• 2 dec. 2012
  • Raspunsuri: 57
  • Vizualizari: 58.056

Monturile (hallux-valgus)  reprezinta una dintre cele mai frecvente afectiuni ale antepiciorului, caracteristica femeilor de toate varstele si mult mai rara la sexul masculin. Monturile se caracterizeaza prin deviatia degetului mare spre exteriorul picicorului si a metatarsianului I spre interior, adica pacientul trebuie sa inteleaga ca nu creste nici un os in plus, ci boala inseamna eminamente un dezechilibru muscular care duce la o deformare a pozitiei si raporturilor osoase.

Montul la picior, se refera de fapt la o proeminenta osoasa care apare pe partea mediala a piciorului si care in timp creste prin accentuarea diformitatii. Acea proeminenta nu este un os in plus sau un tesut osos depus in zona respectiva. Afectiunea  este mult mai complexa decat o simpla proeminenta, pentru ca implica afectarea mai multor structuri capsulo-ligamentare, musculare si osoase.

Interesant, aceasta afectiune nu este intalnita aproape deloc in socientatile in care nu se poarta pantofi, de aceea putem deduce ca una dintre cauzele fazvorizante ale bolii este incaltamintea neadecvata. Pantofii cu varf ascutit, cizmele de cowboy, tocurile inalte pot contribui la dezvoltarea monturilor, la care se adauga si alte afectiuni colaterale: obezitatea, bolile reumatoide, piciorul plat. Totusi pantofii largi, cu foarte mult spatiu pentru degetele de la picioare, reduc sansele de a dezvolta monturi, iar daca aveti deja un hallux valgus, va ajuta sa scapati de inflamatiile produse de incaltamintea conventionala.

Afectiunea se intalneste frecvent bilateral, de multe ori avand cauza necunoscuta, si mai rar unilateral cand este consecutiva unui picior plat. Totusi din experienta noastra va putem spune ca exista cauze destul de clare care determina aparitia de monturi: factorii ereditari, incaltamintea neadecvata asociata sau nu cu exces ponderal, ortostatism prelungit, boli reumatoide (poliartrita reumatoida), afectiuni congenitale sau dobandite (piciorul plat). 

Multe probleme care apar la nivelul picioarelor, sunt rezultatul presiunii anormale sau frecarii. O modalitate de a intelege ceea ce se intampla in picior din cauza presiunii anormale, este de a vedea piciorul pur si simplu. Cele mai multe dintre simptomele care se dezvolta in timp, apar deoarece pielea si tesuturile moi sunt supuse stresului intre os si pantof. Orice proeminenta osoasa va face inrautati situatia si poate duce la aparitia de monturi. Pielea reactioneaza la frecare si presiune constanta, prin formarea unei bataturi. Tesuturile moi de sub piele raspund la presiunea constanta si frecare, devenind mai groase. Bataturile sunt iritate si dureroase. Raspunsul este de a elimina presiunea. Presiunea poate fi redusa din exterior prin schimbarea modelului de pantofi. Presiunea poate fi redusa de la interior, prin eliminarea pe cale chirurgicala a oricarei proeminente osoase.

Dintre factorii care predispun la aparitia monturilor amintim:
– factori degenerativi: inaintarea in varsta duce la pierderea proprietatilor caracteristice structurilor capsulo-ligamentare care asigura un echilibru la nivelul antepiciorului, decompensarea unor afectiuni colaterale monturilor
– statici: platfus.
– supraponderabilitatea: are impact direct asupra tuturor articulatiilor membrului inferior
– obiceiuri vestimentare nesanatoase  ( incaltaminte inalta si stramta: pantofi ascutiti), motiv pentru care este mult mai des intalnita la femei.
– factori ereditari: copiii ai caroror mame au avut monturi, in principiu, vor dezvolta si ei.

 hv9 hv8 hv10

hv5 hv

Tabloul clinic al monturilor apare relativ tarziu dupa debutul bolii. Practic durerile se instaleaza la cativa ani dupa aparitia deformarii si se datoreaza in special presiunii exercitate de catre pantofii conventionali cu care pacientul este obisnuit sa mearga. Durerile apar la nivelul articulatiei metatarso-falangiene, practic la baza degetului mare si se accentuata la efort, la ortostatismul prelungit, in momentul in care pacientul doreste sa poarte o incaltaminte gen pantof si pot iradia la nivelul piciorului sau al gambei. Pacientul suferind de monturi poate descrie si amorteli sau furnicaturi la nivelul antepiciorului. Initial folosirea unui pantof cu un numar mai mare va diminua sau chiar stopa durerile, iar ulterior acestea apar la mersul normal, chiar fara folosirea oricarei incaltaminte, atat pe raza I, dar mai ales la baza degetelor 2,3,4.

