• 5 dec. 2012
  • Raspunsuri: 76
  • Vizualizari: 90.893

Definiţie. Coxartroza, numita şi artroza coxo-femurala sau artroza soldului, este o afectiune cronica ce se caracterizeaza prin distrugerea progresiva a cartilajului articular de la nivelul coxo-femurale (sold).

Este o boala cu un debut lent, in medie dupa varsta de 50 de ani, cu o evolutie progresiva, ireversibila, continua care duce in final la anchiloza (blocarea) articulatiei soldului, insotita de dureri foarte mari.

Adesea este o boala prezenta persoanelor de varsta a doua si a treia,dar  boala nu are neaparat legatura cu varsta.

Poate sa apara si la tineri, in urma unui traumatism foarte puternic la nivelul soldului: luxatie de sold, fractura de cap femural, sau poate sa apara secundar in contextul altor afectiuni tratate incorect sau neglijate: luxatie congenitala de sold, epifizioliza.

c1a c2 c1

c7 c8

Incidenta: Artroza, in general, este una dintre cele mai frecvente boli si este cea mai frecventa afectiune ortopedica, reprezentand eminamente o uzura a articulatiei soldului care depinde de varsta pacientului, greutate, gradul de activitate din timpul vietii (sport, munca), istoria traumatismelor suferite la nivelul soldului sau membrului inferior respectiv, pezenta unor afectiuni congenitale sau colaterale. In tarile civilizate este considerata o problema nationala si i se acorda atentie sporita si fonduri importante pentru a fi tratata. Apare mai frecvent la persoane de peste 50 – 60 de ani şi în special la femei, ele fiind predispuse la diverse forme de displazie congenitală de sold (modificari ale raporturilor normale dintre oase, modificari de forma a articulatiei soldului). Poate aparea si la tineri sau copii cu diferite forme de malformaţii congenitale ale articulaţiei coxo-femurale sau după administrare indelungată de corticoizi cand apare osteonecroza, distrugerea progresiva a capului femural care determina aparitia, in timp scurt, a artrozei. Trebuie facuta diferenta intre momentul in care boala debuteaza si momentul in care pacientul percepe simptomele, fiind doua etape complet diferite. Traumatismele: accidentele rutiere sau caderile de la inaltime care determina fracturi ale oaselor bazinului (de col femural, fracturi de cotil,  de masiv trohanteriamde, cap femural sau luxatii de sold),  pot determina aparitia coxartrozei la orice varsta. Formele primare apar si se manifesta dupa 60 de ani, in schimb formele secundare apar si se manifestă în general mai precoce (între 40 şi 60 ani). 

Cauze: s-au descris doua forme de coxartroza:

a) forma traumatica apare secundar, cel mai frecvent, unui traumatism major, accident rutier sau cadere de la inaltime apar fractura de col femural, de cap femural, de cotil, luxatia de sold, si mai rar prin actiunea repetata a unor microtraumatisme, in conditiile unor anomalii congenitale preexistente – luxaţii sau subluxaţii congenitale, coxa plana, coxa vara, coxa valga. Tulburările de statică ale bazinului determinate scoliozele toraco-lombare, inegalitatea membrelor pelvine  au şi ele un rol foarte important în declansarea coxartrozei. Coxartrozele mai pot apărea, ceva mai rar, şi datorită unor procese necrotice aseptice, primitive, de cap femural (NACF), care probabil printr-o modificare a presiunii vasculare la acest nivel determina aparitia unor zone de infarctizare la nivelul capului femural, zone separate si eliminate de catre organism in cavitatea articulara, proces care in final duce la pierderea formelor anatomice ale suprafetelor articulare si astfel apare coxartroza. O alta cauza ar fi factorii inflamatori, cu localizare la nivelul articulaţiei şoldului (ex: coxite – coxalgie, care în final determină constituirea procesului artrozic). 

b)  forma senilă, caracteristica tuturor persoanelor, direct proportionala cu speranta de viata, datorită imbatranirii fiziologice, normale, a articulaţiei, dar la care întâlnim şi alţi factori, mai frecvent metabolici (diabetul, obezitate) sau profesionali (ortostatism prelungit, sportul, munca fizica grea). Obezitatea este cel mai mare dusman al articulatiilor membrelor inferioare, crestrea in greutate nefiind direct proportionala cu cresterea fortelor articulare. Este unul dintre cei mai importanti factori determinanti si agravanti ai bolii, si totodata impiedica medicul ortoped ca realizeze tratamentul chirurgical, de cele mai multe ori artroplastia soldului fiind imposibila in aceste conditii.

In general exista multe cauze care determina aparitia coxartrozei, iar in momentul prezentarii pacientului la medic, de cele mai multe ori intr-un stadiu avansat, este foarte greu de stabilit cauza, lucru care in acest moment oricum nu mai are nici o importanta.

