• 8 dec. 2012
 • Raspunsuri: 61
 • Vizualizari: 13.956

Anterior view of forearm showing fractures of the radius and ulna referenced from WWW: http://www.wheelessonline.com/ortho/pediatric_distal_radius_fracture Atlas of Human Anatomy, 2nd ed., Netter

Notiuni de anatomie. Antebratul are doua oase paralele, unul situat in prelungirea degetului mic, numit ulna (cubitus) si unul situat in prelungirea policelui, numit radius. Cele doua oase se articuleaza prin epifizele lor, ramanand insa distante la nivelul diafizelor (spatiul interosos).

Radiusul este un os lung, situat in partea laterala a antebratului. El prezinta un corp si doua epifize. Corpul (diafiza) este prismatic si triunghiular, avand 3 fete si 3 margini.

Fata anterioara: in portiunea superioara sa insera fexorul lung al policelui, iar in portiunea inferioara, patratul pronator.Fata posterioara: superior este rotunjita (muschiul supinator), plana si usor excavata, in restul intinderii (lungul abductor si extensorul scurt al policelui).Fata laterala: in partea mijlocie are o tuberozitate pronatorie, pentru insertia muschiului rotund pronator. Deasupra tuberozitatii se gaseste muschiul supinator, care este strabatut de ramura profunda a nervului radial.

Epifiza superioara: alcatuita din cap (cilindru plin, mai inalt medial), col (portiunea ingustata ce leaga capul de corp), si tuberozitatea radiusului (proeminenta ovoida situata sub col, pe ea inserandu-se muschiul biceps brahial).

Epifiza inferioara (distala): este alcatuita din 4 fete si o baza.Fata mediala: prezinta scobitura ulnara (se articuleaza cu capul ulnei).Fata laterala: prezinta un sant pentru trecerea tendoanelor muschilor lung abductor si scurt extensor al policelui. Aceasta fata se continua in jos cu procesul stiloid al radiusului.Fata posterioara: la mijlocul fetei posterioare se gaseste o creasta verticala (adesea palpabila sub piele). Are un tubercul dorsal care o imparte in doua santuri.Fata anterioara: da insertie muschiului patrat pronator.Baza (fata articulara carpiana): intra in raport cu scafoidul si semilunarul.

Anterior view of forearm with growth plates showing a Displaced fracture of the Radius and Ulna referenced from WWW: http://www.wheelessonline.com/ortho/pediatric_distal_radius_fracture Atlas of Human Anatomy, 2nd ed., Netter

Ulna este un os lung, situat in partea mediala a antebratului, are un corp (diafiza) si doua epifize.

Diafiza are 3 fete si 3 margini. Cele 3 fete sunt: anterioara (cu gaura nutritiva, iar in partea superioara a fetei se insera muschiul flexor profund al degetelor; in partea inferioara, muschiul patrat pronator), posterioara (strabatuta in treimea superioara de o linie oblica, deasupra acesteia inserandu-se muschiul anconeu; portiunea inferioara este strabatuta de o linie verticala, care imparte aceasta zona in fasia mediala si laterala; pe fasia mediala se insera muschiul extensor ulnar al carpului, iar pe fasia laterala, sus, muschiul supinator, iar jos, abductorul lung al policelui si extensorul scurt al policelui, extensorul lung al policelui si extensorul indicelui), mediala (larga superior si se ingusteaza inferior).

Cele 3 margini sunt: marginea posterioara (proeminenta sub piele), marginea laterala sau interosoasa (da insertia membranei interosoase), marginea anterioara (incepe la procesul coronoid si se termina la cel stiloid).

Epifiza superioara este formata din doua proeminente osoase: una verticala (olecran) si una orizontala (procesul coronoid). Intre cele doua proeminente se afla scobitura trohleara, ce se articuleaza cu trohleea humerusului. Pe partea laterala a procesului coronoid se gaseste incizura radiala, care se articuleaza cu capul radiusului. Deasupra procesului coronoid se gaseste tuberozitatea ulnei, pe care se insera muschiul brahial, pe olecran inserandu-se muschiul triceps brahial.