Subiectiv aspectul bolii este dominat de devierea spre exterior a degetului mare putand depasi 90 de grade, degetul al doilea putand incaleca halucele. In partea mediala a antepiciorului, in dreptul bazei halucelui, apare o proeminenta, insotita de semne inflamatorii locale: durere, roseata, tumefactie. La nivelul bazei degetelor II, III, si IV apar bataturi in talpa, extrem de dureroase, datorita aparitiei metatarsalgiei (forta de incarcare pe sol se distribuie catre capetele metatarsienelor 2, 3, 4).  Piciorul se lateste, iar incaltamintea devine insuportabila, existand o nepotrivire ca numar intre cele 2 picioare.  Gasirea unui pantof adecvat poate deveni dificila, mai ales pentru femeile care doresc sa fie la moda, dar au dificultati in tolerarea pantofilor moderni.

 hallux

Ca si investigatii, pacientul este indrumat sa faca un set de radiografii de antepicior si uneori si glezna, iar examinarea trebuie sa includa si un examen local complet pentru a se depista zonele dureroase, afectiunile asociate, pentru a se putea face o comparatie intre cele doua picioare.

Radiologic se observa devierea halucelui, exostoza interna a capului primului metatarsian sau/si a bazei falangei proximale a halucelui, artroza articulatiei MTF 1 daca este prezenta, subluxatia  sau uneori luxatia comleta a articulatiei metatarsofalangiene MTF 1.

 hv11 hv12tr
Forme clinice
– depind in mare masura de gradul devierii dintre axul primului metatarsian si celui de al doilea metatarsian, dar si de axul dintre metatarsianul I si falanga proximala a degetului mare.
gradul 1 deviere cu unghiul intermetatarsian de pana la 20 de grade,
gradul 2 deviere intre 20-45, cu bursita/batatura locala,
gradul 3 deviere peste 45, cu alterarea anatomiei locale
gradul 4 degete incalecate, impotenta functionala marcata, mers dificil, dureri chiar si in repaus.
Pentru a determina gradul devierii este nevoie de radiografii in incarcare (fata si probil), pe baza carora se fac anumite masuratori: unghiul IMA (Intermetatarsian), unghiul DMAA (unghiul distal metatarsian de acoperire), unghiul MTS – F.
hv1 fetch.php

Tratament: depinde in primul rand de simptomatologie. Pacientii suferind de monturi sau mai ales doamnele, trebuie sa inteleaga ca tratamentul este eminamente chirurgical, dara acest tratament nu are indicatie estetica. Nu exista nici un beneficiu demonstrat, atat in stadiile incipiente ale bolii cat si in cele avansate, oferit de purtarea diferitelor departatoare sau dispozitive ajutatoare comercializate in piata. Aceste dispozitive au un rol bine stabilit postoperator pentru a lasa tesuturile sa se vindece. Preoperator si dupa operatie timp indelungat, purtarea lor nu aduce nici un beneficiu.

Totusi putem sa ne gandim la un tratament profilactic prin sport, gimnastica medicala, incaltamintea adecvata, igiena care se adreseaza femeilor care provin din familii in care mama sau bunica a avut aceasta boala.

Conservator reprezentat de kinetofizioterapie, incaltaminte ortopedica sau cu dispozitive ortopedice pelote – pernite la nivelul primului spatiu metatarsian ori al bursitei din gel sau burete care sunt adresate persoanelor care nu pot beneficia de tratament chirurgical datorita faptului ca nu isi doresc, au afectiuni colaterale foarte grave sau au afectiuni colaterale care trebuie rezolvate inainte.

