• 25 dec. 2012
  • Raspunsuri: 1
  • Vizualizari: 7.479

1. Examen radiologic

Ficat şi Arlet au dezvoltat un sistem de stadializare folosind constatările radiografice, folosit pe scara largă în tratamentul NACF. Acesta a fost înlocuit de către sistemul de clasificare al lui Steinberg încorporează rezultatele scintigrafiilor şi IRM-urilor.
Stadiul 0 (preclinic şi preradiologic)
NACF poate fi sugerată doar daca a fost deja diagnosticată în şoldul controlateral.

Stadiul 1 (preradiologic)

De la apariţia IRM-ului, stadiul 1 este definit ca radiografii normale şi rezultate pozitive pe RMN sau la scintigrafia osoasă. Stadiul 1 reprezintă stadiul rezorbtiv incipient.

n17 n20

Stadiul 2 (reparator)

Stadiul 2 reprezintă stadiul reparator ce are loc înaintea tasării capului femural. Stadiul 2 se poate întinde pe o perioadă de cateva luni sau chiar mai mult. Demineralizarea este acum evidentă. Poate fi generalizată sau focală sau poate aparea sub formă de mici chisturi la nivelul capului femural. Demineralizarea este prima manifestare a stadiului reparator şi reprezintă rezorbţia osului mort.
Scleroza neuniformă apare ca o zonă de densitate crescută pe radiografii şi poate fi difuză, focală sau sub forma de arc liniar, cu concavitatea superioară. Reprezintă formarea de os nou. Scleroza neuniformă coexistă de obicei cu demineralizarea, si apar sub formă de regiuni de radioopacitate alternate cu radiotransparenţă crescută.

n15 n16

Stadiul 3 (colapsul timpuriu al capului femural)

O transparenţă liniară subcorticală, reprezentând linia de fractură, este prezentă imediat sub cortexul articular.  Acesta poartă numele de semnul semilunei. Capul femural îşi păstrează forma sferică, însă mai târziu, devine turtit. Acest lucru este indicat de către lărgirea spaţiului articular.

n8 n10

Stadiul 4 (boala progresiv degenerativă)

Odată cu turtirea capului femural, are loc şi pierderea conturului convex neted al acestuia. În cele din urmă, fragmentul superior femural, reprezentând suprafaţa articulară şi osul imediat subcondral, se poate separa de capul femural subiacent, sau se poate turti şi compacta în capul femural. Fragmentele de os şi cartilaj se pot separa de femurul subiacent, mişcându-se libere în cavitatea articulară, devenind corpi liberi. Distrucţia şi turtirea severă a capului femural duc la boala articulară progresiv degenerativă cu îngustarea spaţiului articular, formarea osteofitelor marginale şi formarea de chisturi subcondrale. Chisturile subcondrale pot fi de obicei diferenţiate de scleroza alternantă şi de către transparenţa din stadiul reparator din NACF.

n5 n7

n21

n6 n14

Clasificarea constatărilor radiologice clinice a lui Steinberg pentru punerea în evidenţă a NACF a capului femural:

 Stadiul 0 – anomalii la examenul IRM, constatări radiografice normale, şi constatările normale ale scanării osoase.
Stadiul 1 – constatări anormale ale scanării osoase, dureri inghinale uşoare, şi constatările radiografice normale.
Stadiul 2 – Osteoporoză, dureri inghinale, scleroză difuză şi / sau zone chistice.
Stadiul 3 – linia semilunei, durere prin activitatea fracturii subcondrale, fără aplatizarea capului femural.
Stadiul 4 – aplatizare segmentară, cu dureri la activitatea capului femural, fără implicare acetabulară, şi spaţiu articular normal.
Stadiul 5 – îngustarea spaţiului articular, durere la odihnă, şi degenerare acetabulară

2. RMN este investigatia de electie in depistarea NACF.

3. Scintigrafia osoasa cu Tecnetiu 99 poate fi utilizata in stadiul preradiologic.Este o investigatie nespecifica, neputand diferentia NACF de alte boli.

4. CT este o investigatie care poate da informatii suplimentare fata de radiografii.

n13 n26

0 0 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

Buna ziua, sunt Daniela si in urma cu cateva zile au aparut dureri la soldul stang(avand in copilarie luxatie congenitala operata la varsta de aproximativ 1 an).Consultand un medic ortoped si in urma unei radiografii de bazin am primit diagnosticul de suspiciune NACF.Sunt foarte speriata care va fi rezultatul la RMN.Am varsta de 33 ani.In care stadiu este nevoie de interventie chirurgicala si cat de riscanta este aceasta?

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x