Clasificare:

1.  Coxartroze primitive: idiopatice – fara o cauza evidenta.

2. Coxartroze secundare: cu alterarea mecanicii articulare (modificari congenitale, modificări dobandite ale articulatiei soldului), fără alterarea mecanicii articulare (coxite infectioase, coxite reumatismale, sinovite).

Anatomie patologicăCoxartroza se caracterizeaza in principal prin leziuni ale cartilajului articular (distrofie, eroziune), pierderea formei, a conturului suprafetelor articulare prin turtirea sau aplatizarea capului femural, modificari de structură osoasa la nivelul capului femural si cavitatii cotiloide (osteofitoza, osteoscleroza). Se asociaza cu remanieri osoase cu depuneri anormale de tesut osos  la periferia suprafetelor articulare(osteofite) şi fibrozarea (ingrosarea) capsulei articulare, cu scaderea cantitativa a lichidului sinovial(lichid prezent in mod normal la nivelul tuturor articulatiilor sinoviale) ceea ce duce la scaderea a lubrefierii articulare, si implicit la un coeficient de frecare mai mare. In mod normal coeficientul de frecare este 0,01, iar cresterea lui determina o uzura mai mare. Efectele secundare ale acestor modificari sunt: alterari semnificative ale capului femural şi ale cavitatii acetabulare, distrugerea cartilajului articular, cu impact direct asupra celor două functii principale ale articulaţiei şoldului: stabilitatea şi mobilitatea, insotite de dureri foarte mari.

Simptome:

7898566_f260 Coxartroza este o boala cu debut lent, insidis si ireversibil. Durerea este resimtita la inceput dupa un moment de repaus, mai ales dimineata cand pacientul se da jos din pat, sau dupa ce se ridica de la masa, se da jos din masina.  Pacientul descrie redoarea matinala (este cel mai importanta, cel mai frecvent si caracteristic simptom al acestei boli), sau redoarea aparuta dupa un moment de repaus si faptul ca aceasta redoare dispare „dupa incalzirea articulatiei”. Cu timpul durerea devine invalidanta. Pacientul trebuie sa inteleaga ca simptomele bolii, sau modul in care percepe el boala nu sunt in concordanta cu stadiul bolii. Sunt pacienti care tolereaza foarte bine boala, chiar daca ea este in stadii foarte avansate, dar exista si pacienti care se vaita foarte tare din stadii incipiente. Toti acestti pacienti ar trebuie sa mearga la medicul ortoped, sa se informeze, si sa inteleaga optiunile terapeutice.
Alte simptome: cracmente(zgomote) la mobilizarea articulaţiei, reducerea mobilitatii articulare (mai ales la extensie, rotatiei interne si abductiei),  poziţie vicioasa (flexie, adducţie, rotaţie externă), semnul Patrik (maleolă-genunchi), semnul pantofului Duvernay (încălţare pe la spate cu genunchiul flectat, pacientul neputandu-se apleca), diferenţa de lungime a membrelor, prin scurtarea membrului afectat.

anca-la-coxartrosiSemne radiologice: sunt edificatoare pentru coxartroza, fiind investigatiile de electie, de cele mai multe ori nefiind nevoie de alte investigatii (CT, RMN, ecografie). Radiologic se observa modificari atat la nivelul formei oaselor articulatiei coxo-femurale, cat si la nivelul structurii osoase. Coxartroza apare ca un proces de deteriorare articulara care începe la cei doi poli ai articulaţiei – superior şi inferior – care sunt si zonele de solicitare maxima – şi fundul cotilului. Se vor observa osteofitoza (calcificari osoase anormale) la periferia articulatiei sub diverse forme, osteoporoza geodică (chisturi osoase) in zonele portante(de presiune)  şi osteoscleroza cu îngroşarea conturului suprafetei articulare şi subţierea liniei interarticulare.

Evoluţie şi prognostic: coxartroza, odata instalata, are un caracter lent progresiv si ireversibil, determinand in final, dupa 15-20 de ani de la debut, anchilozarea articulatiei soldului.  Evolutia este lenta, ducand la deformarea bazinului, scurtarea membrului afectat (2-5cm), inflamatii la nivelul coloanei lombare, celeilalte articulaţii coxo-femurale prin suprasolicitare, articulatiei genunchiului pe aceasi parte, atitudine viciosa (membrul este flectat, rotat extern), simptome care duc la invalidarea pacientului prin scadearea perimetrului de mers, imposibilitatea de a se incalta, de a se imbraca, de a se spala, iar in final boala determina imobilizarea individului la pat. Dintre toate artrozele, coxartroza are caracterul cel mai ireversibil si cel mai invalidant, de unde şi prognosticul rezervat. Pacientul ajunge sa fie imobilizat la pat, cu atat mai mult cu cat boala este bilaterala. Noi sfatuim pacientii sa fie receptivi la tratamentele existente in prezent, sa fie pozitivi, optimisti si sa inteleaga ca existe metode de tratament performante care le pot oferi o viata normala, buna, fara dureri, dar cu anumite reguli si restrictii.