Atentie!!  Tratamentul pentru monturi incepe aproape intotdeauna cu schimbarea pantofilor. In stadiile incipiente de hallux valgus, conversia de la un pantof ingust la un pantof cu spatiu mare in fata, poate incetini progresia deformarii. Deoarece durerea este prezenta din cauza presiunii din pantof, tratamentul se concentreaza pe eliminarea presiunii. Pantofii mai largi reduc presiunea asupra inflamatiei de la picior. Plasturii speciali pentru monturi pot reduce presiunea si frecarea cauzata de pantof. Exista, de asemenea, numeroase dispozitive, cum ar fi distantiere, care indreapta degetul mare si inverseaza fortele de deformare. Inca o data tinem sa precizam ca aceste tratamente fac parte din terapia conservatoare, care are aplicabilitate o perioada mai scurta sau mai lunga, preoperator.

hv13b  hv16b hv15b

  hv18b hv17b

Chirurgical: este tratamentul de electie in toate stadiile afectiunii, iar tehnica aleasa depinde de gradul clinic. Totusi, daca afectiunea este asimptomatica, adica in situatia in care pacientul nu are dureri, nu indicam tratamentul chirurgical.

De ce?
Pentru ca orice interventie chirurgicala are anumite repercursiuni asupra piciorului, tesuturilor si lasa anumite sechele: cicatrici, tulburari vasculo-nervoase care pot genera anumite inconveniente in perioada postoperatorie tranzitoriu sau permanent. De aceea deviatiile mici care nu dor, nu necesita interventie chirurgicala. Daca totusi nu exista dureri, dar din punct de vedere estetic impactul este negativ, dr. Andrei Ioan Bogdan recomanda o interventie minim invaziva pentru eliminarea proeminentei mediale.
In cazul in care tabloul clinic este dominat de dureri, atunci chirurgia este tratamentul corect. Exista peste 100 de proceduri chirurgicale efectuate de-a lungul timpului, iar in prezent se cauta noi solutii pentru rezolvarea acestei probleme. Consideratiile de baza in efectuarea oricarei proceduri chirurgicale pentru hallux valgus sunt:
– eliminarea montului
– realinierea oaselor
– echilibrarea muschiilor din jurul articulatiei, astfel incat deformarea sa nu revina

Eliminarea montului
In unele cazuri foarte usoare, interventiile chirurgicale pot fi necesare numai pentru a elimina cucuiul care constituie montul. Aceasta operatie, numita eliminare de mont, se realizeaza printr-o mica incizie pe partea mediala a piciorului, imediat deasupra montului. Odata ce pielea este deschisa, osteofitul este eliminat, folosind un ferastrau chirurgical special, sau dalta. Osul este netezit la toate marginile brute, si incizia pielii este inchisa. In prezent aceasta tehnica, individuala, este extrem de rar folosita, dar ea reprezinta prima etapa dintr-o tehnica mai complexa de realiniere osoasa. Tendinta este ca aceasta tehnica, individuala, sa fie efectuata miniinvaziv, si are aplicabilitate in cazurile cu proeminente mici, fara durere.

Realinierea oaselor
Este foarte posibil ca realinierea degetului mare sa fie necesara. Decizia majora care trebuie luata preoperator este daca osul metatarsian va trebui sa fie taiat si realiniat, de asemenea. Unghiul facut intre primul metatarsian si al doilea metatarsian, este folosit pentru a face aceasta decizie, dar si mai importanta este durerea, prezenta sau absenta ei. Unghiul normal este de aproximativ 9 sau 10 grade. Daca unghiul este de 13 grade sau mai mult, metatarsianul va trebui probabil sa fie taiat si realiniat. Cand un chirurg taie si repozitioneaza un os, aceasta procedura este mentionata ca o osteotomie. Exista mai multe tehnici de baza utilizate pentru a efectua o osteotomie, pentru a realinia primul metatarsian.

1. Osteotomie distala (tehnica Chevron)
In unele cazuri, capatul distal al osului este taiat si mutat lateral (tehnica numita osteotomie distala). Aceasta tehnica reduce in mod eficient unghiul dintre primul si al doilea os metatarsian si recentreaza falanga proxiamala si oasele sesamoide pe capul metatarsianului I.  Acest tip de procedeu necesita, de obicei, una sau doua incizii mici la nivelul piciorului. Odata ce chirurgul este multumit de pozitia oaselor, osteotomia este tinuta in pozitia dorita cu unul sau mai multe suruburi de titan(Herbert). Dr. Andrei Ioan Bogdan efectueaza in principiu 1 incizie de cca 3 cm si fixeaza oasele cu 1 surub Herbert.

