• 29 iul. 2013
 • Raspunsuri: 104
 • Vizualizari: 66.863

Termenul de picior plat valg (platfus) este utilizat pentru a descrie o deformatie a piciorului si gleznei, clinic usor de recunoscut, care consta in scaderea inaltimii arcului longitudinal medial. Nu exista insa o definitie clinica sau radiologica, unanim acceptata, a inaltimii medii, a valorilor considerate normale ale arcului longitudinal medial al piciorului.

Inaltimea arcului longitudinal medial este determinata de forma oaselor si de rezistenta structurilor ligamentare. Musculatura intervine numai pentru echilibru, pentru ca s-a demonstrat ca musculatura gambei este inactiva in timpul ortostatismului (a sta in picioare).

Piciorul plat valg / platfusul prezinta in momentul incarcarii modificarea raporturilor osoase normale la nivelul gleznei, astfel calcaneu este rotat extern si flectat dorsal in raport cu talusul, atfel apare o miscare de pronatie, de valgus a piciorului. Aceste modificari ale relatiilor interosoase, creeaza o prabusire a arcului longitudinal medial.

p1 p2

p3 p4

Pe baza aplatizarii arcului longitudinal medial in incarcare, dar mai ales a mobilitatii articulatiilor si a tendoanelor, exista 3 tipuri de picior plat valg (platfus):

-Piciorul plat flexibil: mobilitate si amplitudine buna a miscarilor. Aceasta deformatie se poate remite pana la varsta de 12 ani, dupa aceasta varsta devenind ireversibila. Incidenta acestei deformatii este de 96% la copii mai mici de 4 ani,  29% intre 10 si 20 de ani, si numai 6% intre 50 si 60 de ani.
-Piciorul plat cu scurtarea tendonului achilean: reprezinta 20% din toate cazurile si prezinta tulburari de mobilitate, de mers.
-Piciorul plat rigid: diminuarea sau disparitia mobilitatii. Tulburarile de mobilitate, de mers sunt grave.

Simptomatologia. Cand nu este in sprijin, piciorul apare normal, fara prezenta nici unei diformitati fixe si cu pastrarea arcului longitudinal medial. In sprijin, arcul longitudinal medial se prabuseste, aparand piciorul plat valg (platfusul). Aceasta diformitate poate fi corectata partial prin plasarea unei talonete in partea mediala a piciorului.

foot-archPentru  a obtine un diagnostic corect trebuie efectuata o plantograma, care va compara modul ideal de incarcare cu modul in care se sprijina pacientul. Plantograma reprezinta o examinare foarte simpla, in care copilul sau adultul este urcat cu picioarele pe un aparat special care coloreaza pe o macheta zona de sprijin a piciorului. Ulterior se compara desenul obtinut cu modul ideal de a calca. In Bucuresti, clinica Centrokinetic dispune de un aparat ultraperformant de testare a modului in care calcam pe sol. Pentru programari: 0755055216.

 mcdc7_flatfeet

Examenul radiologic. Este nevoie de 2 radiografii:

profil: se observa orizontalizarea calcaneului, prin scaderea unghiului dintre tangenta inferioara a osului si orizontala (normal 20-30 de grade), iar unghiul talo-calcanean creste (normal 35-40 de grade). Se urmareste daca axa talusul se prelungeste cu axa primului metatarsian. Daca intre cele 2 axe exista un unghi mai mic de 15 grade atunci avem un picior plat flexibil moderat, dar daca unghiul este mai mare de 15 grade atunci avem un picior plat flexibil sever. In plus liniile trasate prin articulatiile talo-naviculara, naviculo-cuneana si cuneo-metatarsiana trebuie sa fie paralele. Practic arcul intern se poate desena unind polul inferior si posterior al calcaneului, cu punctul inferior al articulatiei talo-naviculare si cu polul inferior al sesamoidului intern (normal intre 120 si 125 de grade).                    

normal
picior plat

Antepicior: se masoara unghiul format de axa astragalului si tangenta la fata distala a navicularului (normal mai mic de 60 de grade).

Evolutie. Ar trebui sa gasim raspunsul la urmatoarea intrebare: piciorul plat valg va influenta viata copilului, adolescentului si mai tarziu adultului?

Copiii sunt, in general asimptomatici, mai ales pentru ca au un picior plat valg flexibil si tolereaza foarte bine aceasta diformitate. Dar s-a demonstrat prin numeroase studii ca in timp, fara a putea estima exact cand, apart modificari la toate articulatiile membrului inferior si la nivelul coloanei vertebrale, moment in care afectiunea devine simptomatica. Uneori repercursiunile sunt foarte grave. Aceste modificati ale membrului inferior determina aparitia durerilor articulare, scad performantele mobilitatii articulare, reduc nivelul activitatilor dstra si in timp duc la deteriorarea articulatiilor. De aceea aceasta afectiune nu trebuie neglijata inca din copilarie.

skeletoneffects

ideal-footstrike

In general, in adolescenta afectiunea devine simptomatica, aparand dureri la nivelul gleznei in contextul unor activitati fizice mai complexe. Munca fizica duce la decompensarea afectiunii si aparitia simptomelor, la fel ca si o activitate sportiva intensa. In toate aceste situatii strategia terapeutica trebuie reevaluare si trebuiesc investigate si celelalte articulatii.

