, materialul protezat pe program. Pacientii trebuie sa inteleaga ca CNAS deconteaza doar anumite tipuri de proteze, in general suficiente pentru a acoperi 90% din patologia medicala existenta. Uneori este nevoie de implanturi mult mai complexe si mai costisitoare, care nu pot fi decontate. O alta situatie apare in momentul in care pacientul doreste o proteza mult mai performanta, decat cea existenta in program. Si in aceasta situatie pacientul este nevoit sa achite intregral contavaloarea protezei.

  Exista cateva idei in prezent, conform carora fiecare pacient care necesita material implantabil primeste ca voucher o valoare standard — e vorba de pacientii programabili, nu urgentele—, iar daca el doreste sa-si puna un anumit tip de proteza care depaseste valoarea voucherului plateste diferenta. Voucherul trebuie să fie acoperitor pentru costul mediu pe proteză .Un asemenea mod de abordare poate sa insemne o predictibilitate a costurilor.

  Proceura. Daca sunteti in situatia medicala in care aveti indicatie de protezare a unei articulatii, atunci primul pas este sa va alegeti un medic curant, ulterior de comun acord cu medicul, trebuie sa va decideti asupra sistemului medical (stat sau privat), unde va avea loc interventia. Ulterior trebuie sa aveti o discutie cu medicul dstra legata de tipul de implant pe care urmeaza sa il folositi. Impreuna cu medicul dstra veti decide daca optati catre un implant conventional, oferit gratuit de CNAS, sau aveti nevoie de un alt tip de implant. Pentru a putea obtine implantul prin CNAS, medicul dstra o sa va treaca pe o lista de asteptare, care este raportata catre CNAS, iar asta inseamna in medie o perioada de asteptare de 6 luni. Ulterior veti continua acest proces atingandu-va scopul final: protezarea articulatiei!


  Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan

  Require Flash player

  Lasa un comentariu →
 • Adaugat de Alina in data de aprilie 11, 2014, 12:32 pm

  Mama mea are 70 ani, este pensionara si trebuie sa se opereze la soldul stang, are coxartroza si ii trebuie proteza cimentata. Intrebarea mea este care ar fi costul unei asemenea proteze ( nu este trecuta pe lista de asteptare ) si daca imi puteti spune un cost estimativ al intregii interventii. Va multumesc anticipat.

  Raspunde →
  • Adaugat de Andrei Ioan in data de mai 3, 2014, 9:30 am
   in reply to Alina

   Buna ziua. La spitalul Sanador costul intervetiei: anestezie, operatie, cazare 5 zile, proteza este de 9000 ron. O zi buna!

   Raspunde →
  • Adaugat de raduna in data de februarie 12, 2015, 6:39 pm
   in reply to Alina

   Buna ziua
   domnule doctor va rog sa imi spuneti si mie mama mea are 72 de ani si are gonartroza la ambii genunchi cum putem sa luam legatura cu dumneavoastra pentru operatie,cum trebuie s-a procedam
   v-a multumesc

   Raspunde →
  • Adaugat de Nicolau Simona in data de mai 5, 2016, 5:12 am
   in reply to Alina

   Buna ziua Domnule Doctor,
   Am un frate de 57 ani, care in 1992, in urma unei fracturi ghipsata gresit (piciorul incovoiat si in consecinta scurtat), a juns in momentul de fata sa nu mai poata merge datorita articulatiei genunchiului deteriorata in timp. Bineinteles ca nu numai genunchiul a avut de suferit datorita scurtarii piciorului ci si coloana(are si acolo dureri mari).
   Astazi a mers la un spital privat, unde i s-a comunicat costul interventiei: 19500 lei din care 7200 proteza.
   Consider ca fiind victima unei erori medicale a sistemului de sanatate de la noi este etic si moral sa nu suporte costul acestei interventii chirurgicale.
   Daca avea banii necesari, nu mai apelam la bunavointa Dvs. si evitam aceasta cale mai anevoioasa.
   Va rog frumos sa ma sfatuiti cum imi pot ajuta fratele tinand cont ca de ieri nu mai poate merge decat cu baston si are un serviciu pe care nu vrea sa-l piarda.
   Cu stima