m4 c5 c20

Tratamentul artrozei: In principiu coxartroza este o boala incurabila, in sensul ca odata declansata ea are o evolutie lent progresiva indiferent de tratamentele urmate. Totusi exista o serie de masuri care pot ameliora situatia:

1. Masuri igienice şi dietetice: scaderea duratei activitătilor solicitante (ridicarea greutatilor, urcatul si coboratul scarilor, ortostatismul şi mersul prelungit, mersul pe teren accidentat), adoptarea unor posturi mai puţin nocive, tratarea tulburărilor vasculare şi endocrine,  scaderea in greutate, utilizarea unei incaltaminte mai confortabila. Aceste masuri au un rol foarte important, aducand imbunatatiri semnificative daca sunt initiate in fazele incipiente ale bolii. Unul dintre cei mai importanti parametrii este scaderea in greutate, ceea ce ar duce atat la scaderea durerilor, cresterea mobilitatii si a perimetrului de mers, dar ar ajuta si medicul ortoped in eventualitatea unui tratament chirurgical.

2. Terapia farmacologică (generala si locala in cazul persoanelor slabe cu antiinflamatoare, antialgice, decontracturante musculare):  consta in antiinflamatoare locale (unguent sau gel), cu aplicare locala fara a masa zona dureroasa, fiind recomandate doar persoanelor normoponderale. In cazul in care simptomatologia persista, sau daca durerile se accentueaza, se recomanda  folosirea perioadica a antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS) neselective sau selective. Tratamentul poate fi completat cu un decontracturant muscular (Mydocalm). Aceste medicamente se administreaza asociat, in cure de 7-10 zile, ulterior se ia o pauza 2-3 saptamani, urmand a fi reluata administrarea lor.  In plus exista si suplimente alimentare pe baza de acid hialuronic, care administrate timp indelungat (3-6luni), pot ameliora simptomele in stadiile incipiente sau moderate ale bolii. Noi va recomandam sa folositi Synotabs, combinatie unica de glucozamina (sulfat), condroitin sulfat si un complex de vitamine si minerale. Aceste tablete contin:

Untitled1

Glucozamina (sulfat):     500 mg/tb.
Condroitin sulfat :          175 mg/tb.
Calciu :                          100 mg/tb
Vitamina D:                    0,85 µg/tb.
Vitamina C:                    33,5 mg/tb.
Mangan:                         1 mg/tb.

 •2×1 tablete filmate/zi (doza zilnica de glucozamina este de 1.000 mg)-minim 3 luni/an

3. Infiltratii intraraticulare cu solutii vasco-elastice sterile, corticosteroizi sau PRP. In stadiile initiale ale bolii, sunt recomandate infiltratiile cu PRP, adica autotransfuzia cu propriul sange al pacientului centrifugat, prin care se obtin trombocitele ce contin factorii naturali de regenerare ai tesuturilor, implicit ai cartilajului articular. Solutiile sterile vasco-elastice  sunt produsele  pe baza de acid hyaluronic si se injecteaza direct intraarticular sub control radiologic. Acest tratament consta in 3-5 injectii intraarticulare (1 injectie pe saptamana). Acidul hyaluronic este o substanta ce se gaseste in mod normal in articulatie si are rol lubrefiant. In coxartroza cantitatea de acid hyaluronic prezenta in articulatie este scazuta, adesea insuficienta pentru a-si exercita rolul. Acest tratament scade coeficientul de frecare la nivelul articulatiei, scade durerile, imbunatateste mobilitatea si proprietatile cartilajului articular. Ele se fac direct in articulatie, nu dor, procedura fiind extrem de simpla sub control radiologic. In ziua tratamentului pacientul nu are nici o restrictie. Noi va recomandam ca solutii vascoelastice: Synocrom forte.

Untitled

In stadiile foarte avansate, pentru a scadea durerile si a creste mobilitatea articulara se efectueaza infiltratii cu un corticosteroid de ultima generatie. Procedura este simpla, nedureroasa, iar efectele dureaza cateva luni, in functie de particularitatea cazului.