Tratament. Evolutia spontana a piciorului plat flexibil al copilului este catre cresterea inaltimii arcului longitudinal medial si lipsa, in majoritatea cazurilor a tulburarilor functionale sau a durerii. De aceea in copilarie concentrarea terapeutica este spre educatie:

kinetoterapia: isi propune sa tonifice musculatura posterioara a gambei (ms. triceps sural) si ms. flexor lung al halucelui, sa decontractureze tendonul achilean si ms. scurt peronier, si sa lupte contra hipotoniei musculare plantare – destul de greu de realizat si neplacute pentru un copil. In copilarie pana la varsta de 8-10 ani, kinetoterapia joaca un rol important in tratarea acestei afectiuni de aceea va propunem cateva clinici in tara specializate in aceasta afectiune: 

                             p8    p9

Incaltamintea ortopedica si ortezele: sunt controversate, deoarece o radiografie de profil a aratat ca sustinatoarele plantare nu au aratat o corectie efectiva a piciorului in incarcare. S-a efectuat in China un studiu pe copiii de pana la 4 ani si s-a demonstrat ca incidenta piciorului plat este mai mare la copiii care au putat incaltaminte ortopedica, decat la cei lasati fara. In Italia a fost un program national in care s-a urmarit evolutia piciorului plat la copiii care au purtat inacaltaminte comparativ cu cei fara si s-a demonstrat ca incidenta piciorului plat a fost de 8,6% la cei care au purtat fata de 2,8% la cei care nu au purtat. Mai mult incidenta a fost mai mare la copiii care au purtat incaltaminte inchisa fata de cei care au purtat sandale, si cea mai scazuta la cei care au mers in picioarele goale. Totusi unii copii cu picior plat valg au dureri la nivelul piciorului si gambei, legate de activitatea fizica. Durerea este difuza si slab localizata. Utilizarea unor sustinatoare plantare duce in aceste cazuri la usurarea simptomatologiei.                                                                                                                                                                                                              

p7 sustinatori-plantari-pentru-platfus-mdh-i002-1
 

Tratamentul chirurgical: daca tratamentul ortopedic nu poate influenta evolutia piciorului plat flexibil, si copilul, adolescentul are dureri se indica tratamentul chirurgical. In secolul trecut au fost indicate o serie de interventii chirurgicale. S-a propus alungirea tendonului achilean, reinsertia peronierului al treilea pe cuneiformul al doilea sau al treilea, transpozitia muschiului tibial anterior, apoi s-au efectuat interventii osoase: osteotomia de deschidere a calcaneului, osteotomia de inchidere a talusului, osteotomia primului cuneiform, apoi s-au facut artrodeze (blocarea unei articulatii) care urmaresc corijarea pozitiei prin blocarea articulatiilor implicate in pozitie ideala. Multe dintre interventiile chirurgicale amintite au fost abandonate din cauza imposibilitatii de a obtine sau de a mentine corectia diformitatii, sau de a usura simptomatologia. Rezultatele imediate au fost bune, dar cele tardive au fost satisfacatoare doar in 19-50%. Iar in timp au aparut artroze la nivelul articulatiilor neartrodezate, insotite de durere.

foot_acquired_flatfoot_surgery3

foot_acquired_flatfoot_surgery4

untitled

In prezent, cel mai performant tratament pentru piciorul plat este chirurgical si consta in blocarea miscarii de hiperpronatie a piciorului, de valgizare si prabusire a arcului longitudinal medial cu ajutorul unui implant special, care se introduce la nivelul articulatiei talo-calcaneene, in sinus tarsi. Este o interventie chirurgicala simpla (incizie 1 cm, riscuri minime) din punct de vedere al amplitudinii operatorii (incizie minima, durata scurta, recuperare extrem de rapida), se efectueaza sub control radiologic, iar rezultatele sunt remarcabile. Acest implant corecteaza complet deformatia gleznei si ofera pacientilor o viata normala, fara durere si fara repercursiuni in timp.

p13Istoria acestei interventii chirurgicale a inceput in urma cu 10 in USA, unde dr. Michael E. Graham a inventat un implant care odata introdus intre calcaneu si talus, blocheaza miscarea de hiperpronatie a gleznei si corecteaza deformatia. Istoria de 10 a dus la folosirea acestui implant la pacienti a caror varsta este cuprinsa intre 3 si 94 de ani, punandu-se peste 30000 de implanturi in toata lumea. Rata de esec al interventiei este de doar 6%, dar si in aceste cazuri in care implantul a fost scos dupa cativa ani, glezna a ramas intr-un grad de corectie acceptabil, iar pacientii au fost multumiti.

   p10

In ce situatii este indicata corectarea chirurgicala a piciorului plat valg?