H3

 Tehnica Chevron este indicata in devierile mai mici de 16 grade ale unghiului intermetatarsian. Consta in sectionarea in V a capului MTS I, in plan sagital, lateralizarea capului in pozitia ideala si fixarea cu un surub. In prezent aceste tehnici chirurgicale se pot face printr-o singura incizie in partea mediala a piciorului de cca 5 cm. Perioada de recuperare este scurta, pacientei fiindu-i permisa incarcarea la cateva zile dupa operatie cu o incaltaminte speciala.

2. Osteotomie proximala
In alte situatii, primul metatarsian este taiat la capatul superior al osului (tehnica numita osteotomie proximala). Acest tip de procedura necesita de obicei, o singura incizie. Odata ce pielea este deschisa, chirurgul efectueaza osteotomia. Osul este apoi realiniat si fixat cu suruburi pana cand se vindeca. Din nou, aceasta procedura reduce unghiul dintre primul si al doilea os metatarsian. Realinierea degetului mare in cazul unei monturi avansate se face apoi prin eliberarea structurilor tensionate de pe partea laterala a articulatiei. Aceasta include capsula articulara si tendonul muschiului adductor hallucis. Acest muschi tinde sa traga degetul mare spre interior. Prin eliberarea tendonului, degetul nu se mai deplaseaza. Degetul este realiniat si capsula articulara pe partea mediala a degetului mare, este tensionata pentru a mentine piciorul drept, sau echilibrat. Odata ce chirurgul este multumit de faptul ca degetul de la picior este drept si bine echilibrat, inciziile cutanate sunt inchise. Dr. Andrei Ioan Bogdan efectueaza aceasta tehnica printr-o singura incizie de cca 5 cm si fixeaza oasele cu 2 suruburi Herbert sau cu o placa blocata de titan si 4 suruburi.
Practic tehnicile pe parti moi se combina cu alte tehnici chirurgicale, adresate structurilor osoase si dorim sa amintim si sa exemplificam cateva dintre tehnicile folosite in trecut dar si in prezent pentru tratamentul monturilor:

image.asp

-osteotomiile Chevron, Scarf ale MTS I

-Schede – rezectia exostozei cu capsulorafie interna

-Keller – rezectia bazei falangei proximale a halucelui

-Meary = Op. Keller rezectie exostoza retensionare aparat sesamoid

-artrodeaza metatarso- falangiana raza I, artrodeza cuneiformo-metatarsiana de valgizare a MTS I.

 

3. Osteotomia SCARF

h2h1Tehnica SCARF este cea mai des folosita in prezent si se adreseaza afectiunilor cu unghiul intermetatarsian mai mare de 16 grade. Pana in 16 grade este indicata tehnica Chevron. Tehnica Scarf consta in osteotomia in Z a MTS1, in plan sagital, lateralizarea fragmentului osos distal si fixarea cu 2 suruburi Herbert. Tehnica de osteotomie a MTS 1 se asociaza cu tehnica folosita pe partile moi care consta in sectionarea ligamentului sesamoido-metatarsian, excizia excrescentei osoase mediale, ablatia bursei mediale, si retensionarea capsulara metatarso-falangiana.

Dr. Andrei Ioan Bogdan  practica, in stadiile incipiente, o metoda noua de tratament, care consta in folosirea unui implant special pentru a corecta aceasta diformitate. Operatia presupune procedeul McBride: 2 incizii, una de aproximativ 2-3 cm pe partea mediala a metatarsianului I si halucelui si a doua de aproximativ 2 cm in spatiul intermetatarsian II, prin care se urmaresc: indepartarea osteofitului medial, eliberarea bazei degetului mare (halucelui), realinierea halucelui fata de metatarsianul I. Pentru a suprastabiliza reducerea si pentru a preveni recidiva folosim un sistem special miniinvaziv: Mini TightRope.  Acest sistem este format din mai multe implanturi de titan si cateva fire speciale prin care metatarsianul I este fixat de metatarsianul II, iar halucele la metatarsianul I, astfel incat reducerea este perfecta. Trebuie sa elucidam faptul ca prin aceasta fixare articulatiile nu devin rigide, sau imobile. Mobilitatea normala dintre oase se pastreaza. Mersul este permis dupa 3 zile, iar reintegrarea psiho-sociala dupa 14 zile in cazul in care pacientul are o munca de birou. Totusi aceasta metoda este folosita destul de rar, in stadiile incipiente ale afectiunii.

 hv2 hv4 hv3

In cazul in care, pre- sau intraoperator se observa ca intre primul metatarsian si celelalte metatarsiene exista o inegalitate in lungime, sau daca se asociaza o afectiune a celorlalte degete (deget in ciocan), este nevoie de o scurtare a metatarsienelor respective printr-o osteotomie Weil. 

