• 12 feb. 2013
  • Raspunsuri: 0
  • Vizualizari: 2.543

Agenti non-farmacologici

Calciu. Necesarul de calciu recomandat variaza în functie de vârsta si este cuprins între 1000 – 1300 mg /zi, fiind mai crescut la copii, vârstnici, femei gravide si în perioada de lactatie.

Vitamina D. Proteina este necesara absorbtiei calciului, dar excesul favorizeaza osteoporoza.

Suplimente nutritive. O atentie deosebita se acorda perioadei de postmenopauza, cand necesarul de 1300 mg este rar asigurat prin aportul alimentar. In afara de calciu si vitamina D, se considera ca vitamina K, vitamina C si vitamina B6 detin un rol semnificativ in stimularea formarii osoase calitative si in mentinerea capitalului osos.

Medicamente antiresorbtive

Alfacalcidolul (Alpha D3). Actioneaza ca un reglator al metabolismului calcic si fosfatic. Este indicat in osteoporoza senila, postmenopauza si in cea indusa de corticosteroizi. Scade resorbtia osoasa si, printr-un efect asupra fortei de contractie musculara, reduce riscul de caderi.

Modulatori selectivi ai receptorilor de estrogen

 Sunt indicati in tratamentul si profilaxia osteoporozei postmenopauza. Cresc densitatea minerala osoasa (DMO) si reduc incidenta fracturilor vertebrale.

Raloxifenul (Evista – Eli Lilly). Nu este un hormon, dar are efecte similare estrogenilor, la nivelul receptorilor ososi si cardiovasculari.

Bifosfonatii Inhiba puternic resorbtia osoasa la nivelul osteoclastelor, prin urmare cresc DMO (densitatea minerala osoasa).

Alendronatul (Fosamax, Fosavance – MSD) – bifosfonat de generatia a doua, reduce frecventa fracturilor de sold si a celor vertebrale. Este recomandat in tratamentul osteoporozei postmenopauza si a celei senile, a osteoporozei la barbati si a celei induse de corticosteroizi.

Risedronatul (Actonel – Sanofi) – bifosfonat de a treia generatie. Este indicat in preventia si tratamentul osteoporozei postmenopauza si a osteoporozei corticoid induse.

 Acidul ibandronic (Bonviva – Roche / GSK), este indicat în osteoporoza postmenopauză şi se administrează odată lunar.

Acidul zoledronic, (Aclasta -Novartis) nou aparut in Romania, se administreaza intravenos, o data pe an.

Medicamente formatoare de os

Parathormonul (PTH /teriparatidul), injectabil, creşte turnoverul osos, stimulând preponderent celulele formatoare de os. Este recomandat persoanelor cu risc crescut de fracturi. Se administreaza zilnic, injectabil, subcutanat, pe o durata limitata de timp (18 luni).

Ranelatul de strontiu (Osseor/Protelos – Servier) are efect de stimulare asupra formarii de os si de scadere a resorbtiei osoase. Creste semnificativ densitatea osoasa si scade fracturile vertebrale si non-vertebrale

Denosumab (Prolia – Amgen),  aprobat recent de Agentia Europeana de Medicamente, este un anticorp monoclonal contra ligandului RANK. Se administreaza injectabil de doua ori pe an.

o8

 

0 0 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x