Epifiza inferioara este formata din: capul si procesul stiloid. Capul, un segment de cilindru (suprafata laterala aa20 capului intra in contact cu radiusul, prin incizura ulnara a radiusului, si se numeste circumferinta articulara; fata inferioara a capului, intra in contact cu discul fibrocartilaginos al articulatiei radioulnare distale). Procesul stiloid este situat pe partea mediala a capului. Intre cap si procesul stiloid, se formeaza pe fata posterioara a osului, un sant prin care trece tendonul muschiului extensor ulnar al carpului.

Mecanism de producere. Ambele oase se fractureaza atunci cand forta impactului trece prin ele. Fracturile pot fi la diferite niveluri. Intr-un procent mare se produc  printr-o lovitura directa puternica,prin forte de indoire care apar in urma unui traumatism prin cadere,sau prin forte de rasucire cand antebratul este rotat la maxim intern sau extern.

Simptomatologie: durere la nivelul antebratului, deformarea regiunii, inflamatie locala, crepitatii osoase,imposibilitatea de a misca antebratul.Este foarte important mecanismul producerii.

   a5 a19

Diagnostic. Din punct de vedere radiologic, incidenta antero- posterioara si laterala a antebratului sunt suficiente.

a7 a8

a13 a14

Clasificare, fracturile pot fi: proximale, mijlocii,sau in 1/3 distala, deplasate/angulate, cominutive,etajate, deschise/inchise.

Tratament:

Ortopedic -se recomanda:

-sub varsta de 10-12 ani si consta in reducere inchisa si atela antebrahiopalmara, 4 saptamani
-in fracturile fara deplasare si consta in imobilizare in atela antebrahiopalmara 4saptamani,cu mana in pozitie neutra si cotul la 90 de grade.
-in fracturile izolate de ulna(fracturile de aparare).Este acceptata lipsa unei reduceri perfecte,rezultatul in timp fiind foarte bun.

Chirurgical-la adulti,in fracturile cu deplasare este tratamentul de electie si consta in reducere deschisa si fixarea24 interna, cu placute si suruburi. Ambele oase fiind fracturate, se practica doua incizii separate centrate pe cele 2 oase, rareori fracturile putand fi abordate printr-un singur abord. Pentru radius exista 2 tipuri de abord,medicul curant alegand unul dintre ele in functie de particularitatea cazului.Principiile osteosintezei urmaresc refacerea concavitatii radiusului(este esentiala pentru miscarea de pronatie si supinatie, refacerea lungimii oaselor,fixarea cat mai ferma(de aceea in prezent se folosesc placi speciale blocate,suruburile fixandu-se in placa si suruburi.

a16 a25

a10

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de  recuperarea medicala.  Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:

Postoperator: se imobilizeaza intr-o  atela ABPD cu mana in pozitie neutra si cotul la 90 de grade, durata de imobilizare depinzand de materialele de osteosinteza alese.In cazul placilor blocate,daca se respecta principiile osteosintezei,postoperator nu este necesara imobilizarea.Recuperarea dureaza 45 de zile.Reducerea si osteosinteza permit o fixare ferma,o rata mai buna de consolidare si o recuperare rapida cu reintegrarea psiho-sociala si familiala a pacientului.

Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan

61 Comments

 1. Iancovici Emilia spune:

  Stimate d-le dr.Andrei I.Bogdan,
  Deoarece am suferit o fractura de epifiza distala radius stang,s-a intervenit chirurgical cu implant de si suruburi si aparat ghipsat timp de 10 zile.Dupa aceasta perioada ,in urma unei noi radiografii,s-a observat si o fractura la nivelul ulnei despre care mi s-a spus ca se va calusa corect intr-un timp oarecare.Insa,pe de alta parte,mi s-a recomandat recuperare prin miscari ale pumnului,de adductie si abductie,miscari de pronatie si supinatie.Intrebarea mea este: aceste miscari nu impiedica vindecarea fracturii cubitusului ? Pentru ca dupa fiecare set de exercitii,durerea in zona cubitusului se accentueaza.
  Va multumesc !