 • glezna este dureroasa la cele mai mici activitati fizice, dar si  atunci cand sunt practicate activitati fizice mai complexe
 • in cazul copiilor sau adolescentilor  care doresc sa faca sport de performanta, pentru ca alinierea articulatiei subtalare va imbunatati parametrii fizici.
 • la persoanele care doresc sa urmeze scoli cu profil sportiv sau fizic ( institutul de educatie fizica si sport, scoala militara, de politie, de pompieri, etc)
 • are  indicatie estetica in adolescenta, mai ales la fetite
 • dupa terminarea cresterii, in momentul in care chiar daca pacientul este asimptomatic si are un picior plat valg, pentru a preveni modificarile de ax ale membrului si celelalte repercursiuni.

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de  recuperarea medicala.  Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:

Articole similare:

http://www.foothealthfacts.org/footankleinfo/flatfoot.htm

http://www.wndu.com/news/specialreports/headlines/New-treatment-for-kids-with-flat-feet-202187161.html

http://www.austinfootandankle.com/library/hyprocure-stabilize-ankles-flat-feet.cfm

http://www.footsurgery.uk.com/flatfoot.php

Recenzii: http://www.healthboards.com/boards/foot-ankle-problems/960501-just-had-hyprocure-procedure-done-here-info-you.html

Dr. Andrei Ioan Bogdan a primit certificarea de „maestru” chirurg HyProCure, fiind considerat cel mai experimentat chirurg din Romania pentru aceasta afectiune, iar Sp. Medlife a fost atestat drept primul Centru de Excelenţă HyProCure din România, de către compania GraMedica, cea care a produs implantul HyProCure, folosit în peste 40.000 de proceduri ortopedice la nivel mondial.

Acest program al Centrelor de Excelenţă HyProCure a fost conceput pentru a acredita medicii specialişti, grupurile medicale şi centrele de sănătate pregătite să realizeze proceduri HyProCure de stabilizare talotarsiană, extra-osoase şi să ofere îngrijire totală, post-operatorie, pacienţilor care au suferit intervenţii ortopedice.

Pentru programari sunati la numarul 0786602299 sau 0755055216. In acest moment dr. Andrei Ioan Bogdan face consultatii la clinica Centrokinetic sau la Spitalul de Ortopedie Medlife, iar toate operatiile sunt efectuate in Spitalul Medlife.

Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan

104 Comments

 1. Mircea spune:

  Felicit echipa pentru site. Este foarte foarte bun, si arata tot ceea ce este mai nou in acest domeniu al ortopediei. De cele mai multe ori, noi pacientii ne ducem cu capul inainte, fara sa intrebam, sa stim ce urmeaza sa ni se intample. Informatia de calitate trebuie apreciata. Felicitari!

 2. nyky spune:

  se opereaza si la craiova, unde sunt medici ortopezi foarte buni, ex. prof. doctor Anusca Dan, numai ca este o operatie ce se vindeca foarte greu putand dura chiar si pana la 6 luni fara complicatii, in caz de complicatii probabil dureaza chiar mai mult.

 3. Iacob Mircea spune:

  Buna Ma numesc Mircea iacob am 33 de ani si azi am aflat ca am picior plat mi sau recomandat sa port pt corectie niste …….pt corectrea santului piciorului ce san se am sa corectez picioarele ? Am inteles ca sar putea corecta cu operatie daca nu se corecteaza ce san se am sa corectez fara operatie ? Astept un raspuns va multumesc

 4. Marius spune:

  Cam scump ,in Italia la privat te costa 120 euro consultatia dupa care operatia e gratis daca esti platitor de taxe in acea tara ,adica sa lucrezi cu acte in regula . La noi te costa 2000 de euro cand acest lecru ne e ceva ce tine de frumusete ci de o buna sanatate a individului

 5. tudose alina spune:

  buna ziua! Am un baiat de 15 ani cu platfus la ambele picioare…pretul interventiei mi se pare ok insa pretul implantului mi se pare cam mare…exista vreo posibilitate sa le gasim mai ieftine….la alta clinica mi-au spus ca implanturile ar costa 250 euro. Astept raspuns …

  • Buna ziua.
   Gasiti mai ieftini, dar nu acest implant de generatia a doua.
   In lume mai sunt doua firme care produc astfel de implanturi, dar sunt de generatia inferioara.
   Numai bine!

  • Anca Bejan spune:

   Buna ziua. Am 40 de ani si am fost diagnosticata cu picior plat decompensat. (glezna umflata, durere la nivelul gleznei si boltei plantare). peste acest diagnostic se suprapune un altul: edem limfatic. Edemul nu cedeaza la manevre de drenaj limfatic pe care le aplic de 2-3 ori/saptamana. Ce ma sfatuiti?
   Mentionez ca locuiesc in Cluj Napoca si mi-ar fi foarte greu sa ma prezint la un consult in Bucuresti.
   Mutumesc.