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului chirurgical, este reprezentat de  recuperarea medicala.  Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:

Rezumat.

Ce tehnica chirurgicala se foloseste in chirurgia monturilor?  In 90% din cazuri ostetomia (sectionarea osului si realiniarea) SCARF, si fixare cu 2 suruburi Herbert de titan, care raman in os, fara sa fie nevoie a fi scoase.

De cate zile de spitalizare este nevoie?  In general pacientul vine in ziua operatiei si a doua zi pleaca.

Cand este permisa incarcarea sau mersul pe membrul operat?  A doua zi, dupa operatie, pacientul isi reia mersul normal, dar cu o incaltaminte speciala, pe care este nevoit sa o poarte 1 luna. Daca pacientul este varstnic si sufera de osteoporoza, reluarea mersului este amanata 2-4 saptamani.

Care este intensitatea durerilor dupa interventie?  Pe o scara de la 1 la 10, in care 1 reprezinta dureri minime sau absente, pacientul percepe o durere de maxim 2.

Ce fel de anestezie se foloseste? In general se opteaza pentru o rahianestezie, la care se adauga o anestezie loco-regionala pentru confortul posteoperator.

Prognostic. Rezultate. Evolutie                                                                                                      

Trebuie avut grija sporita la diabetici, arteritici, gutosi si la bolnavii cu poliartriata. Un rezultat postoperator pentru monturi descris ca multumitor de pacient pentru 5 ani este un bun rezultat chirurgical.

Dr. Andrei Ioan Bogdan este supraspecializat in chirurgia gleznei si piciorului, efectuand in prezent peste 300 de intervetii chirurgicale la acest nivel. Pentru programari va rugam la sunati la nr. 0786602299 sau 0755055216..

Alte articole de specialitate:

http://emedicine.medscape.com/article/1232902-overview                                                      https://www.acfas.org/uploadedFiles/Healthcare_Community/Education_and_Publications/Clinical_Practice_Guidelines/ACFAS_1MTPJ_halluxvalgus.pdf

http://www.healthline.com/health/bunion-removal#Overview1

 

0 0 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

57 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
tanasa-1371

monturile sint si la mine o problema dar fiind din vaslui nu am cum sa ajung tocmai la bucuresti acuma va intreb la spitalul de recuperari din iasi as putea sa ma operez fara probleme?

Ana Maria-1209

Da, am fost la Floreasca. Pe mine m-a lăsat sa calc dupa 3 zile, dar deformarea nu era foarte mare. Am avut un papuc special. La servici m-am dus dupa 3 saptamâni. Acum am 12 saptamâni si sunt bine.

Mariana-1326

multumesc mult pentru promptitudine! mi se pare chiar rezonabil pretul platit de tine; imi poti spune cum te-ai simtit dupa operatie si in cat timp ai putut merge efectiv? banuiesc ca ai mers in spital de stat!!

Ana Maria-1209

Buna. Eu m-am operat la piciorul stg, si am dat pe implant 1400ron si pe operație 1000ron. Medicul mi-a explicat ca Implanturi depinde de metoda aleasa, ca sunt mai multe. M-am operat la dr. Andrei, va recomand.

Mariana-1326

si eu sunt in mare nevoie de o asemenea interventie, dar preturile mi se par cam exagerate, avand in vedere ca ar trebui sa fac la ambele picioare; asadar m-ar costa cel putin 14 000 ron. > cine a facut operatie de halux valgus, am rugamintea sa-mi dea si mie mai multe informatii cu privire la recuperare, doctori, cum a decurs totul. va multumesc!

Alin-236

Am nevoie urgent de o astfel de operatie pentru ca nu mai razbesc cu monturile astea, am piciorul foarte lat si nu este incaltaminte asa de lata, imi este foarte, foarte greu si am dureri, sper sa gasesc o solutie cat mai curand.