  • Buna ziua.
   Fractura de cubitus nu are indicatie chirurgicala.
   Este normal sa simtiti durere in zona respectiva la miscari, dureri care trebuiesc combatute cu antiinflamatoare creme, fizioterapie, gheata local.
   Durerile vor disparea, iar vindecarea se va produce, in principiu.
   Tratamentul este foarte corect si protocolul de recuperare la fel.
   Numai bine!

 2. titi spune:

  Buna ziua d-le doctor Andrei Bogdan.Pe data de 5 02 2015 am suferit o fractura complexa extremitate inf. radius stg.cu deplasare,contuzie forte calcaneu stg.si tcc fara pierderea starii de constienta.sa intervenit chirurgical practicindu-se reducerea inchisa a focarului de fractura si stabilizare cu fixator extern monoplan monoaxial si o brosa Kirschen transstiloidian.La externare mi sa recomandat sa mentin fixatorul 60 zile cand revin la control,mana procliv,gimnastica degetelor ca medicamentatie Zaldiar 3cp-7zile.Ce ma framanta pe mine este faptul ca nu mi sau administrat decat una fiola de antibiotic inainte de operatie si 2 fiole dupa si nici nu mi sa recomandat sa-mi cumpar dupa externare,nici sa ma prezint la medicul de familie pentru schimbat pansamentul,sau control.Dupa parerea dv ca specialist voi rezista 60 zile fara sa prind vreo infectie?Eu nu cred si nici nu o sa pot dormi linistit inca 59zile.Mentionez ca sunt asigurat CAS.Va multumesc!

  • Buna ziua.
   Peste tot in lume nu se dau antibiotice decat 1 doza intraoperator, iar la multe operatii deloc. Antibioticele se administreaza doar daca apare o infectie.Infectia daca apare se datoreaza igienei locale pe care o mentine pacientul (in cazul unui fixator extern), nu lipsei administrarii antibioticelor. Tratamentul recomandat este foarte corect. Numai bine!

 3. titi spune:

  Multumesc din suflet pentru raspuns.M-ati linistit.

 4. Valentin Hălălău spune:

  Buna ziua,

  Ma intereseaza o a doua parere a unui specialist privind analiza CT din data de 16.02.2015, din care au reiesit urmatoarele:

  -fractura cominutiva, cu luxatie palmara a fragmentului principal, la nivelul osului cu carlig;
  -formatiune chistica la nivelul osului semilunar;
  – geoda infracentimetrica la nivelul extremitatii distale a ulnei, care masoara 3,3 mm.;
  -proces de osteocondensare la nivelul epifizei distale a radiusului, care masoara 3,6 mm.
  Concluzii: fractura cominutiva, cu luxatie la nivelul osului cu carlig – mana dreapta.
  Este necesara interventie chirurgicala?
  Daca exista posibilitatea ca cineva sa isi spuna parerea privind cele de mai sus, mi-ati fi de foarte mare ajutor.

  Va multumesc anticipat!

 5. Madalina Ionita spune:

  Buna seara,Domule Doctor.,
  In data de 29.01 2015 am suferit o dubla fractura de antebrat drept cu deplasarea oaselor.Am fost operata si mi-au fost imobilizate ambele oase cu placute metalice si suruburi.Dupa doua saptamani de la operatie,rana de pa cubitus s-a infectat si a fost curatata si tratata cu antibiotice (Gentamicina + Fortum).Dupa 6 saptamani de la operatie s-a constatat desprinderea placutei de pe cubitus si a fost necesara indepartarea ei chirurgicala.In urma operatiei am fost depistata si cu o infectie cu stafilococ auriu, tratata ulterior cu :Gentamicina, Biseptol si Cloramfenicol.La ultima radiografie (pe 8.07) mi s-a spus ca osele nu s-au prins si este necesara reluarea procesului cu grefa de os din sold sau peroneu.Va rog sa-mi spuneti,ce alternative am,ce se mai poate face in acesta situatuie?Si mai ales in ce consta operatia de introducere a grefei osoase si care sunt sansele de recuperare?
  Va multumesc anticipat,
  M.Ionita

 6. mihaela gavanescu spune:

  Buna ziua!
  Sunt mamica unui baietel care a fost operat pt fractura dubla cu deplasare antebrat. I s-au montat niste brose, care au capetele afara sub gips, pe care tb sa i le scoata maine.
  As vrea sa stiu dc se face o anestezie, daca procedura este dureroasa.
  Multumesc.

