Efectul placebo la fel de bun ca artroscopia pentru gonartroza?

  • 20 ian. 2014
  • Raspunsuri: 2
  • Vizualizari: 1.848

Pe o scara de la 1 la 10, un pacient a spus ca durerea de la genunchi care odata era mai rau de 10 acum a disparut. Acest pacient suferea de o boala comuna la genunchi numita osteoartroza, si a luat parte la un test clinic care testeaza operatia prin artroscopie pe genunchiul bolnav de osteoartroza, si de atunci nu a mai avut dureri pe o durata de 2 ani. Partea interesanta a acestui test este ca pacientul nostru a trecut printr-o operatie in care medicii nu i-au facut nimic la picior.

Osteoartroza este o boala care afecteaza peste 20 de milioane de americani, este caracterizata prin afectarea cartilajului din articulatie. Medicamentele date pe cale orala cat si schimbarea stilului de viata pot trata aceasta boala, insa pentru unii pacienti, operatia de osteoartroza in care cartilajul afectat este scos artroscopic din genunchiul pacientului, este de asemenea o optiune.

Pacientul a fost supus acestui test care implica o interventie placebo, sub anestezie si consta in 2 incizii in genunchiul acestuia care sa arate exact ca o artroscopie. Rezultatele au fost unele uimitoare, declara medicii:

” Toti participantii acestui grup au semnalat imbunatatiri, iar facand o comparatie cu alte grupuri care au fost testate, grupul care a testat efectul placebo a avut cele mai pozitive rezultate.”

Experienta prin care pacientul nostru a trecut, a lasat de inteles cat de puternic poate fi acest efect placebo, si cum iti poate imbunatatii efectele negative ale genunchiului doar printr-o operatie falsa. Acesta declara: „Este o problema mentala, cred ca daca iti doresti si crezi cu adevarat in ceva te poti face bine”.

Cei din comunitatea medicala au ajuns la concluzia ca operatia de osteoartroza, care este estimata la 200.000 de operatii (pe teritoriul Americii) pe an, poate fi total inutila. Unul din medici declara: „Opinia mea este ca nu ar trebui sa performam astfel de operatii”.

Unii medici au suspiciuni. Pentru unii medici care sunt de acord cu aceasta testare, le sunt confirmate anumite suspiciuni: „Parerea mea este ca operatia de artroscopie la pacientii care sufera de osteoartrita a devenit mai putin populara, in primul rand pentru ca nu are beneficiile pe care lumea credea ca le are.”

In trecut, se credea ca se intampla des ca durerea mare, asociata cu conditia genunchiului care sufera de osteoartrita, poate fi imbunatatita prin scoaterea cartilajului afectat din genunchi.

„Practic, fiecare raport si fiecare studiu facut arata ca majoritatea pacientilor au prezentat o imbunatatire dupa operatie, insa nimeni nu a spus ca acestia s-au facut bine”, ceea ce este clar ca multi dintre acesti pacienti care prezinta imbunatatiri pe moment, ajung la o alta operatie mult mai grea care necesita inlocuirea genunchiului.

Puterea efectului placebo. Pana acum, nimeni nu a testat acest tip de operatie impotriva unui efect placebo sau a unei operatii false, pentru a stabilii daca imbunatatirile sunt din cauza operatiei propriu-zise sau a efectului placebo produs de aceasta.

„Orice tratament pentru durere, are un efect placebo enorm” declara un medic specialist. „Reactia se observa in general la un procent de 20% cu pana la 40% pentru majoritatea studiilor, si procentaje mai mari sunt asociate cu abordari mai agresive, in care sistemul placebo prin care pacientul crede in acel medicament este extrem de puternic.”

Acest lucru scoate in evidenta faptul ca studiile controlate sunt extrem de importante pentru procedurile chirurgicale, dar implica probleme considerabile de etica datorita naturii invazive a operatiei. Spre exemplu: Au fost ridicate intrebari in legatura cu un test prin acelasi tip de operatie falsa, care implica implantarea celulelor fetale, pentru tratarea bolii Parkinson. Tuturor pacientilor implicati in acest test li s-au facut gauri in craniu, insa numai pentru jumatate din ei  s-au implantat celule fetale.

  „Problema  pe care o punem este urmatoarea: este etic sa aplicam zeci de mii de operatii false pe pacienti care nu au documentatie in privinta asta, si sa modificam astfel istoria acelei boli, si sa imbunatatim stilul de viata ale unor persoane?”

Pentru ca acest test este unul dintre primele teste placebo care studiaza efectul osteoartritei, este mult prea devreme pentru a decide daca descoperirile acestui studiu vor avea un impact major asupra caselor de asigurari si asupra medicilor ortopezi.

Una din problemele care apar este daca acest test va avea aceleasi rezultate si la femei, intrucat testul a avut loc numai pe barbati. „Din moment ce osteoartroza la genunchi apare mai mult la femei decat la barbati, nu este clar daca pacientii din comunitate se potrivesc intr-un procent de 100% in aceste criterii.”

Cat despre pacientul nostru care a fost supus acestui test, el declara urmatoarele: „Acum pot sa dansez, pot sa merg la pescuit, pot sa ma joc baschet si nu ma deranjeaza cu nimic, efectul este unul pozitiv si ma simt extraordinar”.

4 1 vote
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

Este extrordinar ,cred ca acesta va fi viitorul eu cred ca suntem in epoca de piatra a autovindecarii ,cred ca ne putrm vindeca daca vom putea sti care buton din creier trebuie actionat si in ce faza a bolii Eu am deja 65 de ani sufar de acesta boala f dureroasa,dar sper ca generatiile viitoare sa aiba acces la aceste comenzi controlate ale creerului Efectul placebo nu este ceva nou dar poate ca acum generatiile acestea si generatiile viitoare avand de partea lor tehnologia avansata si tot ce se va mai descoperi sa poata controla marea putere a creierului uman… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Multumim!

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x