Un pas important in tratamentul stadiilor incipiente sau moderate, sau in leziune de cartilaj articular gradul IV, dar limitate, este terapia cu celule STEM. Pentru a beneficia sau a initia acest tratament, pacientul are nevoie de o investigatie RMN, pentru a vedea daca exista leziuni asociate sau nu: leziuni de menisc, de ligamente incrucisate, anomalii femuro-patelare, sau radiografii de ax ale membrului afectat pentru a vedea daca exista anomalii ale axului mecanic sau anatomic ale membrului. In situatia in care exista aceste probleme, ele trebuie rezolvate concomitent sau initial fata de tratamentul regenerativ.

nr551876In USA tratamentul se foloseste de cca 2 decenii, iar succesul terapiei ne da sperante ca va deveni cat de curand cel mai important pas in ortopedia moderna, care inseamna tratamente chirurgicale miniinvazive, terapii regenerative si recuperare rapida. Tratamentul este simplu, si dr. Andrei Bogdan il efectueaza in decurs de o ora. Consta in recoltarea din mijlocul osului printr-o injectie  a maduvei osoase, practic 60ml de sange ce contine printre altele si celulele STEM. Ulterior sangele este centrifugat in vederea separarii celulelor STEM (6-8ml), care sunt injectate intraarticular. Beneficiile terapiei apar dupa 2-4 saptamani.

4. Programul complex de recuperare balneofizicala si kinetoterapeutica: termoterapie, hidrotermoterapie, hidrokinetoterapie, kinetoterapie, masaj, balneoclimatoterapie, rontgenterapie, acupunctura.

5. Singurul tratament curativ este tratamentul chirurgical:
-interventii chirurgicale non-protetice (Osteotomiile de reaxare – nu se mai practica in aceasta perioada);
-intervenţiile chirurgicale protetice (proteze totale cimentate/necimentate, hemiartroplastia cu proteza bipolara sau A. Moore,Thompson, Resurfacing protheses).

c19   c15 c11

+c4 c16 c5

c20 c20 c13

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de  recuperarea medicala.  Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:

Care sunt pasii care trebuie urmati de un pacient cu coxartroza?

1. pacientul trebuie sa se informeze despre boala lui si sa inteleaga ca singurul tratament curativ care ii ofera o viata normala este protezarea articulatiei afectate.
2. sa isi aleaga un medic curant care il poate opera
3. sa efectueze investigatiile necesare pregatirii interventiei chirurgicale: radiografii/CT/RMN in functie de particularitatea cazului, urocultura, consult stomatologic, cardiologic in functie de varsta, analize de sange.
4. sa stabileasca impreuna cu medicul curant tipul de proteza necesar, aceasta fiind diferita de la caz la caz. In general costul protezelor variaza intre 1000 si 3000euro, dar exista si program national de protezare, prin care protezele sunt oferite gratuit pacientilor. Dar ATENTIE: aceste proteze sunt in general de calitate inferioara si au o durata de viata mai mica, fiind destinate mai mult persoanelor varstnice!!
5. sa inteleaga riscurile protezarii: infectia intraspitaliceasca si tromboza venoasa. Aceste doua complicatii sunt in prezent rare, in marea majoritate a spitalelor si incidenta lor depinde de gradul de curatenie din spital si de modul in care se respecta protocoalele de aseptie din sala de operatii si de ingrijire ale pacientilor. In cadrul spitalului Sanador, din 2009, nu a existat nici un caz de infectie intraspitaliceasca in cadrul sectiei de ortopedie, la pacientii operati pentru protezarea articulatiilor.
6. sa inteleaga ca perioada de recuperare este scurta, si depinde de varsta pacientului, tipul de interventie, complianta pacientului, starea generala preoperatorie, greutate, afectiuni colaterale. In medie dureaza intre 1 si 3 luni – vezi protocolul de recuperare!

3.9 8 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

76 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Andreea-1253

Buna ziua, Multumesc mult pentru raspuns. Exista undeva o lista cu aceste spitale?

Andreea-1253

Buna ziua,

Puteti sa imi spuneti va rog daca mai este valabila informatia aceasta,ca se poate beneficia de proteza prin programul national de protezare? Mama a avut o operatie acum 2 ani de acest fel si a trebuit sa achizitionam proteza. Va avea nevoie insa si la celalat picior si as vrea sa stiu daca s-a mai schimbat ceva. Multumesc, Andreea

Florina-1270

Tatal meu are coxartroza. Acum nu se mai poate misca ,este de azi imobilizat la pat. Este ozonoterapia o solutie?

Abraham Cornelia Elena-1304

Am un prieten care are aceata boala . -nu este din Romania . Intrebare mea este cat costa o proteza ptr coxartroza – la noi in tara ( pacientul are 45 de ani)- Va multumesc frumos , astept raspuns.

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Va astepta dr Andrei Bogdan pentru o consultatie marti sau joi intre orele 14-18 la Medicover Victoria. Dupa ce va consulta, daca este cazul va face si infiltratii. Nu va trebuie programare, puteti discuta u dlui la 0757021567. Succes!

DOROS NICULINA

mama mea are coxactroza la bazin si acum sa lasat la genunchi si are dureri mari as dori o consaltatie sa eventual sa faca infiltratii deoarece are dureri mari multumesc din suflet

Bianca Falca-1228

Buna ziua,

Puteti, va rog sa imi explicati in ce consta programul national de protezare si cum se poate beneficia de el?
Va multumesc!