   • Buna ziua. Va sfatuiesc sa mergeti sa discutati cu un chirurg vascular pentru a rezolva sau ameliora edemul vascular. Ulterior sa mergeti la un consult la ortopedie. Numai bine!

 6. florina spune:

  Bună ziua,
  am un băiețel de aproape 1 an, care atunci cand calca, călcâiele i se văd poziționate la exterior ca în cea de a2a poză cu săgețelele acelea albe (poza de la începutul articolului) .. să fie vorbă despre picior plat valg bilateral? de la ce vârstă se pune diagnosticul?
  se poate corecta de la sine sau doar cu tratament?
  Am făcut și câteva poze dar nu există opțiune de încărcare poze.
  Multumesc

  • Buna ziua. Nu putem discuta despre aceste diagnostic pana la 2 ani. Lasati copilul in pace, si chiar daca se va confirma diagnosticul, singurul lucru care da rezultatul este activitatea sportiva. Si masajul. Dar cand va fi un pic mai mare: 3-5 ani. Numai bine!

 7. Zonica- ca spune:

  Buna ziua!
  La ce varsta se poate opera ? Am un copil de 10 ani cu diagnosticul ,, boala sever,, si picio r valg bilateral. Momentan facem Kinetoterapie.
  Se corecteaza 100%? Sau necesita o astfel de interventie.Momentan am renuntat si la sport( orele de la scoala si tenis de camp). Este indicat sa renuntam total la sport sau doar o perioada?

  • Buna ziua.
   Piciorul plat vlag se poate opera la orice varsta, iar tehnica depinde doar de tipul de platfus: flexibil sau rigid.
   La sport copilul trebuie sa renunte doar daca are dureri, altfel este indicat sa faca sport.
   Numai bine!

 8. bucioaca razvan spune:

  buna ziua am 36 de ani de curand am aflat ca am picioare plate dureri am avut de mai mult timp da am dat vina ba ancaltaminte ba munca pe care o fac si asa alte motive dar nu erau alea ci picioarele plate.ma interezeaza pretul cap coada de fapt toate cheltuelile si timpul de recuperare completa va multumesc.

  • Buna ziua.
   In primul rand trebuie sa veniti la o consultatie pentru a vedea gradul de platfus, iar in functie de asta se alege tehnica chirurgicala optima.
   Ulterior putem discuta toate detaliile.
   Pentru programari: 0786602299.
   Numai bine!

 9. Turlea Silvia spune:

  Buna ziua!!!
  am o fetita de 1 si 6 luni,aplecat singurica la 1 si 5 luni,am vazut ca nu sunt in regula piciorusele.
  am fost la medic ortoped , ne a diagnosticat cu picioare plate valgi bilaterale. Ne a recomandat kinetoterapie.Este ok sa fac kineto? Dv ce imi recomandati? Va multumesc!!!

 10. Petroi Aurelia spune:

  Buna ziua. Am o fetita de 2 ani si calca foarte ,,urat".a fost diagnosticata cu plat valg la 1 an si 6 luni cand a inceput sa mearga. Am fost la control cand avea 2 luni si jumatate si la recomandarea medicului i-am facut masaj acasa 2 – 3 luni .cred ca i am agravat cu masasul facut incorect. Am fost la mai multi medici ( pareri diferite). Am facut cateva luni kineto. si poarta ghete ortopedice dar am impresia ca calca din ce in ce mai urat .Putem face o program are la dumneavoastra?

 11. galina spune:

  Buna ziua.Am o fetita de 3 ani si a fost diagnosticata cu picior valg displazic bilateral.Medicul ne recomanda incaltaminte ortopedia si gimnastica.Am incercat aplicarea benzilor kinetoterapeutice insa pare a se inrautati situatia.Mentionez ca sintem din Republica Moldova.Ce ne reomandati,merita sa ontinuam tratamentul cu benzi,fizioproeduri?

  • Buna ziua.
   Conform tuturor studiile, singurul tratament indicat la varsta asta, este kinetoterapia, atata timp cat piciorusul este mobil in repaus.
   Daca nu, atunci tratament chirurgical.
   Puteti sa imi dati poze pe mail: dr.andrei.bogdan@gmail.com cu copilul in picioare, si in repaus.
   Poze din fata si spate, copilul in picioare, si din fata, in pat.
   Numai bine!

 12. Darius spune:

  Am un baietel de 6 ani cu picior valg plat bilateral. Putem scapa de operatie prin sport? Nu il doare cand alearga…sau ce putem face in afara de operatie.. va rog sa ma ajutati. Multumesc

 13. sergiu spune:

  Buna ziua .Suntem din Republica Moldova.Avem un copil de 9 ani care a fost diagnosticat cu picior valg bilateral.Am dori sa aflam daca practicati operatia cu implant si cit costa operatia plus implantul.

