Este o fractura extrem de comuna si frecventa, osul osteoporotic fiind foarte susceptibil la aceasta fractura.
Mecanism: traumatism prin cadere cu mana in extensie(cel mai frecvent)/flexie.
Cateva tipuri de fracturi radiale clasificate dupa regiunea epifizei radiale: fractura cu deplasare dorsala (Colles), fractura cu deplasare volara (Smith), fractura marginii articulare (Barton).
O clasificare mai complexa este cea a lui Frykman: extraarticulara (I), fractura extraarticulara insotita de fractura stiloidei ulnare (II), fractura radiocarpala intraarticulara (III), fractura radiocarpala intraarticulara insotita de fractura stiloidei ulnare si de manseta rotatoare (IV), fractura intraarticulara distala radioulnara (V), fractura intraarticulara distala radioulnara cu fractura de stiloida ulnara(VI), fractura intraarticulara radiocarpiana si disjunctie radioulnara distala (VII), fractura intraarticulara radiocarpiana si disjunctie radioulnara distala cu ambele ligamente radioulnare si radiocarpale implicate si fractura stiloidei ulnare (VIII).
Simptome: durere, inflamatie, deformare in “dos de furculita” in cazul fracturilor Colles,scurtare, pierderea mobilitatii active si pasive. Se recomanda un examen neurovascular.
Diagnosticul se pune radiologic, practicandu-se doua incidente prin care se urmaresc urmatorii parametrii: traiectul de fractura,gradul de cominutie al fracturii,inclinatia volara(11 grade),inaltimea radiala(11-12mm) si inclinatie radiala(23 grade), toate aceste valori fiind normale. Este necesar un examen CT, in caz de fractura intraarticulara.
Tratament.
1.Ortopedic: La fracturile fara deplasare, se recomanda o imobilizare cu atela gipsata antebrahio-palmara in V, timp de 4 saptamani, urmand ca la jumatatea perioadei recomandate pentru imobilizare, sa se mai faca un control radiologic si sa se schimbe imobilizarea cu un gips circular. La fracturile cu deplasare dar considerate stabile, se practica o reducere inchisa cu anestezie locala in focar (Xilina), protocolul imobilizarii presupunand o imobilizare de 3 saptamani in atela antebrahio-plamara in V,apoi in pozitie fiziologica imobilizare in aparat gipsat circular antebrahio-palmar 3 saptamani.
Reducerea ortopedica presupune efectuarea unei punctii la nivelul focarului de fractura prin care se urmareste evacuarea hematomului local,urmata de efctuarea unei anestezii local cu xilina 1%.Reducerea presupune efectuarea unei miscari in sens invers celei prin care s-a produs fractura. Daca pumnul este foarte tumefiat(umflat),se aplica gheata si se tine mana in pozitie procliva(sus), timp de 30min,apoi se incearca reducerea si imobilizarea.
2.Chirurgical: La fracturile cu deplasare instabile, se practica
-reducere inchisa cu anestezie locoregionala la nivelul plexului brahial si fixare cu brose percutanate sau fixator extern.
-reducere deschisa si fixarea interna cu placute si suruburi.
In cazul fracturilor intraarticulare se recomanda reducere deschisa cu fixare interna cu placute si suruburi (placutele volare sunt cele mai des folosite).Uneori este necesara completarea defectului osos cu autogrefa osoasa din creasta iliaca sau ciment.
Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de recuperarea medicala. Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:
- CENTROKINETIC, Bucuresti, Bdul.Mircea Eliade . 18, et.3, intrare A, tel.: 0755055216, website: www.centrokinetic.ro
- PROKINETIC, Craiova, Strada Brazda lui Novac, 75, tel: 0728086666, website: www.prokinetic.ro
- REMED, Brasov, Str. Molnar Janos, nr. 14A, tel: 0268 440 171 / 0729 222 536, website: http://www.fizioterapie-kinetoterapie.ro/