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. In primul rand trebuie sa aveti un diagnostic clar. Trebuie sa mergeti la medicul ortoped, in vederea unei radiografii. Ulterior daca se pune diagnosticul de coxartroza, medicul ortoped o sa va puna sau nu Indicatia de tratament chirurgical. Din acel moment, dstra puteti sa va hotarati oricand asupra interventiei chirurgicale. Practic momentul operator il stabiliti dstra cand nu mai suportati simptomele bolii. Va sfatuim sa luati legatura cu dr Andrei Bogdan in vederea unei consultatii. Succes!

Rodica-1333

Buna ziua, am 35 de ani si m-am nascut cu o problema la sold (la o radiografie mi s-a spus ca articulatia din stanga nu este osificata si ca este cartilagiu -aveam 20 de ani si nu prea am luat in serios problema atunci) Pe la 22-23 ani am avut probleme cu piciorul stang nu puteam merge in special dimineata sau daca stateam jos, nu puteam sa stau dreapta pe suprafete rigide, ramaneam intepenita. In final dupa fizioterapie si diverse tratamente dr au spus ca nu stiu ce este si ca poate fi ginecologic ceva… am schimbat anticonceptionalele si o… Read more »

Balaban Lidia-1308

Buna ziua,
Ma numesc Lidia Balaban,sunt din Arad, am 42 ani , sufar de luxatie congenitala sold dr. operat, urmare acestei afectiuni sufar si de coxartroza. va rog sa ma lamuriti in cazul meu ce fel de proteza imi este neceara , unde ar fi recomandat montarea acesteia respectiv ( aproximativ) cat ar costa proteza interventia . Multumesc

ciobanu alexandru-1330

as vrea sa stiu si eu o am pe maicamea cuaceasta boalanumita cocxatroa ami spuneti si mie ce se poate face cum se vndeca sau ce remediu are spunetimi un tratament ceva va multumesc

Marcela-1318

Mama mea, in varsta de 89 de ani are mari dureri din cauza coxartrozei. I s-au facut si o serie de infiltratii si tot nu i s-au calmat durerile. Trebuie repetate infiltratiile si la ce perioada? Din cauza calmantelor o doare stomacul. Puteti sa imi dati un sfat pt dansa?
Multumesc

Andrei Ioan Bogdan

Am suferit la nastere de luxantie de sold, m-am chinuit foarte mult pentru ca aveam un picior mai scurt. Am fost operata de dr. H.V. la Sp. Municipal, la varsta de 18 ani, prin osteotomie de reaxare. M-am simtit binisor o perioada, dar dupa 5 ani durerile erau mari iar miscarile la sold mici. M-am hotarat se ma operez, sa-mi pun proteza. Acum sunt bine, mai fac inot. Am 30 de ani si duc o viata normala.

Robert-1362

Si mama a avut coxartroza. Acum are o proteza si de 2 ani se simte bine. Bafat!

Anonymous

Buna ziua,am 57ani si se pare ca am un inceput de coxartroza….se manifesta prin dureri in articulatia soldului drept la mers,sau dupa stat in fotoliu.De pe internet amcitit tot felul de articole si am inteles ca in final tot la proteza se ajunge.Problema mea cea mare sunt banii.Sunt pensionara si m-ar interesa sa stiu care este costul estimativ al acestei operatii si durata recuperarii.Este necesara imobilizarea la pat?
Va multumesc anticipat pt. raspuns.
Cu stima
Comanescu G.-Pitesti

Anonymous

Buna ziua,as dori o informatie.de aproximativ 2 ani am dureri la soldul drept,dar de 1 an incoace,durerile sunt foarte mari,insuportabile pot spune,incat ma misc si merg foarte rau.in ultimul timp,persista,fie cand maridic din pat,fie cand stau prea mult in piciore,dar si cand stau seduta.am 42 de ani si sunt deja afectata de cativa ani de discopatie lombara si cervicala,inclus scolioza.e adevarat ca in ultimul timp am probleme seriose cu spatele,dereri cumplite si raman blocata,dar imi este frica efectiv sa mai fac analize.am deja 11 interventii,pentru diverse afectiuni.cu toate astea, muncesc f mult, numai ca aceste dureri, ma obosesc f tare.cred… Read more »

Anonymous

Buna ziu. D-le dr. cu respect as vrea ca sa ajung la dv. la spital deoarece sufer de coxartoroza, am 53 ani ,durerile sunt insuportabile.Ce acte imi trebuie? Va multumesc cu respect si astept mesajul dv. durerile m-au rapus.