  • Buna ziua. Facem interventia de cca 3 ani. Costul implantului este de 650euro, iar pentru costurile totale va rog sa sunati in Sanador, sa discutati cu asistenta mea Carmen Bulboaca la 0732717947. Numai bine!

   • Sergiu spune:

    Buna ziua.Am dori sa aflam cit dureaza perioada de reabilitare dupa operatie cu implant si cit este de efectiv.

   • Buna ziua. Perioada de recuperare dureaza in medie 2 luni pana ce pacientul merge bine. Exista un articol exact cu toate aceste aspecte. Rata de succes a interventiei in lume este de 96%. Numai bine!

 14. Sergiu spune:

  Am dori foarte mult sa facem o programare la consultare.Daca este posibil in luna aprilie.Suntem din Republica Moldova.

 15. Alexandru spune:

  Buna seara ,am o fetita in varsta de 7 ani a fost diagnosticata cu picior plat valg bilateral la ambele picioare ,am facut prima operatie la piciorul stang operatia fiind nereusita deoarece osul pus sa macinat n i sa spus ca va trebui sa -i facem implant ( surub) ,as dori sa stiu cam cat va costa operatia in sine si daca aceasta solutie este cea mai buna .Multumesc

  • Buna ziua. In mod cert aceasta tehnica este cea mai simpla si cea mai buna.
   Va astept la o consultatie. Pentru informatii legate de costuri, va rog sa luati legatura cu asistenta mea din Sanador, Carmen Bulboaca la 0732717947. Numai bine!

 16. Sergiu spune:

  As vrea sa stiu daca interventia cu HyProCure nu stopiaza intr-un fel anume flexibilitatea piciorului .

 17. Stroia. spune:

  BUNĂ ZIUA. AS DORI CA DOMNUL DR. BOGDAN ANDREI SA POSTEZE UN LINK UNDE SE VORBESTE DESPRE RECUPERAREA DUPĂ IMPLANTUL LA PICIOR PLAT. AM INTELES CA ESTE UN ARTICOL DESPRE ACEST LUCRU. DE ASEMENEA,DACĂ ESTE O PERIOADA ANUME DIN AN CIND SE RECOMANDA A SE FACE IMPLANTUL PENTRU UN COPIL DE 15-16 ANI. MULTUMESC.

 18. Madria spune:

  Buna ziua, as dori sa-mi spuneti daca recuperarea dupa operatie afecteaza mersul la scoala al copilului- al meu avand 12 ani si 8 luni, sau perioada de vacanta. Nu vreau sa ii fie afectata nici una din aceste activitati. Deci cand este mai bine ,in ce perioada de timp sa faca operatia? Din ce am citit in articol pot spune ca la baiatul meu exista un platfus flexibil, si este foarte activ ,facand sport in mod curent, dar se pare ca performanta lui este afectata de acest mic handicap. Multumesc!

  • Buna ziua. Indiferent cand este facuta operatia, mersul ii vafi afectat pentru 2-3 luni. Adica va inregistra progrese zilnice de la lipsa mersului pana la alergare, pe parcursul catorva luni. Operatia nu conteaza cand este facuta, este alegerea dstra. Dar trebuie sa tineti cont de recuperare.
   Numai bine!

 19. Sergiu spune:

  Buna ziua .Am facut operatia cu trei saptamini de zile in urma iar acum cind copilul a inceput sa stea pe picioare ,observam ca nu calca direct pe talpa ci trage piciorul mai mult in exterior .Cum sa procedam.

 20. Juan spune:

  Buna seara. Am fost diagnosticat cu picior plat valg bilateral congenital. Parintii mei neavand o situatie financiara prea buna nu au putut sa-mi ofere o recuperare cum ar fi trebuit,asa ca la varsta de 10 ani si 9 luni am fost operat la Spitalul Grigore Alexandrescu. Mi s-a modificat structura gleznei cred , cu ajutorul a 4 brose metalice extrase cca 2 luni mai tarziu. Am facut doi ani de recuperare la Spitalul de Copii din Pitesti ,periodic, fara rezultat. La aproape 11 ani de la operatie,inca sunt complexat de urmarile pe care le-am dobandit in urma operatiei si anume : dureri la efort,la stat prelungit in picioare. Incapacitatea de a fugi cum trebuie. Gamba atrofiata aproape complet. Miscari ale labei piciorului undeva la aproximativ gradul 3 din 5. Este foarte greu. Consider totusi ca operatia nu a fost reusita si ca acel doctor a facut o premiera pe mine. Din pacate,nu am intalnit niciun ortoped care sa imi confirme acest posibil caz de malpraxis. Din cele enumerate mai sus, dumneavoastra ce considerati? Chiar v-as fi profund recunoscator pentru un raspuns, si de ce nu, chiar o posibila vizita la cabinetul dvs pentru o evaluare mai amanuntita. Va multumesc!

