• 17 ian. 2013
  • Raspunsuri: 0
  • Vizualizari: 254

    Tratamentul poliartritei reumatoide are ca scopuri reducerea inflamatiei si a durerilor articulare, oprirea evolutiei leziunilor distructive ale osului si cartilajului.
Exista tratament medicamentos, fizioterapie, radioterapie, metode ortopedice.

Tratamentul medicamentos utilizeaza antialgice, antiinflamatorii (steroidiene si nesteroidiene) medicamente imunosupresive (ciclofosfamida, metotrexat, azatioprina) sau medicamente remitive (saruri de aur, penicilamina, antipaludice de sinteza).
Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene – blocheaza sinteza de prostaglandine, prostaciclina si tromboxani si au efect antiinflamator, analgezic si antipiretic. Cele mai folosite medicamente sunt indometacinul si aspirina, dar pot fi utilizati oricare dintre medicamentele antiinflamatorii nesteroidiene, cu eficienta variabila. Aceste medicamente au ca reactii adverse cresterea riscului de ulcer sau de hemoragie la nivel gastric. Din acest motiv trebuie administrate in asociere cu medicamente protectoare gastrice.
Corticoterapia – este foarte eficienta in ameliorarea simptomatologiei clinice si biologice, dar nu influenteaza evolutia bolii. Este folosita mai ales pentru tratamentul vasculitei sau se poate folosi in cura scurta, pana cand incep sa-si faca efectul medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene. De asemenea pot fi folosite pentru tratarea efectelor secundare ale altor medicamente sau pentru atacurile acute de boala sau complicatiile sistemice.
Sarurile de aur – sunt mai eficiente atunci cand sunt administrate la inceputul bolii. Dureaza aproximativ doua luni pentru a se observa ameliorarea clinica. Pot determina remisiunea completa la aproximativ un sfert dintre bolnavi.
Penicilamina – este o alternativa in cazul esecului sarurilor de aur. Determina efecte secundare digestive, cutanate sau renale.
Antipaludicele de sinteza
 – hidroxiclorochina este cel mai folosit preparat. Se indica controale frecvente oftalmologice in timpul administrarii acestor medicamente pentru ca pot determina retinopatie cu pierderea ireversibil a vederii.
Medicamente imunosupresive – azatioprina, ciclofosfamida, metotrexatul.
Cel mai folosit este metotrexatul pentru ca are eficienta buna si este bine suportat de majoritatea pacientilor. Cea mai frecventa reactie adversa este anemia megaloblastica.
Tratamentul local – administrare locala, in cavitatea articulara de preparate cortizonice sau practicarea indepartarii panusului articular abundent prin sclerozarea acestuia sau prin radioterapie locala.

 Se mai pot folosi proceduri fizioterapice care amelioreaza durerea si reduc inflamatia, produc relaxarea musculara si diminueaza redoarea matinala.

Gimnastica medicala – foloseste exercitii fizice de intensitate usoara pentru articulatiile implicate.
Procedurile ortopedice sunt indicate in special in situatiile in care s-au produs deformari articulare mari. Se pot face alungiri de tendoane sau se monteaza proteze articulare. De asemenea se poate indeparta cantitatea mare de panus articular.

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni este reprezentat de  recuperarea medicala. Terapia Schroth este folosita cu real succes in tratarea acestei afectiuni. Va sfatuim sa urmati aceasta terapie si sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:

0 0 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x