• 9 aug. 2013
  • Raspunsuri: 17
  • Vizualizari: 7.341

Tendinita achileana este inflamaţia tendonului lui Achile, localizat in partea posterioara a gambei si gleznei. Tendonul lui Ahile este cel mai puternic şi cel mai mare tendonului din organism, reprezentand insertia calcaneana a muschiului triceps sural. Prin contractia lui se produce flexia plantara a piciorului, deci este foarte important in timpul mersului si mai ales alergatului.

Cei care practica sporuri care implica schimbari bruste de directie, porniri si opriri repetate, au un risc mai mare de a dezvolta tendinita achileana. Aceste sporturi includ tenis, squash, fotbal şi baschet. Terenul accidentat, incaltamintea neadecvata, pregatirea/incalzirea superficiala şi antrenamentul incorect pot determina aparitia acestei tendinite. Un singur incident poate provoca o inflamatie sau, mai frecvent, miscarile stresante, de amplitudine mai mare decat cea fiziologica pot duce la tendinita. Leziunile apar,  mai frecvent, după o perioada de inactivitate, atunci când tendonul este rigid şi inflexibil.

p1Nu numai sportivii au un risc crescut sa faca tendinita achileana. Femeile care frecvent poarta pantofi cu toc înalt sunt, de asemenea, predispuse  sa dezvolte o tendinita, pentru ca tocul inalt are de fapt efectul de scurtare a tendonului lui Ahile. Aceasta inseamna ca, atunci cand poarta pantofi cu toc mai plat, tendonul este intins, suprasolicitat si in felul acesta apar inflamatia si durerea. Persoanele sedentare care se apuca de un sport cu risc crescut, sau incep brusc activitatea fizica intensa sunt, de asemenea, predispuse sa dezvolte o tendinita achileana.

Unii oameni au o afecţiune congenitală prin care tendonul este mai scurt, ceea ce ii face mai vulnerabili in dezvoltarea unei tendinite fata de populaţia generală.

Simptomele tendinitei achiliene

Apar gradual, debutand cu o durere moderata la nivelul zonei posterioare a gleznei sau gambei. Daca este lasata netratata si activitatea care a cauzat durerea este continuata, atunci simptomele se accentueaza. Ar putea să aveţi unul sau mai multe dintre următoarele simptome:

-durere în zona lui Ahile în timpul sau dupa activitate fizica, ulterior durerea apare in repaus, este continua si foarte intensa
-umflaturi în jurul tendonului
-durere atunci când megeti pe jos sau alergati, mai ales pe un teren  ascendent, in panta.
-rigiditate si durere, atunci cand se întinde tendonul
-rigiditate matinala marcata

Tendinita achileana se diagnosticheaza prin ecografie sau RMN.

Tratamentul tendinitei achiliene

Cele mai bune optiuni de tratament vor fi determinate de gradul de severitate al tendinitei. In multe cazuri, un tratament simplu, efectuat la domiciliu poate inlatura problema, iar in cazurile mai severe sau lunga durata, este nevoie de tratament de specialitate. Dacă durerea persistă după cateva zile de tratament conservator, cereti sfatul medicului pentru a evita un prejudiciu mai serios.

-repausul fizic este cea mai importanta masura de tratament pentru tendinita. A continuat activitatea folosind tendonul inflamat poate duce la agravarea problemei.
-se aplica tratamentul R.I.C.E. – odihnă, izolarea, comprimare (fasa elastica), elevatie (piciorul trebuie ridicat).  Glezna trebuie bandajata cu o fasa elastica, nu foarte strans, peste care se aplica gheata 3-4 zile.
-anti-inflamatoarele ajuta la reducerea inflamatiei, durerii şi edemului local. Va recomandam 1 tableta de Arcoxia/ Voltaren/ -Movalis dimineata dupa ce luati micul dejun.
-fizioterapie
-infiltratii locale cu Kenalog: au efect rapid, scurtand foarte mult perioada de recuperare. Infiltratiile se efectueaza impreuna cu un anestezic local.

              tendinita

Dupa perioada de repaus de 24 – 48 de ore, se incepe kinetoterapia prin miscari de flexie si extensie la nivelul gleznei,  pentru a intinde tendonul achilean. Nu va recomandam repausul mai mare 48 de ore, pentru a evita retractiile si atrofiile musculare, redoarea articulara.

Alte metode de tratament, cum ar fi: imobilizarea gipsata, pot fi necesare in cazurile mai severe sau recurente, sau chiar o intervenţie chirurgicala pentru a repara un tendon deteriorat, in ultima instanta. Aceste tratamente vor însemna o recuperare mai lunga.