  • Buna ziua. Eu nu am menirea sa comfirm sau sa infirm cazur de malpraxis.
   In plus medicina este o relativitate, pentru ca fiecare reusita a unui tratament depinde de felul in care raspunde organismul. In plus fiecare tratament are o rata de succes, niciodata 100%.
   Numai bine!

   • Juan spune:

    Ok , inteleg. Dar , privind urmarile enumerate mai sus , ce pot face mai departe ??

 21. Claudia spune:

  Buna ziua, am un copil cu picior plat valg bilateral, gradul 4, are indicatie de opetatie.Insa suntem intr-o mare dilema, am dori sa o operam la stat dar ne conditioneaza cu niste proteze de generatie mai veche.Care este diferenta intre aceste suruburi de generatie Hypocure si generatie mai veche care se deconteaza de CASMB!?
  Multumesc.

 22. Florentina spune:

  Buna seara! Copilul meu de 3 ani are de ceva vreme dureri de picior, a căror cauza nu o cunoastem. În seara asta mi-a arătat că il doare in zona tendonului achilean. As dori sa stiu daca dvd consultați și copii, iar daca da, cum putem sa facem o programare? Noi suntem din Craiova.

 23. Mihaela Timoc spune:

  Bună seara,
  Am un băiat de 12 ani, diagnosticat cu platfus. Avem programare la operație în 23 februarie. După consultarea mai multor specialiști, 75% s-au pronunțat pentru operație. Rămân însă 25% care imi creează neliniște. Băiatul face handbal de 5 ani. Are dureri rar. Am făcut un an de kinetoterapie și nu am obținut rezultate. Specialistul ce urmeaza sa il opereze mi-a spus ca este o operatie mica cu beneficii majore.As dori sa știu, opinia dumneavoastră. Va mulțumesc
  Mihaela Timoc

 24. Marilena Stupu spune:

  Buna ziua,

  Am un baiat de 12 ani si am observat de curand ca are platfus.

  In ultima vreme se plange de dureri de gambe si spate in urma antrenamentelor de polo.

  Se mai poate face ceva pentru corectarea platfusului? Se mai poate crecta doar cu talonete?

  Multumim,

  MArilena Stupu

 25. Cristina spune:

  Buna ziua! Am 45 de ani si am platfus la piciorul stang. Am dureri mari de cativa ani cand piciorul este in repaus. Nu stiu in termeni medicali cum sa va explic,dar durerea este in exteriorul labei piciorului de la " oul piciorului " pana la degete. Glezna piciorului cu platfus este mai subtire fata de celalalta.As vrea sa stiu daca pot fi operata si ce demersuri ar trebui sa urmez. Sunt din Vatra Dornei, jud Suceava. Multumesc!

 26. Geeorgescu Daniel spune:

  Buna ziua, am 15 ani si am platfus de mic.Practic atletism de 5 ani niciodata nu am simtit dureri(doar cand am mers 10km odata pe jos si imi simteam picioarele extenuate).Eu vreau sa dau la academie de mult timp dar acum cateva zile am observat ca nu esti admis daca ai platfus…in acel moment pot spune ca mi s a spulberat inima..Familia mea are o situatie financiara medie spre mica deci va rog din tot sufletul spuneti-mi cat ar fi costul aproximativ pentru ambele picioare cu totul inclus si recuperare si implant si interventia TOTUL.MI-ATI AJUTA ENORM DE MULT DACA MI ATI SPUNE APROXIMATIV DECI VA ROG DIN SUFLET!!!

 27. Ana spune:

  Buna ziua, as dori sa stiu daca dupa operatia de platfus este permis mersul la sala de sport care include exercitii cu greutati inclusiv pentru picioare sau dupa cat timp se poate relua aceasta activitate.Multumesc .

 28. Victoria spune:

  Buna ziua!Avem o fetita de 12 ani diagnosticata cu picior plat valg bilateral mai pronuntat pe stangul.Mentionez ca merge pe varfuri de mica,iar la ultimul consult s-a constatat si o deformare a coloanei vertebrale.As dori sa stiu daca kinetoterapia poate atenua evolutia bolii.Multumesc

 29. Sorina spune:

  Buna ziua.Avem un copilas de 1 an si 10 luni care a fost diagnosticat cu picior plat valg.Medicul de recuperare ne-a spus sa ii dam incaltaminte ortopedica(cu talonet,intaritura la calcai,putin toculet si inchisi in fata,iar in toamna-iarna sa ii facem ghetute speciale),iar medicul ortoped ne-a indicat doar mersul descult foarte mult(ceea ce ne-a indicat si medicul de recuperare)si eventual doar talonet in incaltaminte.Intrebarea mea este cum e mai bine?Se corecteaza?Multumesc.

