• 8 ian. 2013
  • Raspunsuri: 2
  • Vizualizari: 661

s10Gamba are 4 compartimente: lateral, posterior superficial, posterior profund si anterior, utimul fiind cel mai susceptibil.

Compartimentul anterior este cuprins între faţa laterală a tibiei, fascia anterioară a gambei, membrane  interosoasă,  septul intermuscular anterior şi  faţa anterioară a fibulei.  Compartimentul conţine muşchii extensori  (tibial anterior,extensor lung al degetelor,extensor lung al halucelui,peronier tertiar) si artera tibiala anterioara, nervii fibular comun si  fibular profund.

Compartimentul lateral conţine muşchii peronieri şi este situat între septul  intermuscular anterior şi cel posterior,  ataşate de marginile anterioară şi posterioară ale feţei laterale fibulare.

s9Compartimentul posterior este închis înapoi de fascia posterioară a gambei  şi  conţine muşchii flexori.  Aceştia sunt împărţiţi prin fascia profundă a gambei  într-un grup  profund şi unul superficial. Este cel mai vast dintre cele trei compartimente ale gambei; nervul tibial şi artera tibială posterioară traversează întregul compartiment.

 

Fasciotomia la nivelul compartimentul anterior si lateral se face cu o incizie lateral la piele deasupra septului intermusculara cu protejarea nervului peronier superficial. Compartimentul posterior se deschide pritr-o incizie la 2 cm medial de tibie, cu grija fata de nervul si vena safena cat si nervul si vena tibial posterior.

 

s5 s6

Plaga este irigata din plin si pansata cu un bandaj steril necompresiv. Se initiaza un tratament antibiotic si antialgic pentru confortul pacientului. Dupa 48h sau peste,in functie de severitatea afectiunii, plaga se sutureaza daca pielea nu este in tensiune si edemul in remisiune. In cazul unui edem pronuntat se recurge la o grefa de piele.

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de  recuperarea medicala.  Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:

Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan

2 Comments

  1. Cornelia D. spune:

    ugat de Cornelia D. in data de ianuarie 8, 2017, 2:39 pm
    Bună ziua! In urma cu doi ani am cazut cu toata greutatea pe piciorul stang, afectand cel mai mult zona gambei. . Aceasta s-a umflat si zona de sub genunchi a devenit sensibila la atingere, o lovitura usoara provocandu-mi o durere usturătoare profunda. Am fost la specialist in Galati, am facut EMG la neurolog, inclusiv am facut Doppler venos. Diagnostic: compresie de nerv peronier secundar. Am urmat un an tratament cu Revitanerv, cate 10 zile pe luna. Problema e ca , desi sensibilitatea de sub genunchi a mai scazut, si gamba e mai putin amortita, piciorul a ramas umflat, as spune chiar ca in ultima luna e mai umflat si pot simti o gâlmă pe la mijlocul gambei. Abia ma pot aseza sau ridica din pozitia ghemuit, si simt permanent o jena surda, de parca imi seaca tot piciorul. Nu mi-a fost afectat mersul si nici posturatia piciorului. Ce credeti ca este? Ce ma sfatuiti sa fac, domnule doctor? Vă mulțumesc! (Mentionez ca am 40 de ani, 1,66m și 76kg)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.