Tendinita achileana poate fi acuta sau cronica. Pentru a beneficia sau a initia acest tratament, pacientul are nevoie de o investigatie RMN sau o ecografie, pentru a vedea gradul de afectare al tendonului. De asemenea este nevoie de o anamneza atenta pentru a afla cu exactitate momentul aparitiei inflamatiei, evolutia ei si tratamentele urmate. In primele 3 luni de la aparitia inflamatiei, tendinita este considerata ca fiind acuta, ceea ce insemna ca structura tendonului se pastreaza, iar tratamentele cu antiinflamatoare (tablete, unguente, fizioterapia, infiltratiile) au efecte curative, adica vindeca complet inflamatia. In aceste situatii exista o singura variabila: ce anume a provocat inflamatia? Daca pacientul are o activitate care genereaza aceasta inflamatie, si o poate intrerupe, atunci este de asteptat ca inflamatia sa reapara. In situatia in care inflamatia a aparut de mai bine de 3 luni, atunci ea se cronicizeaza, ceea ce insemna ca structura tendonului s-a modificat prin aparitia unor fibre noi de colagen dispuse anarhic, iar antiinflamatoarele nu mai pot avea efect curativ deoarece structura tendonului ramane modificata si durerea persista. In toate aceste cazuri, singurul tratament este cel regenerativ cu trombocite sau celule STEM.

– cel mai important tratament in tendinitele cronice,  este terapia cu celule STEM.

poza 2 poza 3

nr551876In USA tratamentul se foloseste de cca 2 decenii, iar succesul terapiei ne da sperante ca va deveni cat de curand cel mai important pas in ortopedia moderna, care inseamna tratamente chirurgicale miniinvazive, terapii regenerative si recuperare rapida. Tratamentul este simplu, si dr. Andrei Bogdan il efectueaza in decurs de o ora. Consta in recoltarea cu anestezie loco-regioanala din mijlocul osului printr-o injectie  a maduvei osoase, practic 60ml de sange ce contine printre altele si celulele STEM.

Ulterior sangele este centrifugat in vederea separarii celulelor STEM (6-8ml), care sunt injectate intra si peritendinos. Beneficiile terapiei apar dupa 2-4 saptamani. Tratamentul complet dureaza in medie 32 de saptamani, timp in care tendonul revine la structura normala. Pacientul trebuie urmarit ecografic lunar in primul de la tratament pentru a vedea evolutia. Este nevoie de o singura procedura.

Va prezint in continuare evolutia tendinopatiilor cronice achiliene, tratate de dr. McKenna, R. W. si dr. Riordan, Biologic Therapies, USA: in momentul initierii tratamentului, tendonul achilean  sufera de peste 6 luni, este dezorganizat, ingrosat, iar simptomele sunt foarte accentate. Se poate observa ecografic marimea tendonului achilean.

p1

La 10 saptamani dupa terapia cu celule STEM, tendonul si-a recapatat structura, a scazut in dimensiuni, simptomele s-au diminuat semnificativ.

p2

La 32 de saptamani dupa terapia cu celule STEM, tendonul este vindecat complet, simptomatologia a disparut, iar pacientul are mobilitate normala.

p3

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de  recuperarea medicala.  Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:

Prevenirea tendinitei achiliene

Tendinita achileana poate fi prevenita printr-o incalzire corecta si completa şi printr-un program de intindere efectuate inainte de orice sport intens. Daca ati avut  tendinita inainte sau ruptura de tendon achilean, atentie la miscarile de incalzire ale gleznei, muschilor gambei, ale tendonului achilean.

– Purtarea de pantofi corecti pentru activitatea pe care o efectuati este esentiala pentru prevenirea tendinitei achiliene. Mergeti la un magazin specializat in pantofi sport, pentru a echipa cu perechea potrivita cu sportul practicat. Pantofii ideali pentru tendinita achileana trebuie sa aiba un toc cu perne, un suport bun pentru toc si sa fie concav.
– Dacă stiti ca sunteti predispus la tendinita, evitati flexia pantara sau sa va ridicati pe varfuri. Daca intampinati orice durere, opriti-va din activitatea dumeavoastra şi aplicati tratamentul RICE. Faceti mereu exercitii de intindere a tendonului achilean.
– Daca va place sa purtati tocuri, inainte cu cateva minute de a va incalta, si pe tot parcursul zilei, efectuati mobilizari ale tendonului (flexia-extensia gleznei), intinderi cu scopul de a preveni retractia, inflamatia – tendinita achileana.