  • Buna ziua.
   Va rog sa cititi articolul cu atentie.
   La 2 ani aproape toti copiii au platfus, este ceva natural.
   Dupa 5-6 ani va puteti face griji, pana atunci urmati sfaturile medicului si faceti kinetoterapie. Fara ghetute ortopedice, fara talonete – sunt multe studii care au aratat ca acesti copii care au purtat ghetute au evoluat negativ.
   Numai bine!

 30. eric spune:

  buna ziua am 16 ani si am talpa dreapta bilaterala gradu 3..se poate la operatie ??..
  sunt din repulica moldova .dar aici nu se face implant Hyprocure

 31. Costin spune:

  Buna ziua.
  As vrea sa stiu cit timp dureaza internarea ?? Care este timpul de la operatie pina la externare in mod normal ??? Ce fel de anestezie se face ??? Locala ???In colaoana ???

 32. Costin spune:

  Buna ziua ! Multumesc pentru raspuns. Totusi…nu stiu ce inseamna ANESTEZIE INTRAVENOASA ….! Ma puteti lamuri ??? Este vorba de ANESTEZIE TOTALA ??? Sau LOCALA….in zona implantului ??? Multumersc pentru amabilitatea de care dati dovada ! Cu stima deosebita !

 33. Costin spune:

  LA MULTI ANI SI BUNI DOMNULUI DOCTOR SI TUTUROR CITITORILOR… !

  Am fost cu baiatul la consultatie la dl doctor si a apreciat ca este „candidatul ideal” pentru implant, dat fiind faptul ca in stare de repaus, are bolta plantara. Am purtat mai multe discutii cu d.na Carmen ( asistenta de la Sanador) Doresc sa vin la dvs cu baiatul pentru implant la sfirsitul lunii ianuarie 2018 – 24-31.01., daca este posibil. Astept un raspuns si din partea d.nei Carmen, dar totul depinde de programului dvs, domnule doctor.
  Numai bine si un an 2018 plin de sanatate, bucurii si fericire.

 34. Denes Ana Maria spune:

  Bună ziua, am fost diagnosticata cu picior valg dureros, am fost la 2 domni doctori unul mi-a recomandat operația…celălalt susținători plantari….Am dureri foarte mari la gleznă după zece minute de mers pe jos …mi s-a spus ca am tendoanele inflamate de la suprasolicitare …De operație mi e frică pentru ca am inteles ca după implant iti pierzi mobilitatea piciorului .Dumneavoastra ce imi recomandați ? Am facut si radiografie: articulatiile metatarsofalangiene 1 sugerează modificări degenerative incipiente. Multumesc anticipat pentru raspuns.

 35. Andreea stancu spune:

  Buna ziua am un băiețel de 1 an si 9 luni a fost diagnosticat cu picior tal valg bilateral si as vrea sa va intreb daca se mai poate corecta mersul si prin ce metode .Va multumesc frumos pentru raspuns

 36. Marian spune:

  Buna ziua Domnule dr. Am 26 ani si am fost diafnosticat la rmn cu deformarea talusului talar (probabil congenital); arii de osteocondrita centimetrice, pilon tibial si dom talar plus edematierea capsulei articulare anteriare la glezna dreapta. Glezna e putin in interior. Am facut investigatii pt ca am dureri doar la efort mare. Ce se poate face? Va multumesc anticipat!

 37. Sorin spune:

  Buna ziua am fost diagnosticat cu picior plat valg si mea zis ca trebuie sa fac operatia cu surupurile si ct ma costa sa fac operatia

 38. Madalina spune:

  Buna ziua, vin și eu cu o întrebare, am un băiat in vârsta de 3 ani și 10 luni și de curând s-a plâns ca îl doare piciorul drept, el arată spre degete, nu se vede nimic neobisnuit, din cauza asta merge rău, trage piciorul după el. Mi-e teama ca își deformează de tot mersul. Am fost la medicul din țara in care locuim și ne-a confirmat ca nu e vorba de o fractura, a spus ca are platfus și ca durerea probabil e de la încălțăminte neadecvată… i-am spus ca nu prea ar fi cazul pentru ca avem grija sa poarte numai încălțări bune, puțin mai largi pentru ca dintotdeauna a avut labele picioarelor late și grăsuțe. La moment calcă foarte mult cu călcâile in interior, ce ma sfătuiți sa fac? Sa mai las timpul sa treacă dat fiind vârsta sau sa cer sa fie văzut de un specialist? Mulțumesc

 39. Mihaela spune:

  Bună ziua dn dr. Am un băiețel în vârstă de 1 an și 8 luni, a fost diagnosticat cu picior plat valg, ambele picioare, mai pronuntat cel drept, din spate este foarte vizibil poziționarea călcâiului înclinat în lateral, plus prăbușirea boltei când sta în picioare. Ni s-a recomandat talonete cu specificația nu pt vindecarea, ci pentru a evita în viitor picioare în forma de x, sa nu se atingă genunchii intre ei când merge. Întrebarea mea este:este ok sa i facem talonete și ce ne recomandați pentru vârstă lui ca varianta de rezolvare a problemei? Mulțumesc! Cu respect!