 7. Estera spune:

  Buna seara. Fiul meu (14 ani) si-a fracturat antebratul stang, ambele oase. Cei de la urgente i-au pus mana in ghips si ne-au spus sa revenim peste 1 saptamana. Aceasta este a 3-a zi. Ii administrez cate 50mg Ketonal Forte la 8h, la cererea lui (a copilului). Nu se plange de dureri foarte mari insa il doare daca nu-i dau analgezic (suficient de tare totusi incat sa se trezeasca din somn). Ce ma sfatuiti? Sa ma duc cu el din nou la medic? Sunt firesti aceste dureri in aceasta perioada post-traumatica? Multumesc.

 8. Cătălin spune:

  Bună ziua, domnule doctor! Am 20 de ani și in urmă cu 11 zile am suferit o intervenție chirurgicală la mâna dreapta, am avut fractura de radius cu deplasare. Mi s-a pus o atelă cu 4 șuruburi și mâna a fost băgata in ghips dar am ferestra in zona operației. Dureri la nivelul mâinii țin să va spun că nu prea am, dar îmi este foarte teamă să nu apară complicații. Dupa operație am urmat un mic tratament pe perfuzie, cam de 3-4 ori mi l-au administrat cei de la spital in decursul a doua zile. Ulterior am fost externat si nu mi s-a mai recomandat sa iau nici-un tratament nimic, doar calmante in caz de durere. Considerați că mai era necesar să mai iau antibiotic sau ceva? Dupa scoaterea firelor, mai este necesar sa merg sa mi se schimbe pansamentul? Cat de des? Mai sunt neliniștit si de faptul ca am auzit ca se poate infecta, cum as putea sa previn acest lucru? Precizez ca in trecut am avut ceva probleme cu gâtul si raceam foarte des, am avut chiar si stafilococ auriu, și e posibil sa am si acum ceva stafilococ pentru ca am mici dureri in gât. Am citit la alți pacienți ca au avut ceva infecție cu stafilococ auriu, exista vreun risc sa dezvolt aceasta infecție la nivelul mâinii ca urmare a faptului ca am amigdalele inflamate si mici punctulețe de puroi in gât? Sunt foarte neliniștit si ma îngrijorez să nu am probleme cu operația. Vă multumesc anticipat!

  • Buna ziua.
   Nu cred ca puteti face o infectie ca diseminare din sfera ORL.
   Legat de antibiotice, s-a demonstrat ca singutul tratament necesar este cel intraoperator.
   Va sfatuiesc sa aveti incredere in medicul dstra!
   Numai bine!

 9. Vlad spune:

  Buna ziua,stimate domnule doctor.Am 50 de ani si in urma cu 12 saptamani am suferit o intervenție chirurgicală la mâna dreapta,fractura deschisa tip I ambe oase.Mi s-au pus placi cu suruburi.Acum ar trebui sa ma duc la serviciu si nu stiu ce sa fac avand in vedere faptul ca acolo va fi nevoie sa-mi solicit mana cu obiecte pana in 20 de kg.Oare ar trebui sa mai stau acasa pentru consolidarea oaselor sau ma pot duce sa incep lucrul?Va multumesc anticipat si apreciez mult ceea ce faceti pentru noi.

  • Buna ziua. Nu pot sa apreciez acest aspect pentru ca nu stiu cum a fost fractura, cum a fost fixata, cu ce, cat ati recuperat. Va sfatuiesc sa discutati cu medicul curant. Teoretic nu aveti voie sa ridicati greutati 6 luni. Numai bine!

