Ortopedia este stiinta si, in acelasi timp, arta care studiaza, diagnosticheaza, previne si trateaza afectiunile aparatului locomotor, aparat care asigura miscarea, de la simplele gesturi necesare desfasurarii normale a vietii curente si pana la cele mai spectaculoase miscari de performanta sportiva sau pana la impresionantele manisfestari artistice (mima, pantomima) capabile sa exprime prin miscare cele mai variate emotii si sentimente. Studiul si cercetarea sistemului musculo-scheletic (oase, articulatii, nervi, etc), sunt cunoscute sub numele de ortopedie.

Numele de ortopedie provine de la doua cuvinte grecesti: orthos  care inseamna drept, fara diformitate si paidon  care inseamna copil. Ortopedia a fost dezvoltata pentru prima oara pentru a trata copiii care au avut boli debilitante. Medicii ortopedici moderni trateaza pe oricine, indiferent de varsta. In general, durerea cronica, boli reumatice, leziuni musculo-scheletice si artrita, toate fac parte din ortopedie. In timp ce exista multi ortopezi generali, destul de putini medici sunt specializati in anumite parti ale anatomiei sau ale anumitor boli. In interiorul ortopediei, exista o serie de specialitati, inclusiv:

-Artrita si osteoartrita
-Ingrijirea accidentilor sau politraumatizatilor, inclusiv fracturi, entorse, luxatii, contuzii
-Interventii chirurgicale de inlocuire a articulatiilor
-Chirurgia miniinvaziva
-Reumatologie
-Gestionare a durerii
-Medicina sportiva
-Chirurgia spatelui si a coloanei vertebrale
-Chirurgia mainii
-Chirurgie a picioarelor si gleznelor
-Terapie fizica si ocupationala
  

Cand este necesar sa vizitati un medic ortoped?

Multi oameni se intreaba daca ar trebui sa viziteze un specialist ortoped sau sa mearga la medicul lor de familie. Exista unele momente specifice, care ar putea accelera timpul de recuperare prin vizita directa la un medic ortoped. Oricand exista un accident sau traumatisme repetitive  la nivelul unui os, unei articulatii, unui tendon sau unui nerv, un medic ortoped este cea mai buna alegere inainte de  tratament. In cazul in care pacientul se confrunta cu dureri cronice articulare sau osoase, sau este diagnosticat cu o boala reumatica sau artrita, un specialist ortoped este o parte importanta a tratamentului.

Unele boli si conditii tratate de medicii ortopezi

In fiecare an, chirurgul ortoped petrece multe ore studiind si participand la cursuri de educatie medicala, pentru a fi permanent informat despre noile tehnici si tratamente ortopedice. Atunci cand aveti nevoie de ingrijire ortopedica este important sa luati in considerare conditia pentru care aveti nevoie de tratament. Gasirea unui specialist intr-o problema specifica poate accelera procesul de vindecare foarte mult. Unii medici se specializeaza intr-un singur tip de afectiuni, iar altii pot trata numai anumite parti ale corpului, cum ar fi mainile sau picioarele. Unii medici sunt specializati in tratarea exclusiva a copiilor. Acesti medici sunt numiti chirurgi ortopezi pediatri. Un medic specialist pediatru poate trata problemele care apar o data cu cresterea si dezvoltarea copiilor, cum ar fi curbura coloanei vertebrale sau scolioza, si discrepanta in lungimea membrelor. Acest camp este o specialitate care poate fi folosita si in situatii de urgenta. Fracturi, entorse grave si articulatii dislocate, sunt toate leziuni comune suferite de copiii activi. Acesti profesionisti din domeniul medical vor trata copilul, tinand cont de faptul ca este in continua crestere si dezvoltare.

Pacientii pot, de asemenea, sa se consulte cu un medic specializat in acest domeniu cu privire la sanatatea oaselor si prevenirea pierderii osoase. Profesionistii din domeniul medical ortopedic, lucreaza adesea strans cu terapeuti fizici pentru a ajuta la vindecarea unei afectiuni, care altfel ar putea necesita interventie chirurgicala.

Fiziokinetoterapeutul

Terapia fizica este profesia sanatatii care se concentreaza pe sistemele neuromusculare, musculo-scheletic, precum si pe sistemele cardiorespiratorii ale corpului uman, intrucat aceste sisteme se refera la functia si miscarea umana. Terapeutii fizici, sunt membri foarte importanti ai echipei de asistenta medicala. Ei evalueaza si ofera un tratament pentru persoanele cu probleme de sanatate care rezulta dintr-un accident, boala, sau suprasolicitarea muschilor sau tendoanelor. Terapeutii fizici au o diploma de licenta in terapie fizica, si multi dintre ei au o diploma de master.

In ceea ce priveste legatura cu anumite conditii ortopedice, terapeutii fizici ofera suport in urmatoarele probleme si nu numai:

->mobilitate functionala
->echilibru si mers
->mobilizarea tesutului moale
->educatie mecanica a corpului
->securitate si manevrare a scaunului cu rotile
->reeducare neuromusculara
->programare exercitiu in care se efectueaza miscari speciale pentru recuperare
->educatia in familie si formare profesionala
->asistenta in ameliorarea durerii
->instruire pentru deplasare in conditii de siguranta     

Reumatologul

Reumatologul este medicul specializat in tratamentul artritei si a altor boli reumatice care pot afecta articulatii, muschi, oase, piele, si alte tesuturi. Cei mai multi reumatologi au in spate baza de studii in medicina interna sau pediatrie, si au beneficiat de formare suplimentara in domeniul Reumatologie. Reumatologii sunt special instruiti pentru a identifica mai multe tipuri de boli reumatice in primele etape, inclusiv artrita, multe tipuri de boli autoimune, durere musculo-scheletica, tulburari ale sistemului musculoscheletic, si osteoporoza.

Forme de tratament

Chirurgii ortopedici trateaza multe afectiuni musculo-scheletice, fara interventii chirurgicale, prin utilizarea de medicamente, exercitii fizice si alte metode de reabilitare sau terapii alternative. Pentru cele mai multe boli ortopedice si leziuni, exista mai multe forme de tratament. Daca este necesar, medicul poate recomanda, de asemenea, o interventie chirurgicala, daca pacientul nu raspunde la alte tratamente. Vizita la medic va incepe cu un interviu personal si un examen fizic. Acesta poate fi urmat de teste de diagnostic, cum ar fi testele de sange, radiografii sau alte teste.

Chirurgul ortoped va discuta cu dumnevoastra despre diagnosticul si optiunile de tratament disponibile, si va va ajuta sa selectati cel mai bun plan de recuperare. Tratamentul si exercitiile pentru recuperare va vor ajuta sa traiti o viata activa,  si daca este posibil,  fara probleme.

 
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan

Lasa un comentariu →