 40. Rada spune:

  Bună ziua. Am o fetiță de 10ani care are picior drept valg congenital,dar și o distrofie osoa sa.Facem înot și nu pot spune că avem dureri.Suntem foarte activă:mergem cu bicicleta,role ,etc.As dori să știu ce este de făcut .Mulțumesc.

 41. Emanoil spune:

  Buna seara, după câteva luni de dureri intense la nivelul labei piciorului drept m-am prezentat la medicul ortoped care m-a diagnosticat cu bolta plantara prăbușita anterior. Mi-a recomandat taloneta computerizată. Am făcut-o dar cand o port durerea devine si mai atroce. Durerea este localizat in prelungirea degetelor 2, 3, 4 până aproape de gleznă. Mentionez ca glezna nu ma doare. Aceasta problema ar putea fi rezolvata chirurgical? Seara buna va doresc.

 42. tot mea spune:

  Buna ziua. Sunt din Cluj, asadar un drum la Bucuresti pt. o consultatie este un efort putin cam mare. Daca trimit orice analize, radiografii sau RMN uri, sau alte investigatii aveti nevoie, si platesc consultatia online, ati dori sa discutam astfel despre problema mea si rezolvarea ei? Sau, poate faceti mai multe programari si in colaborare cu vreuna din clinicile de aici veniti dvs incoace sa ne consultati pe noi toti de aici din zona Ardealului?:) Multumesc anticipat pt. raspunsul dvs.

 43. Karsai Mihai spune:

  Bună ziua. Am 23 de ani și am platfus la ambele picioare din naștere. Aceasta nu îmi influențează performanțele sportive, însă doresc să intru la academia de poliție/jandarmerie iar la vizita medicală sunt respins. Credeți că se poate face operație la această vârstă în așa fel încât să pot trece de vizita medicală iar peformanțele sportive să nu fie afectate? Dacă da, se poate efectua la dvs operația? Aștept un răspuns, vă mulțumesc.

 44. Crina spune:

  Buna ziua,

  am 43 de ani, de curand am fost diagnosticata cu picior plat valg dobandit, grad 2, din cauza ca am laxitate la tendoane, ambele picioare. La recomandarea medicului ortoped port taloneti personalizati de aproximativ 2 luni. La aproximativ o luna de la purtare am inceput sa am dureri in articulatii (genunchi si sold, ambele picioare) si o oarecare stare de intepeneala in aceste articulatii. Credeti ca aceste dureri ar avea vreo legatura cu purtarea talonetilor?
  Inainte de purtarea talonetilor nu aveam dureri, chiar daca obisnuiesc sa fac drumetii montane lungi; vizita la ortoped a fost necesara pentru o luxatie la glezna (asa am aflat ca am platfus).
  Medicul m-a informat ca daca nu port talonetii, platfusul va avansa. As renunta la taloneti, dar care vor fi consecintele pe termen lung daca avanseaza platfusul? Credeti ca ar trebui sa ma operez?
  Apreciez opinia dumneavoastra, va multumesc frumos si va doresc sanatate.

  • Buna ziua.
   Este posibil sa aveti dureri din cauza talonetelor pentru ca purtarea lor schimba toata biomecanica membrelor.
   Nu pot sa ma pronunt daca aveti indicatie chirurgicala fara sa va consult.
   Numai bine!

 45. Georoiu Minioneta spune:

  Buna ziua!
  Am o fetita de 11 ani diagnosticata cu picior valg bilateral, mobil si fara dureri si i s-a recomandat de catre medicul de la Spitalul Budimex ghete ortopedice si talonete.
  Va rog mult sa imi spuneti daca are vreun efect purtarea lor la aceasta varsta sau dau banii degeaba.
  Va multumesc!

 46. Radulescu petronela spune:

  Buna ziua, am fetita de un an si trei luni cu picior plat si are tendinta sa calce tot pe varfuri, am luat sandalute ortopedice pt picior plat si au si calcaiul de la talpa din exterior intr.o parte mai inalt si intr.o parte mai scund pe langa bucla din interior, oare sunt ok ? Sau o sa ii sttice mersul mai tare ?

 47. RAMONA spune:

  Buna ziua!Fetita mea de 2 ani si 10 luni calca pe interiorul talpii, mai mult cu piciorul drept. Am consultat 2 medici , care sustin ca nu are nicio problema si m au indmnat sa astept pana când copilul va avea 5-6 ani.Mentionez ca nu a mers de la inceput asa, lucrul acesta l-am observat acum un an si 4 luni.Mergem la kinetoterapeut de 8 luni de acum, dar nu observ imbunatatiri.Nu ni s au recomandat talonete si nici incaltaminte ortopedica.Ce as putea sa mai fac sa o fac sa calce corect?
  Multumesc!

 48. Marinela spune:

  La Iasi se poate opera am un băiat de 24 de ani ambele picioare plate va multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.