Anonymous

Buna seara domnule doctor, va rog frumos daca se poate sa am si eu un raspuns pentru mama mea, are varsta de 78 ani si are coxartroza, se poate face ceva si pentru ea? deja face tratament, dar voiam sa stiu daca poate face infiltratii, intervent chirurgic ori ceea ce se poate pentru ai ameliora durerile, multumesc frumos si cer scuze pentru deranj, o seara placuta.

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Raspunsul depinde de gradul de artroza, practic de cat de avanjata este boala…pentru asta va astept cu o radiografie. Tratamentele oscielaza intre medicamente si fizioterapie pe de o parte, si protezarea articulatiei de partea cealalta. Fiecare tip de tratament are indicatie lui absoluta. Pentru programare: 0786602299. Va astept!

Anonymous

Buna seara

Va rog sa-mi spuneti, daca coxartroza si gonartroza se pot vindeca cu ozonoterapie.

Multumesc.

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Raspunsul este simplu: sigur NU.
Numai bine!

Anonymous

am si eu coxactroza la piciorul stang dar pe bazin ,nu pe femur . e an stare avansata , cam 20 de ani si vreau sa ma operez dar nu stiu la ce cinica ar fi cel mai recomandat . am 45 de ani

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Parerea noastra este subiectiva, sau orice parere este subiectiva, deci alegerea va apartine. Numai bine!

Anonymous

Cit va costa protezarea pacientului de 48 ani cu diagn. coxartroza gr. IV

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Costul este dat de clinica unde doriti sa va operati, la stat fiind gratuita iar la privat depinde de spital. Numai bine!

Anonymous

Buna ziua,
am coxartroza dr. cu semnalarea si pe partea stg. a soldului. Am luat Celebrex zece zile,ortopedul a precizat ca pe partea dreapta situatia e delicata si trebuie sa fac fizioterapie,kineto,inot,laser,unde scurte si in statiune,mi s-a propus ozonoterapie,respectiv,infiltrat

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Indicatii sunt corecte. Succes!

Anonymous

Buna ziua .Va rog sa ma ajuta-ti cu sfaturi. Tata are 71 ani si are dureri groaznice in zona soldurilor , anul trecut am mers la medic si dupa ce i s-au facut investigatii i s-a spus ca are coxartroza. A folosit ketosray si a fost mai bine o periada acum insa am incercat si alte unguente dar degeaba. Nu stim ce putem sa face .Crede-ti ca operatia este pasul pe care trebui sa il facem. Astept cu nerabdare sfatu dmv. Multumesc.

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Daca coxartroza il supara foarte tare, atunci da este singurul tratament.
Numai bine!

Anonymous

Fica mea are 47ani,lucreaza in Italia si in urma unor dureri articulare a facut o radiografie in urma careia i s-a pus diagnosticul de coxartroza bilaterala de grad moderat caracterizata prin scleroza acoperisului acetabular si gene osteofite marginale.Va rog mult sa-mi spuneti cum se poate trata

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Nu ma pot pronunta fara sa vad o radiografie.
Numai bine!

Anonymous

Bună seara! Am nevoie de sfatul/ajutorul dumneavoastră! Tatăl meu (62ani) a fost diagnosticat cu coxartroza la șoldul drept acum 2 ani. Boala a evoluat foarte urât încât acum abia dacă se mai ridică din pat. I s-a recomandat operația pt reconstrucția șoldului, dar a amânat mereu momentul, cred din frica de a nu rezista operației. Cred că are oscilații de tensiune frecvente, dar când e vorba de sănătate refuză orice îngrijire. Mai grav este că din decembrie în zona dureroasă s-a format o "bilă ", nu știu cum să o definesc. Piciorul stâng s-a scurtat, iar cel drept cu problema… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Nu pot sa va spun care sunt problemele reala daca nu consult pacientul. Numai bine!

Anonymous

Buna ziua.la 2 ani am fost diagnosticata cu luxatie congenitala sold drept,am fost tratata prin tragere cu greutati.acum am 28 ani si in urma unei radiografii dr.ortoped mi-a zis ca am displazie de sold si ca voi avea artroza mai devreme sau mai tarziu.mi s-a recomandat sa fac operatie pentru a-mi prelungi cat mai mult articulatia si artroza sa apara cat mai tarziu.intrebarea mea ar fi:ce as mai putea sa fac pentru a amana cat mai mult atroza?aqua gym estd benefica sau imi face mai mult rau?multumesc

Anonymous

Stimate Domnule Doctor,

Am fost diagnosticata cu coxatroza, soldul dreot. Am 77 de ani, am facut numeroase operatii cu anestezie totala si, in plus, am fibrilatie atriala. Credeti ca as putea suporta o operatie de protezare.