Dr. Andrei Ioan Bogdan este specializat in terapii regenerative. Pentru programari, va rugam sa sunati la numarul: 0786602299.

0 0 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

17 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Mosinschi Adriana-1196

am avut entorse repetate( pe care le-am tratat corect cu aparat gipsat ) , iar acum ma dor tendoanele . Ce trebuie sa fac ?

Anonymous

dupa examenul RM concluziile au fost:glezna stanga nu evidentiaza modificari semnificative intraosoase.Fara colectii lichidiene intra-periarticulare.Ingrosarea fusiforma a tendonului lui Achile,cu modificari de semnal interior,pana la 90mm fata de insertia calcaneana,cu un calibru max de 16/15mm.Fara formatiuni TU. Concluzie;Tendinita Achileana,cu usoara peritendinita,fara ruptura…………RM glezna dreapta nu evidentiaza modificari semnificative intraosoase.Colectie lichidiana mica,intre oasele nevicular si calcaneu(10/7mm),usor compresiv asupra musculaturii.Ingrosarea fusiforma a tendonului Achile,cu usoare modificari de semnal in interior,pana la 75mm fata de insertia calcaneana,cu un calibru max de 7 mm.Fara formatiuni TU….Concluzie;Tendinita Achileana,cu minima peritendinita,fara ruptura.Mic chist al ligamentului interosos planetar calcaneo-nevicular,sau usoara bursita…..INTREBAREA E:ce tratament ar trebui sa urmez?Necesita… Read more »

Anonymous

dupa examenul RM concluziile au fost:glezna stanga nu evidentiaza modificari semnificative intraosoase.Fara colectii lichidiene intra-periarticulare.Ingrosarea fusiforma a tendonului lui Achile,cu modificari de semnal interior,pana la 90mm fata de insertia calcaneana,cu un calibru max de 16/15mm.Fara formatiuni TU. Concluzie;Tendinita Achileana,cu usoara peritendinita,fara ruptura…………RM glezna dreapta nu evidentiaza modificari semnificative intraosoase.Colectie lichidiana mica,intre oasele nevicular si calcaneu(10/7mm),usor compresiv asupra musculaturii.Ingrosarea fusiforma a tendonului Achile,cu usoare modificari de semnal in interior,pana la 75mm fata de insertia calcaneana,cu un calibru max de 7 mm.Fara formatiuni TU….Concluzie;Tendinita Achileana,cu minima peritendinita,fara ruptura.Mic chist al ligamentului interosos planetar calcaneo-nevicular,sau usoara bursita…..INTREBAREA E:ce tratament ar trebui sa urmez?Necesita… Read more »

Anonymous

Bună ziua, Am 55 ani, aprox 87 kg şi 1,82 şi având un diabet incipient mi s-a recomandat mişcare. După ce câteva luni mişcarea a constat în mers rapid (5-5,5 km/h) timp de 1-1,5 ore, 3 zile pe săptămână, ajungând să merg şi 14 km/zi, am vrut să trec la un efort mai intens şi de ceva mai scurtă durată (o oră – 2/3 alergare – 200 m, 1/3 mers -100 m). După circa 3 km am resimţit o durere uşoară în partea superioară a tendonului lui Ahile- muşchii gambei) la început la piciorul stâng şi după circa 500 m… Read more »

Anonymous

dupa examenul RM concluziile au fost:glezna stanga nu evidentiaza modificari semnificative intraosoase.Fara colectii lichidiene intra-periarticulare.Ingrosarea fusiforma a tendonului lui Achile,cu modificari de semnal interior,pana la 90mm fata de insertia calcaneana,cu un calibru max de 16/15mm.Fara formatiuni TU. Concluzie;Tendinita Achileana,cu usoara peritendinita,fara ruptura…………RM glezna dreapta nu evidentiaza modificari semnificative intraosoase.Colectie lichidiana mica,intre oasele nevicular si calcaneu(10/7mm),usor compresiv asupra musculaturii.Ingrosarea fusiforma a tendonului Achile,cu usoare modificari de semnal in interior,pana la 75mm fata de insertia calcaneana,cu un calibru max de 7 mm.Fara formatiuni TU….Concluzie;Tendinita Achileana,cu minima peritendinita,fara ruptura.Mic chist al ligamentului interosos planetar calcaneo-nevicular,sau usoara bursita…..INTREBAREA E:ce tratament ar trebui sa urmez?Necesita… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Afectiunea dstra se tratateaza non-chirurgical, ca prima intentie. Tratamentul consta in PRP (infiltratie locala cu trombocite – sangele dstra): se recolteaza sangele dstra in cantitate de 10-15ml, se centrifugheaza si astfel se obtin trombocitele care contin factori de regenerare, care se reinjecteaza in tendon. Va astept la o consultatie pentru mai multe informatii.
Dr. Andrei Ioan Bogdan