 10. Dorin spune:

  Buna seara, acum 1an am avut un accident si mi-am rupt antebratul drept ambele oase , am pus tije de titan totul ok nu ma doare mana, dar ar trebui sa scot aceste tije ? Va multumesc ! Cu respect Dorin Suceava.

 11. Catalin spune:

  Buna ziua…
  Am 23 ani, iar acum 8 luni am suferit la locul de munca un accident rezumat cu o fractura de radius stang. In aceeasi zi am fost la medicul ortoped, care m-a diagnosticat cu chist osos esential. 2 saptamani mai tarziu m-am operat la spitalul Foisor, chistul fiind benign, in urma biopsiei.
  Astazi am in antebratul stang o placa de vreo 15 cm cred, 8 suruburi si granule de calciu ceramical Ceraform pentru umplerea cavitatii osoase, doctorul spunandu-mi ca trebuie sa stau cu placa cel putin un an.
  Am facut 10 sedinte de recuperare cam la o luna de la operatie, iar in prezent am dureri usoare doar la vreme urata si cateva ,,arsuri,, interioare atunci cand ma sprijin pe ea sau stau in pozitii ciudate.
  Acum am nevoie sa stiu cand pot face efort sustinut, flotari macar, caci imi lipsesc:)…si daca pot opta sa raman cu placa in antebrat, simt ca in confera o oarecare siguranta si m-ar scuti de o a doua operatie.
  Multumesc pt timpul acordat citirii mesajului, dar si pt eventualul raspuns.

  • Buna ziua.
   In primul rand trebuie sa stiti daca fractura s-a vindecat si daca substientul osos s-a transformat in os sau nu.
   In fucntie de acesti parametrii se poate continua discutia.
   Iar legat de placa…puteti ramane cu ea daca este de titan.
   Numai bine!

 12. mihaela spune:

  12 ani, accident de bicicleta, fractura deschisa radius si cubitus. Operat in urgenta, introdus un cui elastic (in interiorul osului?) care va fi indepartat .

  Intrebarea este: toate degetele au redobandit o mobilitate normala cu exceptia degetului mare care poate fi miscat dar nu pliat.

  Credeti ca este o problema? urmatoarea vizita la medic este abia peste 2 zile si nu stiu ce sa fac? sa astept pana atunci?…

  Multumesc pentru raspuns

 13. Bugnar spune:

  Buna seara Domnul Doctor.Fetita mea in varsta de 6 ani a cazut in data de 9 mai si si-a facturat ambele oase ( fractura 1/3 medieval ambe oase antebrat stang cu deplasare).A fost operata si i s-a pus o tija doar la unul din oase celalalt spunandu-ni-se ca se aranjaza singer.Acuma dupa 6 sapt de ghips am cerut CD cu radiografia si osul care nu are tija nu pare aranjat…Maine dimineata trebuie sa o opereza pt scoaterea tijei si noi vazand radiografia suntem disperati nu stim daca e ok ASA cum ice medicul.Via rog ajutati-ma cu un sfat.Am poza si cu prima radiografie inainte de operatie si acuma dupa 6 sapt.Va multumesc….

 14. Alina Ifteme spune:

  Buna seara
  Va rugam sa ne oferiți o opinie
  Baiat, varsta 9 ani, suferă în dată de 09.09.2016 fractura metafiza distală radius stâng cu deplasare, si fractura simpla epifiza cubitus. La Iași s-a practicat reducere si imobilizare în ap. gipsat. Ulterior, la 23.09.2016 după deplasare secundara sub gips s- a practicat osteoclazie de reaxare, controlul radiografic arătând o axare buna a fragmentelor, cu apozitie de aprox 2/3 din suprafața în focarul radial ( personal mi se pare că apozitia e de 1/2, si suntem îngroziți !!! pe radiografie oasele arată rău)
  Ce trebuie făcut? Cum va pot trimite fotografia radiografiei ?
  Cu multa considerație, fam. Ifteme

