• 29 iul. 2013
  • Raspunsuri: 124
  • Vizualizari: 90.717

Termenul de picior plat valg (platfus) este utilizat pentru a descrie o deformatie a piciorului si gleznei, clinic usor de recunoscut, care consta in scaderea inaltimii arcului longitudinal medial. Nu exista insa o definitie clinica sau radiologica, unanim acceptata, a inaltimii medii, a valorilor considerate normale ale arcului longitudinal medial al piciorului.

Inaltimea arcului longitudinal medial este determinata de forma oaselor si de rezistenta structurilor ligamentare. Musculatura intervine numai pentru echilibru, pentru ca s-a demonstrat ca musculatura gambei este inactiva in timpul ortostatismului (a sta in picioare).

Piciorul plat valg / platfusul prezinta in momentul incarcarii modificarea raporturilor osoase normale la nivelul gleznei, astfel calcaneu este rotat extern si flectat dorsal in raport cu talusul, atfel apare o miscare de pronatie, de valgus a piciorului. Aceste modificari ale relatiilor interosoase, creeaza o prabusire a arcului longitudinal medial.

p1 p2

p3 p4

Pe baza aplatizarii arcului longitudinal medial in incarcare, dar mai ales a mobilitatii articulatiilor si a tendoanelor, exista 3 tipuri de picior plat valg (platfus):

-Piciorul plat flexibil: mobilitate si amplitudine buna a miscarilor. Aceasta deformatie se poate remite pana la varsta de 12 ani, dupa aceasta varsta devenind ireversibila. Incidenta acestei deformatii este de 96% la copii mai mici de 4 ani,  29% intre 10 si 20 de ani, si numai 6% intre 50 si 60 de ani.
-Piciorul plat cu scurtarea tendonului achilean: reprezinta 20% din toate cazurile si prezinta tulburari de mobilitate, de mers.
-Piciorul plat rigid: diminuarea sau disparitia mobilitatii. Tulburarile de mobilitate, de mers sunt grave.

Simptomatologia. Cand nu este in sprijin, piciorul apare normal, fara prezenta nici unei diformitati fixe si cu pastrarea arcului longitudinal medial. In sprijin, arcul longitudinal medial se prabuseste, aparand piciorul plat valg (platfusul). Aceasta diformitate poate fi corectata partial prin plasarea unei talonete in partea mediala a piciorului.

foot-archPentru  a obtine un diagnostic corect trebuie efectuata o plantograma, care va compara modul ideal de incarcare cu modul in care se sprijina pacientul. Plantograma reprezinta o examinare foarte simpla, in care copilul sau adultul este urcat cu picioarele pe un aparat special care coloreaza pe o macheta zona de sprijin a piciorului. Ulterior se compara desenul obtinut cu modul ideal de a calca. In Bucuresti, clinica Centrokinetic dispune de un aparat ultraperformant de testare a modului in care calcam pe sol. Pentru programari: 0755055216.

 mcdc7_flatfeet

Examenul radiologic. Este nevoie de 2 radiografii:

profil: se observa orizontalizarea calcaneului, prin scaderea unghiului dintre tangenta inferioara a osului si orizontala (normal 20-30 de grade), iar unghiul talo-calcanean creste (normal 35-40 de grade). Se urmareste daca axa talusul se prelungeste cu axa primului metatarsian. Daca intre cele 2 axe exista un unghi mai mic de 15 grade atunci avem un picior plat flexibil moderat, dar daca unghiul este mai mare de 15 grade atunci avem un picior plat flexibil sever. In plus liniile trasate prin articulatiile talo-naviculara, naviculo-cuneana si cuneo-metatarsiana trebuie sa fie paralele. Practic arcul intern se poate desena unind polul inferior si posterior al calcaneului, cu punctul inferior al articulatiei talo-naviculare si cu polul inferior al sesamoidului intern (normal intre 120 si 125 de grade).                    

normal
picior plat

Antepicior: se masoara unghiul format de axa astragalului si tangenta la fata distala a navicularului (normal mai mic de 60 de grade).

Evolutie. Ar trebui sa gasim raspunsul la urmatoarea intrebare: piciorul plat valg va influenta viata copilului, adolescentului si mai tarziu adultului?