Anonymous

Buna ziua!Acum 2 ani am calcat stramb si nu am mai putut calca pe piciorul drept.Am stat acasa,in pat,vreo 4 zile,glezna piciorului fiind umflata.Sa fii fost entorsa?Tin sa precizez ca am ramas cu o umflatura la picior in zona gleznei pana in ziua de astazi.Nu am fost deloc la doctor,nu intampin dureri la mers sau alergare.La efort fizic foarte mare simt niste dislocari la nivelul intregului picior,mai ales in zona osului coxal.Ce sa fac?

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Va sfatuim sa mergeti la un medic ortoped in vederea unei consultatii si aunor investigatii paraclinice pentru a obtine un diagnostic si un tratament. O zi buna!

Anonymous

Buna ziua.
Am o durere fina in tendonul lui Achile( probabil tendinita).
A aparut acum o saptamana la un meci de tenis .La o saptamana a aparut din nou ,tot pe teren.Este o durere usoara,pot flexa piciorul, pot sarii pe varfuri, pot alerga, deranjul e minim. Ma doare cand palpez tendonul un pozitia relaxata a tendonului(varful labei piciorului spre inainte).Calc ,alerg normal .,foarte foarte mici dureri si o mica inflamatie pe tendon, care dispare a doua zi.
Ce ma sfatuiti ?…..multumesc

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Sa faceti fizioterapie sub indrumarea unui medic de recuperare, si sa folositi pentru o saptamana antiinflamatoare locale(Voltaren) si orale (Arcoxia 90mg, 1tb/zi). Seara 1 ora, gheata pe tendon, nu direct, ci pe un prosop. 2 saptamani: repaus sportiv, si de la urcatul si coboratul scarilor. Numai bine!

Anonymous

Buna ziua am o problema. de 2 ani tot umblu la tot felul de doctori, Am facut ecografii,radiografii, si analize de sange, RMN,etc… si nu mi-au gasit nimic. Tot ce au gasit este ca HL AB 27 este pozitiv in rest nimic Au cercetat 20 de doctori si nu mi-au gasit problema. Doctorita specialista mi-a zis ca am Entezita Achiliana Nu stiu ce sa ma mai fac, ma doare tare cand umblu,este umflat la Calcaiul Achilian si ma doare cand umblu. De fugit imi este imposibil. am incercat orice: creme, medicamenta,antiinflamatoare, nici un rezultat. Practic sportul de la 8 ani… Read more »

Anonymous

buna, am 40 de ani joc fotbal de la 9 ani, am o problema la tendonu lui ahile, de 5 saptamani, am fost in cantonament, am facut alergari , meciuri amicale nici o problema, am venit acas la primu antrenament, la sfarsitu antrenamentului la ultima tura de alergare, la ultima turnanta care am facuto in șprint pur si simplu mia picat picioru de sub mine, am fost la raza, RMN , zice ca mi intins tendonu nu e rupt, inteleg sunt constient am o varsta si tendoanele is uzate intinse, dar de 5 saptamani nu pot sa umblu normal, am… Read more »

Anonymous

Buna ziua
Sunt Nicolae Ortanta, am 53 ani
Pe 25 septembrie 2016 am căzut de pe o scară de lemn și am suferit o ruptură parțială tendon achilian
Nu am făcut nimic, până acum, afara de antiinflamatoare
Am făcut RMN, aș vrea să vă trimit rezultatul, insa am nevoie de o adresa yahoo ( am incercat pe cea de pe site cu contact@lectiaortopedie și nu merge)
Am găsit informații despre lucrările dvs și consider că puteți să mă îndrumați corect
Vă mulțumesc foarte mult

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Pentru a analiza situatia corect trebuie sa veniti la o consultatie.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua
Am feciorul in carje de 2 luni
Am fost la Sf Ioan la radiografie rezultatul: tendinita
Iar gheata pic sus pe perna, cum baga piciorul in apa calda se umfla si dureri
Ce am de facut pt ca nu cedeaza durerea il tine la spate

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Este foarte foarte important sa incepeti recuperarea.
Daca sunteti din Bucuresti va sfatuiesc sa mergeti la Centrokinetic.
Tel: 0755055216. Numai bine!

17
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x