• 16 ian. 2013
  • Raspunsuri: 0
  • Vizualizari: 136

Cauza exacta de aparitie a artritei psoriazice nu este deocamdata complet cunoscuta. Specialsitii integreaza boala in clasa afectiunilor autoimune, mai exact in spondilartropatiile seronegative. Ea apare in special la pacientii cu un teren pedispozant HLA B 27. Artrita si psoriazisul in sine sunt amandoua afectiuni autoimune.

Apar in momentul in care sistemul imunitar al pacientului nu mai poate recunoaste anumite structuri interne ca fiind sigure si incepe sa secrete substante pentru a distruge tot ce i se pare strain. Acest raspuns imun aberant determina aparitia unei inflamatii cronice in tesuturile implicate in proces, in acest caz in articulatie si la nivelul pielii. Cauza anomaliilor imune nu a fost aflata. Simptomele clinice sunt expresia procesului inflamator cronic care are loc la nivelul articulatiilor.

Nu se cunoaste care este motivul care determina o astfel de reactivitate din partea celulelor sistemului imun, insa exista suspiciune ca ar fi implicati atat factori din mediu cat si factori genetici. Astfel de ipoteze sunt sustinute de antecedentele pacientilor care au psoriazis: acestia au cel putin o ruda apropiata care a fost diagnosticata cu aceasta boala. In plus, specialistii au descoperit si anumiti markeri genetici comuni pacientilor cu artrita psoriazica.

Daca o persoana are o ruda diagnosticata cu psoriazis, acest fapt nu inseamna ca si respectiva persoana va dezvolta obligatoriu boala. Inseamna doar ca exista un risc mai crescut comparativ cu populatia generala de a face psoriazis. Aproximativ 40% dintre pacientii cu psoriazis au un istoric familial pozitiv.

Factorii de risc:

Factori ce pot fi incriminati in patogenia artritei psoriazice sunt:

1. Factorii imunologici – cercetarile au descoperit ca in cazul pacientilor cu psoriazis nivelul imunoglobulinelor A si imunoglobulinelor G sunt mult mai crescute, in timp ce imunoglobulinele M sunt la un nivel normal sau chiar scazut;

2. Autoanticorpi – pacientii au in special autoanticorpi antinucleari, citokeratine, si proteine de soc termic;

3. Infectii – anumite infectii virale si bacteriene pot sa exacerbeze evolutia artritei si psoriazisului si sunt incriminate ca avand un rol patogen important. De exemplu, psoriazisul pustular este o sechela a infectiei streptococice, iar artrita psoriazica a fost raportata si la pacientii cu infectie HIV;

4. Traumatisme – unele studii au gasit o corelatie intre anumite traumatisme fizice aparute pe fond de psoriazis cutanat si dezvoltarea consecutiva de artrita sporiazica;

Factorii de risc cel mai des mentionati in aparitia artritei psoriazice sunt:

1. Diagnosticarea psoriazisului cutanat – este cel mai important factor de rsic;

2. Antecedentele familiale pozitive pentru artrita sau psoriazis;

3. Varsta, in special intre 30 si 50 de ani;

4. Sexul – desi artrita psoriazica afecteaza in prooprtie egala femeile si barbatii, s-a observat ca barbatii dezvolta mai des forma cu spondilita si afectarea falangiala distala, in timp de femeile fac forma de artrita simetrica.

4 1 vote
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x