Va multumesc mult.
Valeria Petrescu

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Inaintea unei operatii cu o asemenea anvergura se fac anumite analize sangvine si consultatii iar in urma acestor investigatii se stabilesc riscurile si beneficiile. Nu va pot spune fara investigatii.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua,
Am dureri inghinale care se lasa in piciorul drept sub forma unor sageti care ajung pana in genunchi. Si asta doar la anumite miscari. Pot fi de la coxartroza sau de la coloana? In luna martie am facut un ecograf abdominal total si nu mi s-a gasit nimic.
Cu stima,
Ilinca

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Poate fi si una si alta. Va sfatuiesc sa faceti o conaultatie la un medic ortoped. Numai bine

Anonymous

Buna ziua ,am o fata de 24 de ani si are coxatroza se poate si altceva face in afara de proteza la varsta asta ? va multumesc

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Daca are artroza la 24 de ani, probabil are secundar luxatiei congenitale de sold. Si atunci proteza este solutia!!

Anonymous

Buna ziua ,am o fata de 24 de ani si are coxatroza se poate si altceva face in afara de proteza la varsta asta ? va multumesc

Anonymous

Buna ziua, Am varsta de 48 de ani iar in urma cu 28 de ani mi s-a spus ca am coxa valga cu inceput de coxartroza bilaterala.La vremea aceea nu aveam dureri de nici un fel doar ca imi trosnea din cand in cand piciorul drept. De vreo 4 ani insa, au inceput durerile la soldul drept iar acum am inceput sa schiopatez si sa am dureri si la soldul stang. Am facut 2 radiografii care mi-au confirmat coxartroza dar mi s-a spus ca am si un chist la soldul drept .Intrebarea mea este, ce se poate face sa nu… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Daca durerile sunt atat de mari si schiopatati, probabil ca nu va mai dura foarte mult timp pana la operatie.
Pana la acel moment se poate face o terapie de regenerare a articulatiei cu celule STEM.
Pentru detalii: 0732717947.
Seara buna!!

Anonymous

Buna ziua! Am 47 ani si am constatat de ceva vreme o usoara durere sau jena la soldul drept. Aceasta durere mi se pare pronuntata seara, cand ma intind in pat. In rest, in cursul zilei, cand merg, fac miscare, urc, cobor, chiar si cand dansez (rotiri de solduri) nu ma deranjeaza absolut deloc. Imi aduc aminte ca acum vreo 20 de ani am alunecat pe gheata si m-am lovit destul de puternic. Nu m-am dus la nici un medic atunci (din pacate) si nu m-a deranjat. Repet, ma deranjeaza, doar seara cand ma intind sa adorm. Ce credeti ca… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Nu este atat de usor sa pun un diagnostic. Va rog sa faceti o radiografie de bazin si sa mergeti la un medic ortoped la o consultatie. Numai bine!

Anonymous

Va multumesc pentru raspuns. Am fost la consult la un medic ortoped si i-am spus si de o oarecare jena pe care o am in zona inghinala si care coboara vag pe picior. D-na doctor m-a intins pe pat, m-a pus sa fac niste extensii cu ambele picioare si mi-a spus ca sunt foarte flexibila si ca as avea o tendinita. Mi-a recomandat gelul Sindolor si sa fac o radiografie la bazin. Eu, incercand sa ma feresc de iradiere, am intrebat-o daca nu ar fi mai bine sa fac un RMN. D-na. doctor mi-a spus ca nu se face RMN… Read more »

Anonymous

Il am pe socrumiu cu coxartroza si de 4luni e aproape imobilizat la pat,abia se misca prin casa, foloseste tot felul de unguente si pastile pt ameliorarea durerilor,daca nu le ia il imobipizeaza la pat,el l am sfatuit sa si faca un rmn si cu el sa plece la un dr specialist pt un tratament adecvat,oare i am zis bine,ce ar putea face sa si revina sa mearga cum era odata pe picioare?multumesc

Anonymous

Buna ziua.Domnule doctor doresc daca puteti sa-mi spuneti care ar fi costul tratamentului cu celule stem in cazul coxartrozei de sold. Poate fi decontat si prin casa de asigurari de sanatate? Care este perioada de tratament si daca vindecarea este totala?

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Vindecarea nu este totala si depinde de varsta pacientului si de gradul de artroza. Dar in sine nici un tratament nu asigura o vindecare completa. Nu exista asa ceva.
Pt programari: 0732717947.
Seara buna!

Anonymous

Buna ziua d-le doctor, Am coxartroza stanga ( articulatia dreapta este deja protezata ).Va rog sa-mi spuneti daca pot opta pentru terapia prin infiltratii intraarticulare.Trebuie sa fac precizarea ca am 80 ani si fac tratament cu anticuagulante ( sintrom ).Multumiri

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Da puteti face orice infiltratie.
Numai bine!