Minerva-1335

Eu m-am operat in Italia, prin aceasta metoda. Am niste nasturasi, 2 si niste ate sau sarme intre oase. Aveam dureri mari si piciorul era foarte lat. Nu gaseam incaltaminte. Acum sunt bine, piciorul este drept. Am 2 ani de la operatie.

Anonymous

Dragii mei am 5 zile de la operatzie de monturi, si stau in italia am dureri si iau calmante dar cind ma dor , mam operat la un picior ,eu am vb cun doctor privat am platit 70 euro lui si ma programat a durat cam 2/3 luni de asteptare pina la interventie mai am de asteptat sami ia firele si a si un fer subtzire grosimea a unei scobitoare de dintz si lunca de o schioapa bagata in deget probabil sami devie degetul la normal adica drept , caci mie anainte de operatie ami statea anspre degetele celalalte de… Read more »

Anonymous

buna Minerva,eu sant Iustina si eu sant in italia si vreau sa ma operez. Unde ai facut operazia si cat te-a costat? Eu sant in zona padova. Multumesc

Ionelia-1296

Eu am citit si despre aceasta metoda pe cateva site-uri de afara, si pe forumurile lor si impresiile sunt foarte bune. Am inteles se corecteaza foarte bine deviatia, dar se foloseste in stadiile mai usoare. Cred ca o sa optez si eu pentru aceasta metoda.

Alin-236

Nu este de joaca cu monturile, o operatie de reparare a monturilor iti poate schimba viata la propriu. Pe mine m-a operat domnul Andrei Bogdan Ioan de monturi si vreau sa spun ca in primul rand moralul mi s-a ridicat, si ma simt excelent, nu ma daore nimic si cel mai important, am degetele drepte! Multumesc domnule doctor.

Anonymous

cat costa o astfel de operatie????

Andrei Ioan Bogdan

Intr-un spital privat interventia este 2000 ron, iar pretul implanturilor este de 1000ron, deci in total 3000ron. O zi buna!

Anonymous

cat costa o oepratie ??? (suma in euro )

Anonymous

buna ziua ma numesc mariana musatoiu si am monturi la ambele picioare de mai bine de 15 ani, pana acum nu am avut probleme dar din primavara acestui an au inceput sa ma doara si am ajuns sa cumpar incaltaminte si cu un nr mai mare numai sa nu ma mai deranjeze, intentionez sa ma operez dar nu stiu unde se poate face aceasta operatie si cat ar costa interventia . daca ma puteti ajuta cu aceasta informatie dati-mi un email la adresa maryana23_bz@yahoo.com

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Operatia de monturi(hallux valgus) implica, pe scurt, o consultatie prealabila prin care imi dau seama cat de mare este deformarea si care sunt afectiunile asociate. Interventia se efectueaza in regim privat (Spitalul Sanador sau Medicover), cu spitalizare de o singura zi. Anestezia este rahidiana la care se adauga una locoregionala, pacientul simtand in postoperator, pe o scara de la 1 la 10, dureri de maxim 1-2. A doua zi, pacienta este externata, putand merge cu incarcare totala, cu o gheata speciala. Dupa 30 de zile pacienta schimba incaltamintea cu una normala. Pretul, la Medicover, ajunge cu tot cu… Read more »

Anonymous

Foarte interesant articolul,,in curand voi face o programare.

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Va asteptam!

Anonymous

Buna ziua.am si problema aceasta cu monturile.am 37 de ani si ma chinuie cam de pe la 20, cand au inceput sa se formeze.as vrea sa ma operez, dar nu am curajul necesar.cu toate ca durerile sunt foarte mari.as vrea sa va intreb
daca odata facuta operatia,minturile cresc din nou.pentru ca de asta imi este cel mai teama.si daca operatia se poate face la ambele picioare odata.multumesc

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Corectia se face prin rearanjarea structurilor osoase, deci corectia este una definitiva. Si da se pot opera ambele picioare intr-o singura interventie. O zi buna!

Anonymous

cam cat ar costa aceasta interventie ca trebuie sa ma operez si eu va rog sa-mi spuneti!

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Aveti preturile din spitalul Sanador la articol, dar si la sectiunea Clinici Partenere. O zi buna!