Copiii sunt, in general asimptomatici, mai ales pentru ca au un picior plat valg flexibil si tolereaza foarte bine aceasta diformitate. Dar s-a demonstrat prin numeroase studii ca in timp, fara a putea estima exact cand, apart modificari la toate articulatiile membrului inferior si la nivelul coloanei vertebrale, moment in care afectiunea devine simptomatica. Uneori repercursiunile sunt foarte grave. Aceste modificati ale membrului inferior determina aparitia durerilor articulare, scad performantele mobilitatii articulare, reduc nivelul activitatilor dstra si in timp duc la deteriorarea articulatiilor. De aceea aceasta afectiune nu trebuie neglijata inca din copilarie.

skeletoneffects

ideal-footstrike

In general, in adolescenta afectiunea devine simptomatica, aparand dureri la nivelul gleznei in contextul unor activitati fizice mai complexe. Munca fizica duce la decompensarea afectiunii si aparitia simptomelor, la fel ca si o activitate sportiva intensa. In toate aceste situatii strategia terapeutica trebuie reevaluare si trebuiesc investigate si celelalte articulatii.

Tratament. Evolutia spontana a piciorului plat flexibil al copilului este catre cresterea inaltimii arcului longitudinal medial si lipsa, in majoritatea cazurilor a tulburarilor functionale sau a durerii. De aceea in copilarie concentrarea terapeutica este spre educatie:

kinetoterapia: isi propune sa tonifice musculatura posterioara a gambei (ms. triceps sural) si ms. flexor lung al halucelui, sa decontractureze tendonul achilean si ms. scurt peronier, si sa lupte contra hipotoniei musculare plantare – destul de greu de realizat si neplacute pentru un copil. In copilarie pana la varsta de 8-10 ani, kinetoterapia joaca un rol important in tratarea acestei afectiuni de aceea va propunem cateva clinici in tara specializate in aceasta afectiune: 

                             p8    p9

Incaltamintea ortopedica si ortezele: sunt controversate, deoarece o radiografie de profil a aratat ca sustinatoarele plantare nu au aratat o corectie efectiva a piciorului in incarcare. S-a efectuat in China un studiu pe copiii de pana la 4 ani si s-a demonstrat ca incidenta piciorului plat este mai mare la copiii care au putat incaltaminte ortopedica, decat la cei lasati fara. In Italia a fost un program national in care s-a urmarit evolutia piciorului plat la copiii care au purtat inacaltaminte comparativ cu cei fara si s-a demonstrat ca incidenta piciorului plat a fost de 8,6% la cei care au purtat fata de 2,8% la cei care nu au purtat. Mai mult incidenta a fost mai mare la copiii care au purtat incaltaminte inchisa fata de cei care au purtat sandale, si cea mai scazuta la cei care au mers in picioarele goale. Totusi unii copii cu picior plat valg au dureri la nivelul piciorului si gambei, legate de activitatea fizica. Durerea este difuza si slab localizata. Utilizarea unor sustinatoare plantare duce in aceste cazuri la usurarea simptomatologiei.                                                                                                                                                                                                              

p7 sustinatori-plantari-pentru-platfus-mdh-i002-1
 

Tratamentul chirurgical: daca tratamentul ortopedic nu poate influenta evolutia piciorului plat flexibil, si copilul, adolescentul are dureri se indica tratamentul chirurgical. In secolul trecut au fost indicate o serie de interventii chirurgicale. S-a propus alungirea tendonului achilean, reinsertia peronierului al treilea pe cuneiformul al doilea sau al treilea, transpozitia muschiului tibial anterior, apoi s-au efectuat interventii osoase: osteotomia de deschidere a calcaneului, osteotomia de inchidere a talusului, osteotomia primului cuneiform, apoi s-au facut artrodeze (blocarea unei articulatii) care urmaresc corijarea pozitiei prin blocarea articulatiilor implicate in pozitie ideala. Multe dintre interventiile chirurgicale amintite au fost abandonate din cauza imposibilitatii de a obtine sau de a mentine corectia diformitatii, sau de a usura simptomatologia. Rezultatele imediate au fost bune, dar cele tardive au fost satisfacatoare doar in 19-50%. Iar in timp au aparut artroze la nivelul articulatiilor neartrodezate, insotite de durere.