 15. CZR spune:

  buna ziua.
  pe scurt. cubitus fracturat ( cred ca el este, osul putin curbat, din antebrat, cel din partea exterioara cum satai cu mana intinsa si palma in jos. )
  incheietura luxata de la cazatura, plus deplasarea oaselor din cot.

  operat pe 1 august, planuta de metal cu 6 suruburi, ghips, 21 zile, totul perferct, recuperare prin kinetoterapie, am recuperat cam 85% mana, si toate erau super ok.
  pe 29 oct, m-am sprijiti in mana, fara sa-mi dau seama si cred ca intr-o pozitie ciudata.
  deodata m-a durut tare si parca mi-a scapat ceva din cot…..si au inceput durerile in jona antebratului, sub incizia operatiei.
  acum, am o lipsa de putere in mana.
  am fost la urgente….la radiografie medicii spun ca toate sunt la locul lor acolo, placuta de in regula si nu au stiut sa-mi spuna ce s-a intamplat si de ce ma doare.

  stiu prin ce-am trecut in recuperarea medicala, si acum sunt speriat.
  imi puteti da cateva indicatii?
  acum am o durere locala, ca care radiaza aproape pe toata lungimea antebratului, si de durere nu am putere nici sa schimb viteza la masina, si abia misc/ridic mana

  • Buna ziua.
   Ar trebui sa fiti reevaluat imagistic pentru ca simptomele nu sunt in concordanta cu rezultatul radiografiilor.
   Dar nu ma pot pronunta fara sa vad exact care este situatia.
   Discutati cu medicul curant.
   Numai bine!

 16. caeriu spune:

  Buna seara am o nelamurire sotul si_a fracturat osul radius la mana dreapta medicul ia cerut 3000 pt proteza ce inseamna proteza .Alt medic a spus ca ii pune o tija va rog lamuriti-ma

 17. Alexandru Botezatu spune:

  Buna ziua dommnule doctor!
  Am avut dubla fractura la antebrat, radiusul mi s-a prins cu placa cu suruburi, iar ulna a revenit in pozitie initiala. Dupa 5 saptamani de stat cu mana in atela gipsata ulna nu este sudata dar s-a format calus in jurul fracturii. Ma ingrijoreaza ca am probleme de mobiitate a degetelor, palmei si a antebratului. Credeti ca este recomandat sa incep kinetoterapie sau fizioterapie? In zona operatiei mana este inca umflata, ma ajuta vreun medicament sa se vindece mai repede?
  Multumesc anticipat! O zi buna!

 18. Igor spune:

  Buna ziua. In urma unei caderi am suferit o fractura de tip deschis a ambelor oase a antebratului drept. Mi sa facut operatie peste trei zile si mi sa aplicat doua plastine de metal cu surupuri. Acum am 1 an si 3 luni de la operatie. Ulna nu sa prins, este spatiu gol. Dupa eforturi fizice imi apar dureri. Peste 2-3 zile dispar. Ce ma sfatuiti sa intreprind mai departe??? Multumesc.

 19. Sanda spune:

  Buna ziua, ma intereseaza aceste placute si suruburi puse in caz de fractura se scot ori ramin acolo. Multumesc

 20. Adelina spune:

  Buna seara. In urma cu 5 saptamaini am fost la patinuar si la un moment dat am simtit un ,,clik” si o durere foarte mare la genunchi. Exact dupa ce s-a intamplat am plecat la urgenta, acolo mi s-a zis ca am o entorsa asa ca am venit acasa si timp de 3 zile am stat cu genunchiul bandajat. Am observat ca nu apare nici o schimbare, ba din contra imi simteam genunchiul blocat, nu puteam nici sa-l flectez si nici sa-l extind, asa ca am decis sa plec la ortoped. Domnul doctor prin aplicare unor teste mi-a zis ca am leziune de ligament incrucisat anterior si mi-a zis sa-l tin imobilizat in orteza timp de 40 de zile. Ma gandeam ca dupa aceste 40 de zile o sa-mi zica sa fac RMN, dar nu a fost asa, mi-a zis sa fac recuperare. Cand l-am intrebat daca dupa recuperare o sa fie totul bine, a zis ca o sa vedem, daca nu o sa-si capete stabilitatea atunci poate va fi nevoie de interventie chirurgicala. Nu ar fi trebuit sa fac mai intai un RMN? faptul ca in timpul recuperarii o sa fac exercitii fizice, nu-mi poate afecte mai mult genunchiul?