Anonymous

Buna ziua. Eu m-am nascut cu monturi la ambele picioare. Deformarea nu este foarte mare si nu port tocuri sau pantofi stransi decat la ocazii. Anul asta am resimtit dureri destul de mari incat sa optez pentru operatie. Ma voi opera luna viitoare la ambele picioare. S-a mai operat cineva la ambele picioare? Eram curioasa sa stiu cum au decurs lucrurile dupa, in cat timp ati putut merge – cu papuci speciali sau pe calcaie si cam cat timp a durat recuperarea. As aprecia si ceva informatii referitoare la anestezia rahidiana – imi este mai teama de anestezie decat de… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Informatii despre anestezia rahidiana o sa primiti de la medicul anestezist. Iar perioada de recuperare depinde de tehnica chirurgicala aleasa. Va sfatuim sa discutati cu medicul dstra curant despre toate aceste probleme. Succes!

Anonymous

Ieri dupa-masa am avut programare la medicul chirurg pentru a stabili data operatiei si pentru a discuta toate aceste detalii si probleme si am ajuns sa ma razgandesc complet in privinta dansului. Nu mi-a oferit absolut nicio informatie referitoare la recuperare, ba chiar din contra, era foarte grabit sa plece la sala. Am discutat cu dansul de cateva ori pe baza radiografiilor si mi-a dat putine informatii, insa eu ma gandeam ca in momentul in care te programezi la operatie pacientului i se vor explica concret si pe larg detaliile. Dansul parea oarecum suparat din cauza contractului pe care clininca… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Dstra ati postat povestea personala, ceea ce nu am inteles este cu ce va pot eu ajuta.
Nu putem sa va spunem: veniti la noi ca aici este asa si asa…ca nu este etic. Duceti-va in alta parte unde probabil o sa aveti o comunicare mai buna. Incercati si in BUcuresti. Numai bine!

Dr. Andrei Ioan Bogdan

Anonymous

Buna seara. Va rog sa-mi spuneti in cat timp, dupa operatie, pot conduce masina. Doresc sa-mi fac o programare la dumneavoastra pentru o asemenea operatie, dar ma intereseaza in mod deosebit in cat timp pot reincepe serviciul. Va multumesc anticipat

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Depinde de tehnica folosita, dar oricum ar fi trebuie sa treaca 4-6 saptamani.
Va astept!

Anonymous

buna ziua, eu am problema cu halux valgus si as dori sa stiu ce gimnastica pot face ca sa nu ajung la operatie.multumesc

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Nu exista alt tratament pentru hallux valgus, inafara celui chirurgical. Gimnastica este inutila.
In momentul in care monturile dor, iar incaltamintea este greu de folosit, atunci au indicatie chirurgicala.
Numai bine!

Anonymous

Buna seara,
Fiica mea a fost operata acum 6 ani la ambele picioare de monturi.Are 25 ani si nu este supraponderala din contra are sub 50 kilograme.Acum picioarele arata si dor chiar mai rau decit inainte. Am dori o noua operatie daca se poate la ambele picioare odata, pret informativ si parerea dvs.Multumesc.

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Inainte de orice discutie trebuie neaparat sa o vad pe fata dstra. Undeva este o problema pentru ca recidiva este rapida. Va rog sa va programati la numarul 0786602299. Legat de pret: va rog sa o sunati pe reprezentanta mea Georgiana de la spitalul Sanador la 0755108681. Operatia se poate face simultan la ambele picioare, dar asta este o discutie mai ampla. Va astept!

Anonymous

Buna ziua, fiica mea este balerina,are 24 de ani si are monturi la ambele picioare. Au început sa o doară.
Va rog sa-mi spuneti cu aproximație care este perioada de recuperare pentru a-si putea relua activitatea sau daca va mai putea dansa in poante?
Recomandați in cazul ei o intervenție bilaterala?
Va mulțumesc si va doresc o zi frumoasa

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Situatia este f f complicata pentru ca nu stiu daca va mai putea dansa.
Daca deviatia nu este mare si se practica o tehnica miniinvaziva, are sanse, dar situatia nu este simpla.
Si da amandoua odata.
Numai bine!