   Raspunde →
   • Adaugat de Andrei Ioan Bogdan in data de mai 5, 2016, 3:05 pm
    in reply to Nicolau Simona

    Buna ziua. Trebuie sa mergeti intr-un spital de stat, sa discutati cu un medic, medicul sa va accepte ca pacient. Apoi trebuie sa intrati in programul de protezare, prin care pacientul primeste proteza gratuit dupa o perioada de asteptare.
    Numai bine!

    Raspunde →
 • Adaugat de Mari in data de iulie 8, 2014, 8:31 am

  Mama mea are 65 de ani,are piciorul drept foarte deformat(aproape arcuit) se poate pune proteza la genunchi si cat ar trebui sa asteptam pentru programul CNAS???Va rugam sa ne dati un raspuns deoarece suntem niste oamenii cu venituri mici!!!Va asteptam raspunsul.Multumim!!!

  Raspunde →
  • Adaugat de Andrei Ioan in data de iulie 11, 2014, 8:37 pm
   in reply to Mari

   Buna ziua. Daca se poate sau nu se poate pune proteza, nu ma pot pronunta pana nu vad radiografiile si pacientul. Media de asteptare pentru a beneficia de acest program este de cateva luni, dar au existat si cazuri de 6-8 luni. Se poate efectua operatia in orice spital din Romania, in principiu. Numai bine!

   Raspunde →
   • Adaugat de Mari in data de iulie 13, 2014, 4:29 pm
    in reply to Andrei Ioan

    Buna ziua,domnule doctor!Am o alta intrebare,aceasta boala se mosteneste daca o are unul din parinti???Deoarece si eu am unele dureri la genunchi si glezna si ce tratament credeti ca as putea lua de inceput???Va rog daca se poate astept un raspuns.Va multumesc!!!O zi buna!!!La revedere!!!

    Raspunde →
    • Adaugat de Andrei Ioan in data de iulie 16, 2014, 12:13 pm
     in reply to Mari

     Buna ziua. Unul din factorii principali care determina si agraveaza evolutia artrozei este factorul genetic – ereditar. Singurul tratament menit sa opreasca artroza in evolutie este un echilibru intre greutate, gradul de activitate si infiltratiile cu plasma imbogatita cu trombocite(PRP). Veniti la o consultatie si va explic pe larg.

     Dr. Andrei Ioan Bogdan

     Raspunde →
 • Adaugat de Mari in data de iulie 21, 2014, 6:25 pm

  Va multumesc, trebuie sa ma gandesc la ce am de facut in viitor si aceste sfaturi mi-au fost de folos!!!Multumesc ca am putut sta de vorba pe acest site!!!O zi buna!!!La revedere!!!

  Raspunde →
 • Adaugat de Daniela in data de august 7, 2014, 1:36 pm

  Buna ziua ,
  As avea rugamintea sa imi raspundeti la o intrebare.Cu aprox. 5 zile in urma am dureri le soldul stg ( operata la varsta de 1 an apoi imobilizata cu ap gipsat timp de 8 luni) am facut o radiografie de bazin si sunt indrumata sa fac un RMN pentru ca sunt suspecta de NACF.Am citit cate ceva dar mai tare m-am speriat.Ce sfat imi dati? Va multumesc foarte mult

  Raspunde →
  • Adaugat de Andrei Ioan in data de august 7, 2014, 7:56 pm
   in reply to Daniela

   Buna ziua.
   Sa faceti un RMN iar apoi in functie de rezultat, va pot sfatui!
   Astept rezultatul.Numai bine!

   Raspunde →
 • Adaugat de Daniela in data de august 7, 2014, 1:37 pm

  Imi cer scuze am uitat sa precizez ca am 33 ani

  Raspunde →

Lasa un comentariu

Anuleaza raspuns