foot_acquired_flatfoot_surgery3

foot_acquired_flatfoot_surgery4

untitled

In prezent, cel mai performant tratament pentru piciorul plat este chirurgical si consta in blocarea miscarii de hiperpronatie a piciorului, de valgizare si prabusire a arcului longitudinal medial cu ajutorul unui implant special, care se introduce la nivelul articulatiei talo-calcaneene, in sinus tarsi. Este o interventie chirurgicala simpla (incizie 1 cm, riscuri minime) din punct de vedere al amplitudinii operatorii (incizie minima, durata scurta, recuperare extrem de rapida), se efectueaza sub control radiologic, iar rezultatele sunt remarcabile. Acest implant corecteaza complet deformatia gleznei si ofera pacientilor o viata normala, fara durere si fara repercursiuni in timp.

p13Istoria acestei interventii chirurgicale a inceput in urma cu 10 in USA, unde dr. Michael E. Graham a inventat un implant care odata introdus intre calcaneu si talus, blocheaza miscarea de hiperpronatie a gleznei si corecteaza deformatia. Istoria de 10 a dus la folosirea acestui implant la pacienti a caror varsta este cuprinsa intre 3 si 94 de ani, punandu-se peste 30000 de implanturi in toata lumea. Rata de esec al interventiei este de doar 6%, dar si in aceste cazuri in care implantul a fost scos dupa cativa ani, glezna a ramas intr-un grad de corectie acceptabil, iar pacientii au fost multumiti.

   p10

In ce situatii este indicata corectarea chirurgicala a piciorului plat valg?

  • glezna este dureroasa la cele mai mici activitati fizice, dar si  atunci cand sunt practicate activitati fizice mai complexe
  • in cazul copiilor sau adolescentilor  care doresc sa faca sport de performanta, pentru ca alinierea articulatiei subtalare va imbunatati parametrii fizici.
  • la persoanele care doresc sa urmeze scoli cu profil sportiv sau fizic ( institutul de educatie fizica si sport, scoala militara, de politie, de pompieri, etc)
  • are  indicatie estetica in adolescenta, mai ales la fetite
  • dupa terminarea cresterii, in momentul in care chiar daca pacientul este asimptomatic si are un picior plat valg, pentru a preveni modificarile de ax ale membrului si celelalte repercursiuni.

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de  recuperarea medicala.  Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:

Articole similare:

http://www.foothealthfacts.org/footankleinfo/flatfoot.htm

http://www.wndu.com/news/specialreports/headlines/New-treatment-for-kids-with-flat-feet-202187161.html

http://www.austinfootandankle.com/library/hyprocure-stabilize-ankles-flat-feet.cfm

http://www.footsurgery.uk.com/flatfoot.php

Recenzii: http://www.healthboards.com/boards/foot-ankle-problems/960501-just-had-hyprocure-procedure-done-here-info-you.html

Dr. Andrei Ioan Bogdan a primit certificarea de „maestru” chirurg HyProCure, fiind considerat cel mai experimentat chirurg din Romania pentru aceasta afectiune, iar Sp. Medlife a fost atestat drept primul Centru de Excelenţă HyProCure din România, de către compania GraMedica, cea care a produs implantul HyProCure, folosit în peste 40.000 de proceduri ortopedice la nivel mondial.

Acest program al Centrelor de Excelenţă HyProCure a fost conceput pentru a acredita medicii specialişti, grupurile medicale şi centrele de sănătate pregătite să realizeze proceduri HyProCure de stabilizare talotarsiană, extra-osoase şi să ofere îngrijire totală, post-operatorie, pacienţilor care au suferit intervenţii ortopedice.

Pentru programari sunati la numarul 0786602299 sau 0755055216. In acest moment dr. Andrei Ioan Bogdan face consultatii la clinica Centrokinetic sau la Spitalul de Ortopedie Medlife, iar toate operatiile sunt efectuate in Spitalul Medlife.

0 0 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

124 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

Buna seara. Fiul meu de 8 ani, are platfus sever, recent descoperit. Suntem cumva demoralizati si speriati pentru ca, nu stim ce sa facem. Doar ni s-a spus un diagnostic, fara medicatie sau alte metode de corectie. Va rog sa ne ajutati cu ce trebuie facut, sa incepem corectia cat mai rapid, dar mai ales, un specialist competent. Va multumesc.

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Va sfatuiesc sa veniti la Centrokinetic l specialistul nostru un ortopedie pediatrica: dr. Tomescu.
Pentru programare: 0755055216.
O zi buna!