 21. iorucu lili spune:

  Buna ziua .Am o fractură ulna dreapta operata cu placa cu șuruburi.. ac este consolidată…Am 6luni de la operație cînd trebuie să scot placa.daxa trebuie scoasă.??sunt operata în Italia și nu știu ce fel de placa este…multumesc

 22. Marina Catarau spune:

  Buna seara, am fost operat deja de trei ori la nivelul ulnei dupa un accident rutier din 2016. De doua ori cu grefa iliacă. Acum doua luni am suferit a treia interventie si mi s-a spus ca dinamica nu e pozitivă. Aș vrea să anexez radiografiile pentru a cunoaște părerea Dvs. Am veni cu mare drag la consultatie dar nu locuim in Romania.

 23. Elena spune:

  Bună ziua d-l Andrei , băiatul meu de 10 ani se ocupă la trânta greco-romană .Pe data de 06.04.2018 a avut o fractură la mâna stângă (radius și ulna) , și īn acea zi i-a făcut operație , acuma la sfârșitul lui mai trebuie să-i mai facă o dată că să-i scoată acel fixator .Va mai putea practica acest tip de sport? Si dacă da…peste cât timp?

 24. Flavius spune:

  Buna ziua,

  In urma cu o saptamana am suferit in accident, cazatura de la 3-4 m. Mi s-a facut o reducere locala prin repunere a oaselor, la doua zile in urma radiografiei medical a spus ca trebuie intervenit chirurgical, nefiind f. incantat de cum s-au vazut oasele prinse in CT. La externare, dupa operatie, pe biletul de externare scria :FRACTURA COMINUTIVA CU TRAIECT ARTICULAR EPIFIZA DISTALA RADIUS DREPT REDEPLASATA SUB APARAT GIPSAT. este investigat clinic si paraclinic. Pe data de 10.05.20184/CO 187 se decide si se practica reducere sangeranda si osteosinteza epifza distala radius drept cu placa autoblocata de titan tip Stryker si 7 suruburi Q = 2.7 mm (4 blocate si 3 neblocate). Evolutia postoperatorie a pacientului este favorabila..Se externeaza la cerere cu recomandarile:
  RECOMAN DARI/REGI M/M EDICATI E – pansamente la 2 zile, scoate firele la 14 zile; – Mentine imobilizarea in atela gipsata antebrahio-palmara pana la 14 zile ; – mobilizeaza degetele, pozitie procliva, plus tratament cu Arcoxia si Augmentin. Ma intereseaza daca exercitiile de recuperare pot fi incepute dupa scoaterea firelor si daca mobilitatea se reface si in cat timp. Din pacate nu am avut o relatie foarte buna cu medicul curant, am plecat dezamagit, apartinatorilor li s-a adresat pe un ton nepotrivit, nu vreau sa intru in detalii. Nu prea mai pot merge la el, nu a dovedit umanitate. Ce imi recomandati sa fac?Placutele trebuie scoase la in moment dat?Multumesc.

  • Buna ziua.
   Va sfatuiesc sa urmati un program complex de fizio si kinetoterapie, iar placuta daca e fe titan nu trebuie scoasa. Inceperea terapiei depinde de tipul de fixare. Medicul din centrul de recuperare o sa va spuna. In principiu: imediat.
   Numai bine!