Anonymous

Am monturi bilaterale si degetul 2 este mai lung decat degetul mare. Cea mai mare durere vine dinspre bataturile plantare din spatele degetului 2, care se tot intind ca suprafata. M-am gandit sa-i cer chirurugului sa faca tehnica scarf-atkin pe degetele mare si tehnica weil pe al doilea deget. Insa intrebarea este: inlatura tehnica weil, cauza pentru care intentionez sa ma operez, adica durerile care vin din piloanele din talpa. Le-am botezat piloane in loc de bataturi ca sa descriu durerea. Am si artrita la degetele mari in monturi. Chirurgii (tb. sa aleg, locuiesc in strainatate)se gandesc si la o… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
In primul rand tehnica nu o cereti sau o alegeti dstra, ci medicul chirurg in functie de particularitatea cazului.
In general: deviatii mici: Chevron, medii: Scarf cu sau fara Akin, avansate: Lapidus cu sau fara Chevron.
Raza 2: miniinvaziv. SI DA rezolva problema.
Numai bine!

Anonymous

Buna seara,as dori sa stiu ce fel de anestezie se face,totala sau doar locala…
MULTUMESC!

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Anestezie spinala si locoregionala. Numai bine!

Anonymous

Buna ziua! eu sunt ca si profesie insotitoare de bord, ceea ce implica purtarea pantofilor cu toc f multe ore pe zi. Dupa operatie si recuperare ma pot intoarece la munca?
Multumesc.

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Da sigur ca puteti dar perioada de inactivitate depinde de tehnica chirurgicala necesara. In medie 6 saptamani este perioada respectiva. Numai bine!

Anonymous

Buna ziua, un numar de telefon pt.mai multe detalii se poate va rog!

O zi frumoasa!

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Pentru detalii va rog sa veniti la o consultatie. Pentru programare va rog sa sunati la numarul 0786602299.
O zi buna!

Anonymous

Am fost operata la piciorul stang de hallux. De unde as putea cumpara o pereche de pantofi seciali , necesari perioadei post operatorii ?

Anonymous

Pretul pt.operatia monturilor este pentru un picior sau ambele? Multumesc mult!

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Este pentru un picior.
Numai bine!

Anonymous

buna ziua va rog sa imi spuneti si mie de ce nu pot sa calc pe toata talpa piciorului dupa 2 luni de la operatie de hallux valgus2,necroza aseptica cap deget 3.cu tija.degetul 3 nu il simt deloc .este normal.? cit mai poate dura recuperarea,si tija dupa cit timp se scoate. MULTIMESC.

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Va sfatuiesc sa discutati cu medicul curant. Numai bine!

Anonymous

Va rog sa imi spuneti ce se poate face la un copil de 10 ani cu monturi la amandoua picioare si cu dureri mari permanennte in ambele parti ale picioarelor. Se poate opera?

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Nu ma pot pronunta fara sa exact care este situatia si fara radiografii.
Trebuie analizat daca nu cumva are si platfus.
Numai bine!

Anonymous

Buna seara, mama mea are diabet grad 2 si e tinut in limite normale cu tratament si regim. Are probleme cu un mont si o durere imediat deasupra degetelor. Noaptea nu are nici o durere doar la mers. A facut radiografie cu rezultat: osteofit calcanean plantar stang, halux valgus si subluxatie metatarsarfalangiana haluce stang. Ce recomandati va rog?

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Dna are indicatie chirurgicala absoluta.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua,

Am monturi la ambele picioare, la piciorul stang mai accentuat si foarte dureros. Va rog, daca puteti, sa imi spuneti care este costul unei operatii, unde as putea sa fac aceasta operatie si care sunt costurile. Care este perioada de recuperare? Fiind angajata, am nevoie sa stiu care este perioada in care nu voi putea sa merg la serviciu.

Va multumesc!

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Pentru costuri va rog sa sunati la Medlife, la numarul 0730025156.
Perioada de recuperare depinde de stadiul monturilor, implicit de tehnica aleasa. In medie, 2 luni de zile.
Numai bine!

Anonymous

Este posibil sa se scoată șurubul de la mont după opt ani?
Este posibil doua operații simultan și la umăr și la scos șurubul de la mont?
Menționez ca trebuie sa ma operez la un umăr care se dezloca des și l-am rugat pe doctor sa-mi scoată și șurubul de la mont și dansul spune ca poate sa facă aceasta intr-o singura anestezie. Care sunt riscurile? Multumesc!

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Daca asa v.a spus inseamna ca asa este. Nu stiu particularitatile cazului ca sa pot sa ma pronunt mai mult.
Numai bine!

57
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x