• 22 dec. 2012
  • Raspunsuri: 1
  • Vizualizari: 1.522

f18Evolutie si complicatii. Sunt in stransa corelatie cu tipul de fractura deschisa I,II sau III.

Fracturile tip I si tip II au o evolutie apropiata de fracturile inchise din punct de vedere al riscului de infectie si al pseudartrozelor (lipsa consolidarii).

Ca o complicatie imediata amintim sindromul de compartiment mai ales in fracturile la nivelul gambei si antebratului datorita fasciei inextensibile intalnita la acest nivel. Practic, edemul aparut posttraumatic duce la colabarea axului arterial principal al regiunii (compartimentului). Apar tulburari de sensibilitate in prima etapa, urmate de ischemia arteriala. Este o urgenta chirurgicala si se rezolva prin fasciotomie (incizia tegumentelor si a fasciei din compartimentul respectiv).

f26

Infectia acuta poate sa apara in perioada imediat urmatoare traumatismului (primele 14 zile). In acest caz trebuie reevaluata osteosinteza focarului de fractura (fixatorul exern se mentine, iar fixarile cu placi sau tije se schimba in fixator extern).

Infectia  cronica se intalneste in aproximativ 5% in fracturile tip III avand o evolutie cu un prognostic prost deoarece osul este deficitar in vascularizatie deci in mecanisme de aparare.Arsenalul terapeutic este minim, iar de cele mai multe ori pacientul ramane cu infectia, care se exteriorizeaza prin fistule, inflamatii, secretii purulente ori de cate ori ii scade imunitatea.

Pseudartroza (lipsa consolidarii osului) asociata cu osteomielita cronica are evolutia cea mai rezervata,de lunga durata si tratamente limitate cu eficienta mica. Adeseori se intervine repetat cu toaleta chirurgicala,osteotomie(scurtare osoasa) si fixarea externa a fracturii.

In fracturile tip IIIC asociate cu leziuni vasculare-nervoase grave deseori se recurge la amputarea membrului in vederea salvarii vietii pacientului.

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului chirurgical, este reprezentat de  recuperarea medicala.  Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

Buna ziua! Sotul meu a suferit o fractura de antebrat la varsta de 6 ani (acum are 29). In urma acelei fracturi si dupa numeroase operatii nereusite,s-a ales cu pseudoartroza antebrat stang.Bineinteles mana nu i s-a mai dezvoltat de la acea varsta si poarta orteza..El mai sufera si de neurofibromatoza,iar din cauza asta i-a fost respinsa si grefa de os de la piciorul propriu,care s-a incercat sa se puna la antebrat.Intrebarea mea este: cum evolueaza aceasta pseudoartoza ? ii va evolua negativ? isi va mai putea folosi mana cat de cat mai tarziu? Pentru ca acum se foloseste totusi de… Read more »

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x