Anonymous

buna ziua !
am coxartroza stadiul 3 proaspat diagnosticata in urma unor dureri inghinale la piciorul stang. Durerile sunt mari dimineata si cand urc si cobor din masina. Ziua cand lucrez nu am dureri mari dar imi simt piciorul greu. si am senzatia ca schiopatez. In prezent lucrez in Italia si sunt nevoit sa stau in picioare 8-9 ore pe zi fara insa sa ridic greutati mari, maxim 5-6 kg. Cat credeti ca voi mai rezista sa muncesc si cat timp mai am pana va fi necesara operatia ? Am 51 de ani. Multumesc !

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Nu se poate anticipa acest aspect pentru ca difera in functie de simptome.
Numai bine!

Anonymous

BUNA ZIUA DLE DOCTOR BOGDAN,
MAMA MEA ARE COXARTROZA BILATERALA SI GONARTROZA. LA SOLDUL DREPT ARE COXARTROZA GRADUL IV.ARE PROBLEME CU INIMA SI ESTE DE 2 ANI IN FIBRILATIE. AM FOST LA ORTOPED SI A ZIS CA DIN CAUZA PROBLEMELOR CU INIMA NU POATE FI OPERATA. MERGE SI FOARTE GREU CU CADRUL. SINGURA SOLUTIE PENTRU MOMENT SUNT CALMANTELE. VA ROG SA-MI SPUNETI DACA SE MAI POATE FACE CEVA?

MULTUMESC
O ZI BUNA

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Daca nu se poate opera, atunci nu mai exista solutii decat fizioterapia.
Numai bine!

Anonymous

Buna seara. Am 42 de ani si sufar de coxartroza bilaterala. Membrul drept a fost protezat in anul 2012. Operatia in sine am suportat-o, insa perioada de 6 luni de recuperare a fost un calvar pentru mine. Acum am mari probleme cu piciorul stang si nu stiu cat voi mai rezista pana la operatie. De aceea v-as intreba la ce costuri s-ar ridica o protezare de sold ca cea din prima radiografie de mai sus (proteza mică, cea care nu este introdusa in osul femural), daca este suportata de casa de asigurari OPSNAJ si unde as putea sa o fac?… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Operatia este aceeasi, difera doar proteza. Dar tehnica si recuperarea sunt identice.
Va sfatuiesc sa discutati cu medicul dstra curant pentru o noua interventie si sa faceti recuperare cu specialisti pentru ca perioada de recuperare este mult mai scurta.
Numai bine!

Anonymous

buna seara, in urma unui accident m-am pomenit cu o fractura col femural picior stang.La urgente nu mi s-a facut radiografie si la bazin si mi-au spus ca am doar o intindere de muschi, infine…am stat la pat 2 saptamani crezand ca este ruptura de muschi, timp in care colul meu femural s-a negrozat. Am ajuns in strainatate la spital pentru un control, evident dupa ce au vazut m-au bagat in operatie. Avand 11 ani la vremea respectiva, mi au pus doua suruburi de titan. Cu ele am stat un an de zile, timp in care nu am avut voie… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Nu trebuie sa va speriati de artroplastia de sold pentru ca exista proteze cu durata de viata de 35 de ani in prezent, timp in care duceti o viata normala.
Puteti naste.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua! Bunica mea in varsta de 84 de ani a fost diagnosticata cu coxartroza la sold de gradul 3 singura metoda fiind proteza. Problema este ca are si afectiuni cardiace, astm…o alta metoda mai putin invaziva exista?

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Din pacate nu exista alta metoda.
Numai bine!

Anonymous

Domnule doctor as vrea sa stiu, la RMN apare lipsa caritiagiu femur drept.Am dureri destul de mari pe care le tin piept cu Voltaren,doretta si am facut o data la 10 zile infiltratii cu cirtizon la Centrul de reumato.Mi s- a indicat clar protezarea si nu am alta solutia Pana in 28 sept cand nu am mai putut merge,faceam doua ture de Herastrau, inotam 50 x 25m de trei ori pe sapt,deci faceam miscare.Nu credeam ca voi ajunge la protezare.Mi- e frica ca dupa protezare nu voi mai putea incalta niciodata pantofi cu toc.Este adevarat? Intrebare daca sa zicem stau… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Protezarea ofera rezultate foarte bune. Nu are legatura anotimpul.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua, bunica mea de 80 ani, cardiaca, cu coxartroza avansata combinata cu modificari degenerative ale colanei lombare, are dureri groaznice de picior ce nu cedeaza la nimic, a incercat toate antiinflamatoarele orale de pe piata (inclusiv Gabaran, Tramadol, chiar si Codeina), injectii cu Ketoprofen, fizioterapie, masaj pe perioada internarii in spital, nimic nu pare sa ajute. Interventia chirurgicala nu intra in discutie, credeti ca mai putem incerca alte metode de calmare a durerii? Multumim!

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Se pot face infiltratii cu antiinflamatoare. Numai bine!

76
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x