• 29 iun. 2013
  • Raspunsuri: 4
  • Vizualizari: 8.285

c6Coloana vertebrala este alcatuita din: 7 vertebre cervicale, 12 vertebre toracale, 5 vertebre lombare, 5 vertebre sacrate si din  4-5 vertebre coccigiene (ele se sudeaza, dand nastere la 2 oase: sacrul si coccigele). O reprezentare schematica a vertebrei cuprinde: procesul spinos, lama vertebrala, procesul transvers, pediculul, corpul vertebrei, gaura vertebrala, procesul articular.

In medie, lungimea coloanei vertebrale este de 73 cm la barbat si 63 cm la femeie, reprezentand astfel aproximativ 40% din lungimea totala a corpului. Latimea maxima a coloanei vertebrale este cea de  la baza sacrului unde aceasta masoara 11 cm. De aici merge descrescand atat in jos cat si in sus.

Coloana vertebrala nu este rectilinie, ci are doua feluri de curburi:

-In plan sagital, orientate cu convexitatea inainte, si se numesc lordoze sau cu convexitatea inapoi, si se numesc cifoze. La coloana vertebrala aceste curburi sunt in numar de patru: curbura cervicala cu o convexitate inainte, curbura toracica cu rotunjirea inapoi, curbura lombara cu rotunjirea inainte si curbura sacro-coccigiana cu convexitatea inapoi.
Curburile in plan frontal sunt mai putin pronuntate. In mod obisnuit se intalnesc: curbura cervicala (convexitatea la stanga), curbura toracica (convexitatea la dreapta), curbura lombara (convexitatea la stanga).c1

-Conformatia exterioara a coloanei vertebrale: fata anterioara (coloana cilindrica rezultata din suprapunerea corpurilor vertebrelor); fata posterioara (prezinta pe linia mediala procesele spinoase, care formeaza impreuna creasta spinala; de fiecare parte a crestei spinale se gasesc santuri profunde numite santuri vertebrale; aceste santuri adapostesc muschi ce actioneaza asupra coloanei vertebrale); fetele laterale (varful proceselor transverse, pediculii vertebrali, gaurile intervertebrale si portiunile laterale ale corpilor vertebrali).

Canalul vertebral este format prin suprapunerea gaurilor vertebrale. El se continua in sus cu cavitatea neurocraniului iar in jos se deschide prin hiatul sacrat. Diametrele canalului vertebral variaza, ele fiind mai mari in regiunea lombara si cervicala.

Importanta functionala a coloanei vertebrale:

-Protectia maduvei (maduva spinarii invelita in meninge)
-Rolul static (ortostatism, rol de sustinere a capului, a trunchiului si a membrelor superioare)
-Rol biomecanic (coloana vertebrala este antrenata in miscari numeroase si ample)

c5        c2

Mobilitatea coloanei vertebrale

Miscarile intre vertebre sunt posibile in anumite planuri si axul acestor miscari trece aproximativ prin centrul discurilor intervertebrale. Pe toata lungimea sa, miscarile de flexie, extensie si flexie laterala sunt posibile.

c4

Afectiuni ale coloanei vertebrale:

-Scolioza – structurala, paralitica, neuropatica, idiopatica.
-Cifoza – o marire a convexitatii coloanei toracice.
-Osteocondroza vertebrala (boala Scheuermann).
-Boala Calve.
-Spondilita anchilozanta.
-Hiperostoza scheletala difuza idiopatica. (boala Forestier).
-Cifoza senila.
-Boala Paget.
-Tuberculoza vertebrala.
-Leziuni metastatice ale coloanei vertebrale.
-Osteoartrita (osteoartroza).
-Artrita reumatoida.
-Spina bifida.
-Stenoza spinala.

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni este reprezentat de  recuperarea medicala. Pacientul trebuie sa urmeze programe complexe de fizio-, kinetoterapie, sub indrumarea unei echipe medicale supraspecializate. Dr. Andrei Ioan Bogdan va recomanda clinica Centrokinetic, un centru de referinta in recuperarea medicala a pacientilor. Toata activitatea medicala este supravegheta la Centrokinetic de echipa dlui doctor, formata din medici ortopezi, de recuperare, fiziokinetoterapeuti si maseori ultraspecializati. Pentru mai multe informatii si programari, sunati la numarul: 0755055216 sau accesati site-ul: www.centrokinetic.ro

0 0 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Razvan-1360

Mama are probleme la coloana, o artroza. Am urmat f multe tratamente, dar situatia este aceeasi, cu mici imbunatatiri periodice. Vrem sa incercam niste infiltratii.

Anonymous

Sal am si eu o problema,am dureri de spate si se lasa pe ambele picioare ,pana glezna ,vreau sati spun ca am facut r.m.n.si rezultatele sunt aceste:hdl4-l5 mediana si paramediana bilaterala,cu baza larga,cu amprenta exprimata pe sacul dural si compresie radiculata l5 bilateral.tendinta la stenoza de canal vertebral la aceeiasi nivel prin componenta anterioara discala potruziva si posterioara hipotrofica ligamentara si articulara…si a doua ernie de disc….Minima hdl5-s1 mediana cu discreta amprenta pe sacul dural si minim conflict radicular s1 stang la emergenta din sacul dural. Ce ma sfatuiti????cat de grav este .va rog frumos.

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Trebuie sa urmati un program complex de fiziokinetoterapie, elongatii, regenerare cu PRP.
Discutia este foarte complexa, dar se poate rezolva nechirurgical.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua, domnule doctor.
Tatal meu (85 ani) are dureri in zona lombara, care se lasa pe picior. A facut tratament (o saptamana cu antiinflamatoare), apoi o sedinta infiltratie. Rezultatul radiografiei este urmatorul:
– cifoza regiunii dorso-lombare
– tasari incipiente de CV toracal inferior si L1
– osteofitoza si sindenofitoza marcanta anterioara cu formare de punti intervertebrale la diferite niveluri
– osteocondensare platouri particulare
– usoara pensare posterioara I.V. L5-S1
– osteoporoza difuza omogena
– modificare de spondiloza lombara.
Ne puteti sfatui ce putem face in continuare? Durerile continua de 1 luna si jumatate.
Multumesc

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x