 25. Marius spune:

  Buna ziua,
  In urma cu 5 saptamani fiul meu si-a rupt mana (fractura de tip greenstick la ulna).
  Din pacate a trebuit sa ii facem controlul de 3 saptamani la un alt medic decat cel care i-a pus ghipsul si am primit recomandarea sa ii schimbam ghipsul si sa il scoatem pe cel nou dupa inca 3 saptamani. Ulterior am ajuns si la primul medic ortoped care ne-a recomandat sa il scoatem dupa 2 saptamani. Intrucat urmeaza sa plecam din oras pentru doua saptamani am ajuns intr-o dilema: sa scoatem ghipsul sau sa nu il scoatem :).
  Va rog sa ma ajutati cu un sfat. Va pot trimite si radiografiile facute.

  Va multumesc,
  Marius

 26. Oana spune:

  Buna ziua,
  Sper sa ma puteti ajuta cu o parere. In urma unei cazaturi violente de pe bicicleta, m-am ales cu o fractura stiloida radiala dreapta cu mica deplasare. La Urgente mi s-a facut reductie inchisa si s-a pus gips. 8 zile mai tarziu, simt gipsul larg. Presupun ca incheietura s-a mai desumflat. Degetele sunt cam verzi/galbene insa nu dor.
  Medicul ortoped curant la remarca mea despre faptul ca “se plimba” gipsul nu a reactionat deloc si m-a sfatuit sa incep sa misc degetele – la doar a 8-a zi de la fractura. Intrebarea mea este – gipsul trebuie sau nu stramtat? Am voie sa misc deja degetele, in asa mod nu risc sa misc fragmentul deplasat? Cat dureaza perioada de risc pentru astfel de fracturi? Orice sfat e binevenit. Va multumesc!

 27. Oana spune:

  Va multumesc! Am scos atela astazi, dupa 6 saptamani si am efectuat o radiografie. Radiologistul a notat urmatoarele: fractura epifiza distala radius, cu angularea posterioara a capetelor osoase. Imi puteti „traduce” asta? E un diagnostic? Dr ortoped mi-a zis doar sa fac recuperare si ca totul e ok. Pe radiografie, insa, osul nu pare sa isi fi revenit la forma initiala…

 28. Petre spune:

  Bună ziua! Băiatul meu în vârstă de 13 ani are o fractură fără deplasare metafiza distala radius. I s-a pus atela pt 3 săptămâni. Credeți că este suficient? Mână trebuie ținută la 90 de grade? Nu am primit recomandări și stau cu frică. Mulțumesc anticipat!

 29. Luminita Coman spune:

  Buna ziua. Ne potelul meu a suferit o fractura la mana stangain 27 octombrie, la locul de joaca., In Vaslui. A fost cu mana in gips si operat/anesteziat, de 2 ori, dar nu i-a fost asezata corect manuta. Dupa ce i-a fost scos gipsul, saptamana trecuta, pe 4
  decembrie, i s-a recomandat sa mearga la Bucuresti pentru operatie de Oseotomie de reaxare radius stang.
  Va rog sa-mi spuneti ce se mai poate face, daca se poate sa-l operati si ce presupune acest lucru.
  Multumesc mult. Astept raspuns. Va pot trimite si radiografii, doar sa-mi spuneti unde/mail sau telefon.

 30. Gicu spune:

  Buna seara.
  In urma unei fracturi de epifiza distala de radius antebrat stang, am fost tratat prin fixare cu 3 brose percutanate. Ghipsul l-am tinut 6 saptamani, după scoaterea ghipsului si a broselor se vede ca mâna este strâmb prinsa, iar oasele carpiene nu imi permit sa fac miscarea de flexie a pumnului către in sus. Ce imi recomandați? Multumesc.

 31. Ovidiu spune:

  Buna seara domnule doctor Andrei. V~as fi foarte recunoscator daca m~ati putea indruma avand in vedere.urmatoarele: In 2010 am suferit o fractura la un antrenament de box, fractura de radius stang si mi s~au pus 6 suruburi cu o placa. De aproximativ 6 luni poate un an incoace a inceput sa ma doara zona dar suportabil si numai in urma antrenamentelor cu greutati mai mari sau lovituri in sac. oare ar trebui sa imi fie scoase suruburile avand in vedere ca au trecut 9 ani sau e ceva normal sa ma mai doara? Multumesc anticipat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.