Anonymous

si noi suntem in aceeasi situatie,fata 7 ani 8 luni, piciorul stang diagnosticat cu talg valg ,prabusire bolta 60 grade,picior drept varus equin,tratat din primele 5 zile de viata cu metoda ponsetti ,prabusire bolta 50 grade. La fel ni s-a pus un diagnostic,fara medicatie sau alte metode de corectie.Mai mult talonetul ar face mai mult rau.

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Va sfatuiesc sa mergeti la Cenrrokinetic pentru o consultatie medicala la dr. Tomescu pentru a evalua indicatia unei interventii chirurgicale.
Numai bine!

Anonymous

Bună ziua Am fost operat in 11 ianuarie 2019 la glezna dreaptă . se practică artroscopia gleznei , la explorare se observă sinovită reactivă , împigement anterior tibial , fără leziuni la nivelul cartilajului de acoperire al domului talar sau la nivelul tibiei . Se practică debridare , lavaj articular , îndepărtarea artroscopică a împingementului . Se practică artro-eresisul subtalar gleznă cu un șurub Peek (11x30mm )Arthrex . Diagnostic la externare : PICIOR PLAT VALG DREPT SECUNDAR POSTTRAUMATIC , ÎMPINGEMENT ANTERIOR GLEZNĂ DREAPTĂ SINOVITĂ REACTIVĂ HIPERTROFICĂ GLEZNA DREAPTĂ , SPONDILITĂ ANCHILOZANTĂ STD II/III , HTA După suprimarea firelor plaga și… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Cazul dstra este complicat si imi este greu sa va spun in acest mod, raportat ca nu stiu sechelele ramase dupa infectie.
Oricum va sfatuiesc sa faceti recuperare cel putin 6 luni, fara sa va opriti.
Numai bine!

Anonymous

Buna seara. Am un bebe de 1 an. Merge de la 11 luni. De cateva săptămâni am observat ca merge „ca rața”, cu piciorul stang in exterior si sw impiedica des. Si totuși unwori aleargă de abia il prind.. Am consultat un ortoped si a pus diagnostic de picior plat valg. Nu a efectuat investițiile la aparate, doar vizual Recomandarea a fost încălțăminte flexibila, mers pe iarba, nisip si kinetoterapie. La kineto ne a spus ca deja e cazut osul si nu ajuta masajul. Ca pana la 4 ani cu incaltaminte cu brant, pernuțe, mers pe iarba si nisip, se… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
80% din copiii care au acest diagnostic se vindeca non chirurgical, restul nu.
Interventia este indicata dupa 8-10 ani.
Trebuie sa faceti kinetoterapie si masaj zilnic.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua, am piciorul plat si am 18 ani, se mai poate face ceva ?

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Se poate trata chirurgical cu succes.
Numai bine!

Anonymous

Bina ziua! Am 36 de ani si am picioarele plate (platfus). Se mai pot repara acum…?

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Da, se poate remedia situatia, indiferent de varsta.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziya am.o fetita de 5 ani diagosticata cu picior plat valg functional si la indrumarea domnului doctor ni sa recomandat kinetoterapie ,intrebarea mea este dc in va avea repecursiuni pe viitor si dc ii se va deregla mersul cu trecerea anilor

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Evalutia nu poate fi anticipata. Poate evolua negativ, sau se poate vindeca.
Va sfatuiesc sa faceti kinetoterapie.
Numai bine!

Anonymous

Am o fetita de 6 ani si are platfus avansat.ce e de facut? Multumesc.

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Va sfatuiesc sa mergeti la o evaluare medicala la ortopedie, apoi sa faceti sustinatoare plantare si kinetoterapie.
Daca situatia este foarte grava, se poate trata si chirurgical.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua Am o fata de 25 de ani cu subluxatie congenitala de sold fara osteotomie doar cu o tenotomie de aductor la nivelul membrului stang . De alungul timpului a dezvoltat o scolioza 30grade datorita inegalitatii dintre cele doua membre . Piciorul stang cu subluxatia are talpa valg , glezna ii fuge in lateral interior . Are o greutate normala chiar subponderala tocmai ca sa nu se luxeze . Fata este si cu retard mintal are certificat de handicap . Am incercat sa i pun inaltatoare in pantof dar din cauza platfusului nu merge deloc bine . Are dureri… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Va sfatuiesc sa mergeti cu ea la o evaluare completa, situatia nefiind deloc simpla.
Ar trebui operata de platfus, si apoi reevaluata scolioza.
